Tuesday, May 12, 2009

The One Year Old Pug...


Yeah… I know, it’s just a Pug… not M3, SLK or even an Imprezza WRX. But I love the awesome feeling of driving it. Macam rasa bawak rally car! Haha… perasan! Tapi betul apa… Pug model yang sama seperti saya tapi berenjin 2.0 litre, memang rally car pun.

Masa saya nak miliki dia setahun lalu, saya berfikir lebih seratus kali. Malah, saya pergi test-drive lebih daripada tiga kali! Sebabnya, saya bukan orang kaya… yang mampu beli apa-apa saja kereta dan kemudian, senang-senang tukar kereta. Not just I need a car to take me from point A to point B, but… I want to own a driver’s car!
Saya memang agak sukar bila tiba bab nak membeli kereta. Kalau ikutkan nafsu dan hati, kereta idaman saya macam-macam. Tengok ajelah gambar kereta yang terhias dengan cantiknya di tepi blog saya ni… haha. Tapi saya sedar diri, kemampuan saya setakat mana saje. All those German cars, are still not in my budget. Maka sebab itu, saya cuba mencari kereta yang saya minat, stable, reliable, saya tidak teragak-agak untuk pecut, yang tak sempit sehingga berlaga lutut dan tak besar sangat sehingga saya tak tersentuh dashboard!

Once I decided on that car… husband saya tanya berulang kali “Are you sure this is what you really want?” Saya jawab kat dia… “Jangankan nak beli Audi A4… Airtrek second hand pun tak mampu lagi… so, beli aje lah yang ni!” And with that, each one of us own a French car now!

And I think I have made the right decision… I have no regrets at all. Sepanjang setahun, saya cukup berpuas hati dengan performance of this ‘lion brand’…. 0-100KM acceleration is rated at 15.2 seconds. After all, it’s only 1.4 litre with 8-valve SOHC engine. I cannot compare with my old 1.8 litre Putra (yg dah jadi arwah tu! Uhuk uhuk)… 0-100KM at 8.7 seconds with 16 valve DOHC engine, right? But when you have reached certain speed, it’s quite stable. Sebab tu kami pernah buat record… Kangar-KL in 4 hours, KL-Penang in 3 hours. In terms of petrol consumption, RM55 can go up to 400KM for town driving. But if it is constant highway driving… it can even reach 500KM. Servicing is being done every 10,000KM. And what is the most important thing is that, there’s no problem so far. Be it major or minor (i.e no weird sound coming from the dashboard… atau power window sangkut ke…hehe)

Sempena dia berusia setahun ni, saya rasa nak ubah sikit kelainan pada penampilan dia. Hmm… apa ye? Ada intention nak tukar tayar… daripada 175/65R14 kepada 180/60R14… biar lebar sikit. Low profile tyre… sure best bila cornering! Hehe. Tapi husband saya kata, tayar tu belum botak lagi… rugi pulak rasanya kalau tukar sekarang.

Nak tambah bodykit? Saya memang suka kalau kereta saya nampak sporty, baru masculine sikit. Tapi husband kata kereta tu ladies car … buat camana pun masih nampak feminine di mata dia! Argh!!

Or may be I should get it tinted. Cuaca sekarang ni panas terik… my kulit like terbakar even though I’m inside the car! Hehe. Lagipun, elok juga cermin gelap sikit… biar orang tak berapa perasan siapa pemandunya bila saya merempit. Haha.

Yeah, may be that’s the best idea for now!

2 comments:

Eka Fahara said...

Hezzy oh Hezzy....
Alahai...segala benda pasal kereta kau tahu!!
Kak eka sampai hari ni nak isi angin tayar pun tak tau lagi!!! !hehehhe
For sure continental car is BRAVO!!

Hezzy Azra... said...

Salam Kak Eka,
Ala... tahu sikit2 jer kak. Itu pun sbb husband slalu ckp kat saya... "jgn tau bawak keta jer.. tapi tak tahu apa2 pasal keta!" So, belajar la apa yg perlu! Hehe

Yup... the continental driving experience is different!

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...