Thursday, April 09, 2009

Mencipta Hero Idaman...

Man… I’ve got a serious issue here!!

Perkembangan manuskrip saya yg ketiga masih di tahap yang tidak boleh dibanggakan langsung. Saya sudah mula menulisnya sejak bulan September 2008… tapi baru 102 mukasurat!! Stress!!!

Selain daripada kesibukan yang tidak pernah habis-habis dan ‘penyakit’ malas yang selalu sangat menyerang sejak akhir-akhir ini, antara sebab2 yang melambatkan perkembangan saya kali ini adalah kerana, saya dalam dilemma untuk mencipta watak heronya!

Saya rasa, semua novelis akan cuba menghidupkan watak hero mereka dengan sebaik-baiknya… kemestian untuk mencipta hero yang cukup sempurna, yang disukai, yang akan diminati dan ‘digilai’ oleh heroin nye secara khusus dan pembaca secara amnya.

Saya juga tidak terkecuali… cuba untuk mencipta hero yang bakal menjadi ‘lelaki idaman Malaya’! Haha. Kalau dlm MK dan KT, karakter Fariq dan Akmal adalah combination beberapa orang lelaki di keliling saya. A little bit of cheekiness and wittiness from A, the highly intelligent side of B, the matured thinking of C, the hilarious type of D, full of courage like E… and that is ‘FARIQ’!

When it comes to Akmal… he’s the cool type, low profile, compassionate, gentleman and a man of principle. That was what I’ve discovered through certain characters around me… and there you have... ‘AKMAL’!

Fariq dan Akmal mempunyai ‘peminat’ masing-masing. Ada yg suka sgt pada Fariq yg mengarut dan selamba tu. Tapi ada jugak yg tak suka dgn karakternya yg terlalu terbuka, nakal dan kadang2 over confident. Akmal pulak, ada yg anggap dia best sangat… tapi ada juga yg kata dia biasa-biasa aje!

Atas faktor2 inilah, saya tgh pening kepala untuk mencipta hero utk novel ketiga saya ni.



How is this guy going to be?? More like Fariq, resemblance of Akmal or totally a different character??

Kalau saya wujudkan satu karekter yg berlainan… would he be the likeable hero?

Adakah pembaca yg pernah melayan perasaan dgn watak Fariq dan Akmal akan turut melayan perasaan dengan hero baru saya ni??

Atau saya seorang sahaja yg akan enjoy (atau syok sendiri! hehe) dengan karakternya??

Oh man!!!

26 comments:

jogi da bomb said...

Salam.
Bertemu lagi di laman maya ni...

Hmm... agak susah pulak ye mencipta 3rd hero? Bukan ada di sekeliling gak ke?

Kalau Kak Hezzy rasa hero tu menarik, insyaAllah... orang lain pun akan rasa macam tu. Tapi kalau Kak Hezzy rasa dia biasa2 aje, macam itu jugalah yang orang lain akan rasa.

Hehehe... sekadar pendapat dari saya sebagai seorang pembaca.

Hezzy Azra... said...

Salam Jogi,
Apa khabar? Anak2 sihat? Tu la... dh lama btl kita tak berYM dan berBlog ni.

Hahaha... 3rd hero tu ada di sekeliling?? Err... dekat tapi jauh, kot! Hehe

Akak setuju dgn pendapat Jogi. Tapi setiap orang ada daya penariknya, cuma terpulang pada individu lain utk menilai tahap 'tarikannya':)

Durrah Fatiha said...

Salam Hezzy,
Any hero or heroin from U I'm sure to like.. he..he. Finish the manuscript cpat2 k!
See U di pesta buku nanti.

Hezzy Azra... said...

Salam Kak Durrah,
Ye ke Kak, suka hero & heroin saya? Ni yg buat saya terkedu sekejap ni! :)

Apa2 pun kak, thank u 4 ur support. Harap2 dapat la disiapkan secepat mungkin manuscript saya tu. Right, see you at the Book Fair..

jogi da bomb said...

