Tuesday, September 22, 2015

Hari Arafah & Selamat Menyambut Aidil Adha

Selamat menyambut Aidil Adha dan sebelum tu...jom kita berpuasa sehari sebelum 10 Zulhijjah. Hari Arafah 9 Zulhijjah.

Nawaitu shauma arafah, sunnatal lillahi ta'ala {Sahaja aku puasa Arafah sunat kerana Allah Taala.}


عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ إِنِّي أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِي بَعْدَهُ ... أَهْلُ الْعِلْمِ صِيَامَ يَوْمِ عَرَفَةَ إِلَّا بِعَرَفَة
َ
Dari Abu Qatadah bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: " Puasa hari 'Arafah -saya berharap dari Allah- dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelumnya dan juga tahun sesudahnya." Para ulama mensunnahkan puasa 'Arafah kecuali jika berada di 'Arafah. (HR Tirmizi No: 680)

Pengajaran:

1. Disunahkan berpuasa pada hari Arafah (9 Zulhijjah) bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji

2. Orang yang berpuasa pada hari Arafah akan mendapat ganjaran keampunan setahun sebelum dan setahun selepas

3. Ganjaran puasa sunat Arafah seolah-olah berpuasa selama dua tahun.

عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كَلِمَةً تُشْبِهُ عَدْلَ ذَلِكَ قَالَ صَوْمُ عَرَفَةَ بِصَوْمِ سَنَتَيْنِ وَصَوْمُ عَاشُورَاءَ بِصَوْمِ سَنَة
ٍ
Dari Abu Qatadah bahwa Nabi SAW mengucapkan kata-kata yang mirip dengan kesamaannya, ia berkata; Puasa 'arafah seperti puasa dua tahun dan puasa 'asyura` sama seperti puasa setahun. (HR Ahmad No: 21568)

4. Rasulullah dan para sahabat tidak menunaikan puasa Arafah ketika melaksanakan ibadah Haji. 

سُئِلَ ابْنُ عُمَرَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ بِعَرَفَةَ فَقَالَ حَجَجْتُ مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَلَمْ يَصُمْهُ
وَمَعَ أَبِي بَكْرٍ فَلَمْ يَصُمْهُ وَمَعَ عُمَرَ فَلَمْ يَصُمْهُ وَمَعَ عُثْمَانَ فَلَمْ يَصُمْهُ وَأَنَا لَا أَصُومُهُ وَلَا آمُرُ بِهِ وَلَا أَنْهَى عَنْهُ قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ وَقَدْ رُوِيَ هَذَا الْحَدِيثُ أَيْضًا عَنْ ابْنِ أَبِي نَجِيحٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ رَجُلٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ وَأَبُو نَجِيحٍ اسْمُهُ يَسَارٌ وَقَدْ سَمِعَ مِنْ ابْنِ عُمَر
َ
Ibnu Umar ditanya tentang puasa Arafah di 'Arafah, dia menjawab, saya pernah melaksanakan haji bersama Nabi SAW dan dia tidak puasa di Arafah, saya juga pernah haji bersama Abu Bakar beliau juga tidak puasa 'Arafah, pernah juga bersama Umar dan dia tidak berpuasa, demikian halnya bersama 'Utsman, beliau juga tidak berpuasa dan saya tidak berpuasa juga tidak menyuruh orang lain untuk berpuasa dan tidak juga melarangnya. (HR TIRMIDZI No: 682)

JOM kita bersifat RAHMAH untuk melaksanakan puasa sunat Arafah (9 Zulhijjah atau pada hari Rabu 23hb Sept ini).

Friday, September 18, 2015

ADD Inc. D'Admire Shop & Fida Rohani Resources

Ada yg tercari-cari novel baru saya? Atau tak jumpa langsung novel2 lama saya? 

Utk org2 Shah Alam ... you can now purchase my books at ADD.Inc
F7, 1st Floor,
Plaza Shah Alam,
Seksyen 9, 
40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan..
7 days a week from 10am to 10pm...

From novels to bags and stationeries...ADD INC is your one stop gifts shop!

Untuk anda yg tinggal di area Taman Cahaya Alam...you can drop by at D'Admire Shop
No. 17-1, Jalan Selasih K U12/K, Taman Cahaya Alam,
Seksyen U12, Shah Alam.
Open from 10am to 7pm

Not just my books... D'Admire Shop also sells all type of gifts & souvenirs. Yang dah siap wrap pun ada... yg loose item pun ada.

