Wednesday, June 13, 2012

My heros... and their cars...

Kata seorang rakan, kereta yang dipandu melambangkan karakter dan personaliti seseorang.
Hmm... betul ke??
Bagi pendapat saya, kenyataan itu memang betul. But on top of that, of course we have to take into account; the financial status (income) and the lifestyles. Kedua-dua faktor ini memainkan peranan dalam pemilihan kereta seseorang.
Kerana itu, setiap kali saya hendak menulis novel baru... saya akan cuba tentukan jenis kereta yang sesuai untuk hero saya berdasarkan kepada income, karakter, personaliti dan gaya hidup mereka.
Dalam Melodi Kasih, Ahmad Fariq drive kereta ni... :) 
He goes for performance (not so much on the price) and this Airtrek has it. Though Fariq is an owner of an event management company (and also a contractor) but he's a humble person (tidak suka show off dgn kemewahan yang dimiliki). This 34 years old guy is the type of person yang sungguh gila-gila, lepak dan cool, kerana itu dia tidak memerlukan kereta yang posh atau gila-gila punya luxury walaupun dia lebih daripada mampu :)
 Dalam Kenangan Terindah, Akmal drive kereta ni...:)
Being a junior consultant who just started his career... Akmal saya 'sediakan' kereta buatan Mesia ni sbb ianya sporty... sesuai dgn usianya yg baru 25/26 tahun masa tu. And this car is also cheap (oh mind you... Akmal beli kereta ni second hand...hehe) 

Dalam Cinta Tak Beralih, Shaqril Hafizi drive kereta ni...:)
Shaq is a 30 years old electrical engineer. His hobby is racing and drifting . He's the man of not many words, but he loves the sound of 'mengaum-ngaum' coming from this car. And that's why he gets worried if the car got no sound....hehe) Since this is also a racing & a rally car...  maka ianya amatlah sesuai dengan karekter Shaq yg sangat gila/kasih/sayang/cintakan kereta itu... :)
 Dalam Aku Pilih Dia... Ian Redza drive kereta ni...)
Memandangkan Ian ni jenis yg tak kisah sangat dengan kereta... dan dia membeli kereta ni pun kerana ingin membantu kawan dia yg kesempitan wang... so he is okay with this old machine :) Since he's a rider, apa yg penting bagi Ian, dia boleh letak/gantung beskal (basikal) Santa Cruz dia tu kat atas bumbung atau boot belakang kereta ni...:) 
Dalam Aku Pilih Dia... Raif Imran drive kereta ni... ) 
(Kena highlight jugak watak Raif sebab dia ni ramai followers walaupun sekadar 2nd hero dalam APD)
Being a 27 years old guy who is managing his own trading company... and with his colorful lifestyle...ala-ala playboy gitu (tapi playboy berhemah....hehe) memang kereta ini terbukti berkesan untuk watak dia!! :D
Dan dalam novel terbaru... hero drive kereta ni...:)
A 29 years old lecturer who loves reading and a very simple person...
hmmm... sesuai tak? :D

2 comments:

Athirah said...

kak.
sy rasa sesuai sangat2 ;)
Lecturer ? Ada umphh.Heroin? heeee
tak sabar tunggu novel akak yg baru ^^ All the best !

Hezzy Azra... said...

Sesuai ye Athirah? Hehe...thank you!!
Doakan supaya akak berjaya menyempurnakan manuskrip ini secepat mungkin... sebab mood sungguh tidak consistent kali ini...:(

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...