Monday, December 21, 2009

Bila AHA bercuti...


Sejak cuti sekolah bermula, tiap-tiap hujung minggu, AHA memang tak pernah lekat di rumah. Dia akan pergi rumah Wa (mak saya) atau ke rumah mak long (kakak saya). Ke sana, ke mari... pergi shopping mall dan tengok wayang dengan sepupunyalah, ikut mak saya pergi rumah orang kahwin la, ikut kakak saya balik kampunglah... banyak betullah aktiviti dia.



Bagi saya, as long as she's happy with all her cousins and sleep well with Wa every night (tanpa sebarang rengekan hendakkan tangan saya untuk dipeluk)... saya tak kisah. I know she'll be okay.



Untuk sesi kali ini, dia sudah berada di rumah mak saya sejak hari Khamis minggu lepas. Sepatutnya dia balik ke rumah hari Ahad (semalam). Saya pun pergilah ke rumah mak, ingat nak bawa dia balik... but at the end, she refused to go back! Rupanya dia telah merancang untuk ikut kakak saya sekeluarga bercuti ke Bukit Merah Laketown bersama mak saya sekali. Amboi... panjang betul langkah anak dara saya kali ni!



Tak diizinkan... kesian pulak pada dia. Sepupu-sepupu semua dah mengajak dan dia pun excited bukan main lagi. Tapi kalau diizinkan... alamak, lamanya saya tak tengok dia! Walaupun hubungan saya dengan dia... bak kata husband saya... 'you and your daughter is a love-hate relationship' (sebab dia selalu nak cari pasal dengan saya... selalu nak buat saya leterkan dia. One minute, dia akan kata 'tak nak kawan dengan mama' bila kehendak dia saya tak turut. But the next minute, dia boleh cakap 'I love you mama.... muahhah!) Tapi itu tak bermakna saya okey bila tak jumpa dia berhari-hari!



After taking into consideration... akhirnya, kami izinkan jugak dia ikut kakak saya. Mereka bertolak pagi tadi. Dan sekarang, kami suami isteri macam mati kutu pulak dah bila dia tak ada di rumah. Rasa sunyi pula bila dia tak ada untuk dileterkan... hehe. Kadang-kadang rasa malu jugak dengan jiran... anak seorang aje, tapi kecohnya bukan main lagi. Tapi itu memang realiti... kebisingan saya di rumah macam kebisingan menjaga tiga orang budak! Haha. Dan selalunya during weekdays, saya breakfast dengan dia sebelum pergi kerja. Cepat-cepat siapkan dia sebelum hantar ke rumah kakak ipar saya. Tapi tadi saya breakfast seorang diri... was not in a hurry at all. Syahdu pula rasanya...



So, what have I/we done for the past 3 days while she was not at home?

1) Pergi keluar joging lepas subuh. Sebab kalau ada AHA, kesian nak kejutkan dia pagi-pagi ajak cycling sementara kami berjoging.



2) Makan dekat mana-mana aje. Tak payah memilih restoren kerana tak perlu melihat menu yang bersesuaian dengan selera AHA.


3) Saya dapat pergi spa bersama kawan... berJacuzi, bersauna, body scrub/mask/massage.


4) Menaip manuskrip sehingga 20 mukasurat! Kejayaan yang sudah lama tidak dikecapi! Haha





And what I/we plan to do until she comes back from Taiping?



1) Balik kerja lewat.... sebab balik cepat pun dia tak de kat rumah untuk dilayan



2) Kalau balik cepat dari ofis pun... kami nak berjoging atau main squasy



3) Makan di restoren yang dah lama kami tak pergi



4) Menulis lagi 40 mukasurat... then saya boleh TAMATkan manuskrip yang sudah lama tertangguh ni!



P/S: AHA just called me about one hour ago..."Mama, skrg ni dekat Tapak (as in Tapah)... tengah makan Baskin Robbins!"

Tuesday, December 08, 2009

Drove & Driving for the last 17 years...

Lama betul saya tak update blog ni... dah berbakul-bakul habuk & sawang rasanya kat sini. Selain tak ada cerita yang menarik utk dikongsikan (macam la selama ni byk sgt cerita menarik yg saya kongsikan! hehe), saya memang busy teramat. Hujung2 tahun ni, banyak keje yg perlu settle before the beginning of the new fiscal year. Tension!!!



