Saturday, July 21, 2012

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak

Salam Ramadhan buat semua yg mengunjungi blog yang tak seberapa ni. Semoga ibadah kita diteirma olehNYA dan kita semua mendapat keberkatan bulan yang mulia ini.

Kejap aje kan... sekarang dah puasa. Lepas ni raya pulak... (manuskrip tak siap2 lagi...hu hu). Mudah2an di bulan puasa ni, saya boleh menghabiskannya. Waktu2 yang sepatutnya keluar lunch tu...mungkin boleh dimanfaatkan untuk menulis... bukan ganti waktu tido ye...;)

Sahur pertama tadi, seperti thn2 sebelum ni... menu kami ala-ala McD campur A&W.. hehe. AHA makan cheese omellete, hubby makan burger, saya makan 2 slices of toast bread and dates. Ada mcm menu breakfast buffet kat hotel tak? :P

Buka nanti... seperti thn2 sebelum ni jugak, hari pertama ramadhan mesti kat rumah mak saya. Sedangkan hari kerja pun sanggup meredah traffic jammed semata2 nak makan dgn mak on the first day of ramadhan, ini kan pulak hari Sabtu macam ni... confirm dapur saya tak berasap!! :D



Monday, July 16, 2012

Test drive Polo Sedan

Ini latest car yg saya test drive. Frankly speaking, saya tak pernah drive any Volkswagen cars before this. Angan-angan nak drive Scirocco atau Golf Gti... atau paling kurang pun nak merasa Polo Gti  warna merah yang cun dan mengancam jiwa raga itew! ;) Tapi sudahnya bila sampai di Cergaz Autohaus yg berlokasi di TTDI/Penchala...  I've decided to test drive this new Polo Sedan ... for a start...;)

Highlights:
~ 1.6l petrol with 16valve engine
~0-100km 12.3 seconds (lebih laju dari Cik Pug)
~Top speed 183km/h
~105 bhp
~6 speed automatic transmission
~4 air bags
~Much spacious than the Polo hatchback. Be it the boot or the interior.



Simple interior...tak nampak messy bila melihatnya.

To me, the exterior looking of this car... biasa-biasa saje. Not something that I would turn my head twice if I see one on the road...unlike Scirocco, Golf Gti or Polo Gti ;)  But once I put my feet on the accelerator... woooo... can feel the power picking up quickly!! Memang terasa sedap memandunya, cornering pun best, rasa sangat stable walaupun stereng rasa ringan (err... my layman language review...hehe) Hah... masa tu baru tahu... Uccay, this is how it feels driving a VW, eh? :P

So, what's next? Are we buying or not? Haha... soalan standard kami setiap kali lepas test drive mana-mana kereta.

Kalau ikut price yg hanya RM99,888... well, this is the cheapest VW cars available in the show room and it still gives you the VW power. Come to think of it, if i were to compare this with any other Germany-made cars, this is the most affordable (sebab kurang RM112 daripada 100K, kan? Hahaha) And the plus point here is, Cergaz Autohaus is giving away a special raya offer.... NO downpayment (but higher interest rate) OR 10% downpayment with LOWER interest rate... which I find it...SO VERY TEMPTING!! Aduhai... memang mengancam iman dan nafsu macam ni!!

And I hate the feeling of getting up the next morning and still thinking of buying this car!! Habis tu, Cik Pug camana? Cik Pug tu sebenarnya sangat-sangat okey lagi...(walaupun dah lama tak polish! ;)

Thursday, July 12, 2012

Sakit tangan...


Lama tak update blog... dan ini salah satu sebabnya...;)

Sekali tgk tgn saya ni, ada mcm rupa tgn boxer pulak kan? Hahaha. Tu yg ada org ingat, saya mengamuk hentak meja la... saya bertumbuk la... saya jadi buruh kasar la...atau jadi mangsa dera... muahaha ;)

Mmg pergelangan tgn kanan saya agak sakit bbrp bulan kebelakangan ni. Nak twist atau angkat benda yg berat skit... akan terasa ketidakselesaannya. Tapi sbb saya ni jenis yg...'selagi boleh tahan sakit... I'm okey...' so saya cuba meningkatkan daya ketahanan diri. Belum masanya utk berjumpa doktor lagi.

But then, last Friday... rasa makin tak selesa bila driving dan menaip di laptop. Lepas tu,  dear hubby sebut pulak pasal **Carpal Tunnel Syndrome. Hah... panik sekejap.... terus pergi klinik...:P





**Carpal tunnel syndrome is pressure on the median nerve -- the nerve in the wrist that supplies feeling and movement to parts of the hand. It can lead to numbness, tingling, weakness, or muscle damage in the hand and fingers.

