Friday, December 31, 2010

Teater SDAF

Last nite, I took AHA and three other nieces to watch the theatre titled 'Siti Di Alam Fantasi (SDAF)' at Pangung Sari, Istana Budaya.



Teruja dan seronok bebudak tu sepanjang show. I must admit tat the show was entertaining. Not so much of the story line... tapi pementasan yg penuh warna warni dgn props yg menarik, kostum yg cantik dan pancaran laser utk scene tertentu menambahkan effect pada seluruh persembahan. Bukan saje budak2 yg amazed dgn special effect laser tu... saya yg mak budak ni pun amazed jugak! Hehe. Lebih2 lagi scene dlm laut... nampak macam Siti dan duyung2 (yg cantik dan seksi tu...hehe) betul2 berenang. Lakonan bersahaja Ebby Yus, Johan Raja Lawak dan Liyana Jasmay penuh bersahaja. As the conclusion, the show was exciting... and the kids love it! Thanx to Vanidah Imran... yg tolong book kan the best seat utk kami.



Masa beratur nak sign autograf. Dari kiri NAM, AHA, UZ & NAZ


Bergambar dgn Liyana Jasmay @ Siti. Blur pulak gambar ni!! I think it's high time to get a new camera la... hu hu. Ada siapa2 nak sponsor?? Atau nak jual camera murah2 kat saya? :D

Fizo Omar @ the prince charming. AHA excited sungguh bila Fizo puji dia "Adik ni comel la..." Perasan la tuh!

Vanidah Imran @ the Spider Queen. "Vee... I brought my daughter, Liza's two daughters, my first sister's daughter..."



At least, ada jugak la kenangan bebudak ni sebelum berakhirnya tahun 2010. Kalau kengkawan tanya, buat apa cuti sekolah... boleh la bercerita tentang teater...hehe.
Kalau boleh, saya memang nak dedahkan dunia teater kepada budak2 ni esp AHA. Bukan nak suruh berlakon dalam teater... tapi saya nak mereka menghargai aktivis teater ni. Bagi saya, mereka ni org2 seni yg sepatutnya dihargai krn usaha dan penat lelah mereka. Because sometimes I just wonder... do they make money out of this show? Dengan kostum mereka, penat lelah mereka menyanyi, berlakon dan menari...berbaloikah sebenarnya? Or may be... it's not so much of money... it's the satisfaction they got from each show. Well, I guess the same thing goes to novelists in Malaysia. Bukan boleh jadi kaya raya menulis novel di Malaysia ni... (tapi kalau jadi kaya raya jugak... syukur Alhamdulillah) tapi kepuasan setiap kali novel dihasilkan dan diterima pembaca di luar sana. YES... we do need money BUT THEN AGAIN, money is not everything!
SELAMAT TAHUN BARU 2011 kepada semua pengunjung blog saya ni. Semoga tahun baru ini membawa lebih makna dan keceriaan kepada anda semua.

Thursday, December 30, 2010

Last night and tonight



MALAYSIA MENANG!!!

Last night, I think the nations were all 'roaring' as the Tigers won the Championship in AFF Suzuki Cup after defeated Indonesia 4-2 (in aggregate) at Gelora Bung Karno Stadium. Game yg saya kira sengit dan mendebarkan, turun naik la nafas menontonnya walaupun sekadar depan tv rumah saje... hehe. Perit tekak sebab dok menjerit2. Dah lah awal pagi game Red Devils vs Birmingham... malam jeritkan Harimau Malaya pulak. But it's all worth it!!
Well done to our young players... to the Goalie (Khairul Fahmi ), the superhero striker (Safee Sali) and the rest of the team; Mohd Asrarudin Putra Omar, Sabre Mat Abu, Mohamad Muslim Ahmad, Fadhli Mohd Shas, Safiq Rahim, Amar Rohidan, S.Kunanlan, Ashari Samsudin, Norshahrul Idlan and of coz the coach; Rajagopal. I guess everybody played their roles excellently. Harap2 anak2 muda ini akan mengembalikan semula kegemilangan pasukan bola sepak tanah air setelah kemarau sekian lama.

Selesai cerita bola. And tonight, I'll be bringing the kids (AHA dan anak-anak buah yang lain) untuk menonton teater Siti Di Alam Fantasi di Istana Budaya. Teater lakonan Liyana Jasmay, Fizo Omar, Johan Raja Lawak, Ebby Yus, Vanidah Imran dan ramai lagi. Hope they are going to enjoy it... and fantasize!! :)

Tuesday, December 28, 2010

Tyres for drifting, anyone??

