Followers

Tuesday, February 02, 2016

Antologi Cinta Dia... kenapa Melodi Kasih 2?

Masih bercerita ttg projek Antologi Cinta Dia.




When Dhiya Zafira and Lynn Dayana came out with the idea of writing a short story… saya sebenarnya cuak jugak nak join projek antologi ni. Sebab saya ni bukannya reti sgt tulis cerpen (walaupun saya dah tulis 7 novel). Rasa macam payah aje nak tulis satu cerita yg pjgnya hanya 120-150 pages...  I kan dah terbiasa menceceh dan merapu sehingga 500 pages!! (Statement poyo!!) :P

And on top of that, nak tulis cerita apa? Saya bukannya jenis yg idea melimpah ruah sepanjang masa atau ada stok cerita berfolder-folder dlm lappy. Tapi bila dok diam pikir… then saya recall there’s bunch of readers who kept asking me about MK’s sequel. “Taknak sambung MK ke? Taknak buat comeback Zaha-Fariq ke? Nak tahu sgt pasal sambungan EJ-Ku Ril!”

Kalau diikutkan, saya tak suka buat sequel. Pressure sebenarnya tulis sequel ni sbb pembaca for sure akan buat perbandingan antara yg original dan sequel. Tapi desakan anda semua kuat kot… sampaikan saya akhirnya take this into consideration. And after deep thinking… akhirnya saya decided utk sambung MK ni. TAPI hanya focus kpd watak Zaha-Fariq sbgai main character. Sebabnya; pages are limited. 120 pages aje… so tak boleh nak sumbat semua cerita. And another reason is, I still adore this couple!!

Mungkin saya agak bias di situ… tapi mmg sejak dulu lagi, Zaha-Fariq lebih lekat di hati saya berbanding dgn watak EJ, Ku Ril, Iman & Huzir. I just love their characters dan selalu rasa, banyak lagi yg saya boleh explore ttg diorg   ni. EJ-Ku Ril bagi saya couple yg dah almost perfect. There’s nothing much to write about them unlike Zaha-Fariq yg masih byk boleh diceritakan. Sbgai buktinya, bila saya decide nak sambung MK… I only took  2-3 days to plan for the rangka cerita. Rasa mcm senang aje… sbb feel tu dah ada. And it took me  only 7 weeks to finish writing it!!

To some writers, 7 weeks tu bukanlah hebat sgt. Cerita yg secoet itu, ada yg tulis seminggu aje kot? Tapi bagi saya yg tak hebat ni… I should pat my shoulder coz 7 weeks is the fastest in my record. Saya menulis tanpa pressure… sama seperti menulis MK bertahun dulu. Kalau hari ni saya siap satu bab… dan smbung lagi the next chapter few days after that… feel tu tak lari. Saya masih rasa connected to the story and character. Mmg MK ni serasi betul dgn jiwa saya kot….:)

 So, jika anda nak tahu kisah lanjutan Zaha-Fariq ni, dptkan MK2 yg terdapat dlm Antologi Cinta Dia.


Order utk ACD ni masih dibuka ya… sehingga 5 Feb. And let me remind you again… this antology is LIMITED and  ONLINE PURCHASE ONLY. Carilah di mana pun, ia TIDAK AKAN ada di kedai2 buku berhampiran atau berjauhan dari anda…;)

0 say you... say me:

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.