Kalau ada yg tinggal nun di Ulu Tiram tu, boleh dapatkan novel2 saya dgn diskaun. Minta baik2 pada Kak Fida...sure dpt harga menarik... ;) Tak kenal Kak Fida Rohani? Alaaa...Novelis Alaf  tu... yg ada kereta gambar dia sendiri... :) Kalau nampak kereta ni di jalanan, anda boleh tahan kereta ni. Mungkin ada stok2 novel yg boleh anda beli. Hey....I'm not joking, okay?? Seriously...anda boleh hubungi Kak Fida utk sebarang pertanyaan atau dtg terus ke kedainya. 
FIDA ROHANI RESOURCES
No 18 Jalan Duku,
Ulu Tiram, 
Johor, Malaysia
0103358132

Tuesday, September 15, 2015

Saya sayang karya saya (Entry syok sendiri #7)

Dah lama saya tak buat entry syok sendiri ni!! So now I'm back being syok sendiri for the seventh time to write about DIA ANAK JENERAL :)

Apa istimewanya novel ini di mata dan di hati saya?? Sehingga saya sayang dan ada ketikanya masih angkut ke hulu ke hilir sumbat dlm handbag?? Statement poyo  :P

1) Kerana tajuknya
For the very first time, the title was inspired by me!! My idea...you know??? Hahahaha... bangga wooo!! :)) Sejak saya menulis manuskrip pertama lagi, saya mmg fail bab tajuk ni. Tiap kali hantar manuskrip, tajuk mesti kena 'tendang' masuk tong sampah!! Tapi untuk DAJ ni, dari mula saya create file di Words pun, saya dah letak tajuk DIA ANAK JENERAL. Rasa mcm kena aje tajuk tu dgn jalan cerita yg saya dah rangka. Unlike the previous manuscript...saya akan tulis 'The 1st, The 2nd, The 3rd'.... and list goes on. Semua bagi nombor je.. sungguh tak professional...huhu. Tapi yg ni, dgn yakinnya saya menamakan DAJ. At first bila sampai meja editor, diorg suruh tukar sbb dah berlambak novel guna 'Dia' as title. Yes... I tend to agree with that argument. But as the editor evaluate and read the whole manuscript, I think she can see why I put that title. Kalaulah kata Syirin tu bukan anak jeneral...anak pengetua sekolah ke...then there wont be a story, right? The whole conflict arise because she's the general's daughter (walaupun ada yg suggest tajuk patut ditukar kpd DIA MENANTU JENERAL krn Zakhif lebih mendominasi keseluruhan cerita...hehe). But well, I'm sorry, it's a bit too late to change the title by now...:) And when the editor decided that we should stick to that title...gumbiranya rasa hati! Kali pertama tulis novel dgn tajuk sendiri...:)

2) Kerana heronya bukan kaya raya, raya, raya
Kali ni saya nak bereksperimen dgn watak hero yg biasa2 jer i.e contractor cum plumber!! Saya tahu, pasaran utk hero2 yg kaya raya dan gempak ni mmg ada. Tulis citer mcm tu... sure org beli punya. Tapi saya dah malas nak tulis hero yg gah-gah, gempak2, CEO syarikat juta2 who drives a Porsche, Beamer, Merc or Jag. Saya nak cuba sesuatu yg baru...something closer to reality and our society. Saya tak mahu tulis hero yg menonjolkan kemewahan. Saya tak mahu lakarkan watak hero yg menjadi rebutan dan impian seantaro gadis Malaya...jadinya, saya ketengahkan watak Zakhif yg cuma seorang contractor cum plumber. Dan saya nak tgk sambutannya... boleh 'jual' ke hero mcm ni?? Ada ke yg nak beli novel saya kalau heronya bwk pick up truck?? Well, this is just a matter of exploring new things. Tapi drp feedback yg saya terima... ramai jugak yg senang dgn watak Zakhif. Yg sudah jatuh hati pada hero yg biasa2. Kalau selama ni sure ramai tak heran dgn plumber kannnn??? Haaa... lps baca DAJ, mesti kalau nampak plumber, kita akan pandang dua kali!! :)) Okay...okay...I was exaggerating!! Makanya, ada sebablah saya sayang DAJ ni... kerana ramai juga yg sayangkan hero yg TIDAK kaya raya, raya!!

