Friday, November 07, 2008

Chapter 47 ~Page 353

Full lyrics of Ready Or Not...



I'll give you the sun, the rain, the moon, the stars and the mountains
I'll give you the world
And all that you wish for
And even more
Girl I love you more than you could know
And that's for sure
I'd climb the highest hill, cross the widest sea
Nothin could discourage me
And I pray that you will be
Always there for me
Forever more, ohh ohh ohh



Chorus:
Ready or not
I'll give you everything
And more
All that I've got--it's yours
I'll give you everything
All that you're looking for



I'll give you my heart, my soul, my time, my love is a fountain
I will be your earth
Oooo and all that you need for
And even more
Cause girl I love you more than words can show
My love is pure
I'll walk a thousand miles, sail a thousand seas
Nothin will discourage me
And I pray that you will be
Always there for me
Forever more


Ready or Not (Don’t you know, don’t you know you should know?)
I’ll give you everything—ooooo
And more—I’ll give you more, you’ve got to know it baby
All that I’ve got—baby it’s your little girl
I’ll give you everything -– every little thing
All that you’re looking for.


Oooohhh everything is not anything
If your not here to share my dreams
You don’t know what it means to me
If you’ll accept my love
Oooohh I dedicate my love, my soul, my heart beats for you

Girl I can’t get enough
So I wait for your love
There’s nothing that I rather do


Lagu tangkap cintan nih! Hehe

Saya pernah menggilai lagu ni satu ketika dulu. Pertama kali saya dengar lagu nyanyian After 7 ciptaan Babyface ni, rasa syok gila! Mungkin pada tahun 1989/1990 kot (masa tu saya bukan bersekolah rendah, tapi form 4/5... hehe) Woow... tat is almost 20 years ago!

Melodi lagu ni mmg mendayu... liriknya pun lentok abis la kiranya... sesuai la utk pasangan yg hangat bercinta... hehe

Tapi kalau hayati lirik lagu ni... secara logik dan waras... saya terfikir beberapa perkara.

1) Why would I want to be given the sun, the rain, the moon, the stars and the mountain??? Awat la nak menyusahkan diri? Nak buat apa matahari, hujan, bulan, bintang, gunung ganang, segala... it's not tat I want to rule the world!

2) Why should you climb the highest hill, cross the widest sea?? Tak gayat ke? Pandai sgt ke berenang?? Swimming pool 1 meter tu pun belum tentu boleh lepas...

3) Why do you have to walk a thousand miles, sail a thousand seas?? Nak jadi peserta marathon ke nak bercinta? Nak belayar macam Datuk Azhar Mansor? Tak mabuk laut ke nanti?



But still, I must admit... there are a few beautiful lines in this lyrics (yg saya bold kan tu!) Yang pada pendapat saya, boleh diterima dek akal... yg boleh digunapakai, yg berpijak di bumi nyata, bukan di awang-awangan, quite rationale.

If you love someone, you might want to give everything, not just anything...and you will always pray tat he/she will be there for you... forever more. You cant get enough, so you'll just wait for his/her love... there's nothing elso that you'd rather do, anyway!



Agree with me??

8 comments:

nacha said...

yes, i agreed. tapi tu la.. bila tgh asyik-mashuk bercinta org kata bukit-bukau sanggup kudaki, lautan luas sanggupku renangi... hehehe... bila nafsu beraja di hati mcm tu la jadinya. kdg2 bila fikir2 balik masa tgh bercinta byk benda yg lawak jenaka telah dilakukan.

eses said...

Sebenarnya di situlah letaknye kekuatan lyricist. Kalau Hezzy perlu sampai ke muka surat 353 untuk membolehkan pembaca menghayati kesyahduan cinta Akmal kepada Risa, lirik lagu ini merangkum segalanya…hehehe…but then again it is not a substitute to KT, teruskanlah berkarya!

Hezzy Azra... said...

Nacha,
Tu la.. masa bercinta sakanlah tetiba ada kebolehan utk jadi pendaki gunung la, perenang la dan sebagainya! Macam-macam...

Dan betul tu... masa bercinta, benda2 yg mengarut, merapu, tak masuk akal... itu la yg dilakukan dgn penuh rasa bangga dan gumbira! haha

Hezzy Azra... said...

eses,
Sebenarnya saya mmg kagum dgn semua penulis lirik. Dlm beberapa baris ayat saje, segala perasaan/maksud boleh disampaikan... sedangkan saya kena menulis beratus2 mukasurat utk menceritakan semua tu!

InsyaALLAH... saya akan terus berkarya. But this time around, what will be the theme song?? "larut nan denai, larat nan damai!" adus...sadistnya.... hahaha

[Fadilah Diyana] said...

salam kak hezzy...tak saya memang xsangka lirik tu dah lama ada...tp saya memang layan habis lirik tu...tu pasal saya tulis semula kat entry haritu...berulang2 kali saya baca...tp susah nak dpt lelaki sesweet tu...

Hezzy Azra... said...

salam fadilah diyana,
lagu tu mmg dah lama, dik...zaman akak muda2 dulu! hehe. tapi lagu tu sampai skrg pun bleh layan lagi gara2 liriknya tu.

InsyaALLAH, boleh cari lelaki sesweet tu...kalau tak pun, hampir2sesweet gitu boleh jugak, kot? :)

jogi da bomb said...

Lagu tu 1st time dengar, mmg trs jatuh cintan. Lirik dan melodinya mmg kena. Sesuai sgt dinyanyikan oleh Akmal...

Hezzy Azra... said...

Jogi,
Ingatkan akak sorang je yg jiwang karat dgr lagu tu! Hehe

P/S: Mana tahu sesuai dinyanyikan oleh 'Akmal'? Pernah dgr 'Akmal' nyanyi ke? :)

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...