Monday, November 15, 2010

Test drove...








The 1.8litre CVT Proton Inspira.


Akhirnya, tercapai jugak cita2 nak test drive Inspira ni...hehe. I know... to some people, it's just A PROTON. Another Proton car... yg sudah di 're-badge' drp Mitsu Lancer... yg dikatakan 'copy paste' dan sebagainya. Tak kisahlah apa org kata... tapi saya memang teruja nak test drive semua kereta baru yg berada di pasaran esp Malaysian cars... be it Proton or Perodua. Not so much of buying it... just to get the feel of it. Support Malaysian cars, maaahhh... :)


After tested it twice... roughly about 15 minutes drive...so, how do we find this car? Bagi saya, yg tak la terror sgt pasal kereta ni... (but I love driving, though) this Inspira is spacious, quite responsive but personally, saya rasa 1.8 ni kurang power utk kereta yg saiz sebegitu. Mungkin sbb tayarnya hanya saiz 16 inci (205/60/R16) berbanding dgn Lancer yg 17 inci, so... cornering tu tak berapa best sgt. Lain rasanya drive berbanding dgn Mitsu Lancer 2.0 GT. Tapi kalau nak compare betul2, sepatutnya kami drive 2.0 litre Inspira... then tat would be a fair comparison, I guess. Tapi sayang, tak de test unit utk 2.0 litre setakat ni.


Apa yg ada pada 2.0 litre dan tak de pada 1.8:-

- leather seat

- GPS navigation system

- paddle shift control at column switch

- rear spoiler & body kit

- steering wheel with auto cruise control

- fully auto aircond control

- auto light/rain sensor

In terms of powertrain & performance, both are MIVEC engine, 4 cylinder DOHC 16 valve. Maximum speed for 1.8CVT is 191 whereas 2.0 is 198. Accelaration 0-100km/h for 1.8CVT is 11.4 seconds... 10.5 seconds for 2.0 litre. Hmm... Putra saya dulu kalau tak silap, 8.7 seconds. Neway, Inspira is available in 4 colours... Plum Red, Solid White, Genetic Silver & Tranquility Black. Seperti kata Linda (salesperson di Mutiara Damansara tu) saya ni dah boleh jadi salesperson Proton!! Hehehe

Kepada sesiapa yg rasa2 tak mampu nak beli Lancer berharga seratus ribu lebih tu... boleh la beli Inspira ni yg harganya cuma (if I'm not mistaken) RM74,xxx for 1.8 and RM91,999 for 2.0 Premium. Go and grab one... if you have the sufficient fund and you need the power!! As for me... err... no budget for a new car yet... :((

No comments:

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...