Followers

Wednesday, June 30, 2010

Antara World Cup, Countdown CTB & MOU...

World Cup
Sudah 20 hari berlangsungnya World Cup. Kegilaan saya menonton World Cup rupanya masih ada… Cuma sedikit berkurangan berbanding masa muda2 dulu. 20 years back… saya lagi kemaruk rasanya. Sanggup berjaga hingga pagi dan tersenggut di dalam kelas! Nasib baik saya pass jugak SPM dulu… merasa jugak dapat gred 1…hehe.

Not to say tat I watch every single game… tetapi setakat ni, byk jugaklah game yg saya tengok. Kalau tidak full time pun, half time saya menghadap tv jugak. Kalau ‘ter’missed sbb tertidur… first thing in the morning, tengok highlight of each game di Astro. Watching the goals can be very entertaining for me… sebab tu aktiviti menulis pun ditolak ke tepi!! Hehe. Mujur World Cup ni sebulan aje… dan tinggal lebih kurang 2 minggu saje lagi saya perlu mengikuti perkembangannya.

Countdown CTB
Ye… penantian saya yg sudah berbulan… kemudian bertukar kepada berminggu dan kini, InsyaALLAH… CTB akan berada di pasaran beberapa hari sahaja lagi. ALHAMDULILLAH. Harap segalanya berjalan lancar dan CTB BAKAL menemui anda spt yg dijadualkan. MUNGKIN dlm pertengahan bulan Julai… InsyaALLAH.
Kepada semua pembaca budiman, sekiranya anda sudi, marilah mengira jam dan minit bersama-sama saya bermula dari hari ini… 5, 4, 3, 2, 1 and now!!! Hehehe

MOU
Pada hari Jumaat lepas bersamaan 25 Jun, entah macam mana, tetiba saya sudah ‘terjebakkan’ diri dalam perjanjian MOU dgn Lynn Dayana untuk menyiapkan manuskrip terbaru dalam masa 6 bulan… Iaitu bermula 1 July 2010 hingga 1 December 2010!!
What??? A manuscript in 6 months?? I must be out of my mind!!

Secara jujurnya, I want to write with pleasure… not under pressure. Walaupun saya pernah membuktikan yg MK berjaya disiapkan dalam tempoh 6 bulan... tetapi saya menulisnya dengan relax dan santai tanpa mengira hari mahupun bulan. Bila siap… baru saya perasan… oh ok… I’ve made it in 6 mths… waahhh… good for me! Hehehe.

Saya tidak suka didesak dan berada dalam keadaan terdesak. Saya tidak suka menulis sambil mengejar dan dikejar oleh masa… sebab saya tahu, kualitinya akan sedikit terjejas kerana saya asyik kena tengok jam dan calendar saje! Haha… wat a lame excuse, eh?
Yeah, you can call me a boring person… not adventurous enough… tak kuat semangat… jiwa tak kental… tak konsisten… lemah menyahut cabaran… atau apa saje yg seangkatan dengan maksud negative itu… but somehow, I prefer to write in my own sweet time and at my own space and pace. Biarpun lama… asalkan saya betul-betul berpuashati dengan hasilnya.

Saya sedar kemampuan diri dan tahap keupayaan, idea saya bukan datang mencurah-curah sepanjang masa. Rutin hidup saya bukan menulis manuskrip semata-mata. Saya perlu lebih byk membaca dan bercakap/berbual/merapu untuk menjana ilham. Saya juga tidak punya byk masa yg terluang untuk menulis (unless I wake up at 4 am every morning!!)

Tetapi memandangkan perjanjian sudah dimaterai dengan Lynn… ya, saya akan CUBA menyiapkan manuskrip terbaru ini dalam tempoh yg ditetapkan.

harus buat own target…
harus tukar strategi menulis…
harus perah otak lebih sikit…
harus membuang rasa malas…
harus mengabaikan kantuk…
harus kurangkan masa santai…
harus jauhkan diri daripada gathering dgn kawan2 kecuali dgn ahli keluarga…
harus kerap berkata “mama tgh buat kerja ni… you do your own homework. If you want anything, go and ask papa!” kepada AHA…
in order to make the ‘6 months’ a reality!!

