Friday, May 17, 2013

SRV went on air...

Di konti MySuara FM mempromosikan SRV. Terima kasih kpd pihak Alaf dan MySuara FM kerana memberi peluang kpd saya untuk 'bersuara'...:)
Mohon maaf jika ada kesilapan atau keterlanjuran kata semasa 'Segmen Bicara Buku' yg berlangsung semalam. Ya.. ada ketika saya okey...ada ketika saya blank sekejap...hu hu. Bila mcm ni, mulalah saya rasa... I prefer writing than talking. I can express more by writing than talking to people...;)
Walau apa2 pun, saya harap anda yg mendengar saya on air smlm, akan terhibur dan terbuka hati untuk baca SRV & APD...:)


Wednesday, May 15, 2013

Dengarkan...

Dengarkan...
Esok ya... 16 Mei 2013 dari jam 2 - 3 ptg...
di My Suara FM!!
I'm on air!!

Happy Teacher's Day to all teachers out there... i.e guru2 yg pernah mendidik saya, rakan-rakan saya yang bertugas sebagai guru dan semua pembaca-pembaca blog/karya saya yang bergelar guru!! Anda pendidik bangsa dan agama... jasa anda semua terlalu besar untuk diungkap dgn kata-kata. 

Monday, May 13, 2013

Mother's Day, Man United & Manuscript

Saya rasa tiap2 thn dlm bulan May, pasti akan ada entry saya yg tajuk sebegini...'Mother's Day, Man United & Manuscript'... mcm dah jadi laporan tahunan pulak! :D

Mother's day- As usual, tak ada celebration apa pun. Just another day when 3 of us had breakfast together at home. Bila saya masuk ke bilik AHA untuk check dia dah kemas katil atau belum... I found one heart shape note on the blanket that says "Happy Mother's Day Mama...I love you!"


Oh ok...hari ini AHA rajin kemas katil, susun bantal, lipat selimut dan letak heart shape note ini...(sempena hari Ibu) Kalau tidak, saya kena suruh dia kemas baru dia nak kemas...:p. Apa2 pun, appreciate her little efforts today (for making-up the bed & the self made note!) Yes...mama love you too!! Walaupun mama selalu marah2 awak...selalu leter2 awak...selalu geram dengan awak...tapi nama awak tak pernah tertinggal dalam doa selama 11 tahun mama jadi mama awak.

Minum petang pula, saya ke rumah mak dan berkumpul adik beradik sambil makan2 kek dan mi goreng mamak. Alhamdulillah, kami berpeluang duduk semeja dgn mak lagi. 
Mak yg akan ajak saya dtg makan di rumah setiap kali dia masak sedap2. Mak yg akan tanya "kenapa dah lama tak call?" kalau saya tak telefon dia lebih daripada dua hari. Mak yg akan telefon saya jika dia mahu kemana-mana. Mak yg akan cuba masak apa2 saje yg anak menantu dan cucu2 request... baik nasi kerala mahupun jemput2 ikan bilis!! 


Manchester United - Sebelah malam, tengok MU menjulang trofi BPL untuk kali ke 20!! 13 kali di bawah pengurusan Sir Alex Ferguson yg telah berkhidmat selama 26 tahun. That man is retiring from being a Manager/Coach... dan game terakhir mlm tadi menentang Swansea adalah sebagai tribute kpd dia. So sambutan pun besar-besaran di Old Trafford. 


Winning goal by Ferdinand at 87th minute


Lifting up the trophy with the Captain; Vidic.

And next season bila tengok BPL...dah tak nampak lagi la orang tua ni melompat-lompat dari kerusi bila players dia score, muka merah2 marah players atau referee atau kunyah chewing gum throughout the 90 minutes!! :) Next season, tak tahulah apa nasib MU bila the legend SAF ni dah takde. Err...nak sokong team lain, lah!! ;P


Manuskrip- Masa musim BPL 2011/2012 berakhir tahun lepas, saya tengah sibuk berulit dgn Raina dan Emir Hadhri. Masa MU kalah dgn Man City, saya pun tgh frust menonggeng sbb manuskrip saya baru quarterly done masa tu. Emir dan Raina pun belum kahwin lagi masa tuh...hehe. Sungguh lembab progressnya.

