Thursday, November 01, 2007

Our agenda for this weekend...


Football? Nak kata saya ni gila bola, well… frankly, I don’t consider myself as a female football maniac. Rasanya lebih ramai lagi org pompuan yg gila bola kat luar sana tu… yg tahu every details and latest updates about football. Tapi saya mengikuti jugak serba sedikit perkembangan sukan yg menjadi kegilaan ramai ni.

Bila time World Cup, sejak zaman sekolah hingga tahun lepas piala dunia 2006 di Germany, saya turut berjaga sampai ke pagi lebih2 lagi kalau favourite team atau favourite player turun padang. Sama2 bersorak dgn husband kalau goal. Sama2 berkongsi info kalau ada game yg salah seorang drp kami missed nak tengok! Atau saling mengutuk bila masing2 punya favourite team kantoi. Way back in 1990, masa tu saya dlm tkt 5. Seharian saya tersenggut-senggut dan tertidur dlm kelas sbb ‘meraikan’ kejayaan Jerman menjulang Piala Dunia bersama2 Juergen Klinsmann, Pierre Littbarski, Rudi Voller! Sehingga Cikgu kena ketuk meja kejutkan saya! Begitulah impak piala dunia kpd saya satu ketika dulu… dan mungkin juga kpd ramai org lain.

EPL? Pada awalnya, saya kurang mengikuti. Tapi bila dah kahwin dgn husband yg memang MU great supporter, yg selalu mengorbankan malam hujung minggu kalau ada match melibatkan MU… saya pun terpaksa beralah. Kalau dah asyik dgr citer pasal Sir Alex Ferguson, dari zaman Eric Cantona hinggalah kpd Ryan Giggs yg dah bermain utk MU selama 17 tahun, Roy Keane tinggalkan MU dan jadi coach Sunderland, David Beckham kena jual sbb gaduh dgn Sir Alex, Ruud van Nistleroy join Real Madrid, berbaloi MU beli player yg highly skilled spt Christiano Ronaldo dan Nani, Paul Scholes yg selalu panas baran kat padang, Van de Sar, Rooney, JS Park, Saha dan skrg Carlos Tevez… camana saya tak terikut? Bak kata pepatah… “If you can’t beat them, you join them!”
Walaupun tak semua game EPL saya tonton tapi kalau MU main, saya gerenti tengok. Walaupun tak menghadap TV 90 minit, saya masih menonton berselang-seli dgn membaca novel atau menulis manuscript di lap top. And this coming weekend, something that shall never be missed. Perlawanan antara MU dan Arsenal. MU yg cuba mengekalkan tangga pertama liga bertemu dgn Arsenal yg telah seri satu sama dgn Liverpool pada hari Ahad lepas. (Ada macam pengulas sukan tak? Hehe!) It’s going to be an interesting and entertaining game. Walaupun sebenarnya, bila MU lawan dgn Chelsea berebut takhta liga ketika zaman Jose Mourinho masih bersama… lagi best, lebih sengit, tersangat tension! But still, this is one of the game we are looking forward to.
Argh… there goes our weekend!

P/S: Though I’m not a football craze, but I still have these dreams of becoming a live spectator in one of those World Cup Finals. Or at least... sit on a bench, which is sponsored by Audi at Old Trafford to watch MU playing…

5 comments:

Lily Haslina Nasir said...

salam,
terima kasih sebab menyinggah ke blog akak.
akak ada terbaca n3 yg pasal minat menulis tu... kalau sungguh baik direalisasikan minat tu... kadangkala benda yg kita tak jangka akhirnya menghasilkan sesuatu yg manis!

Anonymous said...

Hellooo... pls check your fact, bukan MU teratas skrg ni tp Arsenal tau...walaupun baru bermaaf2an tapi ttg bola Arsenal rules OK, tiada maaf bagi MU...

Hezzy Azra said...

Kak Lily,
Berbyk tima kasih sbb sudi singgah umah saya yg tak seberapa ni. Mmg saya cuba merealisasikan minat menulis tu... cuma menunggu masa jer utk melihat hasilnya. Harap2 ianya sesuatu yg cukup manis...

Anonymous,
Sorry,OK... let me do the correction... MU yg menduduki tangga ke 2 berkongsi 26 mata dgn Arsenal di tempat pertama! Puashati?
I must have overlooked...thought that, masa MU kalahkan Middlesbrough 4-1 hari tu, MU terus on the top...

diamond baby said...

bola?...so i know now who to look for if i dont want to appear dumb on the subject matter :D

Hezzy Azra said...

DB- u can count on me, sis! Hahaha... tak le terror sgt, setakat info skit2 tu boleh ler harap...

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...