Dan bila saya tension... I tend to drive fast, despite what ever car I'm driving. (Well... excuses! Hehe. Bila tak tension pun bwk kereta laju jugak selama 17 tahun saya pegang lesen memandu!!) Baru2 ni husband saya tolong check kan kalau2 saya ada saman sebelum saya renew lesen. Dan keputusannya... memang saya ada saman. Cis!! 3 saman yang berjumlah RM400!! (But still not as bad as him... total of his summon is 3 times more!! Hahaha)



Saya tak tau detail bila dan di mana saya disaman. Saman waktu muda2 dulu dah habis bayar rasanya. Nanti bila senang saya akan cuba check. Dalam sejarah pemanduan saya selama 17 tahun, banyak juga kereta yang saya pernah drive/test drive/ driving. Saya akan cuba recall... kereta yg mana agaknya kena saman tu, ek??



Drove/Test-drove:

Nissan Sunny 130Y - Ni masa mula2 dpt lesen...

Proton Iswara / Wira /Putra / Satria GTi /Perdana / Saga / Savvy / Gen2 - Ada kemungkinan Putra, Perdana & Satria GTi

Perodua Kancil / Kelisa / MyVi - Err... kalau kategori Perodua ni, MyVi kot...

Peugout 308/407 - Memang sedap tekan minyak kereta nih...

Fiat Punto - Drove this car long time ago...

Volvo 240/940 - Too short distance... tak sempat nak memecut atau kena saman... hehe

Mercedes 190E - Drove this car long time ago, too...

BMW 3181/7281 - Kalau ada saman, sure dah diforward kan kpd saya...

Audi A4 (2001 model) - Kalau kena saman pasal dream car saya ni, saya rela!

Toyota Prado / Vios - Kalau saya kena saman pasal Prado... saya nak office tolong bayarkan secara subsidi! Hehe

Isuzu Trooper - May be not! Kereta ni 3.2 litre... sekali tekan minyak, habis RM50!!

Mitsubishi Pajero / Lancer GT - So far Pajero tak de saman yg melibatkan saya. Tak mungkin Lancer GT... saya hanya test drive kat LDP aje...

Suzuki Jimny - Kereta yg tak boleh laju walaupun dah tekan minyak! Lainlah kalau Suzuki Swift Sports...

Citroen ZX - Tried this old junk at 160km/h... still stable! Mungkin ada jugak la kot saman...



Most likely, bukan kereta-kereta yang tersebut di atas. Mungkinkah salah satu drp senarai yg di bawah ini... hmmm?



Driving:

Perodua Kembara ~ Selalu lambat time nak datang keje... sebab tu kena pecut! Hehe

206 Bestari ~ Possible... sebab kereta ni selalu digunakan untuk hujung minggu dan perjalanan jarak jauh!

Satria Neo 1.6 CPS ~ Rugi la kalau tak pecut... then, what's the point of driving it!!

Monday, November 09, 2009

Being A CBNer



Convent Bukit Nanas (CBN)… is celebrating it's 110th Anniversary (1899-2009)


Sekolah yang telah banyak berjasa kepada saya, kini sudah berusia 110 tahun! Dengan masih bangunan berbentuk colonial, satu tempoh yang lama untuk bertahan di celah-celah hutan Bukit Nanas serta kesibukan persimpangan Jalan Raja Chulan dan Lebuh Ampang.

Inilah lencana CBN yang tersemat di baju sekolah saya selama 9 tahun bergelar pelajar di sini. 2 tahun bersekolah rendah (1984-1985) dan 7 tahun bersekolah menengah (1986-1992)

Saya tak tahu kenapa arwah abah beriya-iya menukar sekolah saya pada tahun 1984. Padahal CBN memang jauh dari rumah kami di Kampung Pandan ketika itu. Tak ada bas sekolah dan arwah memang terpaksa hantar pagi-pagi dan jemput bila tengah hari. And I always had the impression, CBN ni sekolah orang-orang kaya, sekolah budak-budak pandai dan budak-budak sombong yang berlagak. Kami tak kaya dan saya bukan pelajar yang cerdik pandai, tetapi arwah tetap bersusah payah turun naik Kementerian Pelajaran supaya saya ditempatkan di situ juga. Memang dah rezeki saya, walaupun ramai orang kata susah nak masuk CBN ni, tetapi akhirnya saya berjaya juga menjadi salah seorang pelajarnya dan memulakan Darjah 5 di sana.

After 9 nine years being a CBNer, I realized that arwah abah has made the right choice for me. Bersekolah di sini, banyak yang saya pelajari. Indirectly, what I am now is how I was brought up in my teen years. Di sini, saya bebas bercampur dengan semua jenis kawan… yang kaya dan tak kaya, yang paling pandai dan yang kurang pandai, yang baik dan yang nakal… there was no barrier in building a friendship. Dan yang bab gedik sikit... kerana saya bersekolah di CBN jugaklah, saya bertemu jodoh dengan husband saya yang merupakan pelajar St John Instituition (jiran CBN di Jalan Bukit Nanas tu) Hahaha.

