Thursday, July 21, 2016

Novel terbitan PorengKertas

Terbaru dari PORENGKERTAS!!!

CINTA TERLEBIH GULA karya LYNN DAYANA bakal menemui anda hujung JULAI ini!!

Jom pakat order!!
Anda boleh email saya: Hezzy_azra@yahoo.com

Blurb : Cinta Terlebih Gula
Cinta bukan mainan. Hati bukan untuk diseksa. Janji? Janji memang bukan untuk didustai.
Tapi sayang, kita tiada magis untuk melihat masa depan. Kau ada? Aku tak ada. Sebab itu berlaku Cinta Terlebih Gula.
Zahra: Bila gelojak rasa terlebih, timbang tara pun jadi rosak. Dia suka aku, aku tak mahu dia. Bila aku dah mula suka gila kat dia, berani dia tak suka aku! Mana boleh suka-suka macam tu!
‘Hati ini bukan organ semudahnya kau pianokan. Kau rosakkan ritma, kau hancurkan nada.’
Wafi Ady: Aku, original manusia. Sebab itu aku ada khilaf, defect sana sini. Gagal kelulusan Sirim. Tapi aku ikhlas bila aku kata...maafkan aku, marilah mula kembali pada mukasurat satu.
‘Aku ini Adam, yang terleka. Berdosa namun janji mahu kembali setia pada Hawanya.’
“Aku, Zahra. Bukan Hawa... Kau tiada kuasa pengaruhi aku.”
“Aku, Ady...punya cita-cita menjadi lelaki pertama dan terakhir kamu. Sila register itu!”
Jadinya, harus bagaimana cerita ini ditamatkan? Kau tahu? Aku tak tahu. Sebab itu kena khatam dahulu.

Wednesday, July 20, 2016

Bakal diadaptasi!!

Syukur Alhamdulillah...setelah hampir setahun DAJ 'dilamar' oleh dua production houses untuk dijadikan drama dan telah pun dihantar ke dua stesen televisyen... akhirnya DAJ menjadi milik A.Aida Production dan akan disiarkan di saluran RTM.

Tetapi slot apa, bila tarikh siaran, siapa yg bakal pegang watak Zakhif, Syirin dan Lt. Jen. Hambali... semua tu belum boleh saya jawab lagi. Poster ini sekadar proposal penulis skripnya. Masih jauh 'perjalanan' DAJ sbb belum pun mula shooting lagi!! :)

Biar siapa pun barisan pelakonnya... let's hope that the actor/actress dapat menjiwai watak Zakhif, Syirin dan Lt. Jen Hambali. Bagi saya, emosi dalaman Zakhif, Syirin dan Lt. Jen. Hambali sgt penting untuk menghidupkan watak. Semasa menulis DAJ, saya tak ambil kisah sgt dari segi lokasi, tempat2 menarik or anything related to that. Sbb saya bukan tulis travelog....hehe. Tapi DAJ saya tulis dgn penuh mainan emosi dan pemikiran utk setiap karekternya. Adaptasi bukan sekadar mevisualkan apa yg saya tulis dlm DAJ tu... tapi memberikan gambaran yg tepat ttg emosi yg dialami oleh watak2nya di dlm beberapa situasi. Jadi, siapa pun pelakonnya... harap2 lakonan mereka boleh memberikan impak yg mendalam kpd sesiapa yg menontonnya nanti. Harap2 pengambaran drama ini nanti berjalan lancar. Harap2 drama ni nanti meletopsss (sbb saya tak sampai hati utk kecewakan pembaca2 tegar DAJ dan peminat2 Zakhif - Syirin...hehe)

Sebenarnya drama adaptasi novel ini sgt besar risikonya... it's either meletops or it's a flop ! ;)
But despite all that, as a small time writer, it has always been a dream to see my novel being adapted into a film/drama. Sudah tersurat... akhirnya novel ketujuh saya yg terpilih. And I hope... this is a start to another career path. Mudah2an lps ni... menyusul pula Aku Pilih Dia, Sah Aku Cinta Kamu, Semerah Red Velvet, Cinta Tak Beralih, Melodi Kasih dan Kenangan Terindah di skrin tv atau panggung.... amin.

