Followers

Tuesday, November 30, 2010

My 18 years of driving...

Just renewed my driving license for the 18th time!! Waahhh... lama jugak ye saya sudah bergelar pemandu/drebar/supir/chauffeur walaupun saya digelar kaki speeding (by my friends), lazy driver (by my husband esp bila bab menjaga tahap kebersihan kereta), good and stable driver (by my father in law) tapi pokok pangkalnya, saya ni dikira pemegang lesen otai la, kan? No doubt about it!! Chewah... hehehe.

Sebagai seorang pemandu, apa yg membuatkan saya rasa 'dihargai' adalah bila orang-orang di sekeliling saya memberikan kunci kereta mereka kepada saya. Gerenti buat saya berada di awang-awangan... macam masa husband mengurat saya dulu!! Oppss... terbukak cerita pulak!! Hahahaha.

Ok back to the main topic, when given a car key by someone... to me, that is the biggest compliment! Meaning... they trust their cars to be driven by me, to be handled in my good hands (??) and also my driving skill. :) Bagi la saya kereta apa... insyaALLAH saya boleh drive... be it Manual transmission or Auto. But somehow, my preference is to drive Manual cars. Maka sebab itu, kereta yg saya beli semuanya manual... (err... selain daripada itu, faktor harga juga memainkan peranan. Sbb kereta Auto sememangya lebih mahal drp manual... jadi secara langsung, ia tidak termasuk dlm pilihan dan belanjawan... hehehe) Ye saya akui, majority of lady drivers prefer to drive An Automatic cars. Lebih senang dan mudah. Infact, masa saya nak beli my Pug dulu pun, salesman tu sibuk dok promote yg Auto. "Sangat sesuai utk akak!" Katanya. Tapi bagi saya, saya cuma sukakan Auto cars bila keadaan memerlukan i.e time kaki sakit ke, tangan lenguh ke, malas nak tukar gear ke and of coz, time traffic jammed. Tapi bila memandu kereta manual, saya rasa lebih thrill... lebih syiok... dan lebih feeling bila mengemudinya. You can really trash the car and play along with it! Kalau drive Auto ni... tangan kiri saya ni tak tahu nak buat apa... kaku, macam kurang fungsi pulak rasanya! Hehehe.

Yeah.. after 18 years, my love for driving is getting stronger! Dan rasanya, perasaan 'cinta' itu pasti bercambah dan berakar umbi sekiranya saya berpeluang memiliki kereta2 idaman saya (seperti yg menghiasi laman blog saya ini... hehe) Yeah... dream, dream and dream... that's all I can do!! At the rate I'm going now... with all the financial constrain... dunno when I could grab an Audi!! Hmmm...

Monday, November 22, 2010

When the school holiday starts....

Cuti sekolah sudah bermula sejak 20hb November. Ahhh.... lega!! Walaupun yg bersekolah HANYA AHA SEORANG... tapi kelegaan itu dirasai oleh semua orang... hehehe. I think all mothers out there will agree with me... when you dont need to wake up so early, send the kids to school and bla, bla, etc, etc. Now, we got roughly 46 days for ourselves!!


Maka dgn itu, saya pun mulalah merancang dlm kepala untuk menulis manuskrip dgn GIAT dan GIGIHNYA sepanjang cuti sekolah ni i.e 46 hari. Idea ada atau tidak... itu lain cerita. Pokok pangkalnya, menulis aje!! Once you get started... insyaALLAH... the idea will come slowly.


Tapi baru aje bermulanya cuti 46 hari ni, sudah tersusun rupanya pelbagai agenda yg saya teruja untuk menghadirinya. Antaranya:



~Menghadiri Jamuan Hari Raya Aidil Adha anjuran Karangkraf bersama novelis Durrah Fatiha & Eka Fahara.











~ Ke rumah novelis Laila Kamilia sempena Majlis Aqiqah puterinya; Hana











~Birthday parties & old friends get together














(Mak2 sedang makan2 dan berposing... anak dah terjun swimming pool...hehe)



















In between those... terselit jugak agenda menziarah keluarga dua ayah saudara (long lost relative) yg kembali ke Rahmatullah sehari sebelum hari raya Aidil Adha dan sebulan yg lepas. Termasuk juga ayah kepada sahabat saya yg meninggal pada hari Jumaat lepas. Al-Fatihah untuk Haji Kasim, Datuk Dr. Zul dan Haji Abas.

Dan utk minggu2 yg akan datang... saya sudah terima beberapa kad jemputan kahwin, FB mesej utk another old friends gathering, few more birthday parties coming... mak oooii... banyak lagi rupanya agenda... which I hardly resist!!

How now?? 46 hari saya sudah tinggal 42 hari sahaja lagi. Dapat ke saya fully utilised 42 hari ini sebaik-baiknya??

Monday, November 15, 2010

Test drove...








The 1.8litre CVT Proton Inspira.