It was an awesome experience in CBN. Ada pengalaman masuk cheerleading mewakili rumah Pauline (rumah biru) walaupun saya bukannya pandai menari! Hehe. Siap masuk team untuk bersorak di tepi Federal Hiway semasa berlangsungnya larian obor Sukan Komanwel 1989. Panas terik berdiri tepi pintu gerbang Kota Darul Ehsan tu… tapi best sangat.

Saya juga diterima masuk menjadi sebahagian daripada Editorial Board Team untuk tempoh 4 tahun walaupun sekadar Head of Typist bagi sesi 1990 & 1992. Satu team dan kurikulum yang bukan calang-calang. Memang susah nak masuk team ni.

Saya pernah terpilih menjadi Pengawas semasa di Tingkatan Enam setelah menang undian pilihanraya Pengawas sesi 1991/1992. Saya pun tak terfikir dicalonkan pada mulanya… sebab saya bukannya pelajar popular, jauh sekali cemerlang dalam bidang akademik mahupun kurikulum. Mungkin sebab masa di tingkatan 6, dah tak ramai pelajar Melayu yang tinggal… nak cukupkan kuota kot, maka saya pun tersenarai. Hehe. Anyway, bila musim pemilihan Pengawas, betul-betul macam musim pilihanraya umum. Kempen di sekitar sekolah berhari-hari. Macam-macam ragam dan teknik yang digunakan untuk meraih undi. Kami diminta naik atas stage dan berucap tentang azam dan misi kami seandaianya terpilih menjadi pengawas. Macam calon wakil rakyat berucap! Haha. Yeah… that was really fun and unforgetful moments.

Saya pernah dianugerahkan sebagai pelajar terbaik untuk subjek Bahasa Malaysia ketika di tingkatan 1. Satu subjek saje, bukan terbaik untuk keseluruhan. But it was a big thing for me, okay! Sebab saya bukan daripada kelas budak-budak pandai dan memang cukup kompetitif untuk bersaing menjadi yang terbaik di antara yang terbaik. Saya pun tak tahu, apa yang saya jawab masa exam sehingga peratusan markah saya lebih tinggi daripada those straight A’s students. Alhamdulillah… pengiktirafan itu membuatkan keyakinan saya tinggi untuk bersaing dengan mereka yang bagus. At least, I was at par with them… once... biarpun bukan untuk semua subjek.

Dan bila saya baca semula lirik lagu CBN yang kami nyanyikan setiap perhimpunan pagi Isnin… memang masih terasa auranya...
CBN
A shining star of my life
You will always glow within me
And through me you will shine forth
A new light others will follow

CBN
With us your memory will stay
You will always light the way
Show us our strengths and our hopes
CBN our star forever more
So, hear our song sung with spirits strong
We, the girls of CBN today
Will lift up our motto and strive to be
Simple in virtue, steadfast in duty
So, hear our song sung with spirits strong
We, the girls of CBN today
The youth of tomorrow, we promise to be true
For CBN we love you



Dan ini antara gambar2 semasa 'CBN 110th Anniversary Dinner' bertempat di Sunway Hotel 8hb November 2009. Saya dan sebahagian drp geng 'G21' dan kawan2 CBN Class of 90'








Sunday, November 08, 2009

Busy weekend with CTM and Dinner...





Saya bukannya peminat teater sangat. Boleh dikira dengan jari, berapa banyak teater yang pernah saya tonton. Itupun sebab dapat tiket free. And it was like... err, ten years ago, think so! hehe.

Tetapi sebagai tanda menyokong industri teater tanah air dan Vanidah Imran… (kawan satu sekolah CBN & satu geng G21) saya dan seorang lagi member G21 turun ke Istana Budaya untuk menonton Cuci The Musical (CTM) pada hari Sabtu 7 Nov.

How was it? All I can say is … CTM was an awesome performance. I really enjoyed the 3 hours show. Tak kering gusi ketawa dengan lakonan yang bersahaja dan dialog yang kelakar serta mantap. Afdlin, AC, Awie and Hans are true entertainers. Kemunculan Vee dan Adibah Noor (also an ex CBNer) really added colors to the show. Bukan setakat bergelak tawa saja, ada mesej yang tersirat walaupun disampaikan dalam bentuk yang cukup sinikal. Memang berbaloi menontonnya... worth every single cents!

Lepas saja show, ingat nak jumpa Vanidah sekejap... tapi tak berkesempatan sbb dia ada next performance pukul 8.30... a bit rush for her. Tapi saya hantar juga SMS kepada dia, to congratulate her and the whole CTM team. And when she replied 'Tq... glad you enjoyed it...' surely she's happy when all the effort and hard work paid off!




