Followers

Wednesday, December 31, 2008

Tahun Baru 1430 H & 2009 M

Sudah 3 hari kita menempuhi tahun 1430 Hijrah dan tinggal sehari lagi sebelum menjejakkan kaki ke alam 2009.



Saya nak imbas kembali serba sikit beberapa peristiwa penting yg saya lalui sepanjang 1429H/2008M. Ada di antara peristiwa itu mungkin nampak remeh, tetapi cukup signifikan bagi saya :)



Januari ~ Wedding anniversary yg ke 8 disambut di rumah sendiri. Lain rasanya bila duduk menyewa dan duduk di rumah sendiri. Dan bermulanya, rutin saya tanpa pembantu rumah... after having them around for the past 6 years!

Februari ~ Bertungkus lumus merombak manuskrip kedua utk kali yang ke 6. Entah serba tak kena rasanya mansukrip tu. Sehingga saya pernah tak tidur hampir 24 jam merombaknya!

March ~ PRU ke 12... yg menyaksikan perubahan besar politik negara. Apa yg saya rasa? I've posted one entry about this. Dan lepas PRU, barulah saya sedar, ramai pulak rupanya penyokong PKR di keliling saya... hehe.

April~ Buat kali pertama berada di kalangan para novelis sempena Pesta Buku Antarabangsa KL di PWTC. It was an awesome experience!

May ~ Selepas berbulan-bulan test drive bermacam-macam kereta, keluar masuk pelbagai show room, puas menyelak majalah Motor Trader dan AutoCar... at the end, I've decided on that 'small & fun car... 1.4cc, 8-valve engine, 70bhp at 5500rpm. Why do I say it's fun? Because it's small but yet very stable. 3 hours of driving from Penang to KL with average speed of 140km/h... I really had fun with it!

June ~ Merasa royalti yg pertama untuk hasil karya saya bercerita ttg Zaha-Fariq, EJ-Taj dan Iman-Huzir... alhamdulillah

July ~ Buat pertama kali, ditemuramah live on TV dlm rancangan WW di Astro Awani. Selepas masuk TV, ramai kenalan yg rata-ratanya tidak pernah tahu bahawa saya menulis novel jadi terkejut dgn perkembangan terbaru saya. Sehingga ada yg berkata "You mean, you write books? What kind of novels? Hmm, I never knew any famous writer before..." Dan saya membetulkan tanggapan tersebut "I'm not famous! I just appeared in that particular slot only!"

August ~ Usia menginjak setahun lagi...

September ~ Birthday husband saya bulan April, tapi saya mintak postponed utk belikan dia hadiah. Sebabnya, tak tahu hadiah apa nak bagi. Dah masuk bulan September dan ada budget lebih sikit, baru saya belikan sesuatu... hehe. Teruk betul, kan?

October ~ AHA's graduation day. Nak masuk darjah 1 dah anak dara saya tu...

November ~ Novel ke2 'Kenangan Terindah' mula berada di pasaran. Saya suka sebaris ayat dlm sinopsis novel KT, simple tapi penuh makna... Hati Marisa tidak pernah keliru...

December ~ There must be a push and pull factor for every changes. Or may be, it's high time to make the changes?? Hmmm...



Kita akan membuka lembaran baru. Apa azam tahun baru saya? Masa dulu-dulu saya selalu berazam tiap kali tahun baru tiba. Tapi bila usia dah meningkat ni... boleh dikatakan setiap hari saya berazam! Hahaha... macam bagus-bagus aje, kan? Tapi mmg betul pun... tiap-tiap hari saya berazam utk melakukan sesuatu yg lebih baik dari semalam, dan cuba mengelak utk melakukan kesilapan seperti hari yang sebelumnya. Tercapai atau tidak... itu belakang kira... hehe. Tapi sekurang-kurangnya, saya berazam jugak kan?



Selamat Menyambut Awal Muharam 1430H dan Tahun Baru 2009 kpd semua pengunjung blog ini... moga tahun baru ini membawa lebih kesejahteraan dan keberkataan.

Friday, December 26, 2008

Di Pulau Pinang ~ 19 & 20 Disember

Ini dia beberapa keping gambar yg sempat dirakamkan ketika berlangsungnya Karnival Buku Pulau Pinang di Perpustakaan Negeri Seberang Perai dan Pesta Buku Antarabangsa Pulau Pinang di Penang International Sports Arena pada 19hb & 20hb Disember 2008.



Saya berada di sana bersama novelis Damya Hanna, Emma Maizura dan Hasreeyati Ramli (penulis berpangkat 'adik' dan 'kakak' yg mmg happening...hehe). Turut serta dua org staf ALAF 21; Ziana dan Liza (yg sentiasa cool, relax dan sabar w/pun kepenatan drive dari KL ke Penang dan kemudian terpaksa pula berpusing2 di sekitar Georgetown!)




Ketika menaiki feri utk ke Seberang Jaya. Dah lama saya tak naik feri, rasa excited pulak... tu yg bergambar2 tu...hehe


Bersama En. Azizi Abdullah serta beberapa pengunjung dan peminat novel.



Terima kasih diucapkan kpd pihak ALAF 21 yg membawa kami ke sana dan semua peminat novel yg sudi menjenguk meja kami. Harap2 dapat berjumpa lagi...

Tuesday, December 16, 2008

Temui Anda Di Sana...

InsyaALLAH, saya dan rakan2 penulis yg lain akan berada di:

PESTA BUKU PULAU PINANG
Perpustakaan Negeri Seberang Perai
17 Dis - 21 Dis 2008
10 pg - 9 mlm
SESI BERTEMU PENULIS 19 Dis 2008
Emma Maizura, Damya Hanna, Hezzy Azra, Hasreeyati Ramli

PESTA BUKU ANTARABANGSA PULAU PINANG

PISA (Penang International Sport Arena)

16 Dis - 21 Dis 2008
10 pg - 9 mlm
SESI BERTEMU PENULIS 20 Dis 2008
Emma Maizura, Damya Hanna, Hezzy Azra, Hasreeyati Ramli

Wednesday, December 10, 2008

Hujan, hujan dan hujan...

Sana sini hujan, siang malam pun hujan. Kain baju, cadar, tuala... semua lambat nak kering. Saya pun sebutlah hajat saya pada husband, rasa macam nak beli dryer jer...hehe. Dan jawapan dia... "Beli dryer? U nak bukak kedai dobi ke apa?"



Sabtu 6hb ~ Saya ke rumah novelis kak Lily Haslina sempena meraikan perkahwinan Hanif-Suzie... tahniah diucapkan kpd pasangan pengantin. Ni kira majlis menyambut menantu/adik ipar. Balik dari Bandar Rinching... dlm hujan yg lebat tu, kami tetap pecut sbb nak menghadiri satu lagi kenduri kahwin di Kg Baru. Mujur sempat sampai sebelum pkl 4... sebelum katerer angkat meja... hehe.



Ahad 7hb~ Petang raya masa mencari lemang kat Karak Hiway pun hujan mencurah-curah. Bila hujan dah reda, saya yg berada di rumah mak ketika tu, asyik terdengar bunyi helicopter lalu-lalang di angkasa... atas bumbung rumah. Pasukan penyelamat atau mungkin juga pihak media yg sedang membuat liputan kejadian tanah runtuh yg meranapkan 14 buah banglo di Bukit Antarabangsa. Jarak antara Bkt Antarabangsa dgn rumah mak saya pun tak jauh... kurang drp 5km. Setiap kali ada tanah runtuh di kawasan berdekatan, memang tak sunyi drp bunyi helicopter. Kepada keluarga mangsa yg terlibat, ucapan takziah saya ucapkan. Dan kejadian ini juga membuatkan saya rasa sedikit sebak bila teringatkan rakan sekelas sejak drp darjah 5 hingga tingkatan 3... yg terkorban bersama dua orang anak dan suami, ketika kejadian tanah runtuh banglo Tan Sri Ismail di Tmn Hillview pada November 2002. Al-Fatihah utk Allahyarhamah Zaradina...




