Followers

Wednesday, April 22, 2015

Anugerah Novelis Prolifik

Tetiba rajin pulak saya nak update blog ni... selang dua hari!! Ngeee...

But it's a good thing, right? Rather than biarkan berkulat je blog ni, ye tak? Especially when I have good things to share here, maka wajiblah dicoretkan di sini buat kenangan esok2 hari bila dah tak releven dlm bidang ni lagi. Kat blog ni, kita cerita perkara2 yg happy aje. Perkara2 yg mendukacitakan dan menyesakkan dada...kita simpan dalam hati dan bawa sampai mati...:P




Okay... hari Sabtu ini...bersamaan 25 April, saya dan rakan2 novelis seramai 23 org yg sama2 berbumbungkan ALAF21, akan diraikan dalam satu majlis di PWTC. Kesemua kami bakal dianugerahkan dgn gelaran 'Novelis Prolifik' sempena  PBAKL yg akan berlangsung.

Novelist??
~ Something which I never thought of becoming one.
Prolific??
~ Something which I never dreamt of.

8 tahun saya bernaung di bawah ALAF21 (2007-2015) dan saya rasa gelaran Novelis Prolifik ini sangat besar dan bermakna untuk saya. Sebab kalau diselak semula sejarah bagaimana saya mula2 terjun dalam bidang penulisan ni... mmg ia satu keputusan yg mengejutkan. It was an overnight decision... when I suddenly decided to write a book after my sister suggested it!! Masa tu...tanpa apa2 pengalaman, tanpa pengetahuan yg luas, tanpa apa2 sasaran... saya terus merangka jalan cerita dan mula menulis 'Bab 1'!! Bak kata org...hentam kromo aje!!

Bila dah berjaya menyiapkan satu manuskrip dalam masa 5 bulan... saya gamble aje hantar ke Alaf21 pada August 2006. Kalau diterima... alhamdulillah. Kalau ditolak... anggap sajelah yang saya ni tak berbakat dalam penulisan ni... dan rezeki saya bukan dlm bidang ni.

Tapi lps hantar manuskrip pertama tu... tetiba saya rasa mcm, eh why not I try to write another manuscript? Three months later... i started writing the second manuscript and finished it in 6 months. And for the second time... saya gamble aje hantar ke Alaf pada Jun 2007. Walaupun masa tu...first manusript tu belum habis dinilai...apatah lagi masuk senarai utk diterbitkan! Dan saya masih berpegang pada ayat dan tekad yg sama... kalau diterima, alhamdulillah. Kalau ditolak... maybe I should forget about writing a book.

Rupanya, ada ezeki saya dlm bidang ni bila akhirnya... MELODI KASIH diterbitkan pada December 2007. Rasa macam tak percaya aje pegang MK tu buat pertama kali. Cium bau buku macam cium bau baby baru lahir...excited gitu!! Dan bermula dari situlah, saya rasa bidang penulisan ni serasi dgn jiwa saya. Walaupun ada masanya, saya rasa lelah untuk menulisnya. Stress + penat!! But despite that, it's something that I enjoy doing it. Lebih-lebih lagi bila dapat tahu, manuskrip kedua saya lulus dan akan diterbitkan the following year.

So, KENANGAN TERINDAH pun terbit pada November 2008. Selepas terima macam2 komen positif ttg MK & KT... saya mula nampak... ada laluan utk saya dlm bidang ni. Tapi laluan tu sama ada jauh atau dekat... lurus atau bengkang bengkok... saya tak tahu dan saya tak boleh agak. Apa yg saya tahu, saya akan cuba menulis manuskrip ketiga, seterusnya keempat dan kelima. Maka lahirlah CINTA TAK BERALIH 2010, AKU PILIH DIA 2011, SEMERAH RED VELVET 2013.

Tapi kenapa saya target cuma lima novel??