Dan malam ni, saya akan menghadiri 'CBN 110th Anniversary Dinner' pula. Memang weekend ni saya banyak hal. Hingga husband saya bising... "Banyaknye aktiviti you minggu ni!" Alaa... macam tak biasa... hehe. Lagipun kesibukan saya ni memberi peluang kepada dia untuk menikmati ‘cinta’ barunya. I know that this ‘new love’ could bring him joy & excitement. Well... being the most understanding ‘isteri tua’ … yup, memang saya tak kisah bila dia lebih byk berulit dgn ‘isteri muda’ sejak sepuluh hari yang lalu!! :)

Friday, November 06, 2009

Masak-masak dan makan-makan

Pada hari Ahad lepas (1 Nov) saya dan beberapa penulis ALAF yang lain (i.e Lynn Dayana, Kak Iris Ixora, Kak Meen Zulaikha dan Hani Fazuha) ke rumah Kak Anis Ayuni untuk mengikuti sesi ‘masak-masak’ yg dikendalikan oleh Kak Lina (our very own Celebrity Chef- Norzailina Nordin).

Ini bukan kelas masak-masak macam zaman Sains Rumah Tangga dulu, okay? Ini ada class punya kelas memasak… sbb lokasinya di dapur Kak Anis yang sungguh sofistikated! Kami ditunjukkan cara memasak Beef Lasagna dan Japanesse Cotton Cheese Cake. Memang meriah!

Ini antara gambar yg sempat dirakamkan.

Ambil angin di luar rumah K.Anis sebelum bermulanya sesi pembelajaran. Saya, Lynn, K. Lina & K. Anis

Bergambar semasa sesi memanaskan kuali… hehe. Turut serta K. Iris dan K. Meen

Sesi menyenduk white sauce ke dalam mangkuk lasagna. Saya dan K.Iris

Sesi sebelum memasukkan lasagna ke dalam oven. Gambar ni senget benget pasal photographernya tengah mengong kot… hehe… sorry Lynn!
Dan ini sesi 'setelah perut kenyang'... haha



Dan tengah hari tadi (Jumaat 6hb Nov), sesi makan-makan di rumah K. Iris Ixora. Pun meriah jugak… ada K. Durrah Fatiha, K.Meen Zulaikha, Lily Suriani dan staf2 pompuan Alaf termasuk big bos; Puan Fir. Lunch time saya yg sepatutnya satu jam saja… telah terlajak hingga 2 jam! Harap2 bos saya tak baca entry saya nih! Hehe…

Ini gambar2 yg diabadikan di rumah K.Iris yg cantik & nyaman persekitarannya.

Wednesday, October 21, 2009

Holidaying...

"Kata sibuk sangat, tapi sempat jugak pergi holiday?" Perli seorang best friend bila saya cakap nak pergi bercuti sempena Deepavali.


Sememangnya saya busy, kepala saya dah bengong. One side of the brain... memikirkan manuskrip yang tak habis-habis. The other side of it... penuh dengan figures, figures and figures i.e. budget, cashflow, profit & loss, payment, payroll! Rasa nak pecah kepala nih!

Talking about my manuscript, I'm almost there. Semuanya dah ada dalam kepala cuma saya tak dapat mencuri masa untuk duduk mengadap lap top lama-lama. Dulu masa workload saya tak banyak, idea saya tak datang. Tapi bila kerja saya penuh meja, baru ilham tu menjelma. Dan memang sukar untuk switch the mind automatically... daripada melihat 'retain profit from year to year' to 'kisah cinta L.K~and the blue car driver!' Memang ada masanya rasa nak hantuk kepala ke meja!


Dan atas nasihat sebilangan kawan-kawan, termasuk novelis Kak Eka Fahara... may be I should take a break... go for a holiday. Mungkin bila balik holiday, tenang sikit fikiran. Boleh menulis dengan lancar dan mengira dengan tepat! Hehe.


Akhirnya pada hari Khams malam Jumaat, saya, husband & AHA berlepas ke Sabah. Menziarah rakan kami yang tinggal di Putatan, tempat sama yang saya pergi ketika AHA masih dua bulan dalam kandungan... 7 years ago!


Kami pergi sana tanpa agenda tertentu. Ikut suka mana nak pergi, ikut saja ke mana tuan rumah nak bawa. But mainly... makan, makan & makan! Mujur weighing scale kat hotel tu rosak... so bila kami timbang, seems like we were all under weight! Hahaha.

Antara gambar2 yang sempat dirakamkan. Beautiful place, good food, great time... thank you to the hosts; Rizal & Dilla.
AHA tgh baca buku semasa tunggu plane di LCCT. Ada exam lepas balik holiday...
Pemandangan dari ruang tamu Pool Villa, Nexus Resort










Monday, October 12, 2009

AHA's Birthdays...