Isnin 8hb~ Begitu juga ketika menyambut Aidil Adha. Dari rumah mak saya, ke rumah mertua dan kemudian ke rumah mak saudara di Putrajaya... sepanjang perjalanan hujan.




Selasa 9hb~ Dah mula bekerja. Plan nak balik awal pada mulanya. Tetiba hujan turun selebat-lebatnya... it pours like crazy! Dan saya pun terkandas la sekejap di dalam office. Yang pastinya, laluan depan office saya gerenti banjir kilat bila hujan mcm ni. Selalunya saya boleh nampak kereta saya dari pintu office, tapi dek kerana hujan yg lebat sgt... inilah gambaran parking di mana saya slalu park kereta.




Tak nampak apa, kan??

Wednesday, December 03, 2008

Did you go to Giant?

Pasaraya Giant KD telah dibuka berhampiran dgn rumah saya sejak hari Khamis 27.11.2008. In less than 5 minutes of driving, kami sudah sampai di ruang parkirnya.

Hari pertama pembukaannya, kami sekeluarga berpusu-pusu menyertai beribu-ribu orang yang menjejakkan kaki di situ. Mungkin hampir setengah resident KD berada kat sana. Meriah betul... sampai nak cari parking pun seksa. Hampir satu jam berlegar-legar baru dpt parking. Dahlah masa tu hujan. Tapi itu semua tak mematahkan semangat kami yg berkobar-kobar utk menjadi antara pengunjung terawal... jakun betul rasanya kami masa tu! Hehe

Hari Jumaat, kunjungan yg kedua. This time around, just to have a sip of coffee and delicious variety of donuts at J-Co. Another main attraction in this new Giant besides Wendy's. Sekarang ni, saya tak perlu bersusah payah masuk KL utk ke Pavillion atau merentas LDP utk ke Sunway Piramid kalau rasa nak makan donut di J-Co. In KD... we have it all! I just love being a KD resident! Haha

Hari Sabtu, kunjungan yang ketiga. Saje jalan-jalan mencuci mata. Singgah J-Co... again!

Hari Ahad, kunjungan keempat. Setakat nak beli telur, kentang, green peas dan bread-crumb.... dan... donut! Cari alasan je tu sebenarnya... hehe.

Hari Isnin, had dinner at Kenny Roger's, Giant

Mak aaiii... terlebih-lebih excited kami ni, kan? Sampai tiap2 hari pergi Giant. Sehingga ada seorang kenalan bertanya kepada saya sambil tersenyum "How was ur weekend? Did you go to Giant again?" Soalan yang saya kira sengaja utk mengusik dan menyindir saya.

Dan dengan rasa malu, saya mengangguk dan mengaku "I think I'm being addicted to this J-Co donuts and all the shops inside that huge building!" Dia tergelak dengan jawapan dan reaksi saya. This friend of mine must be thinking... tak pernah pergi Giant kot minah ni... jakun semacam!

Saturday, November 29, 2008

Trionovel November 2008

Ini 'kembar' Kenangan Terindah. Jangan lupa untuk dapatkan di pasaran.


KAU TETAP DI HATI
Harga: RM19.90
Penulis: Liza Zahira
Halaman: 512
ISBN: 978-983-124-394-7

Sinopsis:
TERPERANGKAP di celah kemelut silam kakaknya, menjadikan Sophia gadis yang cekal. Kepulangannya dari New Zealand bukan membawa segulung ijazah tetapi terpaksa berhadapan dengan bekas abang ipar yang berdendam dengannya.

Lalu bermulalah episod baru yang datang silih berganti. Demi masa depan tiga orang anak saudara, dia menerima Nasmizan, rakan lama yang akhirnya menjadi suami. Malangnya, musibah menimpa. Suami yang baru dinikahi menemui ajal di tangannya. Fitnah telah merosakkan segala harapan, apatah lagi dia dituduh bersubahat membunuh oleh ibu kandung sendiri.

Segala dugaan terpaksa ditempuh sendirian hinggalah Benjamin, lelaki yang pernah singgah di hatinya muncul kembali. Tapi, bukan mudah untuk mendapat restu daripada seorang ibu lantaran kasih terhadap menantu yang telah tiada masih begitu utuh.

Sophia Basir... berpijaklah di bumi nyata! Di usia muda ini, mustahil terus-terusan mahu menjadi lilin, sedangkan diri sendiri berhak mengecap bahagia. Bukankah hidup mesti diteruskan?



SETEGUH CINTA
Harga: RM19.90
Penulis: Durrah Fatiha
Halaman: 512
ISBN: 978-983-124-399-2


Sinopsis:
MAHLIGAI bahagia yang diimpikan Nurin bertukar menjadi igauan apabila tunangannya, Hadi mengalami kemalangan. Akibat lumpuh, Hadi terpaksa melepaskan Nurin agar tidak melangkah ke gerbang perkahwinan dalam derita. Namun, demi kasih terhadap Nurin, dia menyarankan gadis itu mengahwini sahabatnya, Adli. Kerana sayangkan Hadi, Nurin terpaksa akur meskipun dengan berat hati.


Perkahwinan yang terbina bukan atas dasar kasih itu mengakibatkan pasangan muda itu sering berkrisis. Kesabaran Nurin semakin teruji apabila Adli berhenti kerja dan menjadi ‘househusband.’ Untuk mengelakkan rumah tangga terus berantakan, Adli mengambil keputusan untuk menerima jawatan di Cape Town, Afrika Selatan. Perpisahan itu mula menimbulkan kesunyian di hati Nurin. Kejauhan mula menggamit kerinduan. Rasa sayang mula singgah di hati.


Akhirnya, dia tunduk dengan desakan naluri cinta yang mula menjalar di sanubari. Dia mesti menjejaki Adli untuk menyulam kasih yang hampir terlerai. Biarlah dia beralah demi menyelamatkan perkahwinan ini. Namun, bersediakah Nurin menerima kenyataan andai Adli tidak punyai perasaan sepertinya?

Thursday, November 27, 2008

My 16 years of craziness...

Hari ni saya akan memperbaharui lesen memandu buat kali yg ke 16. Bermakna... dh 16 tahun saya jadi drebar/supir/chauffeur... kpd arwah abah, mak, kakak2 saya esp kakak yg kedua, mak saudara, anak saudara, adik ipar, kawan2, ofis, bos, anak dan suami! Wah... begitu banyak sekali tanggungjawabku! Haha


Honestly speaking... I dont mind at all. It's all because I enjoy driving so much. Walaupun ada masanya, datang jugak angin malas tiba-tiba. And that can be detected by my husband. Ayat2 seperti... "Apasal drive terhegeh-hegeh ni?" "Kalau macam ni you drive, esok pagi pun tak sampai lagi!" "Macam baru semalam dapat lesen jer..." pasti akan kedengaran. Itu maknanya cara pemanduan saya tidak mencapai standard piawaian dia. Penyebabnya, saya tgh malas maka saya drive pun macam nak tak nak aje. Dan dia cukup berbulu kalau saya drive gaya entah apa-apa tu.