Dan tahun ni bila BPL musim 2012/2013 tamat, saya tetap frust (w/pun MU menang) sbb manuskrip ke6 saya masih di takuk yang tidak memberangsangkan!!! Huwaaa!!! Aduhai...kalau musim BPL 2013/2014 bermula bulan Ogos nanti dan saya masih lagi begini...mmg kena hantuk kepala di dinding agaknya!!

Inilah dia perkaitan antara ketiga2 subjek di atas...:)

Setiap tahun dalam bulan Mei... inilah pengukur tahap prestasi saya!! :P

Wednesday, May 08, 2013

Coret-coret PBAKL di PWTC

Pesta Buku Antarabangsa KL sudah pun berakhir pada Sabtu 4hb Mei yang lepas. Berakhir dlm keriuhan dan kesibukan PRU13 yang juga sudah berlalu pada 5hb Mei.

PRU13!!! Err...buat masa ni, saya belum bersedia untuk menulis atau komen apa2 ttg PRU13 (err...macam calon yang kalah bertanding aje!! :P) I will have another entry about my voting experience or GE13 in general, some other time... bila keadaan dah sejuk sikit. Coz right now, the 'heat' is still on...tersilap cakap atau tersalah tulis nnt... will blow things out of proportion. Or to make things worse... keadaan akan menjadi lebih kritikal!! Peace everyone!!

So, mari kita cerita tentang yg indah2 dan santai2 saje. ;)

Sudah lama sebenarnya saya tidak bertugas di PWTC sempena PBAKL. Kali terakhir rasanya pada tahun 2009 (masa tu KT saya baru 5 bulan diterbitkan) Dan selepas 2009, saya menjejakkan kaki di PWTC hanya sebagai pengunjung yang meramaikan lautan manusia di sana. Al-maklumlah... saya ni bukan keluar novel tiap2 tahun. Kalau ada pun novel, keluarnya bukan musim PBAKL. Maka, ketiadaan saya di meja penulis tu mmg sudah dijangkakan...hehe.

PBAKL kali ini, menemukan saya dengan :-

1) pembaca yg mengumpul kelima2 novel saya. I really thank you all for that esp Puan Latifah, yg dah ada satu set novel saya di rumah, tetapi beli satu set lagi yang baharu kerana inginkan tandatangan penulis TIDAK DIVA seperti saya ni. I am so touched!!!

2) pembaca yg pertama kali membeli novel saya. Mainly pembeli SRV... saya ucapkan terima kasih juga kpd anda. Moga 'red velvet Raina' memenuhi citarasa!

3) pembaca yg dah lama mengikuti karya kecil-kecilan saya dan kami bersembang di FB. Di PWTC akhirnya kita berjumpa spt Kak Nor, Kak Wan, Kak Norizam, Safiah, Tulip Desa and a few others. Maafkan saya jika tertinggal nama anda... tetapi saya tetap hargai kehadiran anda!! Means a lot to me!!

4) rakan2 penulis yang hebat2 belaka...antaranya Nazurah Aishah (penulis Jemari Seni) yang baharu kali pertama bersua muka. Satu perjumpaan telah diatur antara saya dan dia lantas kami bertukar SRV dan BHAK (hehe... macam ada press conference pertukaran MOU la pulak!!) Thank you sis Naz for reading my novels!! And congratulations on your birth of Bukan Hanya Ada Kita (BHAK...am reading it!)

5) rakan2 yg dah tak berjumpa bertahun2 lamanya i.e Marziah (ex classmate), Kak Siti Mazlin (senior in CBN), Anie (junior in CBN), Ina (we used to go to the same tuition centre). Alhamdulillah,  good to see all of you again after almost 20 years!!

These are some of the pics. Terima kasih byk2 krn sudi tag saya di FB...:)
 Bersama adik-adik novelis yang hebat; Liza Nur & Weeda Airiza
Bersama kakak-kakak novelis yang gempak; Haiza Najwa, Raihan Zaffya and our Chief Editor; Puan Saadiah.

Tahun depan 2014, adakah saya akan berada di PWTC semula?? Semuanya bergantung kpd manuskrip ke 6 yang sedang saya usahakan ini!! Talking about it....adoooiii.... rasa nak menjerit dan meraung aje!!! Where's the momentum???

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...