Alhamdulillah... saya sihat.

Saya kat rumah mertua sekarang ni. Segan pulak nak bergayut dgn laptop siang2 hari. Terpaksalah tunggu malam... bila anak2 semua dah tido. Sebab tu dah susah nak YM.

Cipta je hero camana2... asalkan jangan tua atau muda sangat dahla... karang rasa lain macam pulak... hehe

Kiki Kiari said...

Waah. Serious issue, eh?

I dunno lah kak, fasal watak hero ne... but if you're asking the type of story, I love cerita Kahwin paksa *wriggle eyebrows*

Anyways... Fasal hero tu lah... Ki love both Fariq and Akmal. If you ask me, I like Akmal better lah... Diam - diam berisi... ahaks... I happen to like guy who is a mummy's boy...

Ada terfikir nak create lelaki yang lurus bendul, tak? haha. Susah jugak ye nak fikir about the hero...

All my life, Ki ne cuma dekat sangat with one guy. and he's very unique. hahaha. So can't comment much lah...

lemmie think about it...

Hezzy Azra... said...

Jogi,
Akak pulak skrg ni, cuma bleh online siang kat office je. Mlm kat rumah dah tak dpt online. Gara2celcom broadband yg unreliable, bluetooth modem yg slalu buat hal... geram betul!

Cipta je la hero yg camana2 pun kan? Asalkan hati senang... hehe. Tapi kalau ada dua hero amacam? Yang tua 22 tahun dan muda 8 tahun? *wink*

Hezzy Azra... said...

Salam Ki,

Hehe... serious enough for me!

So, you like 'Akmal the mummy's boy' better la, ye? Hehe. Fariq by right is also a mummy's boy... cuma mak dia dah meninggal and he's already in the 30's... much more matured in handling his emotion.

Pasal lelaki lurus bendul? Hmm... well, I might consider that. Tengok la nanti camana, ok? Thanx for the idea anyway...

P/S: Unik camana tu? Boleh buat cerita novel ni... hehe

Kiki Kiari said...
This comment has been removed by the author.
Kiki Kiari said...
This comment has been removed by the author.
Kiki Kiari said...

Alah... Semua type mummy's boy pun Ki suka... especially Ridzwan lah. He was adorable when he's with his mum. haha. Akmal, Ki suka fasal dia ne... I dunno lah... tapi Ki suka Akmal because dia ne bertanggungjawab and kata orang "tak camah mata". :P

Ki bayangkan, if lelaki tu lurus bendul, the story would be comical... Banyak stuff yang boleh di"add" to make the readers pecah perut. hahaha.

Hmm... Unique... I wouldn't mind sharing tapi Ki email je lah. :P

P/S: Sorry, I deleted two comments. Too personal lah pulak

Mummy Hanan said...

Salam Hezzy, sebenarnya apa pa pun hero awak, saya suka... but f l have a change to choose, l would like that "hero" mature, happy but stick to one he love, kuat menyakat tp hati dia baik le....
but... itu my opinion ye...
apa pa pun...all the best to u...

p/s : cepat le siapkan novel k 3 awak, dah tak sabar rasanya nak baca... kan..

nacha said...

salam Hezzy.

hmmm... antara Fariq & Akmal saya lebih suka Fariq. ada ciri2 yg menjadi idaman kalbu. hehehe..

tapi terserah kat you. it's your story anyway.

p/s nanti kita jumpa kat pesta buku ye.

Hezzy Azra... said...

Salam Ki,

Nanti try buat experiement, mummy's boy + lurus bendul = ??? and see wat happen! Haha

P/S: I've read your email... tapi tak sempat balas... later, k?

Hezzy Azra... said...

Salam Mummy Hanan,

Terima kasih krn suka hero2 saya. Sebab bukan senang sebenarnya nak 'cipta' hero yang boleh diterima pembaca dan disukai ramai.