Kerana saya rasa, that's the maximum I could go. Itu sudah dikira paling jauh utk saya yg asalnya bukanlah berbakat sangat. Bukannya ada idea melimpah-ruah. Bukannya ramai pembaca atau peminat. Bukannya konsisten sangat menulis. Bukannya anggap penulisan ini satu full time job...sekadar part time job saja. Tapi bila ALLAH anugerahkan saya rezeki dari segi idea dan kudrat... that's when I continue writing the sixth novel and SAH AKU CINTA KAMU finally published in 2014. And last February,  I have completed the seventh manusript. Sekarang ni, manuskrip tu tgh tunggu que untuk diedit dan diterbitkan.

From zero to six + one... Ya ALLAH... tak ada ucapan selain daripada Alhamdulillah. Panjang rupanya jodoh saya dengan ALAF21 ni... sampai dah nak lahir 7 'babies'!!

~ Kepada pihak editorial ALAF21, terima kasih kerana sudi menerbitkan karya kecil saya and those involved in the whole process (the designer, the marketing & promotion team). And my special thanks goes to En Nord (yg menerajui ALAF ketika saya mengorak langkah pertama dulu), Kak Wan Rohana yg menyambut manuskrip MK & KT, Kak Saadi yg sering berikan semangat dan Kak Ruby yg akan meneruskan legasi.

~ Kepada Moon (editor MK, KT, CTB, APD), Lis (editor SRV and soon to be the editor for my 7th), Seyha (editor SACK)... thank you so much for all the effort you guys have put in. Akak sangat berbangga dan berpuas hati bekerjasama...it's been great working with all of you!

~ Kepada semua pembaca di luar sana yg menerima karya saya.... yg tidak putus2 beri sokongan, semangat dan komen2 positif... saya ucapkan jutaan terima kasih. Saya tak mampu nak ucapkan terima kasih kepada anda, anda dan anda secara satu persatu. Hanya yg termampu saya kirimkan adalah doa... moga ALLAH balas budi baik dan keikhlasan anda menbeli/menerima/menyukai karya saya. Melalui penulisan, kita berkenalan... dan moga ikatan ini berpanjangan.

~ Kepada keluarga dan kawan2 yg sentiasa sentiasa mendengar keluh-kesah saya bila tension tak ada idea menulis, atau sudi hulurkan maklumat bila saya terdesak tak sempat nak google any info...thank you for all your immediate help and support. You guys are great friends!!

~ To my dear hubby and daughter... thank you for being understanding and accepting my new passion.  I wouldn't have gone this far without love and support from both of you!!!

Sebak pulak ai menulis ucapan ala2 menang award nih!

P/S: So, my next target is to be able to write 10 novels. Saya ni small timer... suka target kecik2 aje...:)

Monday, April 20, 2015

Back to CBN for its Carnival...


True indeed!!! The feeling is just the same like 23 years ago when I entered the CBN's gate last Saturday. Nostalgic sekejap aunty ni teringat zaman muda2 dulu!!! :P

During the CBN Carnival which was held last Saturday 18th April 2015. Me & my books (5 out of 6 titles...satu lagi takde. Out of stock la pulak! Terlajak laris kot Kenangan Terindah tu! Ahaks!!)

 Anyway, the main purpose of this Carnival is to raise fund for the school. Like what we did in 1990. Since the old girls been given a booth... saya pun tumpang sekaki utk jual novel2 saya ni. I may not be able to contribute much for our alma matter... but I do hope with my small effort on that day, it will eventually benefit the school. Jualan novel saya about 17% jer out of the total sales... but at least, something right??

Thank you to all who came to our booth. Who bought our CBN merchandise, cakes, cookies and of coz my novels!! To my G21 friend (you know who you are) thank you for helping me out. Thank you for all the support... be it from the exCBNers, the teachers & the students. Hope to see you guys again... some other time!!

