Monday, July 14, 2014

World Cup 2014

World Cup 2014 is over!!! And yes... GERMANY is a new world cup champion!!!

Team yg saya sokong sejak tahun 1990 lagi. After 24 years, they won the World Cup again. Kalau dulu team di bawah bimbingan Franz Beckenbauer mengalahkan Argentina 1-0, kali ini team Joachim Loew menumpaskan Argentina  dengan 1-0 juga hasil jaringan Mario Gotze. Kalau dulu saya tengok final game ni sorang2 kat rumah...tapi pagi tadi tgk dgn hubby. Dan dia pulak nakkan Argentina menang...huh!! Mujur kami tak 'berperang!' :D

The Germans deserved it!! Laluan mereka in the beginning macam smooth aje. In Group G matches... they became no 1 with 7 points after defeated Portugal 4-0, defeated USA 1-0 and draw with Ghana 2-2.  

During round 16... they had to struggle to defeat The Algerians 2-1. Masa ni, saya berbelah bahagi sikit...saya sokong Germany tapi kalau Algeria menang pun, saya sokong jugak. Baru la ada twist & drama dlm world cup kali ni. Baru thrill sikit bila underdog team kalahkan team besar!! ;)

Masuk quarter final...they won over France 1-0. Masuk semi final...saya rasa suspen sbb mereka akan berdepan dgn tuan rumah. Tapi bila minit ke7 aje Muller dah score... I got the feeling they can make it to the final. And I was right after the big winning of 7-1 over Brazil. 

Actually, I was hoping for Germany to meet Holland for the final. Masa tu baru boleh nampak which team is really the best. Sbb saya rasa, Holland pun cemerlang kali ni. Awal2 dah 'bungkus' Spain 5-2. Lepas tu, menang penalty 4-3 dgn Costa Rica... a tough fight. Tapi sayang, Holland kalah dgn Argentina peringkat semi final. They played better...but they didnt have the luck! Tapi kalau Germany vs Holland... saya tetap akan sokong Germany. Tapi kalau Holland menang... saya sokong Holland...hahaha...tetiba jadi lalang! :P


 The winning goal at 113 minutes
 The German celebrates the World Cup - goalie Neuer, Klose, Lahm, Ozil, Khedira...just to name a few.

Few interesting facts about the German players in this World Cup:-
  • Germany have now reached a World Cup final in each of the last seven decades (1954, 1966, 1974, 1982 1986, 1990, 2002 and now 2014). And they won the World Cup in 1954. 1974, 1990 and 2014.
  • This is the third World Cup final between Germany and Argentina. They met in successive finals in 1986 and 1990, with each team lifting the title (3-2 Argentina in 1986, 1-0 Germany in 1990).
  • Miroslav Klose has scored more World Cup goals than any other player in history and as many as the entire current Argentinian squad (16).
  • Müller (2010 and 2014) and Klose (2002 and 2006) are the only players in history to score 5+ goals at consecutive World Cup tournaments.
  • No German player has created more chances for their teammates in the 2014 World Cup than Mesut Özil (15).




Congratulation to The Dutch for winning the 3rd place after defeated Brazil 3-0.

Bila berakhirnya World Cup... maka lepas ni tak adalah lagi 'hiburan' semasa bersahur...hehe. Bolehlah fokus semula pada manuskrip yang tertangguh itu ya..!! Tapi lps ni nak raya pulak dah...agenda dan timing sure berubah lagi. Isk...isk...byk betul dugaan nak siapkan manuskrip ke 7 nih!! ;)

Sinar Harian edisi Ahad 13 Julai 2014

http://www.sinarharian.com.my/hiburan/pengalaman-rakan-jadi-sumber-inspirasi-hezzy-azra-1.299092

Ahad minggu lepas, 6hb Julai... genap 15 tahun arwah abah saya kembali kepada PenciptaNYA. Kalau arwah masih ada... saya rasa, mesti arwah akan beli Sinar Harian edisi 13 Julai ini beberapa naskah. He surely will file this newspaper cutting...
Al-Fatihah untuk arwah...