Tapi selalunya mood saya untuk driving memang sentiasa ada. Esp when I have a mission to accomplish i.e tailing another car! (I just love doing this...haha) Confirm ayat2 sebegini akan keluar dari mulut husband saya... "Nak racing la tu... apa lagi!" "Cepatlah pergi kejar kereta tu... and please dont disapoint me or disgrace my car!" "Tekan lagi minyak... maintain the speed... 140km/h but not more than 160km/h." Siap dapat green light lagi tu! Dont blame me for driving fast... I have a strong support from my husband. And that's the reason why I fell in love with him... he's been very understanding towards my desire and passion! Haha



Kalau orang lain, selalunya bila baru-baru dapat lesen aje yg jadi gila stereng. Tapi saya ni, dah 16 tahun pegang lesen pun masih lagi dengan kegilaan itu. Saya pernah drive secabuk-cabuk Suzuki Jimny, sebesar gedabak Isuzu Trooper dan Toyota Prado, kereta Malaysia, kereta Jepun, kereta Sweden, kereta France, kereta German, kereta Itali. Tetapi saya masih tak puas hati. Sebenarnya masih banyak lagi jenis kereta saya cukup teringin, teruja dan berkobar-kobar nak test-drive (sebab nak beli, tak mampu... so, test-drive aje la kan... hehe)



Dan kereta terbaru yang saya test-drive...







It's the 2.0 litre with 155 bhp Mitsubishi Lancer GT!


Tercapai jugak cita-cita murni ini... bila saya dan suami memandunya di LDP.... huhu.


And what is the next car to test-drive? Kena tengok list ni...
Hmm... Could it be the Skyline or the Fairlady?? Ahaks!

Tuesday, November 18, 2008

Bila tak de kerja...

Bila tak de kerja...












This is it... the Peugeot 407!



Latest car that we both tested! (Macam bunyi car reviewer pulak! Hehe) Despite hujan yang lebat masa tu, saya dan suami masih buat kerja gila. Insisted to drive this car. Sedap aje kitorg lenjan, sebab nak tahu, best ke tak keta ni bila memandu dlm hujan lebat. And no doubt, French cars are known for it's good suspension.

2.0 litre with 140 bhp. Mcm2 gadget/features ada... GPS la, entah apa ke benda lagi. Spacious and has 7 air bags. In terms of safety and security, kira bagus la tu. With the price of RM 133,+++... I must say it's a good buy. I'm quite impress with it, actually. Although it's quite bulky for me... but it's easy to maneuver. Sebab tak mampu nak pakai kereta made in German, may be we should satisfied with just French cars...


Tapi nak beli?? Kena fikir 1000 kali sebenarnya. Harus compare dgn kereta yg seangkatan dengannya baik dari segi performance dan harga. Dan adakah ianya satu keperluan untuk kami? Dan sekiranya satu keperluan, mencukupi tak dengan budget kami yg selalunya tak cukup tu! Hehe







Next project... nak test drive kereta ni pulak. Memandangkan Mitsubishi Lancer Evo mahal sgt... sehingga mencecah RM 3++,+++... dengan sedar dirinya, kami akan cuba untuk test drive Mitsu Lancer GT ni saje. Well, at least we satisfy ourselves...


Inilah kerja kami bila dah tak de kerja...

Friday, November 14, 2008

Tagged by Iris Ixora...

TAG - The face reveal -

Kali ni, Kak Iris pulak yang tagged saya... (ni la keje kita ye kak... tag-mentag! hehe)


1.take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now

2.don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture

3.post that picture with NO editing

4.post this instruction with your picture

5.tag 10 people to do this.


Unfortunately, I dont have any camera with me at the moment. Tapi setelah saya cari2 dlm lap top... terjumpalah gambar terakhir yang satu ni. Saya ambil ketika berlangsungnya Pesta Buku Alaf21 pada 2 November 2008 bersama Lynn Dayana dan Dhiya Zafira... (serta anak buah Dhiya yg kami panggil 'abang')


And since the rule says... dont change your clothes, post tat picture with NO editing...

maka dengan itu, saya tidak dapat mengelak bila blouse saya serupa aje dgn table cloth tu!
Saya nak tag sapa pulak ye? 10 org tu ramai sgt... 3 cukup la!
~Dhiya Zafira
~Fadilah Diyana
~Raudhah

Friday, November 07, 2008

Chapter 47 ~Page 353

Full lyrics of Ready Or Not...



I'll give you the sun, the rain, the moon, the stars and the mountains
I'll give you the world
And all that you wish for
And even more
Girl I love you more than you could know
And that's for sure
I'd climb the highest hill, cross the widest sea
Nothin could discourage me
And I pray that you will be
Always there for me
Forever more, ohh ohh ohh



Chorus:
Ready or not
I'll give you everything
And more
All that I've got--it's yours
I'll give you everything
All that you're looking for



I'll give you my heart, my soul, my time, my love is a fountain
I will be your earth
Oooo and all that you need for
And even more
Cause girl I love you more than words can show
My love is pure
I'll walk a thousand miles, sail a thousand seas
Nothin will discourage me
And I pray that you will be
Always there for me
Forever more


Ready or Not (Don’t you know, don’t you know you should know?)
I’ll give you everything—ooooo
And more—I’ll give you more, you’ve got to know it baby
All that I’ve got—baby it’s your little girl
I’ll give you everything -– every little thing
All that you’re looking for.


Oooohhh everything is not anything
If your not here to share my dreams
You don’t know what it means to me
If you’ll accept my love
Oooohh I dedicate my love, my soul, my heart beats for you

Girl I can’t get enough
So I wait for your love
There’s nothing that I rather do


Lagu tangkap cintan nih! Hehe

Saya pernah menggilai lagu ni satu ketika dulu. Pertama kali saya dengar lagu nyanyian After 7 ciptaan Babyface ni, rasa syok gila! Mungkin pada tahun 1989/1990 kot (masa tu saya bukan bersekolah rendah, tapi form 4/5... hehe) Woow... tat is almost 20 years ago!

Melodi lagu ni mmg mendayu... liriknya pun lentok abis la kiranya... sesuai la utk pasangan yg hangat bercinta... hehe

Tapi kalau hayati lirik lagu ni... secara logik dan waras... saya terfikir beberapa perkara.

1) Why would I want to be given the sun, the rain, the moon, the stars and the mountain??? Awat la nak menyusahkan diri? Nak buat apa matahari, hujan, bulan, bintang, gunung ganang, segala... it's not tat I want to rule the world!

2) Why should you climb the highest hill, cross the widest sea?? Tak gayat ke? Pandai sgt ke berenang?? Swimming pool 1 meter tu pun belum tentu boleh lepas...

3) Why do you have to walk a thousand miles, sail a thousand seas?? Nak jadi peserta marathon ke nak bercinta? Nak belayar macam Datuk Azhar Mansor? Tak mabuk laut ke nanti?



But still, I must admit... there are a few beautiful lines in this lyrics (yg saya bold kan tu!) Yang pada pendapat saya, boleh diterima dek akal... yg boleh digunapakai, yg berpijak di bumi nyata, bukan di awang-awangan, quite rationale.

If you love someone, you might want to give everything, not just anything...and you will always pray tat he/she will be there for you... forever more. You cant get enough, so you'll just wait for his/her love... there's nothing elso that you'd rather do, anyway!



Agree with me??

Friday, October 31, 2008

Pesta Buku Alaf21

Pesta buku ALAF 21 kembali lagi. Bermula hari ini Jumaat 30 Oktober hingga Ahad 2 November 2008.








Datanglah beramai-ramai... insyaALLAH saya akan menyertai anda pada hari Sabtu dan Ahad (1 & 2 November). Jumpa di sana...



... kerana saya ada sesuatu untuk anda yg mengikuti hasil penulisan saya selama ini...


Taraaaa...