Akhirnya, tercapai jugak cita2 nak test drive Inspira ni...hehe. I know... to some people, it's just A PROTON. Another Proton car... yg sudah di 're-badge' drp Mitsu Lancer... yg dikatakan 'copy paste' dan sebagainya. Tak kisahlah apa org kata... tapi saya memang teruja nak test drive semua kereta baru yg berada di pasaran esp Malaysian cars... be it Proton or Perodua. Not so much of buying it... just to get the feel of it. Support Malaysian cars, maaahhh... :)


After tested it twice... roughly about 15 minutes drive...so, how do we find this car? Bagi saya, yg tak la terror sgt pasal kereta ni... (but I love driving, though) this Inspira is spacious, quite responsive but personally, saya rasa 1.8 ni kurang power utk kereta yg saiz sebegitu. Mungkin sbb tayarnya hanya saiz 16 inci (205/60/R16) berbanding dgn Lancer yg 17 inci, so... cornering tu tak berapa best sgt. Lain rasanya drive berbanding dgn Mitsu Lancer 2.0 GT. Tapi kalau nak compare betul2, sepatutnya kami drive 2.0 litre Inspira... then tat would be a fair comparison, I guess. Tapi sayang, tak de test unit utk 2.0 litre setakat ni.


Apa yg ada pada 2.0 litre dan tak de pada 1.8:-

- leather seat

- GPS navigation system

- paddle shift control at column switch

- rear spoiler & body kit

- steering wheel with auto cruise control

- fully auto aircond control

- auto light/rain sensor

In terms of powertrain & performance, both are MIVEC engine, 4 cylinder DOHC 16 valve. Maximum speed for 1.8CVT is 191 whereas 2.0 is 198. Accelaration 0-100km/h for 1.8CVT is 11.4 seconds... 10.5 seconds for 2.0 litre. Hmm... Putra saya dulu kalau tak silap, 8.7 seconds. Neway, Inspira is available in 4 colours... Plum Red, Solid White, Genetic Silver & Tranquility Black. Seperti kata Linda (salesperson di Mutiara Damansara tu) saya ni dah boleh jadi salesperson Proton!! Hehehe

Kepada sesiapa yg rasa2 tak mampu nak beli Lancer berharga seratus ribu lebih tu... boleh la beli Inspira ni yg harganya cuma (if I'm not mistaken) RM74,xxx for 1.8 and RM91,999 for 2.0 Premium. Go and grab one... if you have the sufficient fund and you need the power!! As for me... err... no budget for a new car yet... :((

Thursday, November 11, 2010

After one month...

Uish… dah lama betul saya tak update blog ni! Bila tengok date last entry… sudah sebulan rupanya saya tak menulis di sini.

What has happened for the last one month?

Err… sesuatu yang memalukan untuk mengakui bahawasanya saya berada di dalam zone malas (and I don’t even remember when was the last time I ever be ‘rajin’ pun… hehe) Ye… saya rasa cukup2 malas untuk menulis. Jangankan manuskrip… blog pun saya tak kuasa!! Bila tiba waktu macam ni, mulalah saya terfikir… may be I’m just not born to be a writer…hu hu.

And on top of being lazy… yes, I was quite busy. Tapi busy sangat ke saya? Hehehe. Ok la… put it this way, setiap hujung minggu ada saje agendanya. Macam-macam hal dan antaranya adalah:

Attending my cousin’s wedding.

Syikeen & Angus... congratulations!! May ALLAH blessed the two of you. And be a good wife, ya? :)
Part of the family members...



Taking the kids to Tiara Beach Resort, Port Dickson. AHA dan sepupunya.




Tapi dalam kesibukan yang tersebut di atas, sempat jugak saya dan hubby menjenguk showroom Proton di Mutiara Damansara petang tadi. Apa lagi… nak test drive Proton Inspira la!! Hahaha



These are few pics taken. Proton Inspira 2.0 litre Premium








Unfortunately, we were unable to test drive the car. Dapat duduk2 kat dalam Inspira tu… pegang2 stereng tapi tak boleh tekan minyak!! Dissapointed!!



Actually, kami tiba di showroom tu dah agak lewat…pukul 6.30. Tapi kami terus juga bagi nama untuk menunggu giliran test drive. Dapat nombor 46… dan ketika tu, giliran yang ke 42. Ingatkan sempat tapi tetiba, bila sampai nombor giliran yang ke 45… bos kat situ sudah sound anak2 buahnya… “No more test drive… it’s already 7pm.” Rupanya, kereta test drive tu tak boleh keluar dari premis selepas pukul 7 malam. Aiseyman… terlepas peluang nak merasai persamaan atau perbezaan antara Inspira dan Mitsu Lancer. Tapi tak pe… tunggu hujung minggu ni. Kami dah buat booking untuk test drive Ahad nanti. Lepas test drive baru boleh review best ke tak Inspira ni… then only we can decide whether to buy or not! Ceh… cakap macam duit berkepuk-kepuk dalam tangan!! Hahahaha.

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.