Causes, incidence, and risk factors

The median nerve provides feeling and movement to the "thumb side" of the hand (the palm, thumb, index finger, middle finger, and thumb side of the ring finger).
The area in your wrist where the nerve enters the hand is called the carpal tunnel. This tunnel is normally narrow, so any swelling can pinch the nerve and cause pain, numbness, tingling or weakness. This is called carpal tunnel syndrome.
Carpal tunnel syndrome is common in people who perform repetitive motions of the hand and wrist. Typing on a computer keyboard is probably the most common cause of carpal tunnel. Other causes include:
  • Sewing
  • Driving
  • Assembly line work
  • Painting
  • Writing
  • Use of tools (especially hand tools or tools that vibrate)
  • Sports such as racquetball or handball
  • Playing some musical instruments
The condition occurs most often in people 30 to 60 years old, and is more common in women than men.

Symptoms

  • Numbness or tingling in the thumb and next two or three fingers of one or both hands
  • Numbness or tingling of the palm of the hand
  • Pain extending to the elbow
  • Pain in wrist or hand in one or both hands
  • Problems with fine finger movements (coordination) in one or both hands
  • Wasting away of the muscle under the thumb (in advanced or long-term cases)
  • Weak grip or difficulty carrying bags (a common complaint)
  • Weakness in one or both hands

Penyebabnya mmg ada... typing on keyboard and also driving.
Symptoms pun ada... pain in wrist or hand in one or both hands.

Tapi setelah berjumpa doktor... Alhamdulillah, bukan Carpal Tunnel Syndrome. It was just a sprain. Mungkin kedudukan tgn saya tidak selaras atau betul bila saya menaip di keyboard. Atau mungkin juga sbb cara saya pegang stereng kereta yg tidak betul (bawak keta kdg2 mcm racer kan...muhahaa)

Untuk sehari dua, saya terpaksa sapu muscle relaxant cream dan bandage tangan saya ni.

Atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan, maka dgn itu, proses penulisan manuskrip kelima tergendala sebentar... (excuses...excuses... and excuses...:P)

Thursday, July 05, 2012

Pesta Buku Selangor 2012

Sibuk-sibuk pasal Euro 2012... lupa lak nak bagitahu pasal Pesta Buku Selangor yg sedang berlangsung.

Okey... Pesta Buku Selangor telah pun bermula di SACC (Convention Centre) Shah Alam sejak 29 Jun 2012 dan akan berakhir pada 9 Julai 2012. Dibuka dari jam 10 pagi hingga ke 9 malam. 

Bagi sesiapa yang berkeinginan untuk mendapatkan novel2 saya... (Melodi Kasih, Kenangan Terindah, Cinta Tak Beralih dan Aku Pilih Dia) silalah ke booth Grup Buku Karangkraf. Pasti akan ada diskaun menarik menanti anda di sana!  

Monday, July 02, 2012

Champion of Euro 2012

Berakhirnya Euro 2012...

As I predicted... Spain masuk final Euro 2012 (tapi saya predict hari tu Spain bertemu Germany di perlawanan akhir spt tahun 2008 dan kemudian Germany akan all out utk menebus kekalahan mereka di tangan Spain 4 thn lepas)
Sudahnya, Spain bertemu dgn Itali dan kemenangan berpihak kpd pasukan La Roja!!! Kemenangan besar... 4-0 tuh!! Walaupun byk jaringan, tapi perlawanan final kali ni agak hambar... tak de fight, tak cukup thrill, takde drama, kureng suspen (suspen lagi masa tgk Man City lawan dgn QPR utk merebut juara BPL...:P) Itali pun main macam lemau aje smlm...tak nampak bersemangat nak fight langsung!!
Apa2 pun, saya tak salahkan Buffon krn melepaskan 4 gol... itu semua sbb defender Itali yg hancus...:P
And I think, I'm beginning to favour Spainish team more than the Germans after this...:) Salah satu sebabnya, suka tgk the players passing bola... cepat dan tepat ;)


The happy faces of Iker Casillas, Iniesta, Silva, Pique, Xavi, Xabi. This team won all the major tornament for the last 4 years... Euro 2008, World Cup 2010 and now Euro 2012. Hebat!!!

p/s: Bila stay up tgk bola...tak pulak mengantuk. Tapi bila stay up utk menulis manuskrip... mak aaiii... tak terangkat biji mata!!!
Cobaannnnnn......;)

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...