Followers

Tuesday, March 26, 2013

Novel dan lagu...

I listen to music A LOT.... esp while driving and writing. Kalau masa driving, lagu2 ni ibarat release tension masa stuck dlm traffic jammed. Kalau masa writing pulak, lagu2 ni umpama pencetus idea dan mood menulis.

And that's why I have a list of favourite songs by various artists which I keep it inside my thumbrive, lappy, handphone and tab. Tapi selalunya, lagu2 yg saya dengar ni agak ketinggalan zaman sikit i.e. lagu yg station radio tak kuarkan lagi zaman sekarang nih!!! Hahaha. Tapi sesuai  la dgn umur saya, kan??? Hu hu. Lagu2 era baru ni, saya agak kureng suka sikit. Mungkin kerana muzik dan iramanya yang tak kena dgn telinga. Mungkin juga kerana liriknya yg tak begitu melekat di hati. Dan mungkin juga kerana faktor umur saya...:P

Neway, bila bercerita pasal lagu dan novel ni... untuk setiap novel, PASTI ada satu lagu yg saya akan dengar lebih daripada 100 kali!! Pendek kata, lagu tersebut akan terus berkumandang sebelum saya mula menulis (time baru nak bukak folder dan file..hehe.) dan semasa saya menulis (time nak dapatkan mood dan feel). Lagu tersebut juga, selalunya ada hubungkait dgn jalan cerita yg saya tulis... atau paling tidak pun, liriknya menyentuh sedikit sebanyak scene atau plot dlm novel tu.  Kiranya, lagu tu mcm theme song utk novel saya tu la...;)

Untuk Melodi Kasih... the theme song was, Aduhai Kasih Aduhai by M.Nasir. This song was released more than 10 years ago. Tak ingat tahun brp... tapi saya suka sangat lagu ni dahulu kala. Dan bila menulis MK, lagu ni macam sesuai sangat untuk scene Fariq bertekak dgn Zaha di parking lot dan secara tidak langsung meluahkan perasaannya terhadap Zaha. Part tu saya rasa mcm kena aje dgn lirik di bawah ni...;)

Aduhai kasih aduhai
Sambutlah, sambut tanganku
Tak ingin hidup dalam kekosongan
Aduhai kasih aduhai
Sambutlah, sambut cintaku
Tak ingin terlepas
Tak kesampaian


Untuk Kenangan Terindah... the theme song was Dealova by Once Mekel. Sbb nak dapatkan mood lovey-dovey antara Akmal dan Marisa tu, saya rasa lagu ni yg berjaya mengundang mood jiwang karat saya masa tu! Kan Akmal tu selalu ada di sisi bila Marisa dlm kesusahan...so amat sesuai la lirik di bawah ni dgn perjalanan cinta diorg ;) 

Hanya dirimu yang bisa
Membuatku tenang
Tanpa dirimu aku merasa hilang
Dan sepi, dan sepi

Selalu ada... kau selalu ada...

Untuk Cinta Tak Beralih... the theme song was Hanya Milikmu by Anuar Zain. Lagu ni, sampai jadi ringing tone phone saya tau!! Hahaha... betapa kemaruknya saya kat lagu nih dulu (dan hingga kini!!) Mungkin sama   kemaruknya Shaq terhadap Larra...ahaks!! Lirik lagu ni mmg tepat2 kena pada konflik percintaan Shaq dan Larra yg terhalang kerana prinsip diri. Mmg tangkap leleh la saya dgr lagu ni...dgn iramanya yg mendayu dan liriknya yg menyentuh kalbu! Tak percaya, cuba hayati lirik di bawah dan bayangkan kisah cinta Shaq dan Larra (hanya untuk mereka yg menghargai CTB...he he) ;)

Aku tak salahkan hatimu,
Bila harap itu tak ada,
Tak rela kan bila terjadi,
hanya waktu yang tentukan.

Ku ingin kuatkan hatimu (setiamu),
Yakin ku hanyalah milikmu,
Besar cintaku tak berubah,
Walau kini rasa itu 
luluhkan hatimu.

Ku hanya milikmu,
Coba kau rasa
Yakinnya hatiku,
Meski kau tinggalkan,
Masih ku milikmu,
Mengertikah bila cinta ini,
Tak akan pernah sedikit pun pudar,
Selain untuk mu 


Untuk Aku Pilih Dia.... the theme song was I'm Your Man by Michael Buble. Ni kita go western and international sikit.... reason is ... sbb Ian tinggal kat Glasgae 10 tahun!! Hahaha. Kisah cinta Ian dan Johana... agak straight forward bagi saya. They met for the first time and they fell in love. Tapi untuk Ian convince Johana how he feels about the relationship... tu yg saya rasa lagu ni amat sesuai utk Ian curahkan isi hati dia. Maka, wujudlah scene di Bagan Lalang dan Ian dedicate lagu ni kat Jo... :) 

And if you've got to sleep
A moment on the road
I will steer for you
And if you want to work the street alone
I'll disappear for you
If you want a father for your child
Or only want to walk with me a while
Across the sand
I'm your man

If you want a lover
I'll do anything you ask me to
And if you want another kind of love
I'll wear a mask for you

Untuk Semerah Red Velvet... the theme song was Fall Again by Kenny G feat. Robin Thicke. Saya mmg suka lagu ni... tapi masa menulis SRV... rasa mcm lagu ni yg paling kena utk gambarkan hubungan Emir dan Raina saat mereka memilih utk 'time-off'. Jika anda sudah baca SRV pasti anda boleh kaitkan dgn lirik lagu ni,..:)


It feels like a fire 
that burns in my heart
Every single moment 
that we spend apart.
I need you around 

for every day to start;
I haven't left you alone.