Hah... ada tak mana2 drifters nak beli tayar yg saya nak let go ni… 180/60R14… 4 biji RM50?? Hahaha.

Ok… I’m back on my feet again!! (Oh… ni bukan nak cerita pasal manuskrip… ni nak cerita pasal tayar baru saya… hehehe) Thank u very much dear husband… who took the trouble looking for new tyres for the Pug. Saya bukan pandai sangat nak tengok ‘bunga’ mana yg cantik dan sesuai utk tayar-tayar saya tu. Apa yang saya tahu, ‘bunga’ tu mestilah bersesuaian dengan cara pemanduan saya and it must feel really good to drive it. I suppose my husband knows what’s best for his wife’s needs, safety and style. Sewaktu saya berselubung dengan selimut kerana demam, bila saya dah kebah sikit esok harinya… wah… saya tengok Pug sudah cun semula dengan tayar baru… Dunlop SP Sport!


Sudah hampir 2 bulan, episod slow motion ni bermula. Iaitu saya jadi pemandu yg mematuhi had laju… begitu berhemah tanpa mencilok kiri dan kanan, memberi laluan kpd kereta2 yg lebih laju memandangkn saya dengan sedar dirinya, cuma drive 90km/sejam SAHAJA di lorong tengah atau tepi kanan (ikut kiri jika tidak memotong). Seriously, I don’t enjoy driving like this, ok?? BUT I HAD TO. Kerana TERPAKSA, lebih2 lagi musim2 hujan ni.

Actually for the past 2 months, tayar Pug sudah menampakkan ciri2 kebotakannya… tapi saya masih bertangguh utk menukarnya. Saya telah mendahulukan perkara2 lain… (err… like visiting Universal Studios instead…hehe) Tetapi bila fikirkan keselamatan…hendaknya sekarang ni musim hujan, jalan licin, nak pecut pun tak berani… nak corner baring takut go sideways pulak kan? Hahaha. Since I’ve skidded once in the Iswara 11 years ago… gara2 tahap ilmu tentang kereta & pemanduan yg belum lagi mantap dan mendalam. Ditambah pula memandu dengan tayar yg botak masa tu… maka cukuplah sekali tu saje, merasai pengalaman kereta tiba2 berpusing dan melintang tengah highway bila lalu atas lopak air. Mujur tak de kereta lain hentam saya masa tu… Alhamdulillah. Kalau tidak, saya pun tak berani nak fikir apa jadi pada saya waktu tu. So, when think about it, there’s no two ways about it. Kena tukar jugak by hook or by crook.

Studies of tire safety show that maintaining proper tire pressure, observing tire and vehicle load limits and inspecting tires for cuts, slashes and other irregularities are the most important things you can do to avoid failure, such as tread separation or blowout and flat tires. These actions, along with other care and maintenance activities, can also:
1) Improve vehicle handling
2) Help protect you and others from avoidable breakdowns and accidents
3) Improve fuel economy
4) Increase the life of your tires

Nasihat saya kpd pemandu di luar sana, jangan simpan tayar anda yang telah botak itu… melainkan anda ingin melenjannya untuk GRA di track SIC, parking lot Bukit Jalil, Shah Alam Stadium atau MAEPS… If you are not a drifter, please don’t act like one! :)
P/S: Sebut pasal GRA... rindu pulak saya kat 'SHAQ'...hehe

Wednesday, December 15, 2010

Hari Asyura - 10 Muharam (16 Disember 2010)


14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )
1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti
3. Menahan marah
fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang reda
4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.
6. Bersedekah
fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat
fadhilat – Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
9. Bercelak
fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu
10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti
11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di
baca Qulhuwallah sebelas kali.
12.Membaca
“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”
fadhilat – Tidak mati pada tahun ini
13.Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14.Puasa
Lafaz niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
Barangsiapa yang berpuasa pada hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram, maka Allah akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa pada hari Assyuuraa', maka akan diberikan pahala 10, 000 orang Haji dan Umrah, dan 10, 000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa', maka Allah akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Assyuuraa', maka seoleh-oleh memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. dan mengenyangkan perut mereka.

Sahabat bertanya; Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari. Jawab Rasulullah: Benar!.
Semoga bermanfaat dan dapat dipanjangkan kepada yang lain-lain. (Sebagai peringatan utk saya juga)

Friday, December 10, 2010

A day in Singapore...

