Followers

Monday, December 21, 2009

Bila AHA bercuti...


Sejak cuti sekolah bermula, tiap-tiap hujung minggu, AHA memang tak pernah lekat di rumah. Dia akan pergi rumah Wa (mak saya) atau ke rumah mak long (kakak saya). Ke sana, ke mari... pergi shopping mall dan tengok wayang dengan sepupunyalah, ikut mak saya pergi rumah orang kahwin la, ikut kakak saya balik kampunglah... banyak betullah aktiviti dia.



Bagi saya, as long as she's happy with all her cousins and sleep well with Wa every night (tanpa sebarang rengekan hendakkan tangan saya untuk dipeluk)... saya tak kisah. I know she'll be okay.



Untuk sesi kali ini, dia sudah berada di rumah mak saya sejak hari Khamis minggu lepas. Sepatutnya dia balik ke rumah hari Ahad (semalam). Saya pun pergilah ke rumah mak, ingat nak bawa dia balik... but at the end, she refused to go back! Rupanya dia telah merancang untuk ikut kakak saya sekeluarga bercuti ke Bukit Merah Laketown bersama mak saya sekali. Amboi... panjang betul langkah anak dara saya kali ni!



Tak diizinkan... kesian pulak pada dia. Sepupu-sepupu semua dah mengajak dan dia pun excited bukan main lagi. Tapi kalau diizinkan... alamak, lamanya saya tak tengok dia! Walaupun hubungan saya dengan dia... bak kata husband saya... 'you and your daughter is a love-hate relationship' (sebab dia selalu nak cari pasal dengan saya... selalu nak buat saya leterkan dia. One minute, dia akan kata 'tak nak kawan dengan mama' bila kehendak dia saya tak turut. But the next minute, dia boleh cakap 'I love you mama.... muahhah!) Tapi itu tak bermakna saya okey bila tak jumpa dia berhari-hari!



After taking into consideration... akhirnya, kami izinkan jugak dia ikut kakak saya. Mereka bertolak pagi tadi. Dan sekarang, kami suami isteri macam mati kutu pulak dah bila dia tak ada di rumah. Rasa sunyi pula bila dia tak ada untuk dileterkan... hehe. Kadang-kadang rasa malu jugak dengan jiran... anak seorang aje, tapi kecohnya bukan main lagi. Tapi itu memang realiti... kebisingan saya di rumah macam kebisingan menjaga tiga orang budak! Haha. Dan selalunya during weekdays, saya breakfast dengan dia sebelum pergi kerja. Cepat-cepat siapkan dia sebelum hantar ke rumah kakak ipar saya. Tapi tadi saya breakfast seorang diri... was not in a hurry at all. Syahdu pula rasanya...



So, what have I/we done for the past 3 days while she was not at home?

1) Pergi keluar joging lepas subuh. Sebab kalau ada AHA, kesian nak kejutkan dia pagi-pagi ajak cycling sementara kami berjoging.



2) Makan dekat mana-mana aje. Tak payah memilih restoren kerana tak perlu melihat menu yang bersesuaian dengan selera AHA.


3) Saya dapat pergi spa bersama kawan... berJacuzi, bersauna, body scrub/mask/massage.


4) Menaip manuskrip sehingga 20 mukasurat! Kejayaan yang sudah lama tidak dikecapi! Haha





And what I/we plan to do until she comes back from Taiping?



1) Balik kerja lewat.... sebab balik cepat pun dia tak de kat rumah untuk dilayan



2) Kalau balik cepat dari ofis pun... kami nak berjoging atau main squasy



3) Makan di restoren yang dah lama kami tak pergi



4) Menulis lagi 40 mukasurat... then saya boleh TAMATkan manuskrip yang sudah lama tertangguh ni!



P/S: AHA just called me about one hour ago..."Mama, skrg ni dekat Tapak (as in Tapah)... tengah makan Baskin Robbins!"

Tuesday, December 08, 2009

Drove & Driving for the last 17 years...

Lama betul saya tak update blog ni... dah berbakul-bakul habuk & sawang rasanya kat sini. Selain tak ada cerita yang menarik utk dikongsikan (macam la selama ni byk sgt cerita menarik yg saya kongsikan! hehe), saya memang busy teramat. Hujung2 tahun ni, banyak keje yg perlu settle before the beginning of the new fiscal year. Tension!!!



Dan bila saya tension... I tend to drive fast, despite what ever car I'm driving. (Well... excuses! Hehe. Bila tak tension pun bwk kereta laju jugak selama 17 tahun saya pegang lesen memandu!!) Baru2 ni husband saya tolong check kan kalau2 saya ada saman sebelum saya renew lesen. Dan keputusannya... memang saya ada saman. Cis!! 3 saman yang berjumlah RM400!! (But still not as bad as him... total of his summon is 3 times more!! Hahaha)



Saya tak tau detail bila dan di mana saya disaman. Saman waktu muda2 dulu dah habis bayar rasanya. Nanti bila senang saya akan cuba check. Dalam sejarah pemanduan saya selama 17 tahun, banyak juga kereta yang saya pernah drive/test drive/ driving. Saya akan cuba recall... kereta yg mana agaknya kena saman tu, ek??



Drove/Test-drove:

Nissan Sunny 130Y - Ni masa mula2 dpt lesen...

Proton Iswara / Wira /Putra / Satria GTi /Perdana / Saga / Savvy / Gen2 - Ada kemungkinan Putra, Perdana & Satria GTi

Perodua Kancil / Kelisa / MyVi - Err... kalau kategori Perodua ni, MyVi kot...

Peugout 308/407 - Memang sedap tekan minyak kereta nih...

Fiat Punto - Drove this car long time ago...

Volvo 240/940 - Too short distance... tak sempat nak memecut atau kena saman... hehe

Mercedes 190E - Drove this car long time ago, too...

BMW 3181/7281 - Kalau ada saman, sure dah diforward kan kpd saya...

Audi A4 (2001 model) - Kalau kena saman pasal dream car saya ni, saya rela!

Toyota Prado / Vios - Kalau saya kena saman pasal Prado... saya nak office tolong bayarkan secara subsidi! Hehe

Isuzu Trooper - May be not! Kereta ni 3.2 litre... sekali tekan minyak, habis RM50!!

Mitsubishi Pajero / Lancer GT - So far Pajero tak de saman yg melibatkan saya. Tak mungkin Lancer GT... saya hanya test drive kat LDP aje...

Suzuki Jimny - Kereta yg tak boleh laju walaupun dah tekan minyak! Lainlah kalau Suzuki Swift Sports...

Citroen ZX - Tried this old junk at 160km/h... still stable! Mungkin ada jugak la kot saman...



Most likely, bukan kereta-kereta yang tersebut di atas. Mungkinkah salah satu drp senarai yg di bawah ini... hmmm?



Driving:

Perodua Kembara ~ Selalu lambat time nak datang keje... sebab tu kena pecut! Hehe

206 Bestari ~ Possible... sebab kereta ni selalu digunakan untuk hujung minggu dan perjalanan jarak jauh!

Satria Neo 1.6 CPS ~ Rugi la kalau tak pecut... then, what's the point of driving it!!
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.