Followers

Wednesday, October 28, 2015

Another meet & greet session


Ada sesiapa yg berdekatan dgn Wisma HRDF Jln Beringin, Damansara Heights esok 29hb??
If you happen to be at the vicinity, jom membeli-belah di Karnival Jualan Buku MPH-HRDF yg akan diadakan di Dewan Serbaguna, Aras Bawah, Wisma HRDF bermula jam 10 pagi hingga 4 petang.

Saya akan berada di sana dari jam 12 hingga 2pm...

Come and shop!! And meet me there!! :)

Thursday, October 15, 2015

Boling 3.0


Boling 3.0 is back!!!
Let's join us again this year. Our annual event which will be held at

VENUE: ARL POWERBOWL, ALAMANDA PUTRAJAYA (dekat je pun!!)
DATE: 14th NOVEMBER 2015 (sebulan lagi... daftar sekarang dan anda boleh mula practice)
TIME: 1.30-5.30
FEES: RM35 utk ahli kelab. RM40 utk bukan ahli. RM20 utk penyokong. (murah je ni... fees inclusive of 2 games, bowling shoes and refreshment)

So, kepada sesiapa yg teringin nak main boling bersama kami novelist...yg rata-ratanya taklah terror pun main boling sebenarnya...:))  do register with me!!
Email saya atau PM di Facebook. Nak tinggalkan komen kat sini pun boleh.

Tahun ini, kita berboling sambil beramal. Sumbangan adalah utk seorg pesakit SLE yg merupakan adik kpd seorg pembaca tegar novel ALAF21. Details tertera di dlm poster di atas.

Dan yuran pendaftaran serta sebarang sumbangan boleh disalurkan kpd Novelis Herna Diana di akaun nombor: MBB 1571 1195 0287 HERNANI JELAUDIN dan email ke herna.diana2@gmail.com

Boling 1.0 - saya pemenang Novelist Terbaik.
Boling 2.0 - saya kalah...
Boling 3.0 - saya akan mula practise utk kembalikan kemenangan...:P

Tuesday, October 06, 2015

Temu mesra Novelis di MFI UniKL

Me and friends; Novelist Laila Kamilia, Herna Diana, Weeda Airiza, Azilah Wahab & Fida Rohani  will be at MFI UniKL from Thursday till Saturday (8th - 10th October 2015)

Kalau ada berada di kawasan berdekatan dan takde buat apa this weekend, marilah datang beramai-ramai berjumpa kami sambil shopping novel2 kami dgn harga yg murah!!

Tapi saya cuma ada pada hari Khamis & Sabtu from 11-3pm only...:)

Thursday, October 01, 2015

Jualan Gudang is back!!

Mark your calender... 30th Oct to 8th Nov 2015...jualan gudang akhir tahun Karangkraf!! Ada majalah dan buku2 serendah RM1!!! Pulak tu...10 hari tuh!!! Tak dpt hari ni...boleh dtg esok ke...lusa ke...tulat ke...minggu depan ke...:))

Nak cari novel2 lama saya atau Dia Anak Jeneral dgn harga diskaun yg mengancam...silalah datang beramai-ramai ya!!


Tuesday, September 22, 2015

Hari Arafah & Selamat Menyambut Aidil Adha

Selamat menyambut Aidil Adha dan sebelum tu...jom kita berpuasa sehari sebelum 10 Zulhijjah. Hari Arafah 9 Zulhijjah.

Nawaitu shauma arafah, sunnatal lillahi ta'ala {Sahaja aku puasa Arafah sunat kerana Allah Taala.}


عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ إِنِّي أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِي بَعْدَهُ ... أَهْلُ الْعِلْمِ صِيَامَ يَوْمِ عَرَفَةَ إِلَّا بِعَرَفَة
َ
Dari Abu Qatadah bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: " Puasa hari 'Arafah -saya berharap dari Allah- dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelumnya dan juga tahun sesudahnya." Para ulama mensunnahkan puasa 'Arafah kecuali jika berada di 'Arafah. (HR Tirmizi No: 680)

Pengajaran:

1. Disunahkan berpuasa pada hari Arafah (9 Zulhijjah) bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji

2. Orang yang berpuasa pada hari Arafah akan mendapat ganjaran keampunan setahun sebelum dan setahun selepas

3. Ganjaran puasa sunat Arafah seolah-olah berpuasa selama dua tahun.

عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كَلِمَةً تُشْبِهُ عَدْلَ ذَلِكَ قَالَ صَوْمُ عَرَفَةَ بِصَوْمِ سَنَتَيْنِ وَصَوْمُ عَاشُورَاءَ بِصَوْمِ سَنَة
ٍ
Dari Abu Qatadah bahwa Nabi SAW mengucapkan kata-kata yang mirip dengan kesamaannya, ia berkata; Puasa 'arafah seperti puasa dua tahun dan puasa 'asyura` sama seperti puasa setahun. (HR Ahmad No: 21568)

4. Rasulullah dan para sahabat tidak menunaikan puasa Arafah ketika melaksanakan ibadah Haji. 

سُئِلَ ابْنُ عُمَرَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ بِعَرَفَةَ فَقَالَ حَجَجْتُ مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَلَمْ يَصُمْهُ
وَمَعَ أَبِي بَكْرٍ فَلَمْ يَصُمْهُ وَمَعَ عُمَرَ فَلَمْ يَصُمْهُ وَمَعَ عُثْمَانَ فَلَمْ يَصُمْهُ وَأَنَا لَا أَصُومُهُ وَلَا آمُرُ بِهِ وَلَا أَنْهَى عَنْهُ قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ وَقَدْ رُوِيَ هَذَا الْحَدِيثُ أَيْضًا عَنْ ابْنِ أَبِي نَجِيحٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ رَجُلٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ وَأَبُو نَجِيحٍ اسْمُهُ يَسَارٌ وَقَدْ سَمِعَ مِنْ ابْنِ عُمَر
َ
Ibnu Umar ditanya tentang puasa Arafah di 'Arafah, dia menjawab, saya pernah melaksanakan haji bersama Nabi SAW dan dia tidak puasa di Arafah, saya juga pernah haji bersama Abu Bakar beliau juga tidak puasa 'Arafah, pernah juga bersama Umar dan dia tidak berpuasa, demikian halnya bersama 'Utsman, beliau juga tidak berpuasa dan saya tidak berpuasa juga tidak menyuruh orang lain untuk berpuasa dan tidak juga melarangnya. (HR TIRMIDZI No: 682)

JOM kita bersifat RAHMAH untuk melaksanakan puasa sunat Arafah (9 Zulhijjah atau pada hari Rabu 23hb Sept ini).

Friday, September 18, 2015

ADD Inc. D'Admire Shop & Fida Rohani Resources

Ada yg tercari-cari novel baru saya? Atau tak jumpa langsung novel2 lama saya? 

Utk org2 Shah Alam ... you can now purchase my books at ADD.Inc
F7, 1st Floor,
Plaza Shah Alam,
Seksyen 9, 
40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan..
7 days a week from 10am to 10pm...

From novels to bags and stationeries...ADD INC is your one stop gifts shop!

Untuk anda yg tinggal di area Taman Cahaya Alam...you can drop by at D'Admire Shop
No. 17-1, Jalan Selasih K U12/K, Taman Cahaya Alam,
Seksyen U12, Shah Alam.
Open from 10am to 7pm

Not just my books... D'Admire Shop also sells all type of gifts & souvenirs. Yang dah siap wrap pun ada... yg loose item pun ada.

Kalau ada yg tinggal nun di Ulu Tiram tu, boleh dapatkan novel2 saya dgn diskaun. Minta baik2 pada Kak Fida...sure dpt harga menarik... ;) Tak kenal Kak Fida Rohani? Alaaa...Novelis Alaf  tu... yg ada kereta gambar dia sendiri... :) Kalau nampak kereta ni di jalanan, anda boleh tahan kereta ni. Mungkin ada stok2 novel yg boleh anda beli. Hey....I'm not joking, okay?? Seriously...anda boleh hubungi Kak Fida utk sebarang pertanyaan atau dtg terus ke kedainya. 
FIDA ROHANI RESOURCES
No 18 Jalan Duku,
Ulu Tiram, 
Johor, Malaysia
0103358132

Tuesday, September 15, 2015

Saya sayang karya saya (Entry syok sendiri #7)

Dah lama saya tak buat entry syok sendiri ni!! So now I'm back being syok sendiri for the seventh time to write about DIA ANAK JENERAL :)

Apa istimewanya novel ini di mata dan di hati saya?? Sehingga saya sayang dan ada ketikanya masih angkut ke hulu ke hilir sumbat dlm handbag?? Statement poyo  :P

