Tuesday, February 17, 2009

Trip to Bandung

Our 9th wedding anniversary trip? Or is it a honey-moon trip? What ever laa...


Apa-apa pun, ini merupakan trip pertama saya ke Bandung bersama husband. Kalau orang lain pergi Bandung macam balik kampung aje... tapi bagi saya, ini pengalaman pertama menjejakkan kaki di sini.


Masa husband saya pelawa ikut sama sebab dia ada seminar kat sana, saya masih jual mahal... macam tak nak ikut aje. Tapi bila fikir berkali-kali dan mendengar semua orang sibuk bercerita tentang kehebatan membeli-belah di sana... saya pun terpengaruh juga untuk melihat apa hebatnya shopping heaven ini. Dan ini juga cara untuk menguji diri sendiri... am I going to shop till I drop? (Satu amaran yang diberikan oleh seorang kenalan bila dpt tahu saya akan ke Bandung)


Sepanjang perjalanan, macam bagus-bagus saje saya kata pada husband, saya akan cuba untuk menjadi seorang pengguna yang berhemah... ehem, ehem... beli apa yang perlu saje! Saya hanya akan membeli kalau ada yg betul2 berkenan di mata dan di hati. Dan saya juga tidak akan pakai duit dia utk barang2 yang saya berkenan itu melainkan jika duit saya dah habis. And on top of that, let's just hope I didn't turn to be one 'rambang mata.'


Di sebuah restoren yg menyajikan makanan Sunda sebaik saja tiba di Bandung.








Di Factory Outlet Rumah Mode. See?? One shopping bag only, maaa....!!!


Di hadapan Heritage & Cascade, Jalan Riau.
Kali ni beg lebih sikit... sbb shopping sampai tutup kedai! Hehe.

Di lobby Holiday Inn sebelum check-out.

Di Cihampelas Walk.

And may be because his pray along the journey kot. Sebagai kesimpulannya... tanpa sebarang shopping list, ini SAHAJA yang saya beli. Haha... selamat duit dia bila saya tidak begitu teruja untuk membeli-belah, tidak terpengaruh dengan harga yang murah dan diskon (as in discount!) What I've bought was mainly for the kids... AHA, nieces & nephews. Untuk saya sendiri, empat helai baju dan satu handbag (masih dalam kategori sikit tu! Ok what??) Hehe



As the conclusion, it was an enjoyable trip. But at the same time, it was also very tiring one. Kemungkinan besar, kalau ada rezeki saya akan ke sini lagi. Next time around, boleh bawa AHA sekali. Mungkin bila dengan AHA, kami akan kurangkan waktu shopping. Sebaliknya, fokus kepada sight-seeing. Sebab, selama empat hari tiga malam di sana, kami tidak langsung melawat ke mana-mana melainkan shopping area saje!

18 comments:

nacha said...

salam.. sy baru 2 kali gi sana. mmg x puas. kalo gi sana bila balik sure beg beranak2. kena la beli tas anti maling. hehehe... Bandung mmg shopping paradise for ladies. 1st time gi sana dulu mmg busy shopping je. 2nd time gi sana baru dpt gi melawat Tangkuban Perahu & ladang strawberry yg sgt murah. siap mkn strawberry cicah coklat.

Hezzy Azra... said...

Salam nacha,
Waahh... Bandung ni dh kira 2nd home ke nih? Hehe

Mmg shopping paradise for ladies, tapi mujur beg saya tak beranak pinak. Masih bleh control nafsu! Hahaha. Tu la pasal, hari tu dah cancelled nak pegi Tangkuban Perahu... insyaALLAH kalau ada rezeki, next visit pulak.

P/S: Mkn strawberry cicah coklat... huhu... bestnya! :)

nacha said...

2nd home? hehehe... sbb kat sana currency dia quite low. jd x la terasa sgt duit tu mengalir laju. opppsss... strawberry cicah coklat tu sy mkn kat 1 restoran yg bernama Umah Stroberi. mmg bila mkn tu teringat kat DCT&DK. hehehe... murah giler harga strawberry kat sana. sekilo dlm rm15-18 je. sempat gak beli bwk balik M'sia. beli yg masih hijau & bila sampai sini elok je dia masak ranum. sempat tak gi kedai brownies yg sgt popular & sedap kat Bandung? yg sy tau ada 2 kedai. 1 ialah Kartika Sari & lg 1 nama Prima.

