Thursday, February 16, 2012

Aku Pilih Dia.... antara Raif Imran dan Ian Redza

Sejak APD mula dipasarkan Disember tahun lalu, saya banyak menerima feed back tentang 'pilihan' Johana. Ada yg sokong 100% dan ada juga yg tak berpuas hati.
Memang saya dah agak dari awal penulisan lagi... akan tercetus rasa tidak puas hati ini...:) Semasa saya sedang merangka APD di sebuah cafe yg terletak di Sri Hartamas, saya panggil a few close friends for breakfast. Saya brief mereka apa yang saya bakal tulis. Masa tu aje dah start 'bertelagah'....hehehe. Seorang kata "Aku nak Raif jadi hero!!' Seorang lagi, "Eh... mana boleh Raif jadi hero?? Ian lah!!"Saya senyum aje... sbb masa tu, dalam fikiran saya... APD memang ada dua hero (I purposely create them... dua org lelaki yg sama hebatnya) Saya tidak bias semasa menulis tentang Raif atau Ian... kerana dua2 watak saya enjoy semasa menulisnya. Malah, saya sayang kedua-duanya. Tidak ada istilah anak kandung atau anak tiri...{I pun macam Datin Raudhah gak tau...ahaks!} Cuma persoalannya, siapa yang akan saya angkat sebagai pilihan Johana.
Rupanya, bila APD dah diterbitkan... isu 'pilihan' Johana masih dipersoalkan...hehe. Maka dengan itu, saya terdorong untuk buat sesuatu... just for fun. And about a week ago, saya suka2 buat posting kat wall FB, suruh reader undi siapa yg sebenarnya lebih layak untuk dipilih oleh Johana...
Ini posting saya di FB...
Saya menerima byk komen ttg 'pilihan' Johana dlm APD. Ada yg suka... dan ada yg kurang berpuas hati. On behalf of Johana...{cewah...hehe...} saya nak buat survey sikit, siapa sebenarnya yang Johana patut pilih. Okey...mari kita suka2 vote!! :D

A) Raif Imran- 27, boyish look, smart & stylo (as Johana's description). Very caring (sanggup bersusah untuk Johana to the fact that he let Johana drives his brand new Scirocco!!) Responsible (he's been running his father's company without any complaint) A good friend & a great listener to Johana. BUT, as his mother puts it..."Raif tu...tak pernah lekat pada satu. Seribu itu kawan, berkasih pun seribu juga agaknya!"
B) Ian Redza-33, charming, cool & matured (as Johana's description). Very loving (and lovable by people around him) Generous (can put aside certain amount of his salary for charity). Very definite with his decission. BUT, he was once a sensitive and emotional son as his mother puts it..."Mampukah hati Ian dipujuk setelah Ian berjauh hati bertahun lamanya?"

Setakat ini, penerima undian tertinggi adalah....{jeng...jeng...jeng...macam Anugerah Bintang Popular lak...hehe}
IAN REDZA - 13
RAIF IMRAN- 7
Susulan daripada undian tersebut, keluarlah mcm2 pendapat.Ada yg kata, Ian jauh lebih baik drp Raif in terms of good qualities. No doubt that Raif pun byk good qualities.... i.e. seorang yg cukup caring terhadap org2 di sekelilingnya. Cuma, Ian ada plus point sbb hidup Ian tidak dikelilingi gadis2 spt kehidupan Raif yg colorful itu. :D
Ian dikatakan lebih matang dan lebih gentleman. Raif, walaupun gentleman... tapi ada emo sikit...hehe.
Ada pulak yg kata, Ian ni terlebih sensitive... nak merajuk bertahun2. Tapi ada jugak yg kata, Raif pulak yg tak sensitive terhadap perasaan Johana.
Ian is a go getter... tapi Raif, take things for granted. Masa Johana single, tak nak cakap apa2. Bila Ian muncul, barulah nak meluah rasa.
Dan mcm2 lagilah komen yg saya terima. Masing2 ingin mempertahankan 'pilihan' mereka.... and that really amazed me, you know!!
By right, Johana doesnt really have to choose who she wants... because it was a clear cut case to her ;) Tapi apa2 pun bagi saya, pemilihan Johana adalah berdasarkan "Kita berhak memilih yang terbaik..." She has the right to choose the best for herself. This is nothing got to do with being racist or whatever... mixed Malay-Scottish ke, Melayu tulen ke...hehe. Bukan bermakna, yang TIDAK DIPILIH itu tidak bagus, cuma yang DIPILIH itu lebik baik.
Sekali lagi, saya berterima kasih kpd anda yg sudi 'memperkatakan' tentang APD. Itu bermakna bila anda membaca APD (tanpa lompat-lompat bab...hu hu) anda turut berfikir ... menganalisa karakter yg saya cipta dan menghayati pergolakan jiwa watak2 utama itu!! Syabas dan terima kasih saya ucapkan!!

6 comments:

HanaHideaki said...

salam akak...
ian redza memang terbaik la..coolio habesan...hehe...
da best part dalam entri akak ni adalah...."This is nothing got to do with being racist or whatever..." lalala....

Hezzy Azra... said...

Salam Hana,
Dah baca APD ek?? Thank u...thank u!! So Hana pun vote for Ian Redza jugak la ye? Hmm... by right, u should...sbb Ian kan dah pilih joHANA...:D

Anonymous said...

yup..dah baca dah..u're welcome..:) cover yg menarik akak..my niece cakap..comel la..hehe..tapi kan akak Raif tu pun comel jugak tapi tak se cool Ian la kan..waiting for my "Ian" for real la akak..aisey..;)

-Hana-

Hezzy Azra... said...

Hana,
Color hijau tu yg naikkan seri cover tu...akak pun suka. Lain drp lain...;)
Raif tu emo skit...tapi hatinya baik dan ikhlas, kan? And hope u may find the real 'IAN' in ur life...insyaAllah. :)

Elynn Salina said...

APD memang best...Dua2 hero tu hampir seimbang kelebihannya...cuma bak kata hezzy..kita berhak memilih yang terbaik dan yg tidak dipilih bukan bermakna tidak bagus

Hezzy Azra... said...

Salina,
Terima kasih krn menganggap APD best!! Dan ye...saya sentiasa menganggap dua2 hero itu terbaik dalam kelas yg tersendiri...{cewahh...hehe}

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...