1) Kerana tajuknya
For the very first time, the title was inspired by me!! My idea...you know??? Hahahaha... bangga wooo!! :)) Sejak saya menulis manuskrip pertama lagi, saya mmg fail bab tajuk ni. Tiap kali hantar manuskrip, tajuk mesti kena 'tendang' masuk tong sampah!! Tapi untuk DAJ ni, dari mula saya create file di Words pun, saya dah letak tajuk DIA ANAK JENERAL. Rasa mcm kena aje tajuk tu dgn jalan cerita yg saya dah rangka. Unlike the previous manuscript...saya akan tulis 'The 1st, The 2nd, The 3rd'.... and list goes on. Semua bagi nombor je.. sungguh tak professional...huhu. Tapi yg ni, dgn yakinnya saya menamakan DAJ. At first bila sampai meja editor, diorg suruh tukar sbb dah berlambak novel guna 'Dia' as title. Yes... I tend to agree with that argument. But as the editor evaluate and read the whole manuscript, I think she can see why I put that title. Kalaulah kata Syirin tu bukan anak jeneral...anak pengetua sekolah ke...then there wont be a story, right? The whole conflict arise because she's the general's daughter (walaupun ada yg suggest tajuk patut ditukar kpd DIA MENANTU JENERAL krn Zakhif lebih mendominasi keseluruhan cerita...hehe). But well, I'm sorry, it's a bit too late to change the title by now...:) And when the editor decided that we should stick to that title...gumbiranya rasa hati! Kali pertama tulis novel dgn tajuk sendiri...:)

2) Kerana heronya bukan kaya raya, raya, raya
Kali ni saya nak bereksperimen dgn watak hero yg biasa2 jer i.e contractor cum plumber!! Saya tahu, pasaran utk hero2 yg kaya raya dan gempak ni mmg ada. Tulis citer mcm tu... sure org beli punya. Tapi saya dah malas nak tulis hero yg gah-gah, gempak2, CEO syarikat juta2 who drives a Porsche, Beamer, Merc or Jag. Saya nak cuba sesuatu yg baru...something closer to reality and our society. Saya tak mahu tulis hero yg menonjolkan kemewahan. Saya tak mahu lakarkan watak hero yg menjadi rebutan dan impian seantaro gadis Malaya...jadinya, saya ketengahkan watak Zakhif yg cuma seorang contractor cum plumber. Dan saya nak tgk sambutannya... boleh 'jual' ke hero mcm ni?? Ada ke yg nak beli novel saya kalau heronya bwk pick up truck?? Well, this is just a matter of exploring new things. Tapi drp feedback yg saya terima... ramai jugak yg senang dgn watak Zakhif. Yg sudah jatuh hati pada hero yg biasa2. Kalau selama ni sure ramai tak heran dgn plumber kannnn??? Haaa... lps baca DAJ, mesti kalau nampak plumber, kita akan pandang dua kali!! :)) Okay...okay...I was exaggerating!! Makanya, ada sebablah saya sayang DAJ ni... kerana ramai juga yg sayangkan hero yg TIDAK kaya raya, raya!!

3) Kerana jalan ceritanya
Nak kata jln cerita DAJ ni best sangat... saya mengaku taklah best sangattt pun!! Rating kat Goodreads tu tak pun berbintang2 byknya. And novel saya ni pun bukannya talk of the town. Tapi apa yg saya personally suka... sbb ia berkisar ttg pemikiran dan pendirian seorang ayah yg berpangkat Lt. Jeneral, konflik seorg anak Jeneral dan dilemma seseorg yg out of nowhere...'ter' stuck dlm kehidupan keluarga Jeneral. Selalu yg kita baca, konflik mak mertua dgn menantu pompuan... and it always due to perbezaan taraf/darjat. Dan kali ni, saya cuba mencabar diri menulis ttg pak mertua yg tak suka menantu lelaki. And it's not so much of taraf or darjat... tapi fokus lebih kpd seorg civilian dan anggota beruniform. Tentang pemikiran dan ego dua org lelaki yg lain latar belakang. Kalau selalu kita dimomokkan dgn cerita menantu perempuan yg sabar... kali ni saya cuba sampaikan cerita menantu lelaki yg sabar. Dan bila baca feedback pembaca... saya rasa saya sudah berjaya (walaupun bukan 100%) mencipta satu cerita yg tidak klise. Percaturan saya menjadi (walaupun bukan 100%) tapi ia ada impak tersendiri. Sbb tu saya tetap sayang DAJ!!

Walaupun ada yg kata DAJ ni tak seBEST karya2 saya yg sebelum ini terutamanya SAH, AKU CINTA KAMU! tapi bagi saya, anda ada preference sendiri and I cannot please everybody. Sejak dari awal lagi, saya dah boleh rasa, ramai pembaca yg akan compare DAJ dgn SACK... tapi bagi saya, kedua-duanya ada kekuatan tersendiri. Saya akui, DAJ tak byk scene lovey-dovey, sweet melting, tahap lori gula tumpah atau overdose dgn hero yg romantik... tapi bagi saya, kalau dah selalu sgt disajikan dengan makanan yg manis2, sesekali kita nak tukar juga selera dgn hidangan yg masam2, pedas2, masin2 skit. Kalau dah biasa sgt mkn steak di restoren eksklusif, apa salahnya sesekali mkn kat tepi jln pekena cendol dan rojak...ye tak?? ;)

Kalau ada yg masih belum baca DAJ... silalah cari di kedai2 buku berhampiran ya? Kalau payah sgt cari2 tak jumpa... you can purchase via WHATSAPP 01129061240. You can even buy from me directly...
PM saya di Facebook (Hezzy Azra) or
Instagram (Hezzy Azra) or
email: hezzy_azra@yahoo.com



Thursday, September 10, 2015

DIA ANAK JENERAL goes for 2nd printing


Syukur Alhamdulillah...DAJ goes for 2nd printing after 2 months being published.

Cetakan kedua... bukan 22... tapi saya tetap gumbira!! Dlm kegawatan industri novel skrg ni... bila dpt tahu novel diulangcetak, mmg sesuatu yg amat menggembirakan. Masih ada rezeki saya dlm bidang ni w/pun novel saya belum pernah terpilih utk diadaptasi...

So, kalau ada di antara anda yg tercari2 DAJ di kedai2 buku tapi DAJ dah habis stok...tunggu seminggu dua lagi. ok? By then mungkin kedai2 buku tu akan replenish DAJ.

Kepada sesiapa dah beli DAJ tapi masih cuak nak baca DAJ ni (sbb dgr2nya DAJ ni tak macam novel saya yg sebelumnya) silalah scroll blog saya ni...ada few comments/feedback that I have received and shared here. Atau tak pun, jengah ke Goodreads...mcm2 reviews on DAJ kat situ. Lepas anda baca, let's share your views and thoughts with me. I'm open for any feedback...:)

Kepada mereka yg dah baca DAJ...tq so and very much!! Anda yg telah menyumbang kpd ulangcetaknya DAJ!!

Tuesday, September 01, 2015

DAJ after 7 weeks...

DIA ANAK JENERAL officially out from the factory on 9 July 2015.... about 7 weeks ago. And reached the bookstores nationwide probably in early/mid August 2015.

And last Sunday... 30th August 2015...DAJ was still in the chart. Masih dpt mengekalkan kedudukan di dalam carta 'Terhangat' di Sinar Harian slps 7 minggu. Alhamdulillah. Walaupun tangga kedudukannya kejap naik...kejap turun dlm carta tu...but still, I'm happy about it!! Rasa berbaloi menulisnya selama setahun walaupun ada yg kata DAJ paling sikit pengisiannya berbanding my previous novels. "Less isi but most liked..." kata sesorg. Apa2 pun... I'm okay with that comment...:)

Tq...tq... to those who bought DAJ!!



Tq...tq...dear friend who's promoting DAJ!!

Promoting DAJ while celebrating Merdeka Day!!

Though we might have different views on current political scenario or perhaps, disagree with some decision made...but being Malaysian...we (me and my friends) love our country!

Semoga tanah air tercinta ini kekal 'merdeka' utk generasi anak2 kita...(AHA in the picture represent our next generation!)

Tuesday, August 25, 2015

Is DAJ up to your liking??

'LIKE' or 'SUKA' is a very subjective word. The degree of 'suka or like' has a big range or huge scale, we have to admit that.

Saya tahu, selera pembaca di luar sana pun berbeza. It varies from one and another. Ada yg 'sukaaaa sgt' dan ada yg 'suka biasa2 je'.

As for DAJ...yes so far I have received varies comments. Ada yg kategorikan sbgai 'besttt sgt'...ada yg sekadar kata 'best'. Mcm minum nescaffe tarik la kan? Ada yg suka nescaffe tarik manis2...smpai melekat manisnya kat tekak. Tapi ada juga yg just fine with the nescaffe tarik kurang manis. Mcm tu jugaklah DAJ ni.... ada yg kecewa sbb DAJ bukan 'manis-bergula-lemak- berkrim-disukai-ramai' spt SACK (the fact that Zakhif is as not as hottie as Raif Imran...hehe) Tapi ada juga yg sukakan karya yg manisnya biasa2 saja.