Alhamdulillah... novel terbaru saya sudah 'dilahirkan'. Terima kasih kepada ALAF 21 yg sudi menerbitkan karya kedua saya ini. Buat permulaan, ianya akan berada di rak buku premis ALAF pada esok 1 November hingga lusa, 2 November SAHAJA. Kenangan Terindah hanya akan berada di pasaran luar pada pertengahan bulan November. InsyaALLAH...









Sanggup berkorban tanda cinta, tetapi Marisa tidak sanggup mempersiakan usia muda untuk berkahwin dengan Ridzwan. Apatah lagi selepas itu terpaksa berpisah demi cita-cita yang ingin digapai Ridzwan di luar negara.



Bukan bermakna cintanya tiada harga. Dia tahu, Ridzwan keliru dalam mengukur sejauh mana cintanya. Mustahil Ridzwan tergamak membiarkan diri berpaut pada yang lain, menabur duri pada cintanya.
Namun, hati lelaki sememangnya sukar dijaga. Kesetiaannya pedih dicalar luka. Kemudian, dugaan membadai lagi. Ayah tercinta pula pergi buat selamanya.Tanggungjawab pada keluarga dan syarikat digalas ketika masih mentah. Kesabarannya berbalas, TUHAN kirim­kan seorang insan untuk menghapuskan airmata, merawat lukanya dan berada di sisi... ketika suka atau duka.
Masa berlalu... Ridzwan kembali menagih cinta. Hati Marisa tidak pernah ke­liru, cintanya terhadap si dia semakin menebal. Namun, dirahsiakan nama si dia daripada pengetahuan Ridzwan, tidak mahu lelaki itu tersalah anggap.Ketika rahsia tersingkap, dapatkah Ridzwan menerima kenyataan yang dia kenal insan itu?

Tuesday, October 28, 2008

Sepanjang Syawal

Syawal pun dah nak sampai ke penghujungnya. Sepanjang sebulan ni, memang saya agak sibuk... sibuk beraya... hehe. Jemputan rumah terbuka tiap-tiap minggu mesti ada.

Bermula dengan...


7 Okt - Rumah novelis Kak Eka Fahara. Open house cum farewell dinner utk novelis Laila Kamilia.




11 Okt- Rumah mak saya. Open house cum birthday party AHA. Saya tak sempat bergambar kerana mendapat kontrak mencuci pinggan mangkuk/periuk belanga di dapur! Cuma sempat ambil gambar AHA di samping keknya saje.




12 Okt- Tiga jemputan rumah terbuka. Gambar di bawah ni, salah satu daripadanya.




18 Okt- Rumah Along saya. Pun tak sempat bergambar... sibuk sangatlah gamaknya! AHA saje yg berposing di samping sepupu saya.





19 Okt- Empat jemputan... tapi sempat pergi tiga saje. Salah satunya, rumah kakak ipar saya. Gambar di bawah ni, saya dengan anak dia. Mamanya sibuk melayan tetamu, saya pun tolonglah layan anak dia sekejap.




23 Okt- Majlis Hari Raya di premis Alaf 21.




25 Okt- Satu rumah saje.





26 Okt- Ada tiga jemputan. Tapi dah tak larat nak pergi. Kami sekeluarga diserang batuk dan selsema. Enough of open houses! With all the rich and oily food... I think I have gained back the 2 kilos which I have lost in the month of Ramadhan... uhuk...uhuk!
Kena makan semula makanan yg berkhasiat dan tidak menggemukkan. But what is healthy food?... Hmm.... bubur nasi dan sup, kot!

Thursday, October 23, 2008

Tagged by Moon @ Murni Aqila

Musim2 raya ni, banyak pulak kena tagged.

Tapi tak apa... layan ajelah. Tengah boring, tak berapa sihat (selsema dan batuk) and I'm not really in the right frame of mind... (gosh... hate this feeling!)



3 TABIAT BURUK ZAMAN SEKOLAH

1. Suka berangan.
Kalau cikgu atau subjek itu membosankan, saya pasti akan berangan/mengelamun… i.e. fikir apa nak makan time recess nanti, balik sekolah nak singgah McD Ampang Park ke tidak, atau nak lepak bowling alley Yow Chuan Plaza, nak naik bas sekolah Uncle ke naik bas Sri Jaya…
2. Tidur dalam kelas.
Kalau dah tak faham cikgu tu ajar apa… baik tidur aje… dapat jugak merehatkan mata dan minda…
3. Suka cari alasan keluar kelas
Lebih-lebih lagi bila dah jadi Prefect… memudahkan lagi misi2 untuk ‘tuang’ kelas dengan alasan ada duty... so, memanjang aje lah saya ber'duty'

3 FAVOURITE SUBJEK... KENAPA?

1. BM- pernah menang best student untuk subjek Bahasa Malaysia dan mengalahkan straight A’s student yang lain. Bangga wooo… lebih2 lagi bila students kelas pandai tu mula celik mata tengok saya... A1 without fail...hahaha
2. Sastera – sanggup tukar aliran lepas SRP… from Science Stream to Arts sebab suka menganalisa novel… chewah! Lagi satu, boleh baca novel time sekolah. Dan cikgu2 yg mengajar Sastera dari tingkatan 4 hingga tingkatan 6 semua best2 i.e Puan Siti, Puan Puteh, Puan Rozi
3. Commerce- sebab Puan Latifah Dol yg mengajar commerce masa form 2 tu glamour habis. Suka tengok gaya dia yg stylo dan sanggul siput dia tu!


3 SUBJEK X BEST... KENAPA?

1. Science subjects- be it Biology, Chemistry, Physics. Tak tercapai akalku subjek2 sains ni… hehe
2. Geografi – malas nak hafal nama2 tempat, ibu Negara…
3. Lukisan – sbb tangan keras macam kayu. Kalau lukis gambar orang, tak ada bezanya dengan tiang lampu... kalau Rose Harissa tengok sure dia gelak guling2 punya!

MENARIK PADA KAMU...

Apa yang boleh menarik perhatian saya pada seseorang... is the way he/she talks and how he/she can make one simple conversation turns out to be an interesting one.
Dan apa yang menarik pada saya? Entahlah… kena tanya kepada sesiapa yang pernah ‘ter’tarik pada saya… itu pun, kot la ada yg pernah tertarik!

KAMU PALING SUKA…
Banyak benda yang saya suka, kalau nak disenaraikan, letih lah pulak. Tapi antaranya, driving (the more I drive, the more I can polish my driving skill), listening to music and sing my heart out!


ANDA TAK BOLEH HIDUP TANPA...

Pencipta Yang Maha Esa, Yang Maha Besar
Tapi kalau material wise, saya tak boleh hidup kalau tak ada handphone, muzik dan kunci kereta. These three things enough to keep me going…

SEBELUM TIDUR MALAM, SIAPA YANG DIHUBUNGI?
Dulu masa bercinta, ada la org yg nak dihubungi nak ucap ‘Good Nite, Sweet Dreams’ dan sebagainya. Tapi bila dah kahwin ni, tak payahlah nak berhubung2… membazir aje bil telefon!


MANGSA SETERUSNYA...

1)Eka Fahara
2)Rose Harissa
3)Raudhah

Tuesday, October 14, 2008

Tagged by Raudhah...

