Followers

Friday, November 02, 2007

Test-driving...



The latest model of Vios... kereta terkini yg saya dan husband test-drive. Easy to maneuver, but looks a bit feminine to me. Kalau saya nak beli Vios tu... harus kena letak bodykit ni! Baru la nampak sporty dan masculine skit! Tapi pokok pangkalnya...KALAU beli... hahaha


Well, test-driving has always been our favourite past time for ages! Be it secondhand or brand new cars on the road. Bukannye nak membeli pun... but just for the fun of it! Saje suka menjenguk showroom dan 'berlagak' spt ingin membeli kereta. But, the truth is, we just want to test-drive the car! Tapi, mana la tahu, kot satu hari nanti... terbuka pulak pintu hati nak menambah hutang yg ada... (this is one of the things we both are trying to avoid. Secara amnya, org2 M'sia ni mempunyai purchasing power yg besar dlm pembelian kereta. Mengikut kajian, M'sia merupakan antara negara yg mempunyai bilangan kereta yang banyak berbanding dgn population yg ada. The verdict... just look at the traffic now la!)


But whatever it is, I must say my appreciation to a few of the sales person that we came across. Walaupun, diorg ni sebenarnya tak pasti sama ada kami ni potential buyer atau tidak... tapi tetap melayan kehendak dan gelagat kami tanpa prejudis. Mungkin dlm hati, diorg mengutuk kitorg jugak kot... but the fact that they can still put on smiles on their faces (was it fake or wat? Entahlah!) kira ok la tu!


But there are cases, ada jugak jumpa salesman yg tak sporting sgt. Yang reluctant utk layan rupa sengkek mcm kitorg ni . There was one time, we both walked into this quite prestigious used car showroom... clad in jeans, t-shirts and sandals (kira selebet abis la masa tu)... mintak nak drive Audi A4 2.0T model 2004! Tercengang jugak mamat tu pada mula. Dan lebih kelakar, tengok ekspresi muka dia bila kunci kereta yg diunjukkan kpd husband... dan kemudian, husband jawab dgn selamba... "Oh, my wife is going to drive, not me!" Haha... ternganga dia sekejap. Nak kata 'tak boleh'... tak professional pulak kan? Nak kata 'ya' tapi dlm hati, he must've been very worried... "Alamak! Wife dia ke yg nak bawak? Kalau apa2 jadi, camana?" Some men are just being bias towards lady drivers... I can sense that from the look on their face! Why? What's wrong with lady drivers? Do not underestimate us, okay? Dan tak semua pemandu lelaki bagus2 belaka... ada jugak yg hancus kan? Well, I'm not saying that I'm a bloody good driver, but I was well trained by somebody who has started his driving career as young as 12 years old! Bukan nak puji suami sendiri, tapi di kalangan keluarga dan kawan2... he's known as the best & reliable driver! Dan salesman yg mcm nak tak nak tu pun terpaksa jugak izinkan saya duduk kat driver's seat sementara husband saya duduk kat seat belakang!


Walau apa pun, sepatutnya salesman tak boleh prejudis dan bias dlm memberi layanan kpd customer. We may not have the intention to buy the car now, tapi spt yg saya cakapkan tadi, mana la tahu, ada rezeki dan terbukak pintu hati kitorg nak beli kereta tu satu hari nnt... who knows, we might go back to you, right?

2 say you... say me:

Lily Haslina Nasir said...

alahai.. terliur nengok vios ni... tapi lagi stress bila baru ni ada kawan bawak balik oddeysse (betul ke eje) dari jepun... siap segala duit bayar tax cuma rm60 ribu.. mpv dia tu yg latest punya model..... huh, sepupu kita yg studi kat jepun jugak bawak balik honda stream baru utk ayahnya...cuma berhabis duit rm30 ribu.. uiiii rasa nak hantuk kepala dengar...

Hezzy Azra said...

haha... klau ckp pasal terliur ni, dh mcm2 keta yg buat saya terkecur dan terliur! tu la pasal, kalau ada sedara mara study overseas, boleh mintak tlg belikn keta sbb it's very much cheaper. tapi murah2 pun... sampai skrg saya tak terbeli jugak! mmg rasa nak hantuk kepala skrg ni!
p/s: saya nampak k.lily ari selasa di raya gathering alaf. ingat nak tegur, tapi bila tengok k.lily busy diinterview oleh krew SPM...saya pendamkan dulu hasrat tu

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.