Followers

Thursday, September 30, 2010

Antara fantasi dan realiti dlm CTB...



Nacha kata buku ni best...Buku ini mengingatkan aku tentang kisah aku dan dia. Cerita yang indah. Sesungguhnya novel bukan fantasi kerana bagi sesetengah orang... ia realiti...


Comment via FB... terima kasih byk2 kpd Nacha (for promoting CTB)



Karya Hezzy Azra ini sangat manis. Manis kerana setelah aku habis membacanya aku bagai diseru semangat baharu bahawasanya dalam hidup ini kebahagiaan tidak datang bergolek, tidak juga datang meluru dan tidak juga ia datang saat kita mahukannya.
Kisah cinta semusim aku kira, kenal bunyi kereta, kenal kereta (Subaru Impreza... I like too!) tapi tidak kenal tuan punya kereta! Flamboyant cocky guy katanya walhal dalam hati ada cinta. Perkenalan di tempat letak kereta memutikkan cinta. Where do I met him first? At the basement too, right? Yeah... that's the first significant points of this story. Shaqril Hafizi vs Larra Kirana, cinta yang unik kerana sesingkat itu perkenalan mereka sudah membuahkan cinta dan kasih sayang yang utuh sesama mereka.
BTW aku bukan nak review buku ini tetapi kisahnya yang bersangkutan (banyak) denganku bagai menyeru dan menyuntik semangat baharu bahawa hidup ini sangat indah bilamana kita bersedia dengan jiwa yang tenang untuk berhadapan dengan sesuatu ujian.
Tahniah buat penulisnya.

Dipetik drp http://nazurah-nazurah.blogspot.com/2010/09/cinta-tak-beralih.html Terima kasih byk2 utk Nazurah Aisyah krn sudi baca CTB dan atas komen yg cukup ikhlas.

Bagi penulis kecil-kecilan mcm saya, menulis sebuah novel bukan perkara mudah. Takes a lot of thinking & observation. Soalan2 seperti "what if? why did he/she do tat? how come?" akan sentiasa berlegar di fikiran saya sepanjang proses penulisan. Kerana sesungguhnya, novel bagi saya bukan fantasi semata-mata... ia juga satu realiti. It may be a creative writing... tidak seperti autobiography yg segala2nya adalah fakta dan realiti. Tapi kalau menulis cerita dgn hanya berfantasi tanpa berpijak di alam realiti... then for me, tat wont be a 'story'!!


Semasa saya ingin mula menulis CTB... saya sudah pun terfikirkan konfliknya i.e. 'ter'bercinta dgn tunang orang. Dlm melayari konflik itu juga, saya dah fikir mcm2 mesej dan moral of the story utk diketengahkan dlm novel ni. Kalau boleh, saya mahu pembaca rasa puas hati and gain something out of it bila baca buku saya hingga ke mukasurat terakhir. Bukannya selesai baca, tutup buku and that's it!! Err... wat was the story, again???


Tapi utk mencipta plot2 yg 'real' dan 'hidup'... mmg saya berlandaskan kepada orang2 dan keadaan sekeliling saya. Ianya satu realiti yg 'dipercantik dan diperkemaskan' supaya kisah realiti itu akan menjadi semakin indah dan manis dalam bentuk tulisan. Contohnya, plot Larra dan Shaq berjumpa di parking itu boleh dikaitkan with my own personal experience. No.. no.. I'm not saying tat I've met my husband at the parking lot and we fell in love!! Saya jumpa dia first time kat tempat lain... hehehe. Anyway, what I'm saying is... saya selalu park kereta di lot dan level yg sama di bangunan pejabat saya iaitu berhampiran dengan lif sejak dua tahun yg lalu. Lot saya tu bukan lot reserved tapi ia seakan2 'reserved' bila tak de pemilik kereta lain yg berani nak ceroboh lot tu gara2 kereta saya... hehehe. Satu hari sewaktu dlm kereta dan saya perhatikan sekeliling... saya terfikir, what if ada org lain yg tak reti bahasa cuba 'curi' parking saya tu. Atau cuba2 nak menyibuk dan menyelit kat situ. Atau tak tahu apa2 dan 'ter'park kat situ tanpa sengaja. Mesti saya bengang dan rasa nak calar2kan kereta tu (w/pun tak tertulis parking tu saya punya... but well, I consider that lot as mine... hahaha) I never know who ever the owner of the car is. Tapi apa akan jadi jika lepas kejadian calar mencalar tu, rupanya saya pernah terjumpa dan berpandangan dengan 'dia' kat food court nearby office. Tak ke haru!! This surely will create a story of it's own!! Hah... masa tu lah, timbul idea utk menulis ttg Larra dan Shaq yg berebut parking di basement berhampiran tangga!! And of coz, saya tukar sikit plot tu dan cuba jadi kreatif. Dan selebihnya, berimaginasi untuk menulisnya :)


Have to admit that, terdapat insiden2 dlm CTB yg sesungguhnya real... termasuk dialog2 yg diucapkan. Malah, beberapa character dlm CTB sememangnya wujud. Saya tidak menulis watak2 ciptaan semata-mata. Tapi watak2 tu mmg tercipta utk karya saya!! Hahahah... boleh gitu??


Apa-apa pun, saya berterima kasih kpd semua yg sudi baca CTB... sama ada anda menyukainya atau tidak. Tetapi jika anda menyukai dan terhibur dgn CTB... ianya memberi kepuasan utk saya sebagai penulisnya. Dan jika anda menganggap CTB bukan sekadar fantasi tapi juga realiti and could 'gain something out of it'.... ianya satu bonus dan rahmat utk saya! Alhamdulillah...

4 say you... say me:

Nazurah Aishah said...

Terima kasih kembali Hezzy atas cerita yang indah :)

Selamat menulis kisah yang indah lagi dan lagi dan lagi...

Love,
Naz

Hezzy Azra... said...

Salam Naz,
Saya pun nak ucapkan terima kasih berkali2 kpd Naz di atas sokongan yg diberikn. Moga sokongan rakan spt Naz akan membakar semangat saya utk menulis lagi...dan lagi...dan lagi... :)

sunshine said...

slm buat cik hezzy :) sy mimi. pencinta novel ..he
sy bru sje mnghabiskan novel CTB... mmg indah dan terasa di alam realiti..
smoga trus kan menlis dgn crita2 yg best. sy sentiasa mnyokong dan akan membeli novel hasil karya cik hezzy :)

Hezzy Azra... said...

Salam Mimi,
Terima kasih krn sudi membaca CTB... really appreciate it!
Dah baca Melodi Kasih & Kenangan Terindah? :)

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.