Wednesday, March 26, 2008

Aper nak beli nih?

My husband’s birthday is just around the corner…
Dan seperti tahun2 sebelum ni, saya masih tak tahu apa nak beli utk birthday dia kali ni. Mmg saya hopeless… fail tiba bab2 sebegini. Hampeh (may be that’s the correct word!)

I know he likes surprises but I’m just not into that… tak reti nak surprise2 kan org. Sepanjang 3 thn berkawan dgn dia, 7 thn bercinta dgn dia dan 8 thn berkahwin dgn dia… and that is equivalent to 18 years, tapi bila tiba jer bulan April, mula la saya menggagau utk cari present utk dia. Bukan saya tak tahu apa yg dia suka. Dan dia punya preference mmg lain drp org. The colours, the style, the design… he’s very particular and that is why, his choices are very limited.

Ada org kata, tak kisah la bagi apa… the thought that counts. Even if I bake him a cheese cake or cream puff for his birthday… it’s already good enough. The effort I make… that’s the most important, right? But I don’t feel good about it… seriously! Sbb dia jenis yg akan bagi saya ‘present/surprises’ tak kira masa… no particular ocassion or reason. Tup tup… ada jer… dari sekecik, seremeh benda hingga sesuatu yg saya suka. Walaupun kekadang hanya beg telekung (bila dia perasan saya tak de beg telekung! Pergi mana2… isi telekung dlm beg plastik..)

Saya pernah ajak dia pegi shopping mall bila birthday dia. Saya kata, grab aje lah apa2… nnt saya bayar. But that method doesn’t work. Because he ended up buying something for me instead of me buying a present for him! Hahahaha… saya yg ‘grab’ something… tak senonoh betul saya ni! Kaedah lain yg saya pernah gunakan…. Saya tanya dia, apa benda yg betul2 dia perlukan atau benar2 dia minat/idamkan… beritahu dan tunjukkan pada saya in advance. Nnt saya pergi beli dan wrap cantik2. Bila birthday dia, saya hulurkan. Kaedah tu menjadi, cuma tak best sbb tak de elemen-elemen surprise. Kaedah terakhir saya gunakan… saya terus terang dgn dia berapa peruntukan saya utk present dia. So, pandai2 la cari sendiri brg apa yg sesuai dgn budget saya tu… klau kurang tak pe. Tapi klau lebih, bayar sendiri! Hehe. And that was when he decided to buy a good/new absorber/suspension for his car! How unromantic!

And recently, I had a discussion with my 5 years old daughter a.k.a AHA (her initial name) on this matter. And the interesting discussion went something like this:-

Saya : Kita nak beli apa utk papa punya birthday?
AHA : Kita belikan papa kereta mewah la… sports car!
Saya terdiam kejap. Berangan kalau saya boleh jadi spt Victoria Beckham yg menghadiahkan David Beckham sebiji kereta sports!
Saya : Mak ooi… mana mama ada duit byk mcm tu nak belikan papa kereta mewah (kembali berpijak di bumi nyata! Kalau setakat kereta Ferrari RM8.90 yg dijual di merata Shell station tu… boleh la kot! Hahaha… well having said that, I have already collected 6 out of 7 for him. Tiap kali saya isi minyak kat Shell, saya belikan utk dia! Kira present la jugak tu kan? Cheap skate betul…)
AHA : Atau kita belikan papa remote…
Saya berkerut sekejap.
Saya : Remote? Remote apa? Remote kereta jer… bukan kereta? Atau remote Astro? (sbb AHA selalu berebut remote Astro dgn papa dia. So, may be she’s trying to avoid the incovenience by having another remote…)
AHA : Bukan remote tu… remote yg bleh control kereta tu… mcm yg ada jual kat Toys R Us….
Saya : Oh okey… (saya mula faham maksud dia). Tapi papa dah besar, tak kan nak beli toy utk dia? Apa kata kalau kita beli tie?
AHA : Boleh jugak… tie warna pink… gambar power puff girls!
Saya dah tergelak.
Saya : Tak kan papa nak pakai tie warna pink… ppg pulak tu!
AHA : Tak pe la… nnt klau org ofis tanya, papa cakap… anak saya suka! (Being the daddy’s little girl, dia tahu papa dia mesti beralah dgn dia!)

Kesimpulannya… saya tak tahu kaedah mana yg patut saya gunakan tahun ni. Atau mungkin saya ikut aje cadangan AHA. Any suggestion dear friends?

4 comments:

Lily Haslina Nasir said...

hezzy...
akak pun masalah yang sama mcm hezzy.. bulan april jugak...
alah, payahkan nak bagi depa hadiah apa...

diamond baby said...

babe, jom pergi mattel punya warehse sale esok. engkau boleh beli car toys tu for amran..hehe. btw, engkau pergi tak rumah fida?

Hezzy Azra... said...

Kak Lily,
Tu la pasal... nape ye susah sgt? Sama ada kita ni kureng memahami kaum adam atau kaum adam itu mmg begitu kompleks utk difahami? Dah fening2 kepala nak pikir ni...tak berapa hari jer lagi...

Hezzy Azra... said...

Db,
Babe... good idea, after all men can play toys all of his life, kan? Susah2, aku balut jer cantik2 Ferrari 6 biji yg aku beli kat Shell tu... hehe

Yes, I am going to Fida's house. Kita jumpa sana jer la... u r going right?

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...