2003- 1st Birthday @ Mak Long's house.
Muka tak reti apa-apa... lebih sibukkan kotak Secret Recipe tu daripada kek depan mata.



2004 - 2nd Birthday @ Grandad's house
Blurry face! Colourful ballons... Barney cake, clowns... but wait... what's going on, mama?2005 - 3rd Birthday @ Grandad's house
Masa ni dah pandai sikit tiup lilin w/pun masih memerlukan pertolongan papa.
2006~4th Birthday @ Wa's house.
Sambutan di bulan Ramadhan selepas waktu berbuka.
2007 - 5th Birthday at Wa's house
Masih sambutan birthday di bulan Ramadhan. Kecil-kecilan aje. Potong kek selepas berbuka. Muka mama pun berminyak-minyak masa tu sebab baru balik kerja.






2008 - 6th Birthday @ Wa's house
Masa ni meriah sikit. Ramai jiran dan sedara-mara. Mama malas nak buat majlis... so, kita tumpang Wa punya open house aje, okay?! Hehe.



2009 - 7th birthday @ own house.
Tahun ni mama rajin sikit dari kebiasaan. Hehe. Kita buat birthday kat rumah kita, tapi cuma sepupu-sepapat aje. Rumah sekangkang kera kita tak boleh nak accomodate 500 jemputan kan sayang! Haha. InsyaALLAH... ada rezeki tahun depan kita buat kat pool side! Chewah... besar hajat! Tapi tak tahulah jadi ke tidak...




Alhamdulillah... hari Sabtu lepas bersamaan 10hb Oktober, AHA genap 7 tahun.

Teringat masa nurse tunjukkan dia pada saya sebaik saja dilahirkan. Bila tengok muka dia terus terdetik di hati... "Ikut muka siapa anak aku ni... awat macam anak Chinesse je? Tak kan kenan muka Park Ju Song kot (Korean & MU player tu)?" Masa mengandungkan dia, saya punya favourite past time memang tengok bola! Hehe. But as time goes by, muka dia pun dah berubah... sampai sekarang ni dah tak tahu ikut muka siapa. Tapi mujurlah bukan muka Park Ju Song! Hehe.



Dia baru 7 tahun, tapi kadang2 bercakap dengan dia, rasa macam bercakap dengan budak 17 tahun!!

AHA: Mama... nak dapat lesen kereta, bila umur dah berapa tahun?
Saya: 17 tahun
AHA: Nanti mama cakap kat papa... jangan jual kereta papa tu. Nanti dah 17 tahun, bila dah dapat lesen, nak drive kereta papa! Kereta mama tak best!
Saya: (Antara nak marah dan nak ketawa! Ada ke dia kata kereta mama tak best! Dan macam la kereta papa dia boleh tahan lagi 10 tahun! Haha)