Rules:
1. The rules of the game get posted at the beginning
2. Each player answers the questions about themselves
3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog

Starting time: 12.00 noon
Name : H******* @ Hezzy Azra
Sisters : 2 elder sisters
Brothers : Nil
Shoe size : 5
Height : 150cm
Where do you live : In between this place call MD and SB


Have you ever been on a plane : Yes
Swam in the ocean : More like berendam.. Becoz I cannot berenang…
Fallen asleep at school : Oh… tat was normal… hehe
Broken someone’s heart : Kepada sesiapa yg berkenaan, di hari baik bulan baik ni, saya memohon ampun dan maaf... zahir dan batin…
Fell off your chair : Yup… quite a number of times…
Sat by the phone all night waiting for someone to call : Oh yes… sampai tertido-tido la kat tepi telefon tu!
Saved e-mails : Yup… dah beribu2 email…
What is your room like : Terang benderang (tak suka bilik gelap) with a smell of lavender
What’s right beside you: A bundle of payment tat need to be prepared… awat la malas sungguh ari ni?
What is the last thing you ate : Nasi lemak


Ever had...
Chicken pox :
Believe it or not… had it for three times. Aged 5, 15 and 19. Tapi masa 19 tahun yg paling horror… sampai kat kulit kepala pun ada. To make it even worse, got it a day before raya and one week before STPM trial exam!
Sore throat : Kadang-kadang
Stitches : Rasanya, delivery stitches je kot. Masa jatuh dari bas sekolah dulu tu,siku terkoyak… tapi tak berjahit...
Broken nose : Never
Do you believe in love at first sight : Believe it… but never experienced it
Like picnics : So-so



Who was/were...
The last person you danced with :
Myself kot… dgr lagu Dewa 'Sedang Ingin Bercinta'… hahaha
Last made you smile : Neighbour I met at the coridor…
You last yelled at : AHA… because she's already late for school



Today did you...
Talk to someone you like :
Of course… I talk only to person that I really like!!!
Kissed anyone : AHA… masa hantar dia ke sekolah tadi
Get sick : Setakat ni, alhamdulillah… masih sihat walafiat
Talk to an ex : Which ex? X3, X5...Haha...
Miss someone : Arwah abah… forever.



Who do you really hate: Tak baik benci-benci orang… tapi kalau jealous sikit2 tak apa… hehe
Do you like your hand-writing : Nope… coz I know my handwriting is terrible…
Are your toe nails painted : Never
Whose bed other than yours would you rather sleep in : Those bed in 6 stars hotels…
What color shirt are you wearing now : Black with white stripe
Are you a friendly person : I think so… dan juga begitu prihatin terhadap org2 sekeliling! Chewah…
Do you have any pets : Well, not exactly mine… Debab the rabbit dan kura-kura Sonia & Sania tu AHA punya. But I'm the one who's feeding them…
Do you sleep with the TV on : Ada jugak la… sekali-sekala
What are you doing right now : Menjawab soalan 'tagged' yg sungguh mencabar minda ini!
Can you handle the truth : Depending on how true is the truth…
Are you closer to your mother or father : Masa kecik2 dulu dgn arwah abah. Sekarang dah tua2 ni, dgn mak.
Do you eat healthy : Trying to... with great difficulties… hehe
Do you still have pictures of you & your ex : Dah kena bakar kot!
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : My two best listeners… SS and SS
Are you loud or quiet most of the time : Can be very loud… can also be very quiet… ikut mood
Are you confident : Yes I am... kadang2 sampai terlebih confident la pulak! Haha



5 things I was doing 10 years ago
1) 25 years old and still courting with my husband
2) driving the white Iswara
3) still living with mak and arwah abah
4) working in Cyberjaya… mak ooii… penat berulang alik
5) taking arwah abah to dialysis centre/hospital


5 things I would do if I were a billionaire
1) build masjid
2) pegi haji/umrah tiap2 tahun. And bring along all my family members and relatives
3) settle all my debts
4) jadi banker kpd kawan2/kenalan2 yg memerlukan
5) buy ALL my dream cars… biar penuh garage!



5 of my bad habits
1) moody
2) sometimes I have this 'tak apa la' attitude… (kira macam malas la tu…hehe)
3) have the tendency and potential to do things which can be considered as 'kerja gila/mengarut' by most people
4) cook only when I feel like cooking
5) driving 110km/h when the speed limit is 90km/h... 140km/h when the speed limit is 110km/h. haiya… just cannot follow the speed limit laa…




5 places I've lived/living
1) KP
2) TK
3) BSP
4) DD
5) KD




5 people I tag

1) Mersik 2) Lynn Dayana 3) Dhiya Zafira 4) Iris Ixora 5) Diamond Baby

Friday, October 10, 2008

AHA is six...

AHA satu tahun...


AHA dua tahun.. AHA tiga tahun...



AHA empat tahun...AHA lima tahun...
AHA enam tahun...


Masih ingat lagi, kata2 gynae saya dua minggu sebelum AHA lahir... "With your condition and complication, you mungkin akan bersalin cukup 36 minggu. Kalau sampai 38 minggu... it's going to be a bonus to you. To reach 40 weeks, kind of miracles."


Dan pada hari Khamis 10.10.2002 bersamaan 3 Syaaban 1423 pukul 2.59pm... kelahiran AHA secara normal delivery memang 'bonus' untuk saya. Alhamdulillah

Time flies! Today, she is already six. Soon, she's going to be a grown up girl... (yg akan lebih tinggi daripada saya sikit masa lagi!) Masa dia baby, ramai orang kata dia photosate copy muka saya. Tapi bila dah besar ni, ramai pulak yg kata dia lebih byk ikut rupa papa dia. Tak kisah la... muka siapa pun sama aje. But one thing for sure, she doesn't follow my size neither my height! Her moody side..."I got it form my mama!" (Baris lirik lagu 'Will I Am' yg dia selalu nyanyi kalau nak mengusik saya!) And her 'loyar buruk' skill, I must say that it's 100 percent from her papa...
Happy Birthday 'Princess of Happiness'... jadilah anak yang soleh dan beriman. Semoga jadi 'doktor gigi yang terbaik' bila besar nanti... (ini doa yg AHA sering ucapkan selepas solat)

Sunday, October 05, 2008

Sepanjang 5 hari beraya...

Cepat betul masa berlalu. Macam baru saje lagi, terpisat2 mata bangun sahur pkl 5 pagi... tetiba dah hari ke lima beraya! Dan esok dah mula nak kerja! Huhu... tension... tak puas cuti!




Tapi cuti lama2 pun buat apa, kan?? There are many other better things to do! Ini sebenarnya kata2 orang yg keciwa... haha. Bukan apa, saya dan suami sebenarnya tak ada kampung nak balik beraya... sad to say! Dan selalunya, trip beraya kami boleh selesai dalam masa dua tiga hari saje. And this is what everybody has been telling us too, mereka tidak nampak perlunya kami bercuti raya lama-lama... memandangkan kami hanya jadi penunggu di rumah saje!





Malam raya~ Satu kemestian utk berada di rumah mak saya. There is no two ways about this... ever since I got married!





Hari raya pertama~ Solat raya di masjid berdekatan rumah. Kemudian ke rumah kakak ipar yg hanya 3 minit perjalanan dari rumah saya. She managed to gather everybody... mertua saya, ipar duai yg lain, sepupu2 & mak2 saudara, which is easier for all of us. Boleh berjumpa dan bermaafan sekaligus... get it done and over with! By 12 noon, saya dah berada di rumah mak saya pulak. Lepas Asar, kami ke Cheras menziarah mak saudara sebelah mak saya. Lepas Maghrib, kami di Shah Alam beraya ke rumah sepupu suami saya pulak.






Hari raya kedua~ Menziarah pusara arwah mama (mertua saya) di Tampin. Balik dari Tampin, dah termangu-mangu tak tahu nak pegi mana. Nak beraya ke rumah saudara mara yg lain, saudara mara pun balik ke kampung mertua masing2. Sudahnya, kami 'beraya' ke IKEA sekejap... sempat jugak saya rembat satu teapot dan satu tray raya... hehe.





Hari raya ketiga~ Beraya ke rumah bapa saudara saya di Kuala Kubu Bharu.




