Followers

Tuesday, July 19, 2016

Projek biskut kelapa

Haaa... tadi saya kata nak share apa yg saya sibukkan sgt spjg bulan puasa kan? 

This is it!! 

Projek buat biskut kelapa!! Hahhaah


Sebahagian drp tempahan yg saya terima.
 Akhirnya oven yg berusia hampir 20 tahun ni being full utilised. Infact... utilised to the max!! :)
 Ini pula tempahan utk yg taknak dalam balang. Box kecik mcm ni je. Sesuai utk letak dlm hamper atau goodies bag.
My last tray of biskut kelapa on the 21st Ramadan.

Saya menjual biskut raya pulak ke?
Jawapannya ye... saya buat dan jual biskut kelapa resepi mak saya. Tetiba aje pulak terjun dlm dunia baking and entrepreneur ni ye? ;)

Alkisahnya begini...

Biskut kelapa ni mmg kuih raya tradisi keluarga kami. Masa saya kecik2 dulu mak saya buat biskut ni tiap kali raya. And over the years...kami adik-beradik mengekalkan tradisinya hinggalah bila kami dah kahwin. Bila dah beranak bagai... dah cecah '3,4 and 5' series semuanya jadi malas nak buat biskut raya lagi. 'Biskut tunjuk' pun berlambak...so beli ajelah. Lagi senang, kan? Tak payah nak berpanas2 tepi oven membakar biskut, ye tak??

Suddenly, tahun ni saya rasa mcm dah lama benar tak makan biskut kelapa yg rasanya sama macam yg kami selalu buat dulu. Jadi...timbullah keinginan nak buat masa raya tahun ni. Dan bila saya ckp kat mak dan kakak saya... they were all very supportive of the idea. Siap order berbalang2. Tu yg buat saya rasa...ok lah... I take all the orders and start making this as one of my part time income.

Maka bermulalah saya bukak order pada kengkawan rapat dan kwn2 pejabat. Dan syukur... responnya agak bagus for a first timer baker mcm saya ni. Saya pun tak target beratus-ratus balang sbb saya sedar kemampuan dan kapasiti saya. Aiyoo... penat jugak weh...lenguh tangan menguli tepung. Dahlah tangan I kecik jer...:P.

Tapi dapat order close to 100 balang... saya dah kira itu yg terbaik dan termampu saya buat. Alhamdulillah.... rezeki yg ALLAH berikan utk saya.

Kalau diberikan kesihatan yg baik... mungkin tahun depan saya buat lagi projek biskut kelapa ni utk hari raya. Tapi kalau ada yg nak tempah through out the year as door gift atau saja suka2 nak buat kudapan dpn TV... anda boleh mesej atau email utk order....
Email: hezzy_azra@yahoo.com
Instagram: Hezzy Azra.
Facebook: Hezzy  Azra

0 say you... say me:

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.