Followers

Saturday, February 26, 2011

Tertengok Maher Zain Live In Concert

Saya memang tak plan pun nak tengok concert Maher Zain yg berlangsung pada 25 & 26 Februari di Stadium Malawati, Shah Alam ni. Though I do listen to his CD... infact I like his songs too... tapi bukanlah biggest fan sampai nak pergi tengok dia live.



Entah macam mana, rezeki datang tiba-tiba. Pukul 5.15 ptg smlm, hubby kata dia dpt 2 tiket concert utk show 25hb pkl 8.30pm. Masa tu saya masih di ofis lagi. Tgk keluar tingkap... cars started piling up... because of the heavy rain earlier. Saya rasa malas sgt2 nak pergi (not in a mood to watch a concert pun) dan gerenti tak sempat sbb nak kena balik rumah dan kemudian rush ke Shah Alam. So hubby decided to go with AHA. Reason... lebih baik bawak AHA tengok Maher Zain drp tengok Justin Bieber!! Betul2... hehe!!



Then when I arrived home at 7.10 (dengan stuck dlm traffic jammed selama 45 minit + beli dinner KFC + hantar baju ke laundry), hubby decided not to go pulak!! Instead suruh saya yg bawak AHA. Adussss!! Nak tak nak... 'saya yang menurut perintah'.... pergi jugak la akhirnya dengan syarat dia kena hantar dan jemput kami di Stadium... saya malas nak drive!!



The concert started with In-Team and Irfan Makki. Then baru Maher Zain. In between tu, Mesut Kurtis. Overall, how was it?? Seating?? Tak best... nun jauh di belakang. Nampak sayup2 jer si Maher Zain tu. Sound system?? So-so. Lagu2?? Maher Zain bukan byk lagu pun... so habis satu album Thank You Allah tu dia nyanyi. Suara? Bila dia nyanyi lagu Thank You Allah dan InsyaAllah tu... meremang gak la roma...;) Communication skill with audience?? He could have done better than that, I think. AHA?? She really enjoyed herself... siap nyanyi2 lagi (dia dah hafal lagu track number apa... bukan setakat lirik aje, hokay? hehe) Org tak pernah tengok concert la katakan.. tiba2 dpt tengok Maher Zain lak tu! Excited la ;) Tapi part yg paling best, bila buat pertama kali dengar Maher Zain nyanyi lagu InsyaAllah versi Melayu. Ok jugak dia punya pronouncation. Here I attached the lyrics in B.Melayu.






Andainya kau rasa tak berupaya
hidup sendirian, tiada pembela
segalanya suram, bagai malam yang kelam
tiada bantuan tiada tujuan
janganlah berputus asa
kerana Allah bersamamu


InsyaAllah... InsyaAllah... InsyaAllah
ada jalannya
InsyaAllah... InsyaAllah... InsyaAllah
ada jalannya




Andainya dosamu berulang lagi
bagai tiada ruang untuk kembali
dikau keliru atas kesilapan lalu
membelenggu hati dan fikiranmu
janganlah berputus asa



Kembalilah
kepada Yang Esa
yakin padaNya
panjatkanlah doa
oh Ya Allah
pimpinlah daku dari tersasar
tunjukkan daku ke jalan yang benar
jalan yang benar... jalan yang benar... jalan yang benar

Friday, February 25, 2011

Bingkisan tengah hari Jumaat...

Eh eh... dah hari Jumaat! Kenapa saya rasa macam semalam jer hari Isnin dan semangat berkobar2 utk menempuh minggu baru dengan harapan yg menggunung. Rupanya dah hari Jumaat, dan semangat kian merudum!! Dan minggu depan dah nak masuk bulan Mac??!! Baru jer rasa update blog... rupa2nye dh 25 hari berlalu since the last entry!!



Bukan sbb tak de peristiwa menarik utk dikongsi. Padahal, setiap hujung minggu bermula dari awal bulan hari tu... mcm2 aktiviti saya. Makan besar sempena CNY la, kenduri aqiqah baby NAI lah(anak buah saya), kenduri doa selamat sepupu naik pangkat lah, kenduri kawin lah, birthday party lah...tapi semua tidak sempat dirakamkan gambarnya. So, bila tak disertakan gambar... nak cerita pun malas...(hendaknya penyakit malas tu mmg ada sikit... hehe) Sebab tu, blog ni agak sepi dari sebarang new entry.