Tuesday, July 19, 2016

Projek biskut kelapa

Haaa... tadi saya kata nak share apa yg saya sibukkan sgt spjg bulan puasa kan? 

This is it!! 

Projek buat biskut kelapa!! Hahhaah


Sebahagian drp tempahan yg saya terima.
 Akhirnya oven yg berusia hampir 20 tahun ni being full utilised. Infact... utilised to the max!! :)
 Ini pula tempahan utk yg taknak dalam balang. Box kecik mcm ni je. Sesuai utk letak dlm hamper atau goodies bag.
My last tray of biskut kelapa on the 21st Ramadan.

Saya menjual biskut raya pulak ke?
Jawapannya ye... saya buat dan jual biskut kelapa resepi mak saya. Tetiba aje pulak terjun dlm dunia baking and entrepreneur ni ye? ;)

Alkisahnya begini...

Biskut kelapa ni mmg kuih raya tradisi keluarga kami. Masa saya kecik2 dulu mak saya buat biskut ni tiap kali raya. And over the years...kami adik-beradik mengekalkan tradisinya hinggalah bila kami dah kahwin. Bila dah beranak bagai... dah cecah '3,4 and 5' series semuanya jadi malas nak buat biskut raya lagi. 'Biskut tunjuk' pun berlambak...so beli ajelah. Lagi senang, kan? Tak payah nak berpanas2 tepi oven membakar biskut, ye tak??

Suddenly, tahun ni saya rasa mcm dah lama benar tak makan biskut kelapa yg rasanya sama macam yg kami selalu buat dulu. Jadi...timbullah keinginan nak buat masa raya tahun ni. Dan bila saya ckp kat mak dan kakak saya... they were all very supportive of the idea. Siap order berbalang2. Tu yg buat saya rasa...ok lah... I take all the orders and start making this as one of my part time income.

Maka bermulalah saya bukak order pada kengkawan rapat dan kwn2 pejabat. Dan syukur... responnya agak bagus for a first timer baker mcm saya ni. Saya pun tak target beratus-ratus balang sbb saya sedar kemampuan dan kapasiti saya. Aiyoo... penat jugak weh...lenguh tangan menguli tepung. Dahlah tangan I kecik jer...:P.

Tapi dapat order close to 100 balang... saya dah kira itu yg terbaik dan termampu saya buat. Alhamdulillah.... rezeki yg ALLAH berikan utk saya.

Kalau diberikan kesihatan yg baik... mungkin tahun depan saya buat lagi projek biskut kelapa ni utk hari raya. Tapi kalau ada yg nak tempah through out the year as door gift atau saja suka2 nak buat kudapan dpn TV... anda boleh mesej atau email utk order....
Email: hezzy_azra@yahoo.com
Instagram: Hezzy Azra.
Facebook: Hezzy  Azra

Salam Aidilfitri...

Assalam semua... dah 14 Syawal, barulah saya sempat bersiaran di blog sendiri...:)

Sebenarnya sepanjang bulan puasa hari tu saya agak busy working on something. Nanti saya share apa yg saya sibukkan sgt tu... ;)

Rasanya, belum terlambat lagi kan kalau saya nak ucapkan Salam Aidilfitri kpd semua yg menjengah blog saya ni (ada la dua tiga kerat kot...hehe).


Dengan rendah hatinya, saya ingin mohon maaf zahir dan batin untuk sebarang salah silap saya dalam tutur bicara, perlakuan dan penulisan saya. Kot ada yg terasa hati ke...tersentap ke...saya minta ampun dan maaf. Saya manusia biasa, banyak khilafnya...banyak ketidaksempurnaannya. Maafkan saya ye? :)


Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...