Friday, May 08, 2009

Mother's Day & being a mother...


Tanggal 10 May nanti… diiktiraf sebagai Mother's Day. Sana sini dah heboh dengan promosi sempena meraikan kaum ibu dan macam2 program yg telah dirancang. Hari yg turut membuatkan saya terfikir dan mula menilai diri sendiri, have I been a good mother all these years?

I’m a mother to a 7 year old daughter. Masa dapat tahu saya mengandung, I had a mixed feelings. Syukur, seronok dan takut. Syukur dan seronok kerana saya bakal dikurniakan anak yang ALLAH amanahkan. Tapi takut teramat sangat… tak tahu sama ada mampukah saya melaksanakan tugas mendidik anak yang ALLAH kurniakan dan amanahkan itu? Jenis ‘mak/mama’ yang bagaimanakah saya nanti? Boleh ke saya jadi seperti mak yang cukup bersabar melayan kerenah saya masa kecil-kecil dulu? Mampu ke saya tenang seperti mak ketika berhadapan dengan kenakalan saya ketika meningkat remaja?

Setelah 7 tahun bergelar mama, I tend to realize that it’s not an easy task to do. Everybody can be a mother, but how to be A GOOD mother is the major thing! Tidak semestinya jika anda mempunyai PhD, Masters atau degree… gerenti anda akan menjadi ibu yang baik. Dan tidak semestinya, jika anda tidak pernah memijak tangga universiti, anda tidak boleh menjadi ibu contoh. Bagi saya itu semua bukan ukuran, tapi kita mengukurnya dengan melihat apa ‘hasilnya’ anak yang anda didik itu. My philosophy is simple… It’s not the degree you hold, but it’s how your kids being raised!

Saya ambil contoh, mak saya. Dia tak belajar tinggi sehingga peringkat universiti… tapi pengetahuan dan kesabaran mak saya cukup tinggi hingga kami tiga beradik jadi begini. Bukanlah nak kata kami semua ni cukup sempurna, tapi kekurangan kami tidaklah seteruk mana.

Saya mengaku saya masih banyak kekurangan dan saya masih lagi di peringkat pembelajaran untuk menjadi mak/mama. Ada banyak lagi yang saya perlu tahu. Kalau masa AHA masih baby lagi, saya kena belajar bezakan erti tangisan dia. Bila dia dah besar sikit dan pandai show tantrum, saya kena belajar camana nak handle tantrum nya itu. Sekarang ni dia dah darjah satu, saya kena belajar untuk faham pemikiran budak seusianya. Tak lama lagi, bila dia dah jadi anak dara, mungkin saya kena belajar camana nak fahami dia kalau tetiba dia beritahu saya, dia sedang bercinta! As the conclusion, the learning process of a mother will never stop!

And I’m not learning or trying to be a superwoman… neither do I want to be a supermama. I just want to be like my ideal mother, so that in future, I can be an ideal mother to my daughter!

Happy Mother’s Day to all mothers out there!
You're Really A Mom When...
You count the number of sprinkles on each kid's cupcake to make sure they are equal.
You want to take out a contract on the kid who broke your child's favorite toy and made him/her cry.
You have time to shave only one leg at a time.
You hide in the bathroom to be alone.
Your child throws up and you catch it. Someone else's kid throws up at a party and you keep eating.
You hire a baby sitter because you haven't been out with your husband in ages, then you spend half the night talking about and checking on the kids.
You hope ketchup is a vegetable because it's the only one your child eats.
You obsess when your child clings to you upon parting during his first month at school, then you obsess when he skips in without looking back.
You hear your mother's voice coming out of your mouth when you say, "Not in your good clothes."
You stop criticizing the way your mother raised you.
You read that the average-five-year old asks 437 questions a day and feel proud that your kid is "above average."
A Mom's Dictionary:
* Bottle-feeding: An opportunity for Daddy to get up at 2 am.
* Family planning: The art of spacing your children the proper distance apart to keep you on the edge of financial disaster
* Full name: What you call your child when you’re mad at him.
* Grandparents: The people who think your children are wonderful even though they’re sure you’re not raising them right.
* Independent: How we want our children to be as long as they do everything we say.
*Dumbwaiter: One who asks if the kids would care to order dessert.
*Hearsay: What toddlers do when anyone mutters a dirty word.
*Sterilize: What you do to your first baby's pacifier by boiling it, and to your last baby's pacifier by blowing on it and wiping it with saliva.
*Two-Minute Warning: When the baby's face turns red and she begins to make those familiar-grunting noises.

2 comments:

Durrah Fatiha said...

Hezzy,
Hanya org yang dah melalui proses menjadi seorg ibu yang mampu menghayati perasaan seorg ibu...

Hezzy Azra... said...

Salam Kak Durrah,
Betul tu kak. All these while, we tend to take things for granted. Kita faham, tapi kita tak pernah rasa. Tapi bila dah jadi ibu... baru benar2 tahu apa yg seorang ibu sering rasakan...

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...