Friday, October 05, 2007

Another blog is being created today...

Though I’ve already had one in Yahoo 360 (which is a private blog, created for a private reason and viewed only by selected friends) this particular blog is different (created for a different purpose and shall be viewed by a totally different set of people… I think!) Whatever it is, this is exclusively created to celebrate the ‘birth’ of my first novel…

Hah... wat? Novel? Kekadang rasa tak percaya pulak yang saya akhirnya terjerumus di dalam bidang penulisan novel. Memang saya suka berangan/mengelamun dan menulis. Tapi semua hasil tulisan saya tu lesap entah ke mana. Kalau tak kena bakar sebab saya dah boring tengok, mungkin mak saya dah ‘ter’buang bila dia beli almari baru! Or, she must have thought that it was one of those Karangan Bahasa Malaysia that I wrote for my school homework!
Anyway, reading novels has always been my favourite past time since young. I don’t just read, I love to analyze and criticize! Antara sebab switched dari science stream ke arts stream masa tingkatan 4 dulu pun kerana teringin sangat nak membaca novel during school hours without fear dan membuat analisa sendiri! Terima kasih kpd Puan Siti dan Puan Puteh, antara guru-guru sastera sejak form 4 hingga form 6 di CBN kerana selalu menyergah saya dgn soalan2 “Awak ingat kenapa watak tu bertindak macam tu? Apa konflik dia sebenarnya? Betul ke tindakan watak tu?” Part2 yg memang saya seronok betul nak menjawab, walaupun tak semestinya jawapan saya tu betul. Biarpun Puan Puteh selalu nak ‘menyongsangkan’ pendapat saya… tapi saya tetap mempertahankan pendirian dan pemikiran! Those sweet moments…
Lepas habis tingkatan 6, entah di mana silapnya saya, minat membaca novel menurun dgn merudum sekali. Bertahun-tahun lamanya saya tak membaca novel. Begitu juga dgn menulis. Diary pun saya dah malas nak sentuh. Mungkin kerana sibuk dgn kehidupan baru selepas itu (i.e college life, part time & temporary jobs, working permanently, err… what else? Courting, got married, then got pregnant, delivered my first baby… and the list goes on and on!)
Only in recent year that my 2nd sister mentioned abt ALAF 21 and their popular novels written by so many new authors. Dan bila dia kata “Tak nak try menulis? Jadi novelis?” Saya mula menggaru hidung dan kepala… berkerut-kerut kening dan dahi… memikirkan soalan dia. Jadi novelis? Mampu ke? Masih ada ke skill aku menulis? Bermula dari saat itulah, saya mula membelek dan membaca novel2 Melayu… just to analyse the trend now. And after reading from one novel to another… by various writers… the spirit of writing just blossomed!
Maka sebab itu, terciptalah blog ini khusus untuk meraikan kemunculan karya pertama saya (yg bakal dijual di rak2 kedai buku yg berhampiran anda! InsyaALLAH…very soon!) dan kelahiran ‘Hezzy Azra’ sebagai novelis yang baru hendak mengorak langkah.
Welcome to my world of writing, everybody…. Salam perkenalan untuk anda semua!

7 comments:

Hmmm... said...

Congratulations!!!

Akhirnya ko dah berjaya create blog nie.

Happy blogging ;)

diamond baby said...

Yay finally!...welcome, welcome! May your blog be around for donkey years :D

Hezzy Azra said...

Hmmm... TQ! I would be very happy to blog after this...esp bila ada 'sifu2' yg bleh membantu aku yg most of the time BLURRR ni!! Haha

DB...TQ. Yeah, finally! Harap2nye begitulah...amin!

Anonymous said...

Congratulations! A very good introduction indeed, hopefully your blog will rise to your watchword 'woman of substance'...

Hezzy Azra said...

Anonymous... thank u!Btw, dont get easily influenced by the title...haha!

jogi said...

Berkat kesabaran, akhirnya MK bakal dilahirkan.

Berkat kesabaran juga, akhirnya blog ini berjaya dilahirkan.

Tahniah!

Hezzy Azra said...

Jogi...terima kasih! berkat kesabaran dan juga berkat pertolongan kwn2... maka terhasilnye MK dan blog ni!

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...