But whatever it is, I shall thank all of you my readers for accepting DAJ the way it is. Mungkin DAJ bagi anda masih ada kurangnya sana sini jika dibandingkan dgn novel2 lain yg membanjiri pasaran. Probably DAJ is not up to your expectation like my previous novels (tapi percayalah... saya dah cuba buat yg terbaik utk DAJ). But the fact that you can still pick DAJ from the book shelf and read it till the last page...I'm very much delighted. Syukur alhamdulillah.

Ni masuk bab promosi... to those yg masih belum beli DAJ...sudi2kanlah beli ye...hehe 

Boleh WhatsApp ke nombor di bwh ni 011-29061240 (Karangkraf Mall) or just click the link below to purchase online.

And here's a few feedback I recieved via FB Massenger. Terima kasih kpd Kak Mid & Elyyn utk feedback yg cukup manis bagi saya... I loike nescaffe tarik (be it manis or kurang manis...semua saya hirup...hehehe)

Saya ni x reti nk bg ulasan pnjg lebar mcm org lain. Yg saya tau, saya enjoy bca ur novel n always teruja nk tgu yg baru hihihi. Anyway nk ucap syabas n tahniah pd Hezzy utk karya yg trbaru dan teruskn berkarya ya coz saya akan terus setia mmbacanya. 
Komen utk DAJ , novel yg bagus dgn jln cerita yg trsendiri. I loike ur skill. Once ala2 nk trpikat gitu mcm trasa2 diri jdi heroin hihihi. Cuma mungkin previous novel lg heavy temanya..yg ni agak santai sikit. Overall tahniah and keep it up..

Assalamualaikum... Saya dh abis bc DAJ. Awal-awal baca...feel dia mcm CTB..tak sangka pulak mmg ada wtk Shaq-Larra .hehe. DAJ pd saya byk panduan yg blh diambil. Sbg contoh, dlm kehidupan.terutama hubungan antara anak dan bapa,suami dan isteri dan antara teman teman. Saya paling suka dgn sikap Syirin. Dalam kerasnya...dia ttp menurut kehendak si tuan jeneral dan cuba berikan yg terbaik dan peluang kpd Nukman walaupun di hatinya tlh mula terukir nama Zakhif. Sikap pentingkan diri Nukman dan Diara buat saya rasa nak bg pelempang. Demi kebahagiaan diri sanggup mengkambing hitamkan kehidupan org lain. Dan Zakhif pula sikap yg terlalu prihatin pd kesusahan masyarakat sekeliling hingga lupa apa keutamaan dlm hidupnya. Tak salah kita pergi memcurahkan bantuan tapi setiap yg kita lakukan perlu ada hadnya. Jgn sampai apa yg dikendong berciciran. Utk tuan jeneral plak...sbg bapa tidak salah dia memilih yg terbaik utk anaknya cuma apabila kriteria pilihan lebih bersandarkan kuasa,pangkat dan kesenangan... kebahagiaan seorg anak menjadi taruhan. Dan benar bg dikata,adakalanya yg dibenci itu merupakan yg terbaik utk kita.

Wednesday, August 12, 2015

Apa kata mereka ttg DAJ??

Sudahkah anda memiliki DIA ANAK JENERAL?? 

Kalau ada yg waswas nak beli DAJ tu.. sbb tak sure best ke tak, DAJ ni ceritanya 'keras' ke 'lembut', menepati citarasa atau tidak... saya sarankan anda baca beberapa komen yg saya terima ni.

Bukan nak membangga diri, saya tahu karya saya masih tidak sehebat mana. Karya saya masih ada lompongnya sana sini. Masih ada kekosongan yg perlu diisi...bukannya karya yg penuh pengisian spt karya org lain. Atau sebuah karya yg sweet2 i.e sayang-sayang atau I-LOVE-YOU and YOU-LOVE-ME (DAJ lain 'kemanisannya' berbanding dgn SACK! hehe)

Cuma, apa yg saya ingin kongsikan di sini...feedback drp mereka yg tersentuh hati dgn karya kecil saya ini. Ada yg beremosi, ada yg bernostalgik... jadi bacalah dgn mata hati...
  

Cerita yg bagus . Tahniah utk hezzy .

Dah habis baca cerita menarik kisah kasih sayang keluarga. Ok x ada tension2 smooth je.... cuma geram sikit kat nukman sbb tamak dan nak mempergunakan syirin utk dpt lesen kawin lagi satu.
Akak suka cite mcm ni... menarik x perlu konflik2 yg besar. Hero yg cool dan low profile. .. bukan anak dato or tan sri...Sesuai dgn taste akak ...x ada konflik berat2 org jahat dendam pengoda
Terkedu jap bila part merisik, dia org kena nikah tu. Tabik kat Zakhif tu..sbb sabar aje ngan kerenah pak mertua.

Sedih ckit bila Zakhif dpt jumpa ngan keluarga arwah mak & ayah dia.

Apa2 pun citer mmg best.
Carta TERHANGAT DI PASARAN dlm SINAR HARIAN edisi 19 Ogos 2014. 
DAJ menduduki tangga ketiga selepas seminggu keluar kilang!!
Alhamdulillah... 


Carta TERHANGAT DI PASARAN dlm SINAR HARIAN edisi 9 Ogos 2015. 
DAJ di anak tangga PERTAMA...
YA ALLAH...syukur Alhamdulillah.
Rasa nak lompat bintang!!!
Dah lama novel saya tak dpt no 1 dlm carta nih...tu pasal excited terlebih!! 


Terima kasih kpd yg yg sudi baca DAJ. Terima kasih kpd yg sudi bagi feedback (Kak Noor & Rozi) Dan terima kasih krn anda sudah meletakkan DAJ dlm carta TERHANGAT DI PASARAN!!


Monday, August 10, 2015

At MPH Nu Sentral... cerita semalam

I was at MPH Nu Sentral yesterday promoting DIA ANAK JENERAL with few other writers. Sesi berbual santai saje... getting to know me (penulis bilis ni) & my novels. 




Terima kasih kpd pihak MPH & Karangkraf yg menganjurkan sesi ini. Terima kasih kpd rakan2 pembaca yg sudi hadir despite the heavy traffic. Sampai ada yg sanggup turun naik komuter dan kemudian memeriahkan suasana di MPH tu...saya hargai kedatangan anda! 
Dan setakat 9 Ogos 2015, DAJ menduduki tangga ke 12 dalam senarai TOP 20 Bestseller Local di MPH. Alhamdulillah... syukur. This is already good enough for me...bila terpaksa bersaing dgn ramai lagi penulis yg hebat2 di luar sana!

Thursday, August 06, 2015

Santai Penulis Karangkraf di MPH Nu Sentral

Date: Sunday 9th August 2015
Time: 2 to 4pm
Venue: MPH Nu Sentral

Sekiranya ada kelapangan Ahad ni...dah habis open house raya yg nak kena pergi, jom kita bersantai sama2 di MPH Nu Sentral!

Saya dan rakan2 penulis lain spt Novelis Murni Aqila, Naim Tamdjis dan Nurul Janah akan berada di sana jam 2 hingga 4 ptg. Boleh kita borak2, tanya2 soalan, sign2 buku, selfie sama2...ye tak?? Hehe

Kami menanti kedatangan anda!!

Wednesday, August 05, 2015

36 + 6

Dah bertahun saya tak buat entry sempena birthday. After few years... now I'm back to jot something. Tetiba rasa nak kongsi dan luahkan apa yg saya rasa bila umur dah meningkat lagi satu tahun.

Me being 36 + 6...

~I still have a soul mate whom I have been married for 15 years
~I still have a mother to call and wish me 'Happy Birthday'
~I have a beautiful and smart daughter whom I gave birth 13 years ago
~I have my own 7 years old Pug to drive around
~I still have a job in the company I have been working for the past 17 years (with no pay raise and bonus...huhu)
~I'm able to write during my past time

Alhamdulillah for all these. Syukur dgn nikmat yg ada ini. Dgn apa yg ada... we make the best out of it.

Tetapi sebenar-benarnya, banyak lagi yg saya belum kecapi sepanjang 42 thn ni. 

Bukan utk bermewah2, bukannya nak bermegah2... but there are few things I want to accomplish in my life. Impian saya tak besar (I'm a small dreamer...huhu) Cita2 saya tak tinggi melangit. 