There's something about you, 

it's there in your eyes,
Everything I'm looking for I seem to find.
All this time away

 is killing me inside -
I need your love in my life.

Sekarang ni saya tgh terdesak nak cari lagu tema untuk mansukrip ke 6!! Selagi tak jumpa lagu yg bersesuaian, macam rasa lemau aje nak start menulis. Feelingless!!!  
Hmm... lagu apa yg best2 lagi ek?? Any idea???

Thursday, March 21, 2013

Kenangan di UMT...

Dah hampir sebulan saya 'tinggalkan' UMT sempena Pesta Buku...barulah hari ni saya sempat nak upload gambar kat blog ni. Busy sgt gamaknya saya ni!! Hu hu. Well, sometimes we just need to set our priorities right...:)

Bersama Fatin Nabila (penulis Setia Hujung Nyawa yg meletops tuh! hehe), Dhiya Zafira dan Kak Intan Abd Wahab (pembaca tega dan penyokong kuat novel2 Melayu yg sungguh sporting sampai bekalkan kami kepok lekor Tok Beng dan laksam!!) Terima kasih Kak Intan!!
Me 'selling' SRV... yg dibawa khas dari gudang Alaf sehari sebelum berlangsungnya Pesta Buku. Pembeli di UMT masa tu memang kira bertuah sgt2... sbb SRV freshly out from 'kilang' masa tu... spt 'red velvet' yg baru kuar oven...ahaks!! 

Gambar bersama org2 kuat dan petugas UMT yg memberi peluang kpd saya, Dhiya dan Fatin bertemu mesra dgn pembaca dan pembeli novel2 kami. Moga tahun depan jgn lupa jemput kami lagi... :)

Tuesday, March 05, 2013

Penghargaan...

Bila pihak Alaf keluarkan poster ni di FB dengan paparan 'novelis prolifik'... saya rasa cukup terharu. Sedih campur gembira... rasa mcm dapat Oscar jer! ;)

Hmm... prolifik ke saya?

Gelaran itu sebenarnya amat besar untuk saya. Selama 6 tahun saya bernaung di bawah Grup Buku Karangkraf...sejak dari tahun 2007 dan kini 2013, sudah 5 novel saya hasilkan. Satu pencapaian peribadi buat saya...tetapi bukan satu pencapaian yang terbaik sebenarnya.

6 tahun untuk 5 novel... I should have done better than this! Tapi saya tak salahkan sesiapa... ini semua kerana kurangnya komitmen daripada diri saya sendiri.Saya meminati bidang penulisan... tetapi bukan peminat tega yang akan berasa kosong jika sehari tidak menulis. Seminggu mahupun sebulan tak menulis pun, saya rasa okey aje... hu hu. Dasar penulis yg tidak komited dan tidak berdisplin... :P

Namun di sini saya ingin lahirkan penghargaan yang tidak terhingga kepada individu-individu yang tersebut di bawah, yang secara langsung dan tidak langsung telah membantu saya menyiapkan manuskrip kelima ini,


Untuk:-

Dear hubby ~ Thank you for being very understanding towards my passion in writing. I wouldn't have gone this far without your blessings...

Mak, Along, Kak Adha, papa, auntie dan seluruh keluarga ~ Terima kasih untuk doa dan sokongan kalian yang telah meniupkan semangat. 

Si puteri bernama AHA ~ Terima kasih untuk idea-idea..."Mama nak bagi nama apa untuk hero dan heroin novel mama?"

Arfah, Suhaili, Dalilah, Noreen, Ila, Intan ~ Terima kasih untuk sesi 'round-table' ketika merangka SRV di peringkat awal. To Arfah, extra thank you for picking up my phone calls everytime 'Raina' starts 'to bake'...:)

Sahabat-sahabat novelis (you know who you are... yg sering saya hubungi melalui phone calls, SMS, whatsapp dan FB chat)  ~ Terima kasih atas nasihat, komen serta 'tekanan dan hentaman' yang menggesa saya menyiapkan manuskrip ini secepat mungkin!!   

Semua pembaca karya Hezzy Azra, pengunjung setia blog, rakan-rakan di Facebook, CBNers (juniors & seniors) dan semua yang mengenali saya ~ Terima kasih berjuta-juta kali di atas kesabaran anda menunggu karya kelima saya. Tanpa sokongan  anda, tidak mungkin saya menulis lima novel sehingga ke hari ini. Andalah inspirasi karya saya dan anda jugalah yang merealisasikan impian saya!! 

Semua warga ALAF 21 ~ Terima kasih untuk ukhwah yang telah terjalin selama 6 tahun ini dan harapan saya agar kita terus bekerjasama untuk tahun-tahun yang mendatang.

Arwah Abah ~ Al-Fatihah. 

Good news for today...SRV is 2nd on the Karangkraf Best Seller!! Alhamdulillah...
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.