~ ~ ~

Saya: Awak nak sahur apa esok?
AHA: Roti sapu butter dengan minum fresh milk
Saya: Mana cukup makan roti aje. Nanti awak tak tahan puasa sampai petang. Bila balik sekolah, complaint lapar. (Dan saya pun mula berleter.... bla...bla...bla) Esok mama buat scramble egg, goreng hot dog, roti bakar...bla...bla...bla...
AHA: Ok...ok... whatever!! (Siap dengan muka bosan, jeling2 mata sebab saya dah mula leterkan dia!)
Saya: (Grrr.... geramnya! Rasa nak cubit-cubit mulut dia!!)

~~~

Papa: Cepat kemas buku awak... nanti mama marah!

AHA: Okay... okay (kelam kabut kemas buku dia!) Ha'ah kan, nanti bila mama marah, darah mama naik... telinga mama pun keluar asap!

Saya: (Masa tu kat dapur, tak tahu nak gelak ke nak marah dengar dia cakap macam tu!)

Apa-apa pun, dalam rasa marah dan nak cubit mulut dia... she's still the only love I have. Doa saya masih sama, semoga dia menjadi anak yang solehah dan berjaya di dunia dan akhirat. AMIN...

Friday, September 18, 2009

Persiapan Raya...


Apa yang telah saya persiapkan untuk raya tahun ini?

Kuih raya~ Rasa-rasa, nak buat satu atau dua jenis biskut last day puasa nanti. Tapi itu semua bergantung kpd keadaan… sama ada larat atau tidak? Rajin atau tidak? Tapi setakat ni, saya dah beli 7 jenis biskut. Dah kira banyak jugak tu… so, perlu atau tidak nak buat lagi? Hehe… another excuse for not doing it la!

Duit raya~ Dah tukar. Bank officer siap call beritahu duit baru dah ada sebab masa tu saya di hospital tengah jaga AHA. Tahun ni budget lebih sikit drp tahun2 lepas. Sebab anak2 sedara makin membesar… so, tak boleh bagi duit kecik2.

Persalinan raya~ Untuk saya, biasa-biasa saje… dua pasang baju kurung. AHA lah yang paling banyak baju… 2 pasang baju kurung, 1 jubah, 3 dresses. Boleh buat fashion show anak dara saya tu!

Cadar raya~ Saya tension betul bila bed sheet saya hilang di ampaian! Dua helai pulak tu! Siapalah yang mencuri tu?? Kerana kehilangan bed sheet maka saya pun pergilah membeli belah cadar baru. Kira cadar raya la tu! Tapi, macamlah orang yang datang beraya ke rumah saya, masuk sampai ke bilik tengok cadar, kan? Haha…

Tayar raya~ Disebabkan raya nak dekat dan saya nak balik beraya, maka satu keperluan untuk tukar tayar baru. Husband tergelak bila saya mintak dia tukarkan tayar. “Eleh… jauh mana you nak balik beraya? Rumah kita dengan rumah mak, 20 minit ikut DUKE! Rumah mak dengan rumah papa, 10 minit ikut MRR2!” Haha. Alaaa… dia bukan apa, jealous sbb kereta dia tayar lama! Hehe. Tapi walau apa pun, saya semakin sayang pada kereta saya sejak ditukar tayar baru… 185/60R14 Dunlop SP Sport. And now, I tend to take the longer road going back home! Hehe. Rasa puas hati drive dengan tayar baru ni… cornering best, memecut laaaagiiii best! Instead of 20 minutes, may be we can make it in 17 minutes going back to my mother’s house!

Kereta raya~Tak tercapai rasanya hasrat nak berkereta baru sebab husband saya dah buat keputusan…untuk menangguhkan sebarang pembelian kereta baru sebab dia masih sayangkan keretanya yang dah berusia 13 tahun itu! Hmm… kalau rasa nak berkereta baru, terpaksalah saya pinjam kereta jiran saya yang berwarna putih tu! Even though it’s just a ‘new second-hand car’… but I’m okay with it! Haha… macamlah dia nak bagi pinjam!

Cuti raya~ Cuti raya selama 9 hari ini, seharusnya digunakan sebaik mungkin untuk menyiapkan manuskrip. Sepatutnya, inilah persiapan saya menjelang raya ni! Man… I need to finish it a.s.a.p!!!

Di sini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri dan mohon ampun serta maaf kepada semua pengunjung blog ini di atas sebarang kesalahan bicara dan tulisan di sini. Semoga raya ini bermakna daripada yang sebelumnya.

Tuesday, September 15, 2009

I'm back...

Dah masuk 25 Ramadhan dan tinggal 4 hari saje lagi Syawal akan tiba... barulah saya berkesempatan untuk update blog yg sudah berhabuk dan bersawang ni.



So, where have I been and what have I done for the past 25 days (from the last date of my entry)?



First 12 days of Ramadhan ...

I was busy writing my 3rd manuscript every 4 o'clock in the morning! Trying damn hard to finish it off... I really want to get it done and over with! Masa tu semangat saya memang di tahap yang terbaik la kiranya! Haha... terbaik?? Ye la, selepas berbulan-bulan saya tolak ke tepi manuskrip tu gara-gara sibuk, malas dan tak ada mood! Dek kerana, 'semangat' saya tu... husband saya pun amazed agaknya. Sehingga saya diberi kelonggaran... "Tak payah masaklah... kita buka puasa kat luar! Masak sahur aje nanti." 10 days in a row... we have tried different places for iftar with variety of food!



The next 12 days of Ramadhan...