Saya tak bermimpi utk jadi Datin atau sebagainya. Gelaran 'Puan' dah cukup bagi saya.
Saya tak bercita2 utk ke Tanah Suci berkali2 mcm sesetengah org. Tapi kalau dapat pergi sekali pun dah syukur rasanya.
Saya tak rancang nak melancong sana sini atau visit the 7 wonders in the world every year. Tapi kalau dapat bawa mak saya mengerjakan umrah sebelum usia mencecah 45 pun, saya dah rasa syukur.
Saya tak ketagih utk beli branded clothes, shoes & bags to wear every day. Or designer shawls, hijab or whatsover. Apa yg ada pun dah memadai utk saya pakai/guna sekali-sekala.
Saya tak harap drive Audi S5 (walaupun saya gila kereta) Tapi kalau dapat drive the new 308 pun dah rasa syukur. :) 
Saya tak terfikir utk jadi housewife dan berjoli menghabiskan duit suami. Tapi kalau dapat  bersara awal dan duduk rumah to do things which I should have done a long time ago...that would be nice.

Tapi yalah kan... kita hanya merancang, ALLAH yg tentukan. Kadang2 kita dah plan baik-baik pun, at the end of the day ada external factor yg ruined it all. Bukan salah kita pun...kita dah berhati2 tapi org lain pulak yg buat plan kita go wrong! Other people's wrong decission has made your life haywire and you got stuck in between! Pathethic right??

Tapi tak apalah... fikir yg baik2 saje. Mungkin yg kita fikir terbaik tu bukan yg terbaik utk kita. And as we all know, ALLAH is the best planner. So being 42 with this kind of life I'm facing... I have to be redha. Inilah ketentuanNYA utk saya.. 

Terima kasih kpd mereka yg tak putus2 berikan ucapan dan doa utk saya semalam...di FB dan WhatsApp. Moga doa anda termakbul.. utk melihat saya dikurniakan kesihatan yg baik dan berjaya di dunia dan di akhirat. Dan saya juga berdoa, moga ALLAH limpahkan rahmat kpd mereka yg ikhlas mendoakan saya. Amiinn...

Saturday, August 01, 2015

The August Triplets!!

Tadaaaa....

Ni dia, novel2 yg diterbitkan utk bulan Ogos (bulan kemerdekaan dan bulan hari lahir saya...ahaks!!)

DIA ANAK JENERAL dan kawan2 seperjuangan iaitu SALJU CINTA ANNA (AIDA ADRIANI) dan PENJARA MATI (RIDUAN JIDIN). 

Genre apa yg anda suka? Tak tahu genre apa yg nak pilih?
~Bulan Ogos ni ada genre thriller, ada genre cinta dan keluarga. Pilihlah mana yg melekat di hati.

Tak ada masa nak ke kedai beli buku?? Susah nak order buku?
~ Eh... dah tak susah skrg ni. Nak order, boleh WhatsApp jer 011-29061240. Mudah kan?


So, what's stopping you from buying?? Cepat2lah beli ye!!



Thursday, July 30, 2015

DAJ went on air!!

Kalau APD pernah ke udara di Radio Web Selangor dan SRV di MySuaraFm... smlm giliran DAJ (my little baby yg baru berusia bebrp hari ni...hehe) berpeluang utk bersiaran di ruang udara Selangor FM (100.9).

Ada ke yg dgr smlm? Entah apa saya cakap, kan ek?? :P

Apa2 pun, alhamdulillah...everything went well. Mujur ai tak nervous breakdown tau! Takut jugak klau tetiba blank jer...tak tau apa nak jwb...hehe.

And I had a great time being interviewed by a young and talented Deejay Dassky abt my books. Kalau berckp pasal buku... tiga hari tiga malam pun saya sanggup!! Tapi sapa pulak nak bagi slot 3 hari 3 mlm ye tak?? Hahaha.

Ok... here's some of the pics taken yesterday.


Terima kasih kpd pihak Karangkraf yg mengaturkan promosi ini. Terima kasih kpd pihak Selangor FM yg sudi menerima saya dalam segmen Dari Mata Tinta ini.

Dan ini ada promosi terhebat utk memiliki DAJ dan adik2nya yg lain (MK, KT, CTB, APD, SRV & SACK).

Mulai semalam hingga esok JUMAAT 31 JULAI jam 5 PETANG, anda berpeluang utk nikmati diskaun 20% jika membeli buku saya secara WHATSAPP di nombor 011-29061240.
Now everything can WhatsApp you know...!! Cepat2 WhatsApp...klau nak diskaun terhebat ni! Bukan susah pun...WhatsApp jer...;)



Tuesday, July 28, 2015

Dia Anak Jeneral dlm Segmen Dari Mata Tinta


Esok; Rabu 29hb July...saya akan berada di Konti radio Selangor FM (100.9) utk ditemuramah dalam segmen Dari Mata Tinta tentang senario politik tanah air yang sedang dilanda 'heat' ini berikutan rombakan Kabinet Menteri hari ni! Oppsss....silap!! :P

RALAT: Saya akan bercakap tentang DIA ANAK JENERAL!!

So, sudi2kanlah mencuri ruang masa untuk tukar saluran radio tu dari pukul 3.10pm hingga ke 3.45pm. Dengar-dengarkanlah saya merapu...huhu.

But actually, ai ni pemalu orangnya bila ditemuramah. Sbb tu ai suka menulis drp bercakap...;)

Monday, July 27, 2015

Bab 6 - Dia Anak Jeneral

Dah macam promote Mazda pulak dah...hehe. No...no...i'm NOT promoting Mazda. Cumanya dlm DAJ, saya pilih dua kereta ni. Hero/heroin saya kali ni has gotthe same taste in cars... (acquired taste??) :P 





And on top of that, ada sikit kelainan sbb hero DAJ bwk pick up truck. Tak spt hero2 ai yg lain tu...bwk sports car laa, performance car laa. Contractor la katakan...(being realistic and humble this time. Tak mahu hero anak Tan Sri/Datuk or CEO syarikat projek juta2)

Jom layan sedutan bab 6. Apabila dua pemandu Mazda ini hampir bertembung kereta. Dan kemudian akan bertemu hati...ahaks!









6

SYIRIN menuruni anak tangga. Pandangan dihala ke halaman rumah. Mercedes Benz C200 ‘Peanut Eye’ milik Leftenan Jeneral Hambali terparkir di anjung seperti biasa. Ayahnya pasti sudah ke kem dengan menaiki kenderaan tentera yang dipandu oleh Nasir.
Syirin lega. Memang sejak tiga hari lalu, dia cuba untuk tidak berhadapan dengan ayahnya. Rasa marah, kecewa dan bercelaru membuatkan dia bertindak sebegitu. Biarlah dia bertenang dahulu sebelum bersemuka dengan ayahnya. Bimbang jika secara tidak sengaja, dia menjadi anak derhaka kerana bertegang urat dengan ayahnya tentang isu itu.
Syirin atur langkah ke dapur. Mencapai mug yang tergantung di dinding dan mengeluarkan paket kopi 3 dalam 1 dari bekas yang disediakan di tepi cerek elektrik. Usai membancuhnya, dia menarik bangku yang terdapat di bar ruang dapur itu.
“Rin tak sihat ke? Lewat turun hari ni?” Noriah menghampiri Syirin sambil membawa semangkuk nasi goreng.
“Hmm… sakit kepala sikit.” Gara-gara waktu tidur yang tidak menentu sejak  mengetahui dirinya akan berkahwin dengan Nukman, pagi itu terasa benar berat kepalanya. Nasi goreng di dalam mangkuk yang dibawa oleh emaknya dipandang sekilas. Tiada selera untuk menjamahnya.
“Dah sejuk nasi goreng ni… tapi makanlah sikit. Nanti perut kosong, makin sakit kepala tu.” Noriah hulurkan pinggan kosong dan sudu.
Tidak mahu emak bimbang atau meleterinya, Syirin senduk juga nasi goreng ke pinggan.
“Tak pakai cincin merisik tu ke?” Noriah melihat jari manis Syirin masih tidak disarung dengan cincin pemberian keluarga Nukman.
“Nanti-nantilah.” Kalau hati masih berbelah-bahagi, Syirin tidak rasa pemakaian cincin itu satu kemestian pada waktu itu.
“Nukman kata apa? Rin dah bincang dengan dia?” Noriah simpati melihat wajah Syirin yang hilang seri sejak tiga hari lalu. Melalui Shim dan Ida, dia dapat tahu yang Syirin tidak bersetuju dengan cadangan Leftenan Jeneral Hambali. Tetapi di depannya, Syirin masih belum meluahkan apa-apa. Anak daranya itu mengambil sikap berdiam diri sejak kebelakangan ini. Atau Syirin sedang makan hati dengan sikap Leftenan Jeneral Hambali yang memaksa itu? Atau sedang mengatur perancangan untuk membangkang.
“Belum…” Sudah berkali-kali Syirin cuba mengatur pertemuan dengan Nukman untuk berbincang dari hati ke hati. Tetapi, lelaki itu sedang berkursus dan tidak sempat untuk mencuri masa menemuinya. Selagi Nukman tidak ditemui, memang hatinya tidak akan tenteram memikirkan soal itu.
“Rin setuju dengan cadangan ayah?”
Syirin menghela nafas. Sudu diletakkan di tepi pinggan. “Kalau ikutkan hati sekarang ni… memang Rin tak setuju. Tapi Rin tak ada alasan nak tolak cadangan ayah dan Uncle Mus tu, mak.” Itulah yang dikhuatirinya. Bila dia tidak ada alasan untuk membantah, perlukah dia akur dan berserah sahaja pada keadaan? Ikhlaskah dia menjadi isteri kepada Nukman kalau begitu caranya? Mampukah dia mengecap bahagia hidup berumah tangga hanya berdasarkan tuntutan kedua orang tua?
“Rin fikirlah masak-masak. Fikir dengan mata dan hati. Kalau perlu berbincang dengan Nukman… bincanglah elok-elok.” Noriah mengusap lembut bahu Syirin. Sungguhpun Syirin tidak punya pilihan, tetapi itu bukan bermakna Syirin harus terima sewenang-wenangnya. Bukan mudah membuat keputusan sebesar itu. Impaknya bakal dirasai seumur hidup jika tidak memilih dengan betul.
Syirin angguk. Itulah yang dirangka dalam fikirannya. Teringin sangat untuk bersemuka dengan Nukman. Sekadar bermesej atau bercakap telefon sahaja tidak cukup berkesan baginya untuk mengupas persoalan itu.
Saat itu juga, telefon bimbit Syirin berbunyi. Pantas dia mencapai telefon yang tersimpan di dalam begnya.

