Monday, January 14, 2008

After 18 years...

This is my first time blogging from home… I mean, my new home. Alhamdulillah, walaupun belum sampai sebulan kami tinggal di sini, tapi kami dah dikira fully settled down… rumah pun dah ada rupa rumah!

Other than the internet access as our home amusement and entertainment, we also have my husband’s antique home theatre set. Kitorg ni kadang2 boleh jadi se'cheap-skate' dan se'oldies' yg mungkin… home theatre husband saya ni dia beli masa dia bujang dan ketika masih belajar di UK… let just say, more than 10 years ago! Tapi kami berjaya jugak membuatkan ianya berfungsi setelah dimamah habuk kerana tersimpan dlm bilik stor bertahun-tahun lamanya. He almost forgot that he had it actually! Dan bila mengemas semula berkotak-kotak CD lama yg dia beli dari UK, kami pun terjumpa semula CD-CD favourite kami masa bercinta dulu, all those love songs dedication… i.e Babyface, Jodeci, KC Jojo, After 7, Boyz 2 Men, Ralph Tresvant, Bobby Brown, etc... fuh, that brings back the old memories! Hahaha… jiwang karat la pulak!

Come to think of it, Goodness…I’ve known him that long, eh? Yup… we first met when I was only 17 years old. Bak kata dia… masa tu saya masih kurus kering dan hitam legam (well, wat do you expect? Asyik berjemur jer masa kat sekolah dulu… join cheerleading la, marching la. Tu tak termasuk lagi aktiviti berjalan kaki tengah hari buta dan menunggu bas uncle di dpn SJI’s cendol… CBNers hot spot! Hehehe)

We started as friends way back in 1990 and we became closer 3 years later. Even though it was a long-distance relationship but went thru it all without any difficulties. Then, he came back for good. Year in and year out... finally, we decided to get engaged. Six months later in the year 2000, we became husband and wife. And tomorrow 15th January, we will be celebrating our 8th wedding anniversary.

So, what have I/ we learned for the past 8 years (or is it, for the past 18 years?)
Love is blind… but marriage is an eye-opener
No marriage is perfect, but we can always make it as perfect as we can
The best way to solve problems… is to meet half way
Accept challenges and critics from each other (that is why, we always race with each other along NKVE!)
Don’t expect too much… it will cause headache and broken-hearted
Be a risk-taker and take everything as it comes
Instead of having a lot of things in common, you should also have a lot of arguments
Do compromise… even if you have to go to workshop alone! (So that he can go to pasar tani all by himself without interrupting my Sunday morning sleep!)

To my husband… I only love you on Two Ocassions; that is Day and Night!
"I’d rather have bad times with you… than good times with someone else. I’d rather be beside you in a storm… than stay safe warm by myself." - Luther Vandross. I'd Rather Be...

9 comments:

diamond baby said...

Happy Anniversary to both of you! I think you should blog about how u met exactly...wasn't it over the dunk in booth matter? Kan?

So bila nak ajak ke rumah? :D

Hezzy Azra said...

db - tq 4 the wish. yup... it was all about the dunk-in booth thing! but to blog about it in details...nnt la, kena bwk berbincang dulu! hehe

Datang jer la ke rumah... u r most welcome. but mind u, cannot do midnite dipping yet sbb mgmt belum bersihkan lagi pool tu.tension aku... slow yg teramat!

eses6456 said...

takkanlah nak bagi a peek of your home aje?...bila pulak nak let us feel the ambience duduk dlm 'rimba'...anyway hepi aniverseri, I'm sure u'll be more 'productive' in the new environment...

Hezzy Azra said...

eses6456 - harap bsabar tuan2 dan puan2... akan tiba masanya anda semua dijemput menikmati panorama rimba dari pondok saya tu!

thanx for the wish. hmmm... productive? how productive can one be? se'productive' mana pun... saya tak bleh challenge sesetgah org tu! hahaha

jogi said...

Tertinggal keretapi lagi entah utk kali yg ke berapa...;) Hari tu mcm t'dgr2, tapi tak confirm... jd tak wish apa2.

Hari ni baru nak wish. Happy 8th anniversary!

Hezzy Azra said...

jogi,
klau tak nak tertinggal keretapi... bwk la V6... hehe

terima kasih atas ucapan tahniah tu. tak kisah la baru nak wish atau apa, sbb ucapan tu masih valid sehingga 15 jan 2009!

laila kamilia said...

hai hezzy, saja nak datang menjengah... happy 8th anniversaries. saya pun akan sambut yg ke lapan labour day ni....semoga aman dan berbahagia selalu

jogi said...

Bawak V6? Haha... setakat ni mmg jd penumpang je...

Hezzy Azra said...

laila,
terima kasih krn sudi menjengah.
oh ye ke? sama pulak tahun anniversary kita. cuma saya masih ketinggalan...dah kawin 8 thn, anak baru sorang tu jer...

jogi,
sampai bila nak jadi penumpang? tak best laa... kasi lenjan itu kereta! (nasihat berbaur hasutan... jgn sampai cik abang awak dgr!) hehe

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...