3) Kerana jalan ceritanya
Nak kata jln cerita DAJ ni best sangat... saya mengaku taklah best sangattt pun!! Rating kat Goodreads tu tak pun berbintang2 byknya. And novel saya ni pun bukannya talk of the town. Tapi apa yg saya personally suka... sbb ia berkisar ttg pemikiran dan pendirian seorang ayah yg berpangkat Lt. Jeneral, konflik seorg anak Jeneral dan dilemma seseorg yg out of nowhere...'ter' stuck dlm kehidupan keluarga Jeneral. Selalu yg kita baca, konflik mak mertua dgn menantu pompuan... and it always due to perbezaan taraf/darjat. Dan kali ni, saya cuba mencabar diri menulis ttg pak mertua yg tak suka menantu lelaki. And it's not so much of taraf or darjat... tapi fokus lebih kpd seorg civilian dan anggota beruniform. Tentang pemikiran dan ego dua org lelaki yg lain latar belakang. Kalau selalu kita dimomokkan dgn cerita menantu perempuan yg sabar... kali ni saya cuba sampaikan cerita menantu lelaki yg sabar. Dan bila baca feedback pembaca... saya rasa saya sudah berjaya (walaupun bukan 100%) mencipta satu cerita yg tidak klise. Percaturan saya menjadi (walaupun bukan 100%) tapi ia ada impak tersendiri. Sbb tu saya tetap sayang DAJ!!

Walaupun ada yg kata DAJ ni tak seBEST karya2 saya yg sebelum ini terutamanya SAH, AKU CINTA KAMU! tapi bagi saya, anda ada preference sendiri and I cannot please everybody. Sejak dari awal lagi, saya dah boleh rasa, ramai pembaca yg akan compare DAJ dgn SACK... tapi bagi saya, kedua-duanya ada kekuatan tersendiri. Saya akui, DAJ tak byk scene lovey-dovey, sweet melting, tahap lori gula tumpah atau overdose dgn hero yg romantik... tapi bagi saya, kalau dah selalu sgt disajikan dengan makanan yg manis2, sesekali kita nak tukar juga selera dgn hidangan yg masam2, pedas2, masin2 skit. Kalau dah biasa sgt mkn steak di restoren eksklusif, apa salahnya sesekali mkn kat tepi jln pekena cendol dan rojak...ye tak?? ;)

Kalau ada yg masih belum baca DAJ... silalah cari di kedai2 buku berhampiran ya? Kalau payah sgt cari2 tak jumpa... you can purchase via WHATSAPP 01129061240. You can even buy from me directly...
PM saya di Facebook (Hezzy Azra) or
Instagram (Hezzy Azra) or
email: hezzy_azra@yahoo.com



Thursday, September 10, 2015

DIA ANAK JENERAL goes for 2nd printing


Syukur Alhamdulillah...DAJ goes for 2nd printing after 2 months being published.

Cetakan kedua... bukan 22... tapi saya tetap gumbira!! Dlm kegawatan industri novel skrg ni... bila dpt tahu novel diulangcetak, mmg sesuatu yg amat menggembirakan. Masih ada rezeki saya dlm bidang ni w/pun novel saya belum pernah terpilih utk diadaptasi...

So, kalau ada di antara anda yg tercari2 DAJ di kedai2 buku tapi DAJ dah habis stok...tunggu seminggu dua lagi. ok? By then mungkin kedai2 buku tu akan replenish DAJ.

Kepada sesiapa dah beli DAJ tapi masih cuak nak baca DAJ ni (sbb dgr2nya DAJ ni tak macam novel saya yg sebelumnya) silalah scroll blog saya ni...ada few comments/feedback that I have received and shared here. Atau tak pun, jengah ke Goodreads...mcm2 reviews on DAJ kat situ. Lepas anda baca, let's share your views and thoughts with me. I'm open for any feedback...:)

Kepada mereka yg dah baca DAJ...tq so and very much!! Anda yg telah menyumbang kpd ulangcetaknya DAJ!!

Tuesday, September 01, 2015

DAJ after 7 weeks...

DIA ANAK JENERAL officially out from the factory on 9 July 2015.... about 7 weeks ago. And reached the bookstores nationwide probably in early/mid August 2015.

And last Sunday... 30th August 2015...DAJ was still in the chart. Masih dpt mengekalkan kedudukan di dalam carta 'Terhangat' di Sinar Harian slps 7 minggu. Alhamdulillah. Walaupun tangga kedudukannya kejap naik...kejap turun dlm carta tu...but still, I'm happy about it!! Rasa berbaloi menulisnya selama setahun walaupun ada yg kata DAJ paling sikit pengisiannya berbanding my previous novels. "Less isi but most liked..." kata sesorg. Apa2 pun... I'm okay with that comment...:)

Tq...tq... to those who bought DAJ!!



Tq...tq...dear friend who's promoting DAJ!!

Promoting DAJ while celebrating Merdeka Day!!

Though we might have different views on current political scenario or perhaps, disagree with some decision made...but being Malaysian...we (me and my friends) love our country!

Semoga tanah air tercinta ini kekal 'merdeka' utk generasi anak2 kita...(AHA in the picture represent our next generation!)

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...