Rin, abg free lps pkl 12 hari ni… let’s meet up.

Mesej daripada Nukman… akhirnya! Spontan Syirin melihat jam di tangan. Sudah menghampiri pukul  9.00. Temu janjinya dengan klien pukul 10.00. Dia perlu beredar. Rumah mereka sekarang ini berada jauh dari pusat bandar. Cepat dia selesai berurusan dengan klien, cepat juga dia boleh menemui Nukman.
“Mak, Rin pergi dulu ya.” Terus Syirin bangun dari kerusi.
“Hmm… yalah.” Noriah melepaskan keluhan. Begitulah jadual Syirin yang sering terkejar-kejar. Dia dapat berbual sekejap-sekejap sahaja dengan anaknya itu sejak akhir-akhir ini.
Setelah mengucup tangan Noriah, Syirin bergegas ke keretanya. Menghidupkan enjin Mazda 2 itu sambil menekan punat pagar elektrik. Seminit kemudian, dia mengundur keretanya dan menekan pedal minyak untuk keluar dari pekarangan banglo.
Sambil memandu menuju ke jalan besar, Syirin capai telefonnya untuk membalas mesej Nukman menyatakan persetujuan untuk berjumpa pukul 1.00. Akibat ralit menaip teks, setibanya di simpang jalan besar, Syirin baru tersedar yang keretanya hampir bertembung dengan sebuah pacuan empat roda berwarna kelabu. Dia hendak keluar simpang. Mazda BT50 itu pula hendak masuk simpang.
“Oh mak!” Cepat Syirin memutar sterengnya ke kiri untuk mengelak. Berderau seketika darahnya. ‘Huh… nak masuk simpang, tapi makan jalan orang!’ rungutnya. Sempat Syirin membunyikan hon kepada Mazda BT50 itu sebelum memecut keretanya keluar dari simpang itu.

“EWAH… dia yang makan jalan orang, dia pulak yang hon kita!” bebel Nuar apabila Mazda 2 berwarna putih itu membunyikan hon sebentar tadi.
“Perempuan kalau bawa kereta… macam tu, lah! Salah sendiri tapi tak nak mengaku,” tokok pula Kudin dalam nada geram.
Zakhif hanya tersenyum dengan omelan anak-anak buahnya. Dia yang memandu, tetapi co-pilot pula yang bising. “Dia dah lambat agaknya tu…” Dia seakan membela pemandu Mazda 2 tersebut. Mujur juga dia pantas mengelak tadi. Sewaktu memandang cermin pandang belakang, sempat matanya tertancap pada  sticker yang bertampal di cermin belakang kereta tersebut… You kiss you pay! Banyak cantik? Sekiranya kenderaan mereka ‘bercium’ tadi, tak pasal-pasal dia pula yang kena bayar. Padahal terang-terang salah perempuan itu yang cuai memandu!

Wednesday, July 22, 2015

Bab 5 - Dia Anak Jeneral

SALAM AIDIL FITRI SEMUA...

Dah masuk Syawal keenam baru saya sempat bukak blog. Busy sgt gamaknya...

Saya kira, masih belum terlewat utk saya memohon maaf zahir dan batin jika sepanjang saya menulis ni...saya pernah 'ter'tulis apa2 yg menyinggung hati sesiapa. Ampun maaf saya pohon.

Ni nak buat pengumuman skit... sebenarnya DAJ sudah berada di tangan saya sejak 10 Julai hari tu. Lps saje keluar 'labour room' saya terus sambar 'anak-anak Jeneral' dan pos kepada mereka yg dah order lebih awal. I guess by now, dah ramai juga yg dpt pegang anak Jeneral ni. Even yg dah habis baca pun quite a few.  

Tapi bagi anda yg masih belum memiliki DAJ... setakat nak baca2 teaser buat pembuka selera...meh saya up bab 5. Mari berkenalan dgn heronya... hero yg mmg lain drp hero2 novel saya yg sebelumnya. Nak tahu apa kelainannya... jom layannn...