Walaupun saya malas nak update blog... the good news is... I have started writing my manuscript again!! Yeahaaa!! Walaupun saya ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan geng2 seperjuangan (novelis Lynn Dayana baru keluar novel Juara Carta Cinta untuk bonus Februari dan Dhiya Zafira bakal keluar dengan Hati Bergetar Rindu bulan Mac nanti) tapi saya tetap berpuas hati bila semangat utk menulis tu datang semula. Ye... saya akui, saya bukan spt kebanyakan penulis yg mampu mencerna idea then and then... dan kemudian menulis non- stop. Saya agak slow dlm menjana idea dan penulisan saya mmg memakan masa. Really have to sit down... focus and concentrate (which is the most difficult task for me to do!)



Jgn tanya dah berapa page saya menulis (itu rahsia... hehe) tapi yg boleh saya kongsikan di sini, manuskrip ini bukan yg saya tulis pada tahun lepas (yg tersangkut setakat 22 pages tu saje!!) I'm writing a different story this time around. Idea utk meletakkan 'Idin' sebagai heroin novel ke 4... terpaksa saya tangguhkan kerana kekangan idea dan saya agak keliru dlm menentukan selera pembaca. Yes... I received a few comments about my books, and I've also read comments on other writers' books too. Kesimpulannya, saya semakin tak tahu/faham, buku/cerita yang macam mana pembaca suka dan memuaskan hati semua lantas, menjadikan buku tersebut sebagai best-seller!



So, to be on the safe side, novel ke 4 ni saya meletakkan Jo, I.R dan R.I sebagai tonggak utama. Ikutilah kisah mereka bila novel ke 4 saya diterbitkan nanti! (Err... but wait, before it being published... I've got to finish writing it first, right? Hehehe) Ok-ok... saya akan berusaha keras utk menyiapkannya. Then again, I'm not setting any target date for this manuscript. Izinkan saya menulis dalam ruang masa yang sungguh terhad ini. Because I really want to write with pleasure... not under pressure!! (Walaupun pada saat ini, saya sebenarnya rasa sungguh hampa dan kecewa dengan senario yg berlaku di sekeliling. Dan rasa tak nak percaya sesiapa lagi dah!! Namun kepercayaan saya masih utuh .. ALLAH Maha Adil lagi Saksama)

Tuesday, February 01, 2011

Test drove





Sudah lama sebenarnya nak test drive Peugeot 308 Turbo ni... tapi selalu je tak jumpa masa yg sesuai. Bukannya nak beli pun... the needs of changing a new car at this point of time is not necessary (bukannya ada penambahan gaji atau penambahan anak...hu hu) tapi sesuka aje nak test drive. So last Saturday, kami 3 beranak main redah aje ke Bluebox Glenmarie.... just to try our luck.




As the result, berjaya jugak tekan minyak 'lion' yg seekor ini . And seriously, with the price of RM118,xxx... memang best Pug ni!!


I'm not going to review in details on the performance (sebab bukan pandai sgt pun) But as someone who has been driving/driven/test drove Pug (206, 306 & 407), I must admit that this car is just SO perfect and fun to drive! It's just 1.6 litre... but it's 156 horsepower (almost similar to Mitsu Lancer GT which is 155 bhp... i think) 0-100km accelaration is 8.8 seconds. Hah... laju/power ke tak tuh? ;) From KD to Alai Melaka (nak makan ikan bakar) sejam lebih sikit dah bleh sampai kot?? Hehe


Apa yg saya suka:

~Easy to maneuver (walaupun body besar tapi tak terasa berat pun)

~Superb suspension (Pug is known for it's good suspension)

~6 speed transmission

~6 airbags

~Spacious Interior (Kalau duduk kat belakang lama-lama tu, tak terasa sgt la kaki kejang...hehe)

~ Panoramic sunroof (yg ni paling best saya rasa. Kalau drive siang beratapkan langit yg membiru dan awan yang memutih. Kalau drive malam, bagai bertemankan bulan dan bintang!! Huh...ayat novel pulak dah!)


As the conclusion... LOVE to drive it!! But to own/buy it... not at the moment. Have to bear in mind, maintaining the continental cars (in general) and Pug (particularly) is NOT cheap (unless you can really afford it) Pengalaman saya, menjaga 'kebajikan dan hal ehwal' suku sakat keturunan 'lion' ni memang kena 'makan hati' sikit... hu hu.
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.