Followers

Wednesday, April 29, 2009

Tagged by Azrin...

Sebagai menjawab tag daripada Azrin...



1. Nama timangan family : AG, Che’ Su...
2. Anda seorang yang .... like to joke around... esp people I'm comfortable with, but at the same time... I can be quite moody and garang, I'm a very focused person... esp something that really interest me
3. Insan istimewa dan kenapa dia teramat istimewa : Husband saya sbb dia seorang saje yang sanggup terima saya sebagai insan teristimewa dalam hidup dia! Hahaha
4. Lagu kesukaan sekarang : Hanya Milikmu - Anuar Zain & I Cant Win - Usher
5. Warna kegemaran : Brilliant Red like Audi A4, Blue Mica like Subaru Imprezza, Quick Silver like my car, Gunmetal Grey like errr… what car, eh?
6. Benda paling wajib dalam handbag : Purse, thumbdrive, handphone, access card rumah & office, lipstick, compact powder, 5 ml perfume, battery handphone (saya suka bergayut on the phone sbb tu satu battery tak pernah cukup!)
7. Kali terakhir nangis : Bila ye?? Minggu lepas kot…
8. Tag ramai2 rakan anda : Hmm… sapa ye? Murni Aqila, Eka Fahara, Jogi. Tak payahlah ramai-ramai, kawan saya tak ramai yg ada blog… dan yg ada blog pun dah ramai kena tag.

Monday, April 27, 2009

Di PWTC ~ 17, 24 & 25 April 2009

Let's wrap up the news...


Pesta Buku Antarabangsa KL 2009 telah berakhir semalam. Menjelang dan sepanjang pesta buku berlangsung memang saya tak berapa sihat sangat.




Pada 14hb & 15hb April, saya berehat di wad DSH... gara-gara terlebih buat 'stunt' masa turun tangga! Bahananya, saya tergolek jatuh dari anak tangga yang ke tujuh hingga ke bawah! Anda dapat bayangkan?? Kira macam ni lah... babak di mana seorang watak jahat menolak heroin nya yang sedang turun tangga hingga tergolek ke anak tangga terakhir... macam dlam Sinetron tu! Hahaha. Tapi sebenarnya, tak de sesiapa yang tolak saya... saya yg terjatuh sendiri masa terkejar-kejar nak pergi kerja!




Saya called husband yang dh sampai di pejabat masa tu. Sekadar nak beritahu saya jatuh, tak suruh pun dia balik. Masa tu, saya dah start enjin kereta nak pergi kerja dan bayangkan betapa saya perlu memecut di hiway nanti sebab dah lewat! Tapi husband saya kata "You stay where you are... just wait for me. Kita pergi DSH buat X-Ray!"





Alhamdulillah... as the X-Ray result... no breaking bones, no fracture or what so ever. It's just that... I've got bruises here and there. Bila berjalan tak sakit sangat tapi bila duduk dan kemudian nak bangun... terasa jugaklah sakit sikit-sikit. Kalau ikutkan tak admitted pun tak apa. Tapi husband saya tak berpuas hati kalau saya tak 'diperiksa' habis-habisan. Lebih-lebih lagi bila BP saya naik sehingga 150/120 sedangkan saya tak ada medical history of hypertension. Mungkin kesan daripada 'kejatuhan' saya tu kot. Kata husband saya "More reasons why you should be admitted and being put under observation!" Dah dia cakap gitu... sebagai isteri yg patuh...(haha) ok la, masuk aje la ke wad! Bukan duit saya yang bayar pun, kan? Hehe




Saya diberi MC tiga hari. Pada hari Jumaat 17hb, saya masuk ke ofis semula sebelah pagi. Lepas lunch, saya ke PWTC untuk menyertai Kak Durrah Fatiha yg sudah pun berada di booth ALAF 21. Kami sempat lunch sama sebelum Kak Durrah balik sbb ada urusan. Tinggallah saya seorang diri. Mujur ada Mersik, ahli geng kicap dan ulat buku yang datang menyapa. Terima kasih saya ucapkan. Antaranya Rinn, Dyea, Kak Noor dan Nacha yang sudi berborak dengan saya.