We started our journey as early as 3.30am... (from home to LCCT). Not much write-up (may be later la kot, bila saya rajin skit nak menulis) but I guess, these photos could tell everything...:)

7.25 am. At Changi Airport

7.45am. Breakfast at Geylang Pasar


8.30 am. Window shopping at Mustafa Centre (since other shopping complexes are still closed... baru pkl 8am, kan? hehe)


9.45am. Reached Universal Studio









































































































4.30pm. Window shopping along Orchard Road.Dari petang sampai ke malam mencuci mata. From one shopping mall to another i.e ION Orchard, Takashimaya, Lucky Plaza, Paragon, Wheelock Place... tapi belinya tiga empat barang jer... hehe. Tak pe... kalau ada rezeki, next time datang S'pore during christmas sale, saya nak shopping sakan. This trip is mainly for sight seeing ONLY (exchange rate mahal seh... hu hu)











9.00pm. Changi Airport. Flight pulak delayed. Lastnya, kami sampai semula ke rumah pukul 2.30am. So... all in all... 23 jam perjalanan kami pergi dan balik ke Singapore.
Kesimpulannya, penat gilers!! Rasa nak putus urat kaki menapak satu hari suntuk. Nampak sangat tak cukup exercise.... hehehe. BUT, we had FUN (esp AHA). So, kepada ibu2 dan bapa2 yang tak tahu nak bawa anak2 ke mana sempena cuti sekolah yang tinggal beberapa hari saje lagi ni...dan nak keluar jauh sikit dari Malaysia... cuba la bercuti ke Universal Studio Singapore. I think it's worth going...

Wednesday, December 01, 2010

Tamatnya tarikh MOU...

Kalau anda merupakan follower kepada blog saya yg tak seberapa ni... tentunya anda masih ingat entry saya bertajuk Antara World Cup, Countdown CTB dan MOU bertarikh 30 June 2010.

Dan hari ini, dukacita ingin dimaklumkan bahawa saya telah GAGAL menyiapkan manuskrip ke4 pada tarikh yg ditetapkan iaitu hari ini... 1 December 2010.

Dissapointed?? Of coz I am!! Tapi bila memikirkan yg kelewatan dan kegagalan saya adalah merupakan kesilapan sendiri... bukan org lain, then I have to swallow the dissapointment!!

Regret?? Of coz I am!! Tapi menyesal sekarang pun dah terlambat. But I can try to reduce the level of regrets by starting to write again now! Saya diberi masa selama lebih kurang 6 bulan tapi saya tidak cukup berkeras dan bertegas dalam mendisiplinkan diri untuk menulisnya. I didnt put much effort to it all these while. Saya tidak all out seperti menulis MK, KT dan CTB. Inilah natijah yg harus dihadapi.

Feel embarassed?? Of coz I am!! Lebih2 lagi bila melihat rakan2 seperjuangan sudah berjaya menyiapkan manuskrip mereka sedangkan saya masih di takuk lama... 22 pages not moving!! Rakan2 novelis saya memang berbakat dan hebat-hebat belaka... they are all gifted, I must say that! Boleh pulun menulis manuskrip walau dalam keadaan apa sekalipun. Idea mereka sentiasa ada. Dari segi itu, saya agak sukar untuk tandingi mereka. Mungkin saya boleh pulun habis-habisan kalau idea saya mencurah-curah di kepala... tapi sayangnya, bagi saya idea itu belum cukup mantap untuk dijadikan satu cerita. I want to write one good story... bukannya cerita yang pincang dan lompong sana sini.

SO WITH THAT....

Saya akan cuba bangkit semula dari segala kekecewaan, penyesalan dan rasa malu yg menebal ini. I need to get back on my feet again. Saya perlu 'keluar' mencari watak2 ciptaan saya. Dan bermula hari ini, saya harap persediaan saya sudah cukup untuk duduk menghadap lap top berjam-jam lamanya... sudah kembali menulis serba sedikit... dan sudah mula berangan itu dan ini. Harap2 perjalanan saya kali ini laju dan lancar... (selaju Neo CPS seperti kata Lynn Dayana...hehe) tak terganggu dan tak tersangkut. Saya tak mahu meletakkan sebarang tarikh sasaran (takut tersasar lagi??) tapi akan cuba menyiapkannya juga. It doesnt matter how slow you go... as long as you dont stop!!

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...