5

JALAN Hulu Langat masih lagi sesak dengan kereta yang bertali-arus. Masing-masing bergegas hendak ke tempat kerja. Tiga orang lelaki berjalan keluar dari sebuah restoran dan menyusuri bahu jalan menuju kenderaan pick-up Mazda BT50 berwarna kelabu yang diparkirkan tidak jauh daripada restoran tersebut.
Tiba di tepi kereta, telefon bimbit yang berada di dalam pouch pemilik pemandu Mazda itu berbunyi. Pantas lelaki itu menjawabnya bila terlihat nama yang terpapar di skrin. “Ada apa tauke?” sapanya sambil membuka pintu kereta.
“Eh, Ah Kif  aar… lu sudah sampai itu tempat ke belum?” tanya Ah Leong di hujung talian.
“Belum sampai lagi. Saya baru lepas minum ni.” Lelaki yang berpakaian kemeja T berwarna biru gelap dan berseluar jeans hitam itu menjawab. Sementara Nuar dan Kudin terus mengambil tempat mereka di dalam kenderaan itu.
“Eh… lu jangan lambat lorr. Nanti itu orang bising wooo…
“Ya… ya… saya tahu. Sudah mahu sampai maa… tapi saya mahu minum dulu.” Lelaki itu melihat jam tangannya. Baru pukul 8.30. Masih awal lagi. Biasanya dia memulakan kerjanya sekitar jam 9.30 pagi. Lagipun, dia sudah berada di Pekan Batu 18, sudah tidak jauh lagi dari destinasinya.
“Okey… okey… bye.” Lalu Ah Leong terus mematikan talian tanpa sempat lelaki itu membalasnya.
Lelaki itu menggeleng sambil melangkah masuk ke dalam perut kereta. Telefon bimbitnya diletakkan di compartment di hadapan. Nama aku sedap-sedap Muhamad Zakhif… si Ah Leong ni masih panggil aku Ah Kif! Sudah tidak mampu hendak marah, dia hanya tersenyum sendiri setiap kali Ah Leong memanggilnya nama itu. Suka hati kaulah Ah Leong. Yang penting, dia dan Ah Leong saling memerlukan untuk kebaikan kedua-dua belah pihak.
Baru sahaja dia hendak menghidupkan enjin kereta, tiba-tiba Kudin bertanya Zakhif. “Bang, kau kenal ke lelaki yang pakai baju putih tu? Sejak tadi dia asyik pandang-pandang sini aje.”
Zakhif menghala pandangan ke arah yang ditunjukkan oleh Kudin. Dari jarak dua meter, dia lihat lelaki berbaju putih yang dimaksudkan itu sedang berjalan ke arah kereta mereka. Diamati wajah itu buat seketika. Cuba untuk mengecam.
Apabila lelaki itu semakin mendekati, Zakhif tergelak sendiri. Pantas dia membuka pintu kereta bila sudah pasti siapa gerangan lelaki itu. “Ya ALLAH… Shaq!”
Shaqril tersengih. “Aku ingat kau dah tak kenal aku lagi!”
Tawa Zakhif masih bersisa. “Takkanlah aku boleh lupa jiran yang selalu sedekahkan aku makanan? Cuma tadi aku tak berapa perasan.”
Zakhif dan Shaqril terus bersalaman. Terlukis riak gembira di wajah mereka setelah tidak berjumpa lebih tiga tahun lamanya.
Dia dan Shaqril sama-sama menuntut di Staffordshire University dan tinggal berjiran di Ashford Street. Bezanya, Zakhif  mengambil kursus Civil and Structural Engineering dan Shaqril pula merupakan pelajar jurusan Electronic and  Electrical Engineering. Dan Zakhif berada di Stafford selama dua tahun sahaja setelah menerima tajaan daripada majlis perbandaran untuk menyambung pengajian di peringkat ijazah. Manakala Shaqril memang sudah berada di sana sejak di tahun pertama hingga memperolehi ijazah sarjananya. 
“Aku tadi pun, teragak-agak nak tegur masa nampak kau keluar dari restoran tadi. Ya atau tidak Zakhif ni.” Sungguhpun Zakhif lebih awal pulang ke Malaysia dan tempoh mereka hidup berjiran lebih kurang dua tahun sahaja, tetapi Shaqril rapat dengan Zakhif satu ketika dahulu. Cuma sejak tiga tahun ini sahaja hubungan itu terputus gara-gara kesibukan masing-masing.
“Kau tinggal area sini ke, Shaq?”
“Mak aku tinggal kat sini. Aku tinggal di Bandar Utama. Kebetulan hari ni aku cuti… nak bawa mak aku check up di hospital. Tu yang singgah beli sarapan dulu,” jelas Shaqril.
Zakhif mengangguk. 
“Kau masih kerja dengan majlis perbandaran tu ke?” Seingat Shaqril, Zakhif terikat dengan kontrak bersama majlis perbandaran selama lima tahun kerana majikannya itu yang menaja pengajian Zakhif di peringkat ijazah semasa di Stafford dahulu. 
“Dah tiga tahun aku resign, Shaq. Lepas aje tamat kontrak, aku chow. Sekarang ni aku buka bisnes sendiri, jadi kontraktor kecil-kecilan.” Bukan Zakhif hendak membangga diri memberitahu yang dia ada perniagaan sendiri, tetapi manalah tahu, ada rezeki untuknya melalui Shaqril pula.
“Wah… senyap-senyap dah jadi kontraktor kau ni. Hebat!” Shaqril kagum. Sedangkan dia pun masih bekerja makan gaji. Bisnes kecil-kecilan yang dimilikinya, hanyalah sebuah pusat mencuci kereta yang dibukanya dua tahun lalu di premis stesen petrol kepunyaan rakannya; Razlan.
“Alaa… kelas E aje pun.”
“Kelas E tu… setakat buat banglo setengah juta, dah tentu dalam tangan.”
Zakhif tertawa kecil. “Alhamdulillah… bolehlah cari makan.”
“Kau buat job apa kat sini?”
“Ada repair dan plumbing works sikit untuk satu banglo yang baru siap ni.” Kerja-kerja pembaikan yang diberikan oleh Ah Leong kerana kontraktor asal sibuk dengan projek lain. Rezeki untuk Zakhif, kerana buat masa sekarang ini memang dia tidak ada job selepas kontrak membaik-pulih dewan kem di bawah tender Kementerian Pertahanan selesai dua minggu lalu.   
“Oh… banglo  yang baru siap warna coklat tu ke?”
“Ha’ah… kau tahu ke?”
Shaqril angguk. “Tak jauh daripada rumah mak aku. Owner dia Jeneral kan?”
“Dengar-dengarnya macam itulah…”
“Okeylah Khif, aku nak sembang panjang dengan kau ni, tapi appointment mak aku pukul 10.00 pulak. Takut lewat.” Shaqril terpaksa meminta diri sambil melihat jam di tangannya.
“Nanti kita kena buat teh tarik session ni. Banyak nak sembang.” Zakhif mencadangkan sambil menghulurkan salam.
“Okey… set!” Sempat Shaqril bertukar nombor telefon dengan Zakhif.



Wednesday, July 08, 2015

E-book di Karangkraf eMall

Just to let you guys know... to those yg tak suka pegang buku tebal2, tak larat nak baca hard copy tapi lebih suka membaca soft copy dari phone atau IPad... haa...ni ada berita baik utk anda!!

Sekarang ni, novel2 saya sudah ada dalam bentuk e-book!! Dan harganya, tidak sampai 16 hengget pun!!

Just click this link:
http://emall.karangkraf.com/book.aspx?mode=search&keyword=Hezzy%20Azra

Tapi cuma dua saje novel saya yg ada dlm bentuk e-book iaitu SAH, AKU CINTA KAMU! dan SEMERAH RED VELVET. So, siapa yg belum berkenalan dgn Raif Imran, Irdina Jasmin, Emir Hadhri dan Raina...silalah 'bertemu' mereka di alam maya... :)


Monday, July 06, 2015

Bab 4 - Dia Anak Jeneral

4

Noriah memandang wajah Leftenan Jeneral Hambali yang sedang membaca. Beribu soalan hendak ditanyakan kepada suaminya. 
“Bang…” Akhirnya Noriah bersuara juga. Perkara ini perlu dibincangkan. Dia tidak faham kenapa suaminya masih dengan perancangan yang serupa. Suka betul buat keputusan sendiri! 
Leftenan Jeneral Hambali mendengar panggilan Noriah. Tetapi dia tidak memberi sebarang reaksi. Matanya masih tetap menatap buku di tangan.
“Bang, ni pasal nak satukan Syirin dan Nukman.”
“Hah… kenapa?” Wajah Hambali tanpa riak. Dia angkat muka sedikit untuk melihat keruh di wajah Noriah, sebelum kembali menatap bukunya. Dia sudah boleh mengagak yang isterinya ada bantahan. Tetapi bukankah selama ini keputusan di tangannya? Sepatutnya Noriah sudah bersedia dengan sebarang kemungkinan dan berikan sokongan yang tidak berbelah-bahagi.
Noriah tidak terus menjawab. Dia terbayangkan wajah Syirin saat diusulkan dengan cadangan itu tadi. Anaknya itu kelihatan hairan, tercengang dan terkejut. Simpatinya tumpah. Apakah Syirin bersetuju? Atau Syirin akan membangkang?
Kemudian dia membayangkan pula wajah jejaka bernama Nukman; anak lelaki sulung Mustakim dan Saadiah. Nukman yang berusia 30 tahun itu tidak ada cacat celanya. Peribadinya molek. Bicaranya sopan. Kerjayanya sebagai Pegawai Kastam itu pun stabil. Tetapi pokok persoalannya, serasikah jika disatukan dengan Syirin?
“Saya ni bukan apa, bang. Saya rasa Syirin dengan Nukman tu setakat  berkawan baik aje… tak lebih daripada tu. Sejak dari zaman sekolah lagi dia orang berdua tu rapat, tapi bukannya bercinta.” Noriah meluahkan pendapatnya. 
“Bila dah kahwin nanti, bercintalah puas-puas.”
Noriah terdiam. Senang betul suaminya bercakap!
“Saya tengok sepadan aje dia orang berdua tu. Lagipun, bukannya Syirin tak kenal Nukman. Mustakim tu pun bukan orang lain, kawan baik saya juga. Bila dah kenal keluarganya, lagi senang untuk kita berbesan. Macam saya kenal Pakarudin, ayah Fikri tu.” Sebarang keputusan yang dibuat, bukan sesuka hatinya sahaja. Dia juga ada penilaian yang tersendiri. Ada kriteria yang harus dipenuhi. Hanya dia yang tahu apa terbaik untuk anak dan bakal menantu.
“Saya rasa Syirin tak akan setuju, bang.” Noriah melahirkan pandangannya sebagai seorang ibu. Sekiranya Syirin dan Nukman merupakan pasangan bercinta, pasti Syirin sudah berkongsi rahsia itu dengan dia ataupun dengan kakak-kakak kembarnya. Tetapi tidak pernah pula dia mendengar apa-apa gosip daripada mulut Shim mahupun Ida. Itu memberi petunjuk yang Syirin tidak menyimpan perasaan terhadap Nukman.
Leftenan Jeneral Hambali mendengus. “Masa saya nak kahwinkan Shim dengan Asraf dan Ida dengan Fikri… itu juga perkara yang awak risaukan. Tapi tengok… bila dah kahwin, elok aje budak-budak tu. Bahagia macam orang lain aje pun. Shim tu, dah dua anaknya. Ida tu pun, tak lama lagi… bertambah seorang. Nori, budak-budak ni… tak tahu apa perancangan yang baik untuk masa depan mereka, melainkan kita yang rancangkan untuk mereka.”
“Shim dan Ida tu, lain bang. Dia orang berdua tu, memang tak banyak hal. Tapi dengan Syirin, ada baiknya kita tanya pendapat dia dulu.”
Leftenan Jeneral Hambali menggeleng tanda tidak setuju dengan cadangan Noriah. Hendak tanya pendapat Syirin? Lagilah anaknya itu beri seribu helah. Baik tak payah! “Sebelum ni pun kita tanya pendapat Shim dan Ida masa hendak jodohkan mereka dengan Asraf dan Fikri. Pernah ke dia orang tak setuju dengan pilihan kita? Syirin ni aje… yang tak pernah nak dengar cakap saya.”
“Kalau kita nak Syirin dengar cakap kita, ajaklah dia berbincang baik-baik.” Noriah cuba memujuk. Syirin anak yang baik, manja dan penyayang. Cuma sedikit keras kepala jika dibandingkan dengan Shim dan Ida.
“Tugas awaklah untuk berbincang dengan dia… ataupun pujuk dia. Dia tu kan, anak manja awak? Tapi, keputusan saya muktamad. Mustakim dah bagi cincin merisik dan kita dah pun terima. Yang saya tahu, Syirin kena patuh dengan kehendak saya kali ni!”
Noriah terkedu. Hilang idea untuk menjawab. Serta-merta dia terkenangkan Syirin yang berada di bilik sebelah. Bagaimana Syirin menerima keputusan itu?

