Followers

Tuesday, March 29, 2011

Pemandu wanita berbahaya?? Ye ke??

KUALA LUMPUR 28 Mac – Sidang Dewan Rakyat hari ini ‘hangat’ apabila Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) mendakwa pemanduan golongan wanita di negara ini kebanyakannya amat berbahaya sekali gus boleh mengundang kemalangan. Dakwa beliau, apabila golongan wanita memandu kereta, mereka tidak mempedulikan keadaan sekeliling dan ia menyebabkan pemandu lain terdedah dengan risiko kemalangan. Malah, ujarnya, pemandu wanita terbabit akan berasa marah selain ada yang sanggup mengeluarkan tangan mereka menunjukkan pelbagai isyarat sekiranya pemandu lain membunyikan hon. ‘‘Saya terpanggil membicarakan soal-soal sebegini kerana pada saya kemalangan boleh berlaku disebabkan kecuaian orang lain. Maka kita di jalan raya tidak juga selamat daripada pemandu-pemandu yang cuai terutama pemandu wanita. ‘‘Dia relaks, dia tidak peduli kiri kanan. Kita hon, dia marah ada juga yang sanggup keluarkan tangan dan menunjukkan pelbagai isyarat,” katanya. Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat hari ini.



Ok... kalau saya beri komen dari kaca mata seorang perempuan yg penuh emosi... sesungguhnya saya TIDAK BERPUAS HATI dengan kenyataan tersebut di atas! Kenyataan yg saya anggap cukup Bias!! Double Standard!! Tidak adil menyalahkan wanita semata-mata!! Tergores sungguh hati dan perasaan saya!! Hu hu.







Kerana pada pendapat saya, kalau dilihat secara umum, kemalangan PALING banyak berlaku sehingga membawa maut selalunya kereta yang dipandu oleh orang LELAKI bukannya PEREMPUAN! Ya... saya akui, saya tak punya statistik nak tunjuk kat sini... takde reliable sources atau strong evidence untuk membuktikannya. Tapi kalau baca akhbar yg memberitakan ttg kemalangan maut... 80% saya rasa lelaki adalah pemandunya. Sebabnya, kaum lelaki ni adventurous. Suka nak try bawak kereta macam Karamjit Singh la (rally driver)... Michael Schumacher la (F1 driver), Tengku Djan la (Drifter), jadinya... risiko mereka yg terlibat dalam kemalangan itu lebih besar berbanding dengan kaum perempuan yang tak ramai bercita-cita nak jadi macam Azrina Jane Abdullah atau Leona Chin (Both of them are Malaysian Lady Drifters). Dan kebiasaannya, pemandu wanita lebih berhati-hati, bersopan santun dan berhemah di jalan raya. Tak berminat untuk jadi racer, maka peluang mereka amat tipis untuk terdedah kpd sebarang kemalangan.




Kalaulah saya boleh tanya pada PDRM, juta2 saman yg mereka keluarkan dulu... rata2 pembayar saman itu lelaki atau perempuan? Dari situ mungkin kita boleh lihat... siapa sebenarnya yg bawa kereta main ikut sedap aje? Tanpa mempedulikan peraturan jalan raya hatta pengguna jalan raya yg lain?





Kalau nak argue lagi, byk lagi point yg saya rasa boleh diperdebatkan. Tapi hati saya sudah tercalar ;) Jadi saya ulangi di sini, kenyataan di atas sungguh tidak berasas dan cukup menyinggung perasaan kewanitaan saya...;)







TETAPI...




As a truly lady driver who has been driving for the past 19 years... yg sama membayar cukai jalan dan membayar lesen memandu yg RM30 setahun tu... in a way... yes I do agree with that statement! Ops... jangan kata saya lalang pulak. Atau tak tetap pendirian. Kan saya dah kata awal tadi, pendapat pertama di atas dari luahan rasa seorang wanita yg cepat tersentuh hati dan penuh emosi.... hehe. Kenapa saya bersetuju dengan dakwaan Datuk Bung itu? Simply because I see that scenario every single day of my 19 years of driving life! Bukan nak mengutuk kaum sendiri... tetapi itu yg saya lihat hampir setiap hari.