Critical time in the family. AHA was hospitalised in TMC for 5 days due to high fever that lead to Influenza A positive... (H1N1 ke???) Masa doctor beritahu tu, saya menangis dah! After taking all the precaution steps... bagi dia mask untuk pergi sekolah, suruh dia basuh tangan sekerap mungkin... tapi kena jugak?? Memang saya panik, risau, bimbang dan segala-galanyalah! Terus manuskrip tolak ke tepi bila tidur baring, berbuka dan bersahur di hospital. Dinasihatkan agar dikuarantin. Syukur Alhamdulillah... berkat doa Mama, Papa, Wa (mak saya), grandad & grandmummy (mertua saya), Mak Long & Mak Dha (kakak saya), Mama Pot (kakak ipar saya) and the rest of the family... AHA sudah kembali pulih sepenuhnya semalam; 14hb Sept bersamaan 24 Ramadhan. Dia sebenarnya bebas dari sebarang jangkitan kuman H1N1, it was only Influenza A. Dan dia dah boleh pergi sekolah serta berpuasa semula!



Begitulah ceritanya dalam masa 25 hari di bulan Ramadhan ini. Sebab tu, saya menyepi dari dunia blogging, tak update blog sendiri atau membalas mesej di Chatbox. Kepada Kak Sarnia, Kak Zie, Anis, iezza, JHaZKiTaRo... terima kasih kerana tinggak jejak.



Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Salam Ramadhan dan selamat berbuka kepada semua pengunjung blog ini. Semoga ibadat kita diberkati olehNYA... Amin.

Friday, August 21, 2009

Berkongsi gembira

Bertempat di Hotel UiTM pada hari Rabu lepas (19th August), kami para novelis ALAF 21 beramai-ramai memeriahkan majlis pelancaran novel Aleya Aneesa.



Had a good time catching up with each other. Good to see those in red, gold and white. Seronok tengok adik seorang ni yang telah berjaya menghasilkan lima novel dalam masa lima tahun. Tahniah untuk Aleya!



Berikut ini gambar2 yg sempat dirakamkan. Tak nak cerita banyak-banyak sebab saya tgh byk kerja sekarang ni. And futhermore, I am really not in a mood to write anything else rather than my 3rd manuscript! (Fuyo... sungguh saya tidak percaya saya boleh buat kenyataan sebegitu! Haha) Sekali gus, saya minta ampun banyak-banyak kpd mereka yg hantar email dan masih tidak dpt balasan drp saya. InsyaALLAH, I'll find the time to reply.


Bersama yang diraikan pada hari itu... Aleya Anessa




Bersama yang menyempurnakan majlis pelancaran tersebut... Erra Fazira!

Wednesday, August 12, 2009

H1N1

Got this email from a friend and would like to share this little info with all of you readers.



Apa itu H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. Dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.



Jangka hayat virus.

Oleh kerana ia adalah viurs yg 'air born', ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.



Virologi virus H1N1

Incubation period yg singkat pada purata 2 hari. Dgn julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit. Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.



Cara serangan virus

Ia boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal. Ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.



Siapa yang berisiko

1.orang yg ada masalah 'obesiti' @ gemok

2.perempuan yg mengandung

3.orang yg ada athmatic

4.orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)



Simptom-simpton

2 day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya

Day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)

Day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas

Day 4 - sakit dada yg teruk....... .jumpa doktor dengan segera

Day 5 and above- lung collapse atau koma



Langkah-langkah kawalan

1 - golongan2 yg berisiko, elakkan drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)

2 - menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 - elakkan diri jika terdapat orang batuk, bersin dan kurang sihat

4 - jika kurang sihat, elakan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 - jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)

6 - utk org yg sihat, elakkan dari kawasan yg padat

7 - jika ada tanda2 simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 - jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus

9 - tak perlu ambil anti-viral atau apa2 ubt influenza. Jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. Ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubat2 tersebut terlebih awal

10 - tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbreak ini.

Sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu. Amin.

Tuesday, August 04, 2009

Birthday in August...

Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.
(Ini sekadar panduan sahaja)

1) Suka berlawak – Hehe… suka merapu sebenarnya!
2) Mudah tertawan padanya – Haha… Ada ke orang yang tertawan dengan saya atau pernah jadi ‘tawanan’ saya? Hmm… well, not that I know off!
3) Sopan santun – Ehem… ehem… perempuan melayu terakhir ke??!!
4) Berani dan tidak tahu takut – Berani drive kereta laju-laju tapi takut tengok cerita hantu… camana tu??
5) Tegas dan bersikap kepimpinan – Ye ke?? Siapalah yang pernah saya pimpin?? I wonder what happened to them now! Hehe
6) Pandai memujuk orang lain – Mungkin saya pandai memujuk tapi saya cukup malas untuk memujuk!
7) Bersikap ego dan nilai harga diri sangat tinggi – No comment!!