Can that be done easily???

Thursday, June 24, 2010

Am waiting... anxiously...

June semakin hampir ke penghujungnya... and I'm still waiting...anxiously!



Some may say..."No new means good news."



Err... ye ke?? Dlm keadaan saya skrg ni... yang ternanti-nanti sebarang news tetapi tak dgr pun 'apa-apa news'... mmg penantian ini bukan sesuatu yg baik kerana ianya cukup mendebarkan, meresahkan (boleh buat BP saya naik... hehe) teruja (sometimes I feel like I'm in cloud nine) dan buat saya betul2 tak senang duduk (tu yg terpaksa berdiri tepi tangga tu! haha)



Be it the first... the second and even now, going to be the third novel... saya rasa tahap debaran dan keterujaan dengan kelahirannya tetap sama... cuma mood semasa menulis ketiga2 novel itu yg berlainan. Different feelings for different stories... which I really hope to be enjoyed by all of you, my fellow readers.



Sabar menantikan kelahiran CTB saya, ok?? Seperti mana saya cuba mensabarkan diri saya menunggu sekarang ini... hu hu

Tuesday, June 15, 2010

Dari laut naik ke bukit... dan puting beliung di tengah jalan

Weekend getaway...

Dah seminggu cuti sekolah, barulah saya berpeluang keluar dari daerah KD. Itupun cuma sekejap saje. Percutian singkat hujung minggu.



Bermula dengan trip kami pada hari Sabtu, iaitu ke Port Dickson bersama mak, kakak, makcik, sepupu dan anak-anak buah. Kami ber'BBQ' di tepi pantai Ilham Resort. Makan ayam panggang yg panas2 diangkat dari bara sambil menghirup udara laut.... fuh, best!! Nikmat sungguh rasanya duduk di tepi pantai dengan perut yg kenyang... hehe.


Pada hari Ahad, kami naik ke bukit pula... menuju ke Fraser's Hill. Menghirup udara nyaman selepas air laut yg masin... hehe. It was ok... AHA lah yg terlebih teruja. Pergi ke The Paddocks untuk horse riding tu sampai dua kali. Naik bot berkayuh lagi. Cuma dia tak mintak nak memanah aje!








Dan rupanya semasa kami di Fraser's Hill... kawasan rumah saya dilanda puting beliung yg agak dahsyat. Adik ipar saya SMS beritahu... 'ada puting beliung, umah ok... keta ok.' Alhamdulillah... w/pun saya tak dpt bayangkn macamana keadaan rumah saya pada ketika tu. Tapi bila balik semalam... barulah tengok dgn mata sendiri apa impaknya puting beliung selama 10 saat itu! Dan masa tu, betul2 rasa syukur. Memang rumah kami terselamat sedangkn ada rumah yg dengarnya pecah sliding door. Memang kereta yg saya tinggalkan berkeadaan baik tanpa kemek mahupun calar balar sedangkan ada pokok besar tumbang di parking lot... tak jauh dari lot parkir saya!

Inilah gambarannya: Tiang traffic light yg tumbang, pokok yg menghempap parking lot dan hutan rimba yg jadi kosong dlm sekelip mata.





Setiap kejadian itu ada hikmahnya. ALLAH Maha Mengetahui...

Friday, June 11, 2010

2nd gathering for this year...

Malam semalam, saya dan kawan2 ex-CBNers ber'get-together' lagi. Kali ni cuma lebih kurang 15 org saje yg dpt datang dan kami dinner di Cosy Place, Wangsa Maju.
Nice place (mmg cosy), delicious food (as I had lamb shoulder... yummy), great time with all the laughters. Setiap kali berjumpa, sesi bergambar tidak akan dilupakan... these are some of the pics taken.







Oh ye... mlm ni bermulanya World Cup dgn perlawanan Mexico bertemu South Africa. Hmm.. nak tgk ke tak? Once saya menghadap tv tgk bola... I knw I will be addicted to all the games. Bila dah kemaruk nnt, satu keje pun tak siap. Menaip manuskrip yg ke 4... apatah lagi!