Hari raya keempat~ Pergi Ipoh sekejap, ada jemputan kahwin.





Hari raya kelima~Makan tengahari di rumah mak saudara saya di Putrajaya. Minum petang di rumah kawan baik saya di Kemansah Heights.




Hari raya keenam~ Meneruskan kerja-'kerja' di office yg sudah tertangguh selama 8 hari! Kemungkinan akan bermulanya jemputan2 utk rumah terbuka raya. Saya menunggu jemputan sesiapa yg sudi menjemput. InsyaALLAH, kalau tak ada aral... saya pasti datang. Dan sekiranya confirm, rumah terbuka yg saya rancangkan itu tidak menjadi (well... as it is now, I still couldnt find a reliable caterer)... mungkin saya akan bawak kuih raya saya tu ke office... menjamu kengkawan di dalam office dan kenalan di luar office!

Monday, September 29, 2008

Penghujung Ramadhan dan Di Ambang Syawal

Dah nak habis puasa... dah nak raya pun!


Hari-hari terakhir di bulan Ramadhan mencatatkan beberapa peristiwa. Handphone husband saya hampir diragut ketika dia berkunjung ke bazaar ramadhan. At that time, he was on the phone with me... asking me what to buy at the bazaar. Ada pulak dua orang mamat yg membonceng motosikal berniat utk meragut handphone yang masih melekap di telinganya tu! How rude... bulan puasa some more! Dah lah nak mencuri di bulan puasa, telefon yg kat tangan orang pun nak dirampasnya! Mujur misi itu tidak menjadi... he was holding the phone very tightly with him. Cuma spec dia terpelanting entah ke mana... cuma jumpa cerminnya aje.



Dan malam tadi, rumah mentua saya dimasuki pencuri. Good attempt sbb saya rasa dia dah aim rumah mentua saya tu. Kebetulan, mentua saya tidur di rumah kakak ipar saya over the weekend. Bila balik semula ke rumah, tengok pintu dah kopak-kopak. Alhamdulillah, tak ada barang-barang berharga yang hilang. But still... dah nak raya ni, nak kena baiki pulak pintu-pintu yang dikopakkan tu! Dugaan...



Persiapan menyambut hari raya?

Baju raya? Baju raya AHA dah dibeli pada hari pertama berpuasa... advance betul! Baju saya... tempah satu dan beli satu.

Langsir raya/perabut raya? Tak tukar apa pun... infact tak beli apa pun! Ini tahun pertama beraya di rumah baru... so, kira langsir dan perabut yg dibeli masa nak pindah 10 bulan lepas... considered raya punya la tu!

Kuih raya/kek raya? Satu kuih pun tak buat tahun ni... semuanya beli. Tapi saya tetap akan usahakan membuat kek sempena raya ni. Sekurang-kurangnya, ada jugak la mood raya tu... bila dok mengayak tepung dan berpanas di depan oven!



Duit raya? Saya jadi banker tahun ni... semua orang tukar duit baru dengan saya. Kerana saya sorang aje yg terlebih rajin berulang alik ke bank dan beratur di kaunter untuk tukar duit baru.



Cuti raya? Saya masih rajin sebenarnya nak bekerja pada hari Isnin 29hb. Tapi bos saya mengarahkan semua staf ambil cuti wajib kerana pejabat akan ditutup sempena raya selama seminggu. Nak tak nak... terpaksa la saya bercuti... (haha... what a statement!)



Kad raya? Cuma dua kad raya aje saya terima tahun ni. Satu, daripada kakak ipar saya; yg rumahnya hanya 3 minit saje jaraknya drp rumah saya! Mungkin allocation kad raya ofis dia banyak sangat kot... sebab tu kat saya pun dia nak bagi! Hehe. Dua, daripada ALAF 21 FC. Terima kasih kpd Abg Long, Mersik, Kak Ina dan Kak Salmah yg sudi mengirimkan kad hari raya.

Menu raya? Apa-apa yang mak saya rajin nak masak... itu lah menu kami nanti! Saya hanya pembantu, buk... apa-apain, boleh saja! (Ini semua gara-gara tak de maid seperti tahun-tahun yang lepas! Maka, saya lah 'maid' yang akan bertugas pada hari tersebut! Haha)

Rancangan utk beraya? Tak tahu lagi apa plan. Tapi sesuatu yg confirm, malam raya sudah semestinya di rumah mak saya. Sembahyang raya di masjid mana, itu masih belum diputuskan. Terpulang kepada budi bicara dan hasil rundingan kami suami isteri selepas subuh pagi raya nanti! Itu la untungnya bila tak de kampung utk beraya... tak payah susah2 nak buat plan. Dah dengar takbir di pagi raya pun boleh decide nak pegi mana dulu... rumah mak saya atau rumah mentua!

Rumah terbuka raya? Masih di tahap perbincangan... tak tahu sama ada kami akan 'membuka pintu' rumah atau tidak. Kena tengok keadaan dan teliti perbelanjaan... hehe. Bukan apa... caterer yang kami nak... dah fully booked. Jadi... terpaksalah cari caterer lain yg bersesuian dgn belanjawan. Tapi walau apa pun, kami sedia menerima kunjungan biarpun tidak 'membuka' pintu rumah sepenuhnya...




Saya mengakhiri entry kali ini dengan ucapan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengunjung blog ini dan mohon maaf jika sepanjang saya berblogging, terdapat tulisan atau coretan saya yang menyinggung hati dan perasaan sesiapa yang membaca.

Monday, September 15, 2008

Puasa yg ke 15...

Pejam celik, pejam celik... tiba-tiba dah masuk hari yg ke 15 di bulan ramadhan ni. Tinggal 15 hari aje lagi nak raya... aik, cepatnya!



Sepanjang 15 hari ni juga saya sudah 'mencipta' pelbagai rekod peribadi...



~ Bersahur cuma dgn dua atau tiga biji kurma dan satu mug kopi 'Hai Peng'. Sebelum ni, kalau bersahur, mesti nak makan sesuatu yg quite heavy... i.e. hotdog, burger, scramble egg, roti telur... kerana bimbang perut masuk angin. Now... with an amount of three dates... it could last me one whole day... Alhamdulillah.



~ Tiga hari berturut2 berbuka puasa di sebuah restoran yg sama di Dataran Sunway! Ni... saya dgn husband la ni... tetiba kemaruk nak makan dim sum waktu berbuka di samping menu buffetnya yang memenuhi citarasa kami. Sampaikan owner restoran & pelayan pun sengih aje tengok muka kitorang tiga hari berturut-turut datang. Siap tanya kat owner tu... apa menu utk keesokan hari... kalau sedap, kitorg datang lagi!! Haha... tak senonoh betul.



~ Setelah masuk hari ke 13 berpuasa... barulah stove saya berasap! Hari Sabtu lepas, saya masak lauk sotong kunyit dan bawak ke rumah Along saya. Berbuka tiga keluarga berserta dgn mak. Semua orang tanya mcm tak percaya aje... "kau masak ke atau beli kat bazaar? bazaar mana?" Kerana mereka sedia maklum, kami suami isteri memang kaki bazaar ramadhan. Husband saya pernah berpusing ke 3 bazaar pada satu petang... bazaar Sg Penchala, Damansara Damai dan Kota Damansara... just to scout around and find out what's the speciality in each bazaar!