Tuesday, June 30, 2015

Bab 2 & 3 - Dia Anak Jeneral

2

MAJLIS pelancaran kosmetik terbaharu yang diadakan di pusat membeli belah IOI Mall itu sudah berakhir. Artis-artis undangan yang dijemput hadir untuk memeriahkan majlis dan model-model yang memperagakan barangan kosmetik tersebut juga sudah pulang. Hanya tinggal staf The Zone Event And Advertising  yang masih mengemas props yang digunakan sepanjang majlis, termasuklah Syirin.
Namun tumpuan Syirin terganggu apabila mesej dari aplikasi Telegram masuk ke telefonnya. Pantas dia membaca ‘tingkap’ biru yang bertajuk The General’s Daughters itu.

Ida: Rin, baliklah cepat!

Syirin kehairanan. Keningnya berkerut. Kenapa? Apa yang tidak kena di rumah?

Syirin: Ye… lps habis kemas, Rin blk la. Apahal kecoh2 ni?

Shim: Blk ajelah… but be prepared…

Hati Syirin sudah berdetak lain macam. Jika amaran sebegini yang diberikan oleh kakaknya, pasti ada kejutan yang menantinya di rumah.

Syirin: ???

Ida: Ambil nafas pjg2 sblm blk. Klau tak ckup nafas nnt bleh pengsan!

Tiba-tiba Syirin terasa nafasnya semakin pendek. Selalunya kalau begini,  ada sesuatu yang berkaitan dengan ayahnya. Dia ada buat salah pada Leftenan Jeneral Hambali ke? Seingatnya, tidak ada. Sekurang-kurangnya, untuk tiga bulan kebelakangan ini, ‘rekodnya’ sudah sehabis bersih! Tapi, kakak-kakaknya suruh dia bersiap sedia bagaikan hendak berdepan dengan sesuatu yang besar.
 
Syirin: Nak pengsan skrg, boleh?

Shim: Kau pengsan kat umah lagi senang!

Syirin: Huh!!

Syirin terasa dadanya berdegup kencang. Apa akan jadi ni?

“Syirin?”
Panggilan Terrence mengejutkan Syirin. Tumpuannya beralih ke wajah bosnya itu. “Err… ya, Mr. T?”
“You’ll be joining us, right?” Mata Terrence masih memandang Syirin yang kelihatan anggun bergaya dengan dress paras tiga suku berwarna biru laut dipadankan dengan stoking berwarna gelap dan but bertumit hitam. Shawl yang menutupi kepalanya pula berwarna kuning dan sedikit jingga
“Hah?” Syirin tercengang seketika. Tidak tahu hujung pangkal cerita.
“Mr. T nak belanja dinnerlah, Syirin.” Awin menjawab bagi pihak Terrence.
Err… well…” Syirin teragak-agak untuk berkata ya. Orang di rumah asyik bertanya pukul berapa dia hendak balik. Bos di depan mata, hendak belanja makan pula. Apa pilihannya sekarang?
“Syirin… you okey ke?” Terrence panggil lagi melihat gadis itu kalut semacam.
Sorry Mr. T… rasanya I tak boleh join. I ada hal… kena balik cepat.” Syirin serba salah. Dia memandang wajah rakan-rakannya dan Terrence, silih berganti. Selama ini, dia sering menyertai mereka bila selesai sahaja majlis. Seronok berkumpul ramai-ramai dan bersantai begitu. Hubungan mereka ibarat satu keluarga walaupun berbeza latar belakang. Tetapi ‘hal’ di rumah kedengarannya cukup penting untuk dia turut ada bersama.
“I ada family dinner di rumah. Kalau I tak balik on time, bising ayah I nanti.” Benak Syirin mencari jawapan kepada persoalan itu. Uncle Mustakim sekeluarga akan datang makan malam di rumah. Nukman juga pasti ada. Apa kaitan makan malam itu dengan kepulangan dirinya?
“You ni Syirin… dah besar panjang pun ada curfew lagi ke?” usik Terrence bagi menutupi rasa kecewanya.
Syirin tersenyum tawar. Itulah hakikatnya. Sama ada dia besar panjang ke, tua atau muda… selagi dia tidak berkahwin dan masih tinggal serumah dengan Leftenan Jeneral Hambali, selama itu dia harus patuh pada syarat dan peraturan.
“Apa nak buat, Mr. T. I ni kan, anak askar. Curfew sentiasa berkuatkuasa. Okay everybody… enjoy your dinner. See you guys on Monday.”