And thanks also for ur support & wishes. Yup... I'll try to finish it a.s.a.p

Hezzy Azra... said...

Salam nacha,

Suka Fariq, eh?? Nak pecah kepala jugak masa 'mencipta' watak Fariq yg ada ciri2 idaman kalbu tu! Hehe

True...it's my story. Tapi saya AMAT memerlukan feed back drp pembaca saya. I really appreciate all the comments & opinions. TQ.

P/S: Jumpa di PWTC... saya ada pada hari Jumaat saje (after 2pm till 6pm)

aku yang terpunya said...

hi hezzy..lama tak jumpa. igt akk..alaf21fc.

lelaki yg buat kita pompuan terlioq bukan encem je kan, tapi ada peribadi terselit yng kita puja.yg nakal2 sket tapi penyayang dlm diam, suka mengusik tapi caring.

wahahaha...tapi mcm kiki kata..yg lurus bendul ok gak..belum pernah ada lagi kan...

Kiki Kiari said...

Salam Kak Hezzy...

Tak pe... I know you're a busy lady... :p

Anyway... Setelah menanti sekian lama, my sister dah pulangkan my "Melodi Kasih" and I re-read the novel lagi... You know, I love Huzir!!! :D and I actually like Tengku Azril too... Alah kak... apa je hero kak, Ki garenti suka... hahaha...

Hezzy Azra... said...

Salam aku yang terpunya...
Hai kak... bila agak2nya kita boleh jumpa?

Betul tu kak... handsome tu bonus point aje sebenarnya... utk tatapan, biar sedap mata memandang. Tapi selebihnya, peribadi dan perwatakan yg boleh mencairkan hati pompuan kita.

Tak pasti pulak saya watak lurus bendul pernah ada ke tak. Tapi boleh try buat... hehe

Hezzy Azra... said...

Salam Kiki,

Not just I'm busy... I'm down with flu, batuk dan segala macam penyakit!

Re-read Melodi Kasih?? Terima kasih byk2 sbb tak jemu2 dan sukakan si Huzir & Ku Ril. Tak suka Taj Ghazi ke? Hahaha... he's also a hero...in it's own class!!

Kiki Kiari said...

Sala Kak Hezzy...

Kesian nye kak kita ne... Semoga cepat sembuh, boleh minum air ais lagi. ehe...

Yeah... re-read... my last read lah :p You know what I mean. ehe... Taj eh? Ki suka sifat romantik gilernya je... yang lain tu, menyampah sikit :P ahaha... Oh oh... Kak Hezzy buat lah cerita pasal Tengku Aidan pulak... With the others as "recurring" character. hahaha. Tangku Aidan tu, adorable sangat lah...

Hezzy Azra... said...

Salam Ki,

Belum sempat 100% sembuh, dah minum air ais... and now, suara pun dah hilang! Good for me!!

Taj Ghazi romantik? Hahaha... itu romantik ada motif! Tengok la camana nanti... kalau boleh dimasukkan cerita Tengku Aidan kat mana-mana ke...

Kiki Kiari said...

Alahai kak... kata orang, tu cari penyakit tu... Hisy...

Romantik ada makna. *angguk2* betul lah tu... tapi Ki suka him being romantik je, sampai motifnya pun Ki boleh campak kat tempat lain when I read that part. hahaha. Ki bayangkan kalau Tengku Aidan dah besar, mesti dia manjakan adik dia. haha.

Anyways... Ki ada baca Lia punya suggestion kat chatbox... Betul lah tu... Poket penuh. Stuju sangat2 :P Tapi bersikap very, very humble -- not making such a big deal out of his success. :D

Hezzy Azra... said...

Salam Ki,

Mmg sengaja cari penyakit... tak tahan cuaca panas2 ni... tengok air ais jer terus sambar! hehe

Pasal poket penuh tapi humble and down to earth tu... I think that i what 'Fariq' is all about :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...