~ Hari Ahad pulak... saya masak ikan siakap stim, udang galah goreng dan ayam masak merah. To some people, it may sound nothing... what's so great about that 3 dishes? Tapi saya mengaggapnya sbagai 'Personal Achievement' and I'm proud of myself! Haha... well, I should be, right? Bukan apa, dgn kekangan masa, tanpa maid, kesibukan kerja dan kesibukan house chores yang tak pernah habis-habis tu... cooking has become such a BIG deal to me. Saya mengaku, saya bukan superwoman atau supermom... and cooking is not primary in my 'to do' list. I cook only when I have the time to do it. Dan saya cukup kagum dgn kaum ibu yang bekerja dan masih boleh memasak utk sekeluarga tanpa menggunakan khidmat pembantu. And when I have the chance to do it... walaupun sebelum tu sibuk berkemas dan gardening (baru berjinak2 dgn dunia penanaman pokok bunga)... maka smlm, terhidang jugak la tiga lauk di atas meja untuk berbuka. Ok, what??

Agaknya gara-gara sibuk smlm... patut la pagi tadi saya terima remark "You look smashed!" Am I look that bad??

Thursday, September 04, 2008

Bulan Puasa

Walaupun dah masuk hari ke 4 kita berpuasa, tapi rasanya masih belum terlambat utk mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan kpd semua pengunjung blog saya yg tak seberapa ini.


For the past 8 years, I really made a point to cook during fasting month. Tak kisah la masak apa... asalkan ada dua atau tiga lauk, itu dah mencukupi untuk saya, husband, AHA dan maid. Semua maid yg pernah bekerja dgn saya tak pandai masak... because tat was not the main criteria I was looking for. Dulu, saya cuma perlukan maid utk jaga AHA bila saya kerja dan buat kerja rumah excluding cooking. Balik kerja... mmg berkejar masuk dapur. Tak sempat pun singgah ke mana-mana bazaar ramadhan. Especially tahun lepas... bila adik ipar tinggal sekali dgn kami. Most of the time, saya masak dua lauk dan import dua lauk lagi daripada dapur mak saya. Mak tahu, saya cuma sempat masak cincai-cincai aje. Dia juga tahu, kemampuan anaknya setakat mana untuk masak makanan yang best2... haha. Hasil daripada rundingan, persefahaman dan kerjasama kami anak beranak, setiap kali husband saya ambik AHA dan maid dari rumah mak petang-petang, mesti dah siap mangkuk tingkat utk kami! Alhamdulillah...

Tapi tahun ni agak berbeza daripada tahun2 yang lepas. Selain daripada kali pertama berpuasa di rumah baru, tahun ini juga ada rekod tersendiri. Iaitu... dah masuk hari ke empat berpuasa, tapi stove saya masih belum berasap!


Antara sebabnya... hari pertama berpuasa, gerenti tak masak sbb kami berbuka di rumah mak. Masuk hari kedua, dah mula kerja, balik masih pukul 5. And the fact tat, it's only us... me, husband and AHA, rasanya tak berbaloi nak berkejar balik ke rumah dan berkecah masak di dapur. Restoran banyak, bazaar ramadhan berlambak, juadah pelbagai pilihan... jadi rasanya tak perlu bersusah payah hanya untuk memenuhi citarasa kami bertiga.

Dan esok hari Jumaat, nak berbuka di rumah mak lagi. Hari Sabtu, insyaALLAH... berbuka di rumah Along saya. Hari Ahad, besar kemungkinan di rumah kakak ipar saya pulak. Lazimnya, hujung minggu mesti ada jemputan2 lain... berbuka dengan keluarga dan kawan-kawan.

Maka kerana itulah, stove masih belum berasap kerana saya hanya masak nasi di rice cooker dan jerang air di electric kettle sahaja! Teruk betul!!

Sunday, August 24, 2008

MAHA 2008



Kesibukan saya sejak dua minggu kebelakangan ini sebenarnya gara-gara MAHA 2008 yg bermula dari 11 Ogos dan berakhir semalam 23 Ogos di MAEPS (Serdang). Syarikat tempat saya bekerja mempunyai subsidiari yg terlibat dgn penternakan kambing. Tapi sempena MAHA kali ni, kami tak angkut sekali kambing-kambing kami tu... sebaliknya mempromosikan barangan drpd kulit kambing i.e beg tangan, jaket, topi, dompet dan sbgainya.



Dan sepanjang berlangsungnya MAHA, semua staff kena turun padang... or shall I say, dikerah 'masuk kandang?' Saya tidak terkecuali berulang alik berhari-hari ke sana dan terpaksa mengatur semula rutin harian. Jadi driver, jadi remover, jadi cleaner, jadi cashier dan bidan terjun jadi interior designer! Multi-skilled betul! Sehingga kerja di pejabat pun tertangguh dan misi-misi peribadi saya tergendala!



Bergambar pada hari terakhir ketika bertugas jadi cashier.




Berposing di depan showunit sebelum kami officially tutup operasi.




























AHA ketika berkunjung ke MAHA, sempat jadi promoter di pintu masuk show unit... mempromosikan topi cowboy drp kulit kambing!








AHA tunggang kuda padi...













Tapi dalam sibuk-sibuk tu... sempat jugak ambik time-off. Semata-mata untuk menghadiri Majlis Pelancaran Trilogi Ramlee Awang Murshid... Bagaikan Puteri,Cinta Sang Ratu dan Hijab Sang Pencinta.

Bergambar bersama Abg Ramlee. Kesian dia... nak makan pun tak senang, memenuhi permintaan utk bergambar! Apa-apa pun, tahniah Abg RAM!



Bergambar bersama Kak Durrah Fatiha, Aleya Anessa, Kak Sri Diah, Bikash Nur Idris dan Shanika Latisha.





Kpd Kak Eka... sorry, saya 'curi' gambar ni dari blog akak. Gambar yg anak dara saya snap tu kureng skit kualitinya... hehe.

Saturday, August 16, 2008

Birthday Party







Saya agak sibuk sejak 10 hari yg lepas. Tapi dalam sibuk-sibuk tu, sempat jugak memotong kek hari jadi di samping anak buah saya. Kebetulan, kami lahir dalam bulan Ogos, jadi kami sambut serentak di satu majlis kecil-kecilan di kampung abang ipar saya di Kuala Klawang, Jelebu.


Dah jadi orang bujang anak buah saya sorang ni. Dah 13 tahun (bermakna Che Su pun makin tua!) Kecik2 dulu... dia selalu tidur atas riba atau atas bahu saya... sekarang ni, dia lebih BESAR daripada saya!!


Kami semua panggil dia Abang Mirul. Tapi masa AHA kecik2 dan baru nak belajar bercakap, AHA selalu terpanggil dia Abang Biul! Hahaha... member tension jer dgn AHA!

Monday, August 04, 2008

Age Ain't Nothing But A Number...

Bersyukur saya ke hadrat ILAHI... dianugerahkan kesihatan yang memuaskan dan segala limpah kurnia yang dinikmati selama 35 tahun di muka bumi ini. Tiada kehidupan yang sempurna, I've gone thru a lot of ups and downs, the tears and the laughters... but Alhamdulillah... I survived all these years.

Segala-galanya berjalan dengan lancar sejak pagi tadi.
~ Masih dapat mengusik husband saya "Ada surprise present atau celebration utk I ke?" And he replied "I'll see what I can do about it. Tapi nak present amendenye lagi? Dah beli itu... dah beli ini... dah ambik itu... dan ambik ini..." And when he pointed out all those 'itus and inis'... saya cuma gelak aje. Sejak seminggu yang lalu, apa benda pun yang saya mintak dia belikan, alasan saya cuma satu "Itu pre-birthday present!" Cukup-cukup la tu kan... kesian the 'World's Romantic Husband (WRH)! Bagi can la... give him some credit! Hahaha...

~Masih dapat menyiapkan, melayan dan menghantar AHA ke sekolah. "Mama, kenapa boss mama tak bagi mama cuti? Hari ni kan birthday mama!" Wait until I own the company and become the boss, sayang!

