Followers

Wednesday, March 12, 2008

A lesson to be learned and an eye-opener to everyone...

It has been 5 days after the 12th general election but still, it’s the hot topic everywhere at any point of time. Masih panas… sepanas beberapa kerusi yg dipertandingkan hari Sabtu lepas!

Tahun ni masuk kali ke 3 saya menjalankn tanggungjawab sbagai pengundi. Saya tidak mengundi di kawasan tmpt kelahiran, sebaliknya di kawasan saya dibesarkan… namun masih di dlm negeri yg sama. Selepas mengundi, kami semua seramai 26 org (termasuk mak, kakak, mak cik, pak cik, sepupu & anak2 buah) berkumpul di Pertak for weekend getaway. We don’t come from a BIG or huge family… but being able to gather 26 of us… it is a BIG thing!

During the tea-time with teh and kopi o panas, karipap, keropok lekor, kerepek, cakes and breads… we were all talking about our polling experiences. Pakcik & makcik saya bercerita… turun aje dari kereta nak mengundi… wakil dari parti2 yg bertanding, siap bukakan pintu kereta dan memayungkan pakcik & makcik saya sehingga ke tempat buang undi… ala2 YB gitu! Saya dpt personalized SMS drpd calon ADUN kawasan saya sehari sblm mengundi tu… nak pancing undi! Husband saya pulak, pkl 8 dh beratur dan dia org yg ke 6 dlm barisan tapi sudahnya nak dekat pkl 9 baru dpt mengundi. Sebabnya… computer broke-down la pulak… dan entah apa2 benda lagi. Well, they should have sorted it out a day before that, isn’t it? Mak saya sampai tmpt mengundi 5 minit sblm tutup dan mcm2 lagi cerita yg dikongsi.

While having dinner with ikan bakar cicah asam, sambal sotong, rendang daging dendeng, gulai lemak nenas ikan masin, pucuk paku, belacan…we were all sitting in front of the TV, eargerly listening to news and election cross over. Sudah mula rasa bahang keputusan… those expected and unexpected results. Mula lah keluar gossip tu, gossip ni… jokes tu, jokes ni… all the ‘inside’ stories… those unknown and known facts! Almaklumlah… semua kat situ ex-govt servant, still servicing in govt or semi-govt sector and organization which strongly back the govt (kecuali saya, husband dan seorg cousin yg keje dgn private sector!) Mmg hangat la mlm tu dgn mcm2 citer sehangat ikan bakar yg baru diangkat dari atas bara! And we all slept at 5am with mixed feelings of shock, sad, frustration and relieved in us…

Over breakfast with Nescafe and Milo, roti canai and nasi lemak… we were still distraught with the downfall of our home state to the Barisan Alternatif!

Macam tak percaya aje… tapi bila fikir secara rasional… this should be a lesson to all. Some of them may just take things for granted… and let this be an eye-opener to those who blindly close their eyes all these while. Setiap yg berlaku tu ada hikmahnya, mesti ada sesuatu yg boleh kita ambil sebagai iktibar… jgn tamak dan jgn riak. Tapi jadi lah lebih down to earth and more responsible. Yang kalah itu tidak semestinya tidak bagus… dan yg menang itu bukan semestinya terbaik… tapi keadaan/persekitaran yg menentukan siapa yg menang dan yg tewas. Sometimes, you can be very lucky but there are times when luck is not on your side. Walaupun mungkin yg menang itu dgn cara yg tidak sepatutnya, but the truth will reveal one day. So, jgn arrogant atau over confident. Or may be, this is the turning point for the whole nation… (or is it a catastrophe?) But then again, this is what the majority wants… winds of change. Whether it’s going to be a ‘change’ from bad to good or bad to worst… we’ll see about it!

Selama saya bergelar pengundi, tidak pernah sekali pun saya mendengar sebarang ceramah politik yg berapi-api tu, baik parti BN mahupun BA setiap kali menjelang pilihanraya. Sebab bagi saya, penceramah itu semua oppurtunist. Apa isu yg hangat, itu lah yg cuba dimanupulasikan. Maka saya tak pernah terpengaruh dgn cakap2 politik setiap kali keluar mengundi. Dan kerana itu, saya tak hairan dgn apa yg mereka canang dan janjikan selain drp melihat sekali pandang manifesto yg diperjuangkan. Politicians are being politicians… they can really talk! Dan kpd yg sudah diberikan mandat utk memerintah, tak payah ckp byk2… just deliver whatever you have promised!

Anak saya (AHA) bersama sepupu2nya… may these young generations face no predicament in future, due to our choice on that historical day; 8th March 2008!

4 say you... say me:

diamond baby said...

babe, aku habis baca je post engkau ni, terus aku berkobar2 nak cari makan...giler macam sedap je korang makan....sambil gossip pulak tu.

sesamalah kita berdoa for our future. maybe it will be better for us..who knows...insyallah!

Anonymous said...

Hezzy, leave our children's future to Allah, for now we do our best, based on correct values and principles...makan ramai2 ngan keluarga is correct value, democracy is correct principle...gossips???

Hezzy Azra... said...

db,
hari tu 'hari makan sedunia'... mmg kitorg mengunyah jer! sampai smlm pun aku kenyang lagi... haha

yeah, let's just pray for the best... but still, the main worry is the SIL's own agenda!

Hezzy Azra... said...

Anonymous,
True... our children's future in in GOD's hand.

The best we could do now is to get together again and makan-makan with more gossips to share! Lagi pun kitorg bukan ahli politik atau entreprenurs yg terasa sakit selepas election hingga tak lalu makan...

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.