P/S: Dulu2 masa Carnival, tak rasa penat pun berlari sana sini. Last Saturday, bila balik aje dah lenguh2 kaki...age factor!!! :P

Thursday, April 16, 2015

CBN Carnival 2015

CBN
The shining star of my life
You will always glow within me
And through me you will shine forth
A new light others will follow

Haaa... tetiba teringat lagu sekolah!! Lagu yg dinyanyikan setiap pagi Isnin.... setiap minggu... selama 7 tahun. Bayangkan brp byk kali saya nyanyi lagu ni!! Hahaha :)

After I left CBN 23 years ago (that was in 1992 after completing my STPM), saya tak jejak kaki lagi ke CBN. Bukannya tak sayang CBN, cuma tak ada hal nak ke sana walaupun CBN sentiasa di hati...:)

Dulu ada jugak cita2 nak masukkan AHA ke CBN... tradition kononnya. Bila mak dah CBN, anak pun mesti CBN... spirit gitu! Tapi memikirkan yg CBN is right in the middle of KL and I live wayyy out of town... rasanya tak berbaloi nak berulang hantar AHA ke sana. I'm being practical about it... walaupun ada rasa terkilan sbb AHA is my one & only... sepatutnya she goes to the same school as her mama. Barulah lengkap cycle tu...:) 

But whatever it is....

This Saturday 18th April 2015... I'll be back to CBN for it's Carnival. The last CBN Carnival I had was in 1990... when I was in form 5. Kelas saya masa tu bukak stall jual makanan. (Tapi seriously... I cannot recall makanan apa yg kitorng jual!! Hahaha) Mungkin sbb masa tu, saya jaga stall tu sekejap aje kot... because I was busy with the Dunkin Booth thingy. Dan rasanya... sayalah org pertama yg jatuh dlm kolam air tu dan telah mengoyakkan jaring tersebut!! Muahaha.

Anyway... this time around, I'll be selling my novels during the Carnival. Kalau ada yg sudi nak beli novel2 saya... inilah peluang anda utk membelinya (with discounts...of course). Kalau tak nak beli pun, tapi setakat nak meet & greet saya, you are most welcome. In sya Allah, I'll be there from 9am till 3pm.


Ada apa di Carnival ni nanti?? Details are below:

Theme   :  Wild Wild West

Date        :  18th April 2015, Saturday

Venue     :  CBN

Time       :  8.30 a.m until 4.00 p.m

*The coupons are sold in RM10 booklets.
- 1 booklet = RM10
- 2 booklets = RM20
Get / Order the tickets from any CBNer be it student or teacher.  You can also buy the coupons by going to SMK Convent Bukit Nanas upon requesting at the office.
Coupons will also be sold on the day itself.
From scrumptious food to exhilarating games, join us and create memories that you will never forget.
Attractions:
  • Dunk Machine
  • Haunted House
  • Maze
  • Delectable food
  • Awesome drinks
  • Exciting games from Wii to Carnival games


Friday, April 03, 2015

I'm still alive and kicking

Assalam semua...

Dah empat bulan rupanya saya tak update blog ni ye? Teruk sungguh!! Mujur ingat lagi password...

From the last entry in December 2014 until end of March 2015...sebenarnya byk perkara dah berlaku. Klau nak share skrg pun dah macam tak releven jer...citer dah basi. Dah tak seronok pun nak share.

Tapi apa yang saya boleh kongsikan di sini, I have finished writing my 7th manuscript on 24th February 2015. Yahoo!!! Alhamdulillah.... akhirnya manuskrip yang memakan masa setahun itu bertemu juga dgn perkataan TAMAT. Sekarang ni, manuskrip yg saya namakan CSAJ itu sudah berada di atas meja editor.... sedang menunggu giliran utk dinilai dan diluluskan. So kira, the first process pun tak selesai lagi... jadi saya tak bleh kongsikan maklumat bila CSAJ akan diterbitkan.

CSAJ ni kisah apa?

Well, CSAJ kisah ttg Nur Syirin dan Muhamad Zakhif. Rin & Khif  yg 'ter'jatuh cinta despite status masing2.

CSAJ ni macam SACK ke? Atau macam SRV?

Tak!! CSAJ sgt berlainan dgn SACK. (I'm taking into account the negative comments I received from SACK's readers.) CSAJ juga tak seringan SRV (again, I'm listening to the feedback from SRV readers)
Nak kata CSAJ heavy sgt pun... tak juga. Sedang2 aje....:) Because I have to take into consideration, what majority wants. And I hope, CSAJ can be accepted by everybody.

Nak baca sedutan CSAJ? Nanti saya tepek snippet di sini ye? Tunggguuuu...
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.