Sepanjang minggu lepas, saya diserang batuk dan selsema yang agak teruk. Hidung dah hilang fungsi sebagai deria bau... asyik tersumbat. Batuk saya mengalahkan orang heavy smoker! Suara pun sekejap tak ada... sekejap ada... serak-serak macam rocker! I really didn't sound well! Tapi dah tak boleh MC... by hook or by crook saya kena masuk ofis. Kerja saya sedang menimbun. Tapi sempat jugaklah melarikan diri ke PWTC sekali lagi pada petang Jumaat 24hb berjumpa kawan-kawan dan mereka yang sudi membaca karya saya.


























Pada hari Sabtu 25hb, saya menjenguk ke PWTC untuk kali yg terakhir. Saya sampai pkl 2, mmg tengah ramai orang masa tu. Kali ni, lebih ramai kenalan novelis yang turun. So, kami berpeluang lunch sama-sama, berborak dan bergambar.




















Sebagai penulis kecil-kecilan... ini merupakan kali kedua saya menyertai barisan penulis novel ALAF yang lebih senior. Terima kasih kpd ALAF21 yang menjemput saya utk merasai kemeriahan Pesta Buku KL 2009. Dan juga kepada rakan-rakan penulis yang sentiasa bertanya khabar "dah sampai chapter mana? brp mukasurat?" Soalan-soalan yang memberi peringatan kepada saya... sesungguhnya... I still have a loooonnnngggg way to go as an established writer!

Friday, April 17, 2009

Pesta Buku Antarabangsa KL di PWTC



17HB April (JUMAAT)1. LIZA ZAHIRA 2. DURRAH FATIHA 3. HEZZY AZRA

18HB (SABTU)
1. RAMLEE AWANG MURSHID 2. ANIS AYUNI 3. SERUNAI FAQIR 4. EYMAN HYKAL
5. RANIA FIRDAUS

19HB (AHAD)
1. RAMLEE AWANG MURSHID 2. ANIS AYUNI 3. HASREEYATI RAMLI 4. USTAZ MASZLEE MALIK

20HB (ISNIN)
1. HASREEYATI RAMLI 2. DURRAH FATIHA

21HB (SELASA)
1. DURRAH FATIHA

22HB (RABU)
1. DURRAH FATIHA

23HB (KHAMIS)
1. Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj 2. DURRAH FATIHA

24HB APRIL (JUMAAT)1. RANIA FIRDAUS 2. HEZZY AZRA 3. ROZITA ABDUL WAHAB 4. LEEYA MYRA
5. SANIA YASMIN

25HB APRIL (SABTU)1. RAMLEE AWANG MURSHID 2. ANIS AYUNI 3. LEEYA MYRA
4. LYNN DAYANA 5. FATIN NABILA 6. ALEYA ANESSA 7. AIMI HUSNA
8. EYMAN HYKAL 9. HEZZY AZRA
26HB (AHAD)
1. RAMLEE AWANG MURSHID 2. ANIS AYUNI 3. FATIN NABILA
4. INTAN ARNIDA 5. LYNN DAYANA 6. ALEYA ANESSA 7. LEEYA MYRA
8. SANIA YASMIN 9. AIMI HUSNA

InsyaALLAH... jumpa anda di PWTC tengah hari nanti. I'll be there after 2pm until evening (dan semua sesi saya bermula selepas pkl 2pm... harap maklum)

Thursday, April 09, 2009

Mencipta Hero Idaman...

Man… I’ve got a serious issue here!!

Perkembangan manuskrip saya yg ketiga masih di tahap yang tidak boleh dibanggakan langsung. Saya sudah mula menulisnya sejak bulan September 2008… tapi baru 102 mukasurat!! Stress!!!

Selain daripada kesibukan yang tidak pernah habis-habis dan ‘penyakit’ malas yang selalu sangat menyerang sejak akhir-akhir ini, antara sebab2 yang melambatkan perkembangan saya kali ini adalah kerana, saya dalam dilemma untuk mencipta watak heronya!

Saya rasa, semua novelis akan cuba menghidupkan watak hero mereka dengan sebaik-baiknya… kemestian untuk mencipta hero yang cukup sempurna, yang disukai, yang akan diminati dan ‘digilai’ oleh heroin nye secara khusus dan pembaca secara amnya.

