Followers

Saturday, January 15, 2011

Our 10 + 11 years together...

What?! 21 years oredi??

Yup… itulah tempoh saya dan husband berkenal, bercinta dan berkahwin (3+7+11). In calculation, I’ve have spent more than half of my age to be with him!! Wahh… tat long, arrr??

Saya pernah diajukan satu soalan ni pada thn 1996 (at tat time I was 23 yrs old) oleh seorg kakak di office.

Kakak: “Kenapa cepat sgt nak ada steady boyfriend? Kan muda lagi… kenal2 la dgn lebih ramai orang. Then you choose the best to be your life time partner.”
Saya: (Terdiam sekejap bila mendengar soalan tu. Dlm hati baru terfikir, kenapa ya… baru umur 23 tahun saya dah beriya2 sgt untuk SETIA pada seorg lelaki sejak 3 tahun yang lalu? Bukannya kami dah bertunang atau apa pun. Best jugak kan, kalau dapat kumpul kawan ramai2. Lepas tu shorlisted mana sesuai jadi calon suami. Ceh… macam ramai benar nak jadikan saya calon isteri!! Hehe. Kemudian, pilih the top 3… dan lepas tu pemenangnya adalah…. Jeng… jeng…jeng!!) After a while, eventually this was my answer, “Because I don’t think I need to know more people when the right candidate to be my life time partner is just right in front of me!”

Wah… terlebih confident jawapan saya masa tu!! Sungguh convincing, sampaikan kakak tu pun terkedu!! Hahahaha. Yup… tat was my answer 15 years ago. And even if asked the same question now… I would give the same answer!! Pergh….

Apa yg buatkan saya sungguh confident masa tu ye? Sebetulnya, saya memang ada ramai kawan lelaki. Masa saya berkawan dengan dia pun, ada ramai lagi kawan lelaki sekeliling saya. Tapi dlm ramai2 kawan lelaki tu, saya ‘sangat suka’ berkawan dengan dia sebab saya dapat lihat nilai2 true friends dalam dia. Err… contohnya… dia seorang kawan yg tak lokek. In other words… sungguh tak kedekut bila bab membelanja saya dan kawan2 lain keluar makan. Dan kemudian sudi pula jadi chauffeur kami dari Yow Chuan Plaza balik ke rumah masing2 lepas melepak main bowling!! Hahaha. Is that how I value true friends??? Uish... uish... Materialistic sungguh!! Hehe. Tak… tak… faktor2 itu menyumbang sedikit saje peratusan kenapa saya ‘ter’suka kat dia… :D Peratusan selebihnya, since the day we became friends… he has been a good listener, a great advisor and always lend a helping hand. Tak percaya?? Tanya la kengkawan G21 yg pernah merasa dibelanja makan dan dihantar balik ke rumah oleh dia!! Hehehe.

Dan ketika saya buat keputusan untuk lebih serius dengan dia (the lovey dovey part) seawal usia 20 tahun… saya sudah nampak dgn jelas kesungguhan dan keikhlasan dia. Sebab tu bila dia tanya, “Where is this relationship heading to? How do you want it to be?” Saya langsung tidak teragak2 memberi jawapan. Yes… we were very opened about that. We just laid our cards down… and the decision was made 5 hours after later. The decision that lead us to what we are now… 11 years of being husband and wife!!

Frankly speaking… it’s not easy to keep this relationship. Bak nyanyian Allahyarham Tan Sri P.Ramlee… sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulak suami isteri. Masing2 ada angin puting beliung, darah kejap naik... sekejap turun, pagi tersentap... petang dah tersengih, ada ego tersendiri, ada kelemahan yg masih cuba diperbaiki. But somehow, we will try to work things out. We'll try to talk over it… until we find the solution to all the problems we face… (walaupun ada masanya saya lebih suka sweep everything under the carpet…hehe) No…no… don’t follow my style… not healthy for a relationship! Tapi husband saya memang gitu… dia suka bercakap… apa yg dia tak puas hati, semua dia nak cakap. Sampaikan ada masanya, saya pulak tak sanggup nak dengar apa dia cakap!! Hahaha. But then again, I suppose that’s how we survived for the past 11 years.

Tempoh 3 tahun berkawan, kami dalam proses mengenali hati budi masing-masing. Tempoh 7 tahun bercinta, kami dalam zon berkasih sayang. Dan untuk tempoh 11 tahun berkahwin ni, I guess we are in the phase of comprehending, accommodating and holding on to each other. We are trying to balance everything (our own weaknesses and strengths) in order to keep this relationship going stronger… and stronger in future. InsyaALLAH…



Teringat lagu Michael Buble bertajuk "Hold On"...



There's so many dreams that we have given up

Take a look at all we've got

And with this kind of love

What we've got here is enough

So hold on to me tight

Hold on, I promise it'll be alright

Cause we are stronger here together

Then we could ever be alone

Just hold on to me

Don't you ever let me go

Hold on to me, it's gonna be alright

3 say you... say me:

diamond baby said...

yes i agree bab dia memang sgt sabar dlm melayan kerenah your friends semua ni kan hehehe. congrats babe for reaching this milestone. im toasting a drink for a lifetime partnership for you and him. for someone yg memang tau cerita cinta korang from day 1, all i can say memang dari awal lagi you both suit each other. it took you guys 3 years to see it yourself eh. alhamdullilah :D

Anonymous said...

Aloha every one, charming site I find It extremely useful & its helped me out tons
I hope to be able to give something back and guide other people like this forum has helped me

_________________
[url=http://iphoneusers.com]jailbreak iphone 4.2.1[/url]

Hezzy Azra... said...

db,
tq for the doa and the toast babe! ye la, nak mengurat punya pasal.. kena la ambik hati kengkawan. tat was part of the test, wat?hehehe.the first 3 yrs tu, bukan tak nampak... cuma bagi peluang utk skodeng org lain just to keep the options open...:D.(though he was always been the bench mark ;)

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.