3

MALAM yang dingin dan nyaman di Hulu Langat. Tetapi bagi Syirin, malam itu terasa benar bahang dan kehangatannya. Penghawa dingin yang terpasang di dalam bilik tidak mampu menyejukkan hatinya. Dia mencapai klip yang terletak di atas meja solek dengan kasar. Lantas menyanggul rambutnya yang dibiarkan lepas tadi. Panas… panas!
‘Kami nak tengok Nukman dan Syirin bersatu!’
Oh!!! Syirin rasa dunianya sudah hilang paksi. Dia mundar-mandir di dalam biliknya. Ayat yang diucapkan oleh Uncle Mustakim tadi masih berulang-ulang di telinganya sehingga kini. Kepalanya semakin pusing. Nafasnya turun naik. Benarlah seperti amaran Nazatul Shida dalam Telegram petang tadi. Kalau dia tidak cukup oksigen, pasti dia akan pengsan sebaik sahaja mendengar perancangan Leftenan Jeneral Hambali dengan Uncle Mustakim itu!
“Ayah tak patut buat Rin macam ni! Yang nak kahwin ni… Nur Syirin Binti Hambali… bukan Leftenan Jeneral Hambali. Tapi kenapa tak tanya Rin dulu?” Syirin meluahkan rasa tidak puas hati. Tadi pun, tubuhnya sudah menggeletar. Kaki pun terasa tidak berpijak di bumi. Kenapa ayah memberinya kejutan sebegini? Kenapa tidak berbincang dengan dirinya sebelum kedatangan Uncle Mustakim? Kenapa menerima lamaran itu tanpa bertanya tuan empunya diri terlebih dahulu? Di manakah hak kebebasannya untuk bersuara?
“Kenapa pula tak patut? Kau tu pun anak ayah jugak… binti Hambali. Sama dengan Kak Shim dan Kak Ida. Kalau jodoh kami ayah yang tentukan… kau pun tak terkecuali. No exception, okay?” Shim tidak rasa perancangan Leftenan Hambali itu sesuatu yang pelik. Syirin sepatutnya sudah menjangkakan perkara itu. Kehidupan mereka tiga beradik memang ayah aturkan segala-galanya sejak kecil. Hendak bersekolah di mana, ayah yang tentukan. Hendak ambil kursus apa di universiti, ayah yang sarankan. Hendak kahwin, pastilah calonnya ayah yang carikan.
“Kenapa mesti Nukman? Dah tak ada orang lain ke? Kalau suruh Rin kahwin dengan sepupu Nukman yang rambut ala-ala K-Pop tu pun okey lagi, tahu tak?” Lalu Syirin hempas punggung di depan Shim. Nukman? Argh… tidak pernah Syirin bayangkan itu calon suaminya!
“Nukman tu kira okey, apa? Tall, dark and handsome!” Shim tidak nampak sebarang kekurangan dalam diri Nukman. Di matanya, Nukman dan Syirin mampu menjadi pasangan yang secocok. Sama seperti dirinya dan Asraf.  
Syirin menggeleng. “Ini tak ada kena mengena dengan dia tall, dia dark atau dia handsome… tapi masalahnya sekarang, Rin anggap Nukman tu macam abang aje, Kak Shim. Dia tu abang angkat Rin sejak dulu lagi!”
“Masa kau umur 13 tahun, memanglah kau anggap dia abang angkat. Tapi lepas 13 tahun, apa-apa pun boleh berubah. Banyak apa kes, bermula dengan abang angkat… adik angkat, tapi lepas tu terus terangkat jadi suami isteri. Bahagia aje.” Shim menempelak dalam geram. Dalam usia 26 tahun, Syirin masih menganggap Nukman itu abang angkatnya? Huh… macam tak kena saja!
But not in the case of me and Nukman.” Syirin masih teguh dengan pendiriannya. Dia tidak pernah keliru dengan perasaan sendiri. Kalau Nukman sudah diumpamakan sebagai abang, sampai bila-bila pun Nukman tetap abangnya.
“Kau yang mengada-ngada nak berabang angkat dulu…. tergedik-gedik minta Nukman jadi abang angkat. Siap tulis surat lagi!” perli Shim sambil mencebir. Dia dan Ida terkejut sungguh apabila mendapat tahu yang Syirin menulis surat kepada Nukman dan meminta jejaka itu menerima tawaran untuk menjadi abang angkatnya… berani betul Syirin!
Syirin tidak dapat menahan gelak apabila disindir. Dalam fikiran runsing dan bercelaru, terburai juga tawanya walaupun muka berbahang malu. Ya… memang dia terlebih berani. Kalau difikirkan semula, dia sendiri tidak pasti bagaimana dia mendapat ‘keberanian’ itu. Dalam usia secilik itu, sesuka hati sahaja dia menulis surat sepanjang tiga helai kertas kajang kepada jejaka berumur 17 tahun untuk dijadikan abang angkat. Mujur Nukman tidak reject… kalau tidak, buat malu aje!
“Rin suka dia dulu sebab dia ada ciri-ciri seorang abang. Rin dah ada dua orang kakak… nak jugak rasa ada abang.” Dalam tawa yang bersisa, Syirin membela diri. Sejak mula mengenali Nukman ketika majlis hari raya yang mempertemukan semula Leftenan Jeneral Hambali dan Uncle Mustakim, dia  tertarik dengan aura Nukman yang ada sifat pelindung. 
 “Eleh… alasan! Kak Shim dan Kak Ida tak kisah pun tak ada abang, kau aje yang lebih-lebih! Pokok pangkalnya, kau memang suka dia. Sebab tu, kau nak dia sentiasa ada untuk kau, betul tak?” tebak Shim. Masih tak mahu mengaku, konon!
“Suka sebagai abang… lain dengan suka sebagai kekasih cik kak oii!” Syirin amat pasti rasa ‘sukanya’ terhadap Nukman akan kekal statik seperti itu.
Tiba-tiba pintu bilik air Syirin dikuak dari dalam. Syirin dan Shim menoleh.
“Dik… bilik air kau yang bocor ni bila Ah Leong nak repair?” Ida yang sedang hamil, melangkah keluar. Berada di dalam bilik air itu, dia dapat lihat air meleleh keluar dari celah-celah tiles di dinding.
“Entahlah si Ah Leong tu. Bilik air Rin aje yang bocor, tapi punyalah lambat dia nak datang repair!” kata Syirin geram.
“Oh ya… petang tadi akak dengar ayah cakap yang Ah Leong akan hantar kontraktor lain untuk repair.” Shim menyampuk.
“Kontraktor lain pulak? Bila?” tanya Ida lalu menghampiri mereka.
“Minggu depan kot.”
“Nanti minggu depan, Ah Leong bagi alasan… kontraktornya sibuk pulak. Itulah, ayah cepat sangat nak pindah sini. Patutnya kita tengok hasil kerja Ah Leong ni betul-betul, baru pindah masuk. Silap-silap nanti, kena pecahkan semua tiles kalau kebocoran tu dalam dinding,” bebel Ida.
“Ha’ah… kan. Kalau pecah tiles… leceh tau. Bersepah bilik nanti,” sokong Shim.
“Hello sisters!” sergah Syirin. Matanya membulat memandang wajah kakak-kakak kembar yang tua lima tahun daripadanya itu.
Shim dan Ida terkejut dengan sergahan Syirin. Spontan mereka menoleh memandang adik bongsu mereka itu.
 “I have a bigger issue here than just my leaking toilet, okay?” nada Syirin geram. Dia tengah runsing, boleh pula kakak-kakaknya berbual tentang bilik air bocor. Tak membantu langsung.
Baru Shim dan Ida tersedar yang mereka sudah lari dari topik perbincangan. Sudah mengabaikan isu ‘kahwin paksa’ itu gara-gara berborak tentang bilik air Syirin.
“Eh… tak settle lagi ke?” Ida bertanya dengan muka blur. Sangkanya, perbincangan itu sudah tamat tatkala dia di dalam bilik air tadi.
Syirin memandang wajah Ida yang ada kalanya memang blur! “Kak Ida… ingat isu ni boleh settle sekelip mata ke? Blink… blink… semuanya jadi normal?”
Ida cuba mengadun kata untuk menasihati si adik. “Alaa… kalau kau terima aje Nukman tu, settle semua isu, Rin. Kau dan Nukman berkahwin, ayah happy sebab dapat berbesan dengan Uncle Mustakim dan dapat menantu pilihan... okey apa?”
“Kenapa nak sangat bermenantukan Nukman tu? Ayah dah ada seorang menantu tiga paku… Kapten Asraf. Seorang lagi dua paku… Leftenan Fikri. Dah cukuplah tu. Nanti kalau semua berkumpul dalam rumah ni, dah jadi majlis alumni  RMC pulak dah!” Syirin masih tidak faham apa perlunya Leftenan Jeneral Hambali beria-ia sangat hendak menantu yang berlatar-belakangkan ketenteraan. Bukan nak pergi berperang pun!
 “Mana cukup? Ayah ada tiga anak perempuan. Mestilah ada tiga menantu pegawai tentera. Paling kurang pun, ex-RMC. Dan Nukmanlah calon yang sesuai, walaupun dia pegawai kastam… bukan askar.” Shim membela.
“Kak Shim dan Kak Ida aje yang suka lelaki yang beruniform ni. Rin biasa-biasa aje.” Sejak dahulu lagi, Syirin sedar yang Shim dan Ida mempunyai selera dan cita rasa yang sama. Kembarlah, katakan.
“Itulah dik… kau tak membesar di dalam kem. Kau tak bergaul sangat dengan anak-anak anggota tentera macam kami. Sebab tu, kau tak berapa minat lelaki beruniform. Padahal, dia orang ni sebenarnya nampak penuh karisma, macho dan sado, tahu tak?” Ida menokok tambah.
Dalam diam, Syirin akui kebenaran itu. Seawal usia 13 tahun, dia sudah melangkah keluar dari perumahan di kem gara-gara menerima tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke Maktab Rendah Sains Mara, berbanding Shim dan Ida yang menghabiskan pelajaran sehingga ke tingkatan lima di sekolah yang berdekatan dengan kem.
“Tapi, Rin tak suka kena paksa macam ni. Kalau Rin teringin sangat nak kahwin dengan Nukman pun, biar Rin sendiri yang beritahu pada mak dan ayah,” keluh Syirin perlahan.
“Suka atau tidak… tapi memang kau terpaksa suka. Kau nak bantah pun, tak ke mana perginya. Kau ingat ayah nak berdiam diri?” Shim berlembut dalam usaha untuk memujuk si adik.
“Kau tak ada alasan nak tolak cadangan ayah, dik. Kau bukannya ada boyfriend pun.”
Kata-kata Ida membuatkan mereka adik-beradik terdiam seketika. Itulah hakikatnya. Bagaimana mereka hendak ada boyfriend kalau semua kawan lelaki dipantau oleh Leftenan Jeneral Hambali sejak remaja lagi?
“Nanti Rin carilah boyfriend!” Tiba-tiba berkobar semangat Syirin untuk mencari teman lelaki.
“Siapa kau nak cari? Main rembat aje mana-mana mamat yang kau jumpa? Kau nak kena ‘tembak’ dengan ayah?” selar Shim.
“Why not?” Syirin menyahut cabaran. Kalau sudah terdesak, esok juga dia akan berusaha mencari seorang kekasih.
“Jangan buat kerja gila, Rin!” Shim mengingatkan. Risau memikirkan kalau Syirin benar-benar nekad untuk ‘rembat’ sesiapa sahaja. Tidak dapat dibayangkan wajah serius dan garang Leftenan Jeneral Hambali berhadapan dengan situasi itu. Pasti ‘berperang’ dengan adegan tembak-menembak di dalam rumah mereka walaupun bukan dengan senjata!
Sunyi seketika. Ida dan Shim saling berpandangan dengan rasa tidak sedap hati. Takut jika Syirin mengotakan kata-katanya. Syirin ada kalanya memang nekad. Terlebih berani… tidak tahu takut sehingga mereka yang kecut perut.
Syirin memandang reaksi kedua-dua kakaknya sambil otak ligat berputar. Dia harus mencari helah. Tapi apa ya? 
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.