Saya juga tidak terkecuali… cuba untuk mencipta hero yang bakal menjadi ‘lelaki idaman Malaya’! Haha. Kalau dlm MK dan KT, karakter Fariq dan Akmal adalah combination beberapa orang lelaki di keliling saya. A little bit of cheekiness and wittiness from A, the highly intelligent side of B, the matured thinking of C, the hilarious type of D, full of courage like E… and that is ‘FARIQ’!

When it comes to Akmal… he’s the cool type, low profile, compassionate, gentleman and a man of principle. That was what I’ve discovered through certain characters around me… and there you have... ‘AKMAL’!

Fariq dan Akmal mempunyai ‘peminat’ masing-masing. Ada yg suka sgt pada Fariq yg mengarut dan selamba tu. Tapi ada jugak yg tak suka dgn karakternya yg terlalu terbuka, nakal dan kadang2 over confident. Akmal pulak, ada yg anggap dia best sangat… tapi ada juga yg kata dia biasa-biasa aje!

Atas faktor2 inilah, saya tgh pening kepala untuk mencipta hero utk novel ketiga saya ni.



How is this guy going to be?? More like Fariq, resemblance of Akmal or totally a different character??

Kalau saya wujudkan satu karekter yg berlainan… would he be the likeable hero?

Adakah pembaca yg pernah melayan perasaan dgn watak Fariq dan Akmal akan turut melayan perasaan dengan hero baru saya ni??

Atau saya seorang sahaja yg akan enjoy (atau syok sendiri! hehe) dengan karakternya??

Oh man!!!

Wednesday, April 01, 2009

His birthday is coming...

Tiap kali April menjelang, mulalah saya menggelabah, tak tahu birthday present apa nak bagi kat dia. Dah 9 tahun jadi isteri dia, tiap2 tahun jugak saya buntu bab-bab sebegini.

Teringin nak surprise kan dia dengan present ni…

The new Audi A4


Tapi... daripada belikan Audi A4 ni untuk dia, baik saya kumpul duit beli untuk diri sendiri! Haha… Sorry ya… but you are always welcome as my co-driver!


Mitsubishi Lancer GT


Setakat downpayment bolehlah… itu pun lagi 10 tahun! By then, Mitsu Lancer ni sure dah masuk ‘oldskool’ team… dah jadi besi buruk atau trash car. Haha. Ataupun suruh aje dia join PDRM… tentu dpt merasa drive Mitsu Evo 10! Fuyoo!!!


Sony Bravia

Saya menentang habis-habisan bila dia nak beli Sony Bravia ni masa mula2 pindah rumah dulu. Alasan saya… tak cukup2 lagi ke 3 biji TV kat dlm rumah ni?? Tapi, bila sekarang Sony Bravia dah turun harga sikit… dan TV kat rumah yg dah berusia lebih 15 tahun tu kerap ‘menyiarkan’ blank screen… tergugat jugak iman nak beli TV baru. Mungkin saya boleh chip-in… half-half dengan dia! Tapi kalau half-half boleh consider birthday present ke? Hehe…

Romba

Tugas-tugas mengemas rumah memang kerja dia. Kerja-kerja seperti vacuum, menyapu dan mengemop bukan bidang/skop kerja saya… hehe. Bukan apa, saya ni tak tahan habuk… kalau saya sakit, nanti siapa susah? Dia jugak, kan?? Dan bila baru-baru ni dia complaint sakit belakang sebab mengemas rumah, kesian pulak saya dengar. May be this Romba could help him to continue cleaning the house without any pain and complaint! Haha…

Swatch

Dia cukup suka jam yg ada macam2 jarum ni. Jam yang saya hadiahkan 7 tahun lepas, masih boleh dipakai cuma baru-baru ni dia kata jam tu dah macam sewel sikit. Ada jarum yg tak jalan. Fikir-fikir balik, dengan budget yg ciput… ini aje kot yg saya boleh hadiahkan pada dia!!

Well, I still have two days to search for a present! Atau pun, tanya dia apa yg dia nak. And I will take a look into that… whether it’s within my budget or not. And if it’s not, he has no choice but to wait until my pocket is full again!! (GOD knows when...) Just like what I did in previous year…
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.