Hezzy Azra... said...

nacha,
True enough...duit tak terasa sgt mengalir due to the low currency rate. Kalau kat sini, sekali pegi masuk supermarket beli grocerries dah tentu habis rm200. Belanja kat sana... 600 ribu rupiah, mcm2 barang boleh beli,kan?

Umah Stroberi tu kat belah mana? Tapi sebenarnya, saya tak berminat sgt strawberry ni (tak de kena mengena dgn DCT&DK! hehe)

Saya sempat singgah Kartika Sari beli brownies, kuih bolen, kek lapis & cookies. Worth the price!

nacha said...

Umah Stroberi tu agak jauh sket dr town. ntah apa nama tempat tu pun sy x ingat. actually supir tu pun x tau kat mana tpt tu. tapi sy gi situ dgn kwn2 & dia plak ada kenalan blogger kat Bandung. so, dia la yg bwk kitorang mkn kat situ & bwk gi umah dia yg dkt dgn restoran tu. restoran tu kat kawasan tanah tinggi. opppsss.. ada umah actor Barry Prima kat situ. ahaks...

Hezzy Azra... said...

nacha,
Kalau ada rezeki bila saya pegi sana kali kedua...kena mintak tips drp u ni... hehe. You macam dh expert jer Bandung ni... siap tahu umah Barry Prima kat mana! hahaha

nacha said...

hehehe... nak tips? bole je. takde hal. insyaallah cuti labour day nanti akan kesana lagi bersama officemate.

Hezzy Azra... said...

nacha,
Wah wah... pegi lagi?? Can I start preparing my shopping list now... mintak u belikan?? Haha...

Have fun, then!

nacha said...

ok. tq. nak kirim? hahaha... no problem. as long as x terlalu berat.

laila kamilia said...

hehehe...aku shopping sakan...hahaha rasa nt balik nak ajak rombongan cik kiah ke sana..amacam? berani ikut?

...:muRn! aQ!La a.k.a mOOn:... said...

bestnye gi bandung...
moon cuma dpt mkn mee bandung dgn air sirap bandung je.
ke bandung ntah bile agaknya...

Eka Fahara said...

Hezzy best sgt. ke bandung? Dah ramai yg. beria mengajak TAPI kak eka x smp. jugak lagi! Sebab kalau ajak cik abg. semedang suruh plan gi tempat lain. Agaknya kena gi ngan rombongan cik Kiah laila kamilia baru menjadi kot!

Hezzy Azra... said...

nacha,
Ok.. I'll keep tat in mind! Kalau nak pesan barang, tak boleh terlalu berat! Hehehe

Hezzy Azra... said...

Laila,
Tu la, aku ingat lagi entry kau dulu... bukan main bershopping! Hehe.

Rombongan cik Kiah? No problem!! Hari tu pun Lynn ada mentioned kat aku... pegi Bandung, all-ladies trip!

Hezzy Azra... said...

Moon,
InsyaALLAH, the time will come. Akak ni pun kebetulan sbb husband ada seminar kat sana. Kalau tidak, tak tahu bila boleh pergi.

Sementara tu, makan mee bandung & minum sirap bandung puas2 kat sini. Sbb kalau Moon ke Bandung, semua tu tak de kat sana! Hehe...

Hezzy Azra... said...

Kak Eka,
Best sebab barang2nye murah... even bila dah convert duit RM.

Jomlah... kita buat rombongan Cik Kiah mcm cadangan Laila dan Lynn. Tapi kena plan dan set the time betul2...

laila kamilia said...

awas...jangan korang pergi tanpa diriku..hehehe...tapi kalau korang dah tak sabar nak tunggu 2010...patik dengan rendah hati merelakan...hehehe

Hezzy Azra... said...

Laila,
Perkara ini akan dibawa berbincang dgn ahli rombongan... ikut majoriti! Haha

Alaa Laila... belum pun plan apa2 lagi sebenarnya! Entah2 mmg tunggu kau balik sini...hehe

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...