So, to be on the safe side... saya akan menonton team yg saya suka aje. Tat would be Germany, Spain, Italy, France, South Korea, Brazil, England, Netherlands, Japan, Argentina, Portugal, USA... eh, banyak nye pulak???
Mmg ada harapan saya akan berjaga malam kalau mcm nih! Hahaha.

Wednesday, June 02, 2010

CTB... at a glance

“Nama you?” soal Larra. Di dalam hati, melonjak rasa ingin tahu nama sebenar si pemandu Subaru Impreza itu. Memang sudah lama dia menanti peluang untuk mengetahuinya. Jari-jemari juga bagai sudah tidak sabar-sabar di atas papan kekunci untuk menaip nama yang bakal didengar.
“Shaq...”
“S-H-A-R-K?” Spontan Larra bertanya sambil mengeja. Terhenti jari-jemarinya untuk menaip walaupun satu huruf. Berkerut dahinya mendengar. Muka ‘Shark’ ditatap dengan perasaan pelik, hairan dan terkejut. Banyak-banyak nama, ini nama kau? Alahai...
“Bukan S-H-A-R-K... tapi S-H-A-Q.” Dia juga turut mengeja namanya setelah menangkap riak muka Larra yang agak terkejut.
“Opps... sorry!” Larra memohon maaf. Tersedar yang tindakannya mengeja dan ekspresi mukanya sebentar tadi mungkin tidak begitu menyenangkan hati Shaq.
“Ejaan saja yang lain... tapi bunyinya sama.” Shaq cuba mengusir rasa bersalah Larra dengan senyuman. Bukan sesuatu yang asing bila ramai orang tersalah anggap dengan ejaan namanya. Larra turut tersenyum dan mengangguk. Unik juga nama itu. Ejaan yang membawa maksud berbeza, tetapi bunyinya tetap sama. Sempat dia berbisik di dalam hati. Lantas, dia menaip ‘Shaq’ di ruang nama yang disediakan. Setelah selesai, ikon ‘print’ diklik. Selang beberapa saat, dua helai baucer keluar dari mesin pencetak.
“Petang ni boleh ambil...” Seraya dia menyerahkan baucer salinan pelanggan kepada Shaq.
“I singgah sebelum balik nanti.” Shaq berkata sebelum mengatur langkah keluar dari dobi Larra. “Terima kasih...” ucap Larra sambil pandangan matanya mengiringi derapan kaki Shaq. “See you!” Shaq membalas dengan senyuman dan pamitan yang sudah cukup membuatkan Larra berada di awang-awangan seketika!
***
“KAK... kemeja Encik Fariq tu, kan kena basuh tangan?” Nadirah mengingatkan bila terlihat Larra hampir mencampurkan baju yang perlu dimesin dengan baju yang akan dicuci tangan. “Oh, ya!” Larra menepuk dahi. Cepat-cepat dia mengasingkan baju-baju tersebut. Ini merupakan kesilapan yang kedua untuk hari itu. Tadi, dia tersalah memberi wang baki kepada Mrs. Tan. Mujur Mrs. Tan mengiranya semula. Dia telah ‘bermurah hati’ memberi wang lebih. Terlebih RM10!
Apa kena dengan aku hari ni? Mungkinkah impak insiden pagi tadi? Tak mungkin! Tapi tidak mustahil juga. Perbualan ringkas dengan Shaq mampu menggugat konsentrasinya. Sesuatu yang tidak pernah terlintas di minda, mereka akan berbual sedemikan rupa. Hampir saban hari berselisih bahu, pandangan mata mereka hampir bersatu, tetapi tidak pernah ada sapaan mahupun senyuman. Tiba-tiba, mereka berbual bagaikan sudah saling mengenali. Fenomena apakah ini? Atas sebab itu, perbualan pagi tadi cukup berbekas di hatinya. Kini, bagai tidak sabar rasanya menunggu petang menjelma. Dan dia mengharapkan adanya perbualan antara mereka lagi selepas ini. Mungkin petang nanti Shaq akan berbual mesra seperti pagi tadi. Kalau Shaq pulang lewat, mereka pasti beriringan ke ruang parkir kereta. Dia mula menganyam angan. Apabila mencuci kemeja Shaq sebentar tadi, mencetuskan seribu satu rasa di lubuk hati. Sepanjang dia membuka kedai dobi, tidak pernah pula dia berasa begitu seronok dan bangga mencuci baju pelanggannya. Inilah kali yang pertama!
