Tuesday, January 15, 2013

Our 10 + 13 years together...

Here we are... 23 years of being friends + lovers + husband & wife (3 + 7 + 13)

It's been a loooonnnng journey... tapi kadang2 saya rasa macam baru aje kenal dia...:D (Ayat gediks!)

Sebagai menyambut anniversary yg ke13 hari ni, saya akan cuba senaraikan sekurang-kurangnya 13 sebab kenapa saya suka dia dulu, kini dan selamanya... (macam iklan pulak dah...hehe)

Sebab-sebabnya:-
1) Dia tak merokok
{So kami bebas dari pencemaran asap rokok maka kesihatan kami sedikit terjamin...hehe}

2) Dia suka tgk bola
{Memandangkan saya enjoy tgk bola... maka saya memerlukan seseorang yg boleh enjoy tgk bola dgn saya...barulah kick sikit! Takkan kaki bola nak geng dgn kaki golf, betul tak? :D}

3) Dia pandai pilih kain/baju yg bersesuaian dgn saya
{Sejak dulu hingga sekarang, saya rasa 3/4 of my wardrobe tu... dia yg pilihkan baju dan kain utk saya. Selalunya, cantik di mata saya... tak semestinya cantik di mata dia. Tapi kalau cantik di mata dia... mmg confirm cantik di mata saya!! Hehe.}

4) Dia sayangkan kereta dia lebih drp dia sayangkan saya... (saya rasa, lah! Hu hu)
{Sounds ridicilous kan? But come to think of it rationally and with an open mind, saya lebih rela 'bersaing' dgn kereta dia drp terpaksa 'bersaing' dgn org lain...:D}

5) He's the best driver/instructor I have ever known
{Dah ramai 'students' yg menuntut ilmu memandu dgn dia... dan saya berbangga menjadi salah seorang studentnya yg berjaya!! :D}

6) Dia suka duduk rumah layan DVD
{Much better/safer than duduk melepak dgn kengkawan di gerai mamak atau coffee house atau karaoke centre atau seangkatan dengannya... ye tak? :D}

7) Dia sungguh tepati masa... very the punctual, you know!
{Kalau dulu janji keluar dating pkl 2pm...mmg tepat 2pm dia sampai. So saya tak perlu tunggu dan melangut sorang-sorang. But the disadvantage nya bila dh kahwin ni, kalau dia kata 2pm nak keluar... saya pulak yg terpaksa siap kelam kabut dan lintang pukang sbb dia dah tunggu dlm kereta tepat 2pm!! Hu hu}

8) Dia kata saya tak pandai gosok baju
{Bila dh terbukti yg saya tak berapa pandai gosok baju dia sehingga licin, maka all his office attires will be sent to the  laundry. Selamat akak drp kerja2 menggosok... hehe}

9) Dia lebih suka berSMS daripada bercakap telefon
{His SMS comes in almost every hour!! But well, it's better that way actually! Sebabnya, saya boleh bergayut lama2 dgn kengkawan saya tanpa mengabaikan SMS dia. Sbb kalau saya tgh on the phone dgn kengkawan dan tetiba dia cal... dh saya kena put down. Akan tergendala pulak gosip saya dgn kengkawan...:D}

10) Dia cukup pandai negotiate & bargain
{Kalau beli apa2 brg... saya mmg tak reti nak tawar-menawar. Tapi kalau dia, bab tawar-menawar ni, mmg  dia expert habis! Semua pekedai akur dgn tawaran yg dibuatnya dan pastinya proses membeli-belah akan menjadi lebih mudah dan menjimatkan duit kerana dia ada... hehe}

11) He's full of surprises!!
{Kalau cakap pasal kejutan yg dia pernah buat... mmg sejak dulu lagi saya asyik terkejut-kejut dgn dia!! Hahaha. Always expect the unexpected!! Tapi bila dah kawin 13 tahun ni, saya dah tak berapa surprise sgt dgn surprises dia tu... hehe. Coz I have known him quite well by now. Tapi tidak dinafikan, kerana satu 'kejutan' yg dilakukannya 20 tahun lepas... maka terjadilah relationship yg ada sekarang ini!!}

12) Dia selalu jawab "up to you... you should know what's good for you." atau "suka hati you lah, ma..." bila saya tanya pendapat dia ttg sesuatu perkara.
{Because of this answer, I started writing my first novel 7 years ago!! Kalau dia beri jawapan lain... gerenti saya tak akan cuba untuk menulis!!}

13) Dia sama zodiac dgn arwah abah saya
{Saya rasa arwah abah saya sayang dia dulu sbb keduanya sama zodiac. Or maybe, they understand each other's thinking. As for me, after 'dealing' a lot with my late father, maka saya rasa ada confident sikit nak deal dgn lelaki yg sama zodiac dgn arwah abah saya...;) }

Haaa... tu dia!! I managed to list down 13 factors why I like him... ok tak?? Semuanya sengal ek?? Hahaha...

On a serious note:-
Alhamdulillah... jodoh kami masih ada. Rezeki kami untuk bersama masih ada. Walaupun kadang2 ada rasa tak puas hati... dia bengang dgn saya, saya tersentap dgn dia... tapi bila fikir balik sejarah perkenalan dan percintaan kami... sesungguhnya ALLAH telah tentukan yg terbaik untuk kami sebagai hambaNYA. Dan mudah-mudahan, ikatan ini akan berkekalan selagi ada usia. I want to grow old with him... and cherish more moments with him {after spending half of my age with him...:)} In Sha Allah...

Teringat pulak lirik lagu Ratu Hatiku nyanyian Ahmad Dhani yg selalu berkumandang dlm kereta dia...

Kamulah ratu di dalam hatiku
Ku cinta kamu sampai mati
Takkan pernah ada wanita yang bisa
Menggantikan kamu di hatiku
Menjadi ratu di hatiku

Kalau saya nak perasan lagu ni dia dedicate untuk saya pun, apa salahnya kan?? :D

2 comments:

HanaHideaki said...

Salam akak...tu dia eh, entri meletup u..hehe...btw, congrats for da relationship..moga terus kekal bahagia hingga ke syurga ye akak...:) sy suka point no 1,2, 9, 10, 12 tu.. so sweet of u...hahaha

Hezzy Azra... said...

Salam Hana,
Meletop ek?? Hahhaa....takde la...biasa2 jer! Thank u for the wish... ;)
Point sengal la tu Hana... bukan sweet...:P

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...