~ Masih dapat mendengar suara mak saya mengucapkan selamat hari jadi yang ke 35

~Masih menerima ucapan2 melalui phone calls, SMS, Yahoo Messenger, Facebook dari kawan-kawan/kenalan yang sudi mengingati tarikh ini

~Masih ada yang sudi belanja Pizza Hut utk makan tengah hari

~Masih berpeluang utk menikmati makan malam bersama husband dan AHA di 1-Utama

I feel blessed... Alhamdulillah. Walaupun ada yang kata... umur 35 tahun ini berkemungkinan akan menghadapi middle age crisis. Cheh... iya ke? Boleh percaya ke andaian2 tersebut?!
Let me prove them wrong! Hahaha

Saturday, July 26, 2008

Back Dated Stories

Terlebih dulu, saya memohon maaf kalau ada sesiapa yg cuba tinggal jejak kat chat box saya tapi tak berhasil. Entah, saya pun tak tahu kenapa chat box tu tetiba buat hal pulak... needs to reinstall. Malangnya, buat masa ini saya belum cukup rajin utk meng'install'nya sekali lagi. Ada angin kemalasan sedang melanda! InsyaALLAH... i'll try to fix it in this near future.





Hari Jumaat 25hb - Editor (Moon) beritahu yg manuskrip kedua saya sudah ada tajuk yg sesuai. Finally!!! But I cannot reveal it here and now. Tunggguuu!! Cukup la sekadar saya menamakannya 'KT' buat sementara waktu.
Moral of the story: Lain kali cari tajuk sendiri! Hehe







Hari Khamis 24hb - Saya ke konti Putra.fm 90.7...first time ever being interviewed on radio station. Another wonderful experience. Terima kasih kpd ALAF21 dan K.Wan yg mengaturkan sesi tersebut utk saya. Terima kasih juga kpd DJ Mat yg friendly, sporting and humble. And me, being so forgetful at times... lupa nak ambil gambar sebagai kenangan. Dah lah lupa nak bawak camera... camera yg ada kat phone tu pun saya lupa nak gunakan!
Moral of the story: Lain kali gantung camera kat leher. Atau adakah ini tanda2 penuaan?? Yg hanya tinggal beberapa hari lagi??




Hari Isnin 21hb - It was a good start for the week. Pagi Isnin yang banyak kereta sepanjang NKVE tapi tak berapa jammed. Dan macam2 terjadi sepanjang hari tu... tapi saya tak boleh nak recall semua.
But still, moral of the story: We know each other's car very well... but sometimes, we need to know the owner's name as well! (Huh??)


Hari Sabtu 19hb - Saya menghadiri satu lagi gathering CBN 1990 di rumah Datin S. Sepatutnya kami bermula pukul 5.30 ptg... tapi seperti biasa la... kaum2 ibu ni semuanya lambat. Sudahnya bermula lepas solat maghrib. Apa2 pun, terima kasih kpd kwn2 yg bertungkus lumus organize (Helinda dan tuan rumah), yg penat lelah di tepi pembakar BBQ tu (Lah... the BBQ was yummy) dan gang2 yg havoc dan vogue! I had a great time catching up with each other's stories.
Moral of the story: Ambil gambar byk2... itu sebagai bahan bukti bahawa kita semua mmg ada gathering mlm tu... *wink*



Wednesday, July 23, 2008

Antara lega dan tidak...

Saya lega! Kerana minggu lepas editor saya kembalikan manuskrip yg kedua. Minta saya check dan go thru semula tanpa perlu merombak apa-apa bahagian pun.



Alhamdulillah... memang saya bersyukur sangat2. Sebab sebenarnya saya dah terlalu penat dengan manuskrip yg kedua ni. Sebelum sampai ke meja editor, ianya telah dirombak lebih tujuh kali... believe me, I've got more than 7 versions of it in my thumbdrive! It's nothing like MK... yg diubah dua kali saja... permulaan dan pengakhiran.



Tapi dlm waktu yg sama, saya belum lega sepenuhnya. Masih ada satu lagi permasalahan yang belum selesai... iaitu tentang tajuk manuskrip saya ni. Terus terang saya katakan, bila tiba masa memberi tajuk buku... saya tahu saya bukan mcm novelis Lynn Dayana yg mampu menamakan bukunya dgn tajuk yg cukup catchy. I'm useless in tat sense! Wat ever it is, I still have to come out with a title. Apa halnya pulak kalau tak de tajuk, kan? Seperti jugak nama seseorang... I'm sure everybody has a name... (opps... apa yg tetiba saya melalut pasal nama orang nih?) Anyway, let's just hope that I'll find a good and nice title. Or any idea, my fellow friends??



Dan esok, insya-ALLAH... saya akan ke udara di saluran radio Putra.fm 90.7 dari jam 12 hingga 1 t/hari. Akan ditemubual ttg MK. Ingatkan dah lega bila keluar dari studio Astro Awani minggu lepas... rupanya saya belum cukup lega lagi. Esok ada lagi satu rancangan 'live' yg saya perlu hadapi. Aargh...

Friday, July 18, 2008

Di Studio Astro Awani











Agak lambat saya buat entry ttg pengalaman berada di konti WW saluran Astro Awani. Just a little bit busy for the past two days. Sampai cerita ni dah jadi suam-suam kuku pulak dah...





Secara ringkasnya, it was a rainy morning. Sementara menunggu hujan sedikit reda, I had breakfast alone at Dataran Sunway. Hujan itu ada rahmatnya, kerana bila saya bergerak nak tinggalkan Dataran Sunway, the traffic flow was already cleared. I was driving alone and reached Bursa Saham, Jln Raja Chulan just on time. Dipertemukan dgn Dang Suria sebelum wajah saya di touch-up dan kemudian menunggu di guest room seorang diri. Lone ranger betul saya hari tu!





Perasaan berdebar tu mmg ada... tapi bila masuk studio, I tried my very best to remain compose, berbekalkan sms husband saya "Good luck, just be yourself!" Dan saya punya own tips utk menenangkan diri... dlm studio cuma ada Dang Suria dan cameraman... mana ada audience... so, kenapa nak panik-panik, relax laaa! Tapi rupanya, masa diwawancara... 'berterbangan' jugak idea dan ilham saya utk bercakap! And I thought, I had a lot of things to say... but at the end, I was actually repeating the same thing! Geramnya saya pada diri sendiri! Tapi mungkin elok jugak saya tak byk cakap... takut saya pulak yg take over the slot nanti! Hahaha...





Anyway, it was a wonderful experience. Tak pernah sepanjang hidup selama 35 tahun ni, saya masuk dlm apa-apa rancangan TV yang disiarkan secara langsung! Terima kasih kepada ALAF 21 yg memberi saya peluang untuk muncul di WW mempromosikan MK. Terima kasih kepada pihak Astro Awani esp crew WW (terutama Dang dan Fiza) for the warm hospitality.















Remarks yang saya terima selepas slot tersebut :-


Dari AHA : "Kenapa suara dan muka mama macam lain aje?" Sebab mama control suara dan control ayu, sayang! Haha


Dari Mak saya: "Nampak tembam muka tu!" Mak, itu camera trick! (Sebenarnya, tak nak ngaku dh put on weight! Haha)


Dari anak saudara saya yg berusia 4 tahun: "Kenapa Che Su ni... asyik cakap aje? Tak de nyanyi-nyanyi ke?" Luqman, Che Su bukan penyanyi sayang, ooii!


Dari suami saya: "For a first timer, you were quite okay! Tapi kalau lain kali, tak payah panik-panik. You should be more relax and convincing!" Hellooo... ingat senang ke nak maintain tidak panik, relax dan convincing when you are on air? (Geram nih... hehe)




 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.