Thursday, March 06, 2008

Facebook And Friends

When I was invited to join Facebook… I accepted it half-heartedly. Bukan pasal apa, sbb saya ni bukannya rajin sgt nak melayan benda2 spt Friendster, Myspace, Tagged, Hi-5 dan segala yg seangkatan dengannya. Saya akan joined tapi lepas tu sonyap je la! Sori ye kengkawan yg susah pyh invite tu… but I do appreciate ur sincerity to include me in ur list!

But after sometime, I do find tat Facebook is quite interesting. Even though I don’t like to be poked, neither do I want to poke you people… but to receive those virtual hugs & kisses, gifts and sweet messages… well, it’s kind of cool, actually.

When I start to browse for friends I know in Facebook, saya ‘ter’jumpa semula kwn2 lama. Bukan setakat kwn tingkatan 5… tapi kwn darjah 5 jugak, hokay? Kelakar bila tengok latest gambar kwn2 punya ex-girlfriend/boyfriend. Dulu masing2 muka bebudak jer… skrg vogue dan macho abis! Jumpa ex-bus mate. Ex-cendol mate pun ada. The best part is, jumpa semula adik angkat saya, ‘adik ipar tak jadi’ pun terjumpa jugak…. hahaha! And I got really excited, when few of my juniors added me… esp this girl yg rapat sgt dgn saya masa zaman sekolah dulu. Tapi kitorg lost contact bila dia pergi France. Ingat jugak adik2 ni kat kakak senior ni ye? Hehe. Wow… there are times when this facebook really got me hooked… despite the fact that I only have 38 friends in the list so far!

And because of Facebook, I managed to meet up with my senior (yg saya tak jumpa 20 tahun lamanya!) Hari Sabtu lepas, kami berkesempatan utk lepak di Friendster Dsara Perdana… saya bwk sekali anak dara saya tu. Sedar tak sedar, time flies and the last time we met… we were still in school pinafore way back in 1988! Sekarang bila jumpa siap bawak anak sekali!

Husband saya kekadang give-up dgn saya… bila saya bercerita ttg kawan yang ini, kawan yang itu. Dia akan kata, saya ni ramai benar kawan! Ramai sgt ke kawan/kenalan saya? Tapi kalau ikut pukul rata… mmg kawan saya lebih ramai drp kawan dia! Hahaha… sori, babe!

Nak kata saya ni glamour sgt kat sekolah… tidak sama sekali. Nak kata pelajar cemerlang, pun tidak jugak! Tapi saya berjaya kumpul ramai kawan zaman sekolah dulu, berbanding dgn waktu di kolej dan era bekerja. Dan kawan2 saya terdiri drp kategori yg berlainan. Ada kawan saya yg straight A's student di sekolah dulu (yg tolong ajarkan saya Commerce… hehe). Saya ada kawan2 utk bergelak-ketawa. Saya ada kawan yang ‘cuma kami saje yg faham jokes nye!’ Saya ada kwn yg serius… yg akan tegur klau saya buat perangai merapu. Saya ada kawan yg boleh saya tumpang bahu mereka utk menangis. Saya ada kawan yg mempunyai hobi yg sama. Dan saya juga ada kawan yg tak serupa langsung pemikiran dgn saya… but still we can be friends until now.

To all my friends out there, jgn putus asa utk invite saya lagi… hehe. Mungkin saya tidak serajin mana utk membalas mesej anda… or blow kisses to all of you, but I do enjoy your company. Sekali sekala, seronok jugak melayan Facebook ni… and may all of us stay in touch!

6 comments:

diamond baby said...

a'a bestkan...wei engkau melepak dgn sapa tak ajak tu :(
sedey ler camni...

hopefully aku yg bergelak ketawa and can nangis atas bahu tu kay....

and ngape kalau kawan dari sekolah dulu tak jumpa lama tapi bila jumpa as if tak pernah berpisah but kalau kawan kat tmpt kerja kalau berpisah, terus cam stranger gitu? sila jawab cik novelist! :D

Hezzy Azra... said...

db,
aku melepak dgn arfah & jun ishak... bukan tak nak ajak tapi kau kan dh kata, kau busy sepanjang bulan! hehe

babe, thnx 4 being one of those in tat category

jawapan kpd soalan kau tu: aku rasa sbb kwn2 sekolah ni membesar dan dewasa bersama2 dgn kita... sbb tu friendship tu makin lama makin kuat dan matang, rather than kwn2 kat tmpt kerja yg rata2nya kita kenal bila kita dah dewasa/matang... ish, wat crap am i talking about? buat2 paham je la ye... hehe

diamond baby said...

paham..paham..hehe

so how's dear jun? what's up with her? and what is friendster DP?

Hezzy Azra... said...

tima kasih krn memahami... hehe

jun sihat walafiat... still the same old jun! 'Friendster' ni cafe kat bwh Emerald Condo... a nice place to lepak. May be we should have coffee-coffee there too

babe, 'ur x-class mate cum our x-bus mate' just added me in her Facebook list... i'm still contemplating to accept or not... segan la, pasal dia dh bawak 5 series... hehe

tresor said...

yeah.. thanx to facebook! :)

Hezzy Azra... said...

tresor,
tu la pasal... klau tak de facebook... kat mana la i nak cari 'adik' i yg sorang ni,kan?

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...