8) Mengambil berat terhadap orang lain dan terlalu pemurah – Laa… ye ke?? Padanlah saya boleh bagi souvenir pada orang yang tak sepatutnya! Haha
9) Dahagakan pujian – Semua pujian-pujian hanya untuk ALLAH S.W.T
10) Semangat juang yang luar biasa – Mungkin saya belum sampai tahap berjuang habis-habisan kot!
11) Cepat marah dan mudah mengamuk apabila cakapnya dilawan – Yang ni kena tanya AHA… betul ke tak. Hehe
12) Sangat cemburu – Eh… mana ada?? Tanya husband saya!
13) Daya pemerhatian yang tajam & teliti – Observant? Hmm… only when I have interest in whatever I’m doing
14) Cepat berfikir – Or shall I say… pandai dan cepat memberi alasan?? Hehe
15) Berdikari – Kalau sesuatu tu boleh buat sendiri… buat aje la, kenapa nak harapkan orang
16) Suka berangan – Oh yes! No doubt about it. Sebab tu la ‘lahirnya’ MK & KT. Tapi susah jugak suka berangan ni… takut terbawa-bawa dlm mimpi pulak!
17) Berbakat dalam bidang seni lukis, hiburan dan silat – Mak oii… seni lukis saya failed masa sekolah dulu! Saya suka menyanyi tapi tak ada bakat. Bersilat? Alahai urat-urat ni semua dah berselirat kalau nak bersilat!
18) Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk – Yup… kadang2 benda remeh pun saya boleh kecil hati tapi saya tak pulak merajuk. Entah apa-apa saya ni…
19) Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit – Sembuh dengan keizinan ALLAH S.W.T
20) Bersikap kelam kabut dan patut belajar untuk bertenang –Sebab kelam kabutlah gamaknya maka saya saya pernah jatuh tangga, jatuh kerusi, jatuh bas…
21) Romantik, pengasih dan penyayang – Oh is it?? Waa... I didn’t know that!!
22) Suka mencari kawan – Seperti kata husband saya everytime we bump into somebody who looks familiar. “Eh… tu bukan kawan you ke? You kan ada banyak kawan!” Haha



Today's Starscope:
You will receive news about work and money. You will probably hear you are to recieve an increase.

Does that mean, I'm going to be one day older and a bit richer??? Wow!!


Kalau ada orang tanya berapa umur saya hari ni... jawapan saya; 28 tahun! Hahaha. Ye ke?? Macam tak percaya je...

Ok la, saya mengaku... 28 + 8 =

Dan kepada mereka yang beri ucapan melalui SMS, YM & Facebook... thank you very much. I'm so touched sbb saya mula menerima SMS seawal pukul 7 pagi dan di Facebook pukul 1 pagi!
May ALLAH blessed all of you... amin...

Wednesday, July 29, 2009

Award dan tag lagi...

Been busy and not in a mood to update my own blog.





Tapi bila mengenangkan yang Azrin dah bersusah-payah bagi award pada saya... not just one but seven! Jadi saya gagahkan diri mengumpul semua award dan menjawab tag yg diberikan.




Nampak sweet award ni...









Awesome?? Really??









I know I'm friendly... haha... perasan!










Thank you for smiling...











Ye ke creative?








Cute budak bertiga ni...






Bila tengok huruf 'W' tu... teringin pulak nak test drive Wolkswagon Golf GTi... hehe




1. Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini - AZRIN



1) pemurah hati… suka bagi award kat saya
2)mummy’s boy
3)rajin mengemaskini, mengecat dan menukar wajah blognya (azrin rajin tak nak kemaskini, cat & tukar blog akak? Sebab akak malas dan tak ada masa nak buat…hehe)
4)bakal cikgu mengikut jejak mak long & pak longnya
5)peminat novel yg tega
6)mempunyai selera makan yg besar walaupun badan yg kecil… hehe..betul ke ni azrin?




2. Setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri .
Yang ini saya rasa dah banyak kali jawab/tulis… so, this time around, kira copy & paste aje lah ye?




1. Suka bercakap/bergayut di telefon dan berSMS
2. Suka buat perkara-perkara yang orang tak pernah terfikir nak buat
3 Enjoy tengok football game i.e BPL, Champions League, World Cup. Sebab tu saya sanggup berasak-asak ke Stadium Bukit Jalil hari tu semata-mata nak tengok MU!
4. Di masa lapang dan bila tak de kerja, suka menjenguk mana2 car showroom dan test drive kereta. Tapi sebulan dua ni… masih belum menjenguk mana-mana showroom. Tak ada interesting car yg teringin nak test drive.
5. Malas cuci kereta tapi nak kereta sentiasa bersih… camana tu?
6. Suka merapu… dan hanya orang2 tertentu sahaja sanggup mendengar cerita merapu saya! To whom it may concern… thank you for being such a good listener to me every morning! Hehe
7. Serious, focus & observant… especially when I have a lot of interest in it.
8. Suka mendengar lagu sambil buat sesuatu i.e driving, buat kerja di ofis, menulis, membaca
9. Suka berangan... ni yg bahaya ni, kalau 'ter'lebih berangan! Haha




3. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka




(5 orang cukup la… 10 tu ramai sangat! Pulak tu… saya nak ‘tumpang’ list Azrin aje la… boleh kan Azrin? Hehe)





1) Ziekiera... yg selalu jenguk blog saya tidak kira masa…

2) Rania Firdaus... adik yg popular dgn novel CDJ nya

3) Nacha... who seems to like Fariq so much! Thank you for that!!

4) Haiza Najwa... saje nak menyakat kakak yg sorang ni...

5) Hana... MU fan!

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...