Thursday, July 03, 2014

Novel2 terbaru Alaf21!!

Ini novel2 terbitan ALAF21 yg SUDAH berada di pasaran!!
Pandora Untuk Insyirah- Anis Ayuni
Awak Jangan Nakal- Murni Aqila
Cinta Jangan Tipu- Emma Maizura
Ku Kejar Kau Lari-Raihan Zaffya
Cinta Top Secret- Laila Kamilia
Memang Dia Orangnya- Weeda Airiza
7 Warna Cinta-Fida Rohani
Siapa Tak Sayang Bini-Nur Insyirah


Dia Mimpi Indahku-Rozita Abdul Wahab
Tak Cinta Tak Apa-Zuri Yanie
Sapu Tangan Biru-Juriah Ishak
Dia Doktor Hatiku-Radz Izara

Ini novel2 ALAF21 yg BAKAL berada di pasaran!!
Sorry, Aku Bukan Dia-Iza Zafiya
Akulah Si Jelita-Syaida Ilmuna
Tolong Cari Suamiku-Asmah Hashim
Petaka Nyawa-Riduan Jidin

Sudahkah anda mendapatkan koleksi novel2 ini???
Kalau belum, sila dapatkan di kedai2 buku berhampiran atau tempah melalui


P/S: Setiap kali keluar poster novel baru, saya rasa tension!! Rasa nak ketuk aje kepala yg seolah2 beku utk menulis manuskrip ketujuh nih!!! Help!!!
Ini dah masuk bulan Julai...sudah melebihi daripada setengah tahun. Tapi manuskrip saya, it's not even half yet!! Oh nooooooooooo!!!!


Tuesday, July 01, 2014

Antara World Cup dan manuskrip...

World Cup is back!!!

Dah dua minggu bermulanya WC ni...baru hari ni saya buat entry, ek? :P

Bukan sebab saya tak follow (saya tahu Spain juara bertahan 2010 dh awal2 balik kampung, England pun sama...Portugal pun...hehe) cuma mungkin kegilaan saya terhadap World Cup 2014 Brasil ni agak berkurangan sedikit berbanding WC2010. Lagipun utk round 32 hari tu, byk sgt team nak tgk. So what I did, I just watched the highlights jer. Yelah, kan...bila umur dah meningkat ni...fokus lebih kpd perkara2 lain...(sedar pun diri!!) :P

Tapi bila dah masuk round 16 ni... baru best nak follow. Baru rasa thrill sikit sebab team yg masuk round 16 ni...ada yg expected, dan ada yg unexpected. For the next quarter final...we will see:-

1. Brazil vs Columbia.
Neymar vs James... the 2 young convincing players
2.Holland vs Costa Rica
The Van Gaal's boys vs the underdog
3. Germany vs France (My all time favourite team...Germany. Tapi pagi tadi, saya berpaling tadah sbb sokong Algeria!! )
Muller vs Benzema
4. Argentina vs USA? or Switzerland vs Belgium??
Mlm ni kita tengok...:)

Dengan perlawanan2 yg bakal berlangsung ini, saya terpaksa mengakui yg proses penulisan manuskrip ketujuh saya ini, bakal terganggu sikit!! :P.

Tapi seperti kata husband saya...excuses, excuses, excuses!! Bila tak menulis, saya 'salahkan' World Cup...padahal, sebelum bermulanya World Cup, takde pun saya gigih menulis!! Hahaha.

Apa2 pun, saya tahu dan saya sedar.... saya harus terus menulis. Saya juga akui, momentum saya agak perlahan kali ini. Sudah masuk 3 bulan saya 'berulit' dengan Syirin & Zakhif... tapi pencapaian saya selama 3 bulan ini sungguh tak memberansangkan. Kalau 3 bulan ni tempoh probation dlm dunia pekerjaan...mahunya saya kena extend tempoh probation!! Muahahaha.

Kena fokus!!!

Write...write...write...
Football...football...football...
Kuih raya....baju raya....duit raya... :P

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...