Gila! Kenapa aku jadi macam ni? Cinta pandang pertama? Wujudkah istilah itu sebenarnya? Atau ini cinta pandang 200 kali? Sudah lapan bulan kedai dobinya beroperasi di situ, puratanya dia memandang Shaq setiap hari. Bukankah tempoh lapan bulan tersebut bagai sudah menggenapkan 240 hari? Sepanjang hari itu, memang dia serba tidak kena. Hatinya dibaluti satu perasaan yang sukar dimengertikan. Fikirannya melayang mengingati detik yang dilalui pagi tadi. Matanya pula mencari-cari jika Shaq melintasi.
***
Larra mengangguk. Pendapat Razlan ternyata benar. “Shaq ni ada masanya dia pelik sikit. Dia nampak seronok bila kami berbual. Tapi ada ketika, dia macam menghadkan semuanya. Tak nak lebih-lebih. Cukup sekadar perbualan beberapa minit saja, tapi dia kerap hantar mesej di Facebook. Contohnya... jangan balik lewat sangat, drive carefully, take care, have a nice weekend. Dan baru-baru ni...” Dia terhenti di situ. Terkenangkan status yang Shaqril tulis di profil Facebook sehari selepas lelaki itu memujinya kerana berbaju kurung.
“Apa dia tulis?” Razlan tidak sabar hendak mengetahui.
“It’s 1.57 am... and I am still awake. Jadi, saya pun saja nak mengusik dia bila terbaca status tu. Saya hantar komen dan tanya... what are you doing at 1.57 am? Tengah buat roti ke?”
“Apa dia jawab?”
“Thinking! Saya soal dia lagi... thinking of what or whom? Dia balas... thinking of you!” Larra bercerita. Masih terasa meremang bulu romanya dan betapa cepat degupan jantungnya saat mengamati jawapan Shaqril itu. Ringkas, tetapi mengundang seribu persoalan.
“Wow... petanda baik ni!” Razlan tersenyum. Turut rasa teruja dengan petanda yang boleh dikira cukup positif daripada Shaqril. Ini memang sah kes sudah jatuh cinta!
“Petanda baik? Mungkin tidak. Dalam masa saya terkejut dengan jawapan dia, saya masih tak puas hati. Jadi, saya tanya dia lagi... kenapa fikir pasal I? Lepas tu dia jawab... the same question I’m asking myself. Why am I thinking of you when I know I shouldn’t? Apa pula petandanya tu? Tak begitu baik, kan?” Terlukis riak kecewa dan keliru di wajah Larra menuturkan ayat itu. Kerana kecelaruan yang mula melanda, hampir sepanjang malam dia tidak dapat melelapkan mata memikirkan maksud bait-bait Shaqril itu. Dia tidak ada jawapan untuk soalan Shaqril. Sebaliknya, dia yang mengharapkan jawapan daripada lelaki itu. Tetapi dia tidak berani untuk bertanya. Dibiarkan sahaja mesej tersebut. Sehingga perjumpaan dengan Shaqril keesokan hari, dia tidak meluahkan apa-apa. Berlakon seperti tiada apa-apa yang mengganggu ketenangan dan tidurnya. Shaqril juga kelihatan selamba bila mereka berbual seperti biasa. Cuma renungan mata lelaki itu sahaja yang seolah-olah berbicara. Renungan yang penuh makna. Sayangnya, Larra tidak bijak untuk menganalisanya.
Razlan terdiam. Kerutan di dahinya terserlah. Hairan dengan mesej yang ingin disampaikan oleh Shaqril. Sebagai lelaki, dia dapat merumuskan yang Shaqril juga mungkin memendam rasa yang sama seperti Larra. Mungkin sudah mula dibuai rasa cinta. Kalau tidak, mengapa terkenangkan Larra malam-malam buta? Tetapi kenapa dalam waktu yang sama, Shaqril seperti menyesalinya? Shaqril bagai bingung dengan tindakannya sendiri.
***
 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.