Yg tiba2 masuk simpang tak bagi signal... bila tengok... alamak, kak long ni! Yg keluar simpang tak toleh kiri kanan sehingga kita pulak yg kena brek mengejut utk beri dia laluan... bila tengok... aisyeman... amoi ni! Bila buat U-turn di tempat2 yg tak boleh U-turn sbb dah terlepas entrance shopping mall tu... bila tengok... alahai aci ni!! Yg teragak-agak bila nak memotong, yg road hogging di laluan paling kanan walaupun kereta belakang dah bagi high beam, yg tak sensitive with the surrounding... drive mcm bawa kereta makan angin tepi pantai jer, yg kdg2 drive kereta malam2 pun lampu tak pasang, yg drive kereta berpuluh-puluh kilometer tanpa menurunkan hand-brake atau pintu tak rapat, yg masuk parking senget sehingga menyusahkan kereta di sebelah, yg suka drive rapat-rapat dengan kereta depan dan menjajar brek bila kereta depan berhenti, yg suka sgt tekan brek... sikit2 nak brek (never brake in the middle of the raod okay), yg indecisive dunno which lane to follow... kejap ke tepi dan kejap ke tengah... sad to say, basically they are all lady drivers.


Bila saya tengok macam tu... saya rasa kesal dan marah. Kesal sbb saya rasa mereka sepatutnya lebih berhati-hati. Jangan jadi pemandu wanita yg sering direndah-rendahkan. "Please dont disgrace women drivers!" Dan marah sbb kelalaian mereka itu boleh mendatangkan kecelakaan kpd diri sendiri malah kpd orang lain.




I'm not saying that I'm a good lady driver...yg tak pernah buat sebarang mistake seperti yg tersebut di atas... but somehow, I'll try to minimize it. Saya tidak suka kalau pemandu lain menyusahkan saya (kalau dh parking senget benget tu, mesti menyusahkan kereta sblh nak keluar kan?). Jadi saya cuba untuk tidak menyusahkan pemandu lain (masuk parking tu make sure betul2 baaeekk punya) Saya tak suka bila pemandu tu kurang ajar (potong q sesuka hati). Jadi saya cuba untuk tidak kurang ajar dengan pemandu lain (bila masuk q, saya bagi signal!)





I think this is all about mentality... that reflects the way you drive. Kalau anda seorang yg considerate... pastinya anda tidak akan menjadi seorg an inconsiderate driver. Bila anda ambil sikap tak kisah langsung dengan kereta-kereta di sekeliling anda...you will turn to be a selfish driver! Bila anda mula selfish... sbb tu anda rasa boleh buat sesuka hati aje (U turn kat simpang mana2 yg anda suka, bila org honk... anda marah pulak!)




And driving is about skills too. Skil yg boleh develop kalau anda melakukannya hari2. Sebagai contoh, kakak2 yg bawak van sekolah di persekitaran tempat saya tinggal. Wah... mereka semua terror2 tau! Jalan sempit pun bleh redah aje sbb hari2 lalu jalan serupa ;)Tapi ramai wanita yg sebenarnya tak suka/malas driving. Drive bila terpaksa saje, jadi tidak dinafikan, kemahiran memandu tu sedikit berkurangan berbanding dgn mereka yg hari2 drive kereta. Kebarangkalian untuk mereka doing such mistake (macam yg saya bagi contoh tu)... memang ada.




Walau apapun, perkara sebegini boleh dielakkan. To all lady drivers out there... we can change this perception and prove them wrong!! Asalkan anda memandu dengan berhati-hati dan tidak mementingkan diri sendiri. Dan saya mohon maaf sekiranya pendapat saya ni menyentuh hati mana-mana pemandu wanita yg beremosi dan berjiwa sensitif ;)

Tuesday, March 15, 2011

MB and A1 in Stadium Malawati

It was AWESOME!! This good looking Canadian gentleman not only a singer but he's a real entertainer! Enjoyed ourselves with his absolutely great and soothing voice...singing his hits like 'Home, Me & Mrs Jones, Cry Me A River, Crazy Love, Feeling Good, Havent Met You Yet, Save The Last Dance For Me, Georgia On My Mind, All of Me, Hearthache Tonight, Everything, Song For You, etc...' for one and a half hour. Ni ada gambar buat kenang-kenangan ;) Camera tak berapa canggih... seating pun agak jauh dari stage... so ini jer yg termampu snap. ;( Kesimpulannya, dengan harga tiket yg mahal giler (mujur kami tak spend more than RM6++ for A TICKET) mmg ianya sgt menghiburkan. Tapi untuk 90 minit show... ianya cukup tidak memuaskan hati... too short of a time!!! I was hoping he could sing more songs i.e Hold On, I'm Your Man, Sway. Tak puas sangat2... ;( Oh btw, Audi who was also one of the sponsors for the concert, introduced the new Audi A1 that night too.This new compact city car was unveiled for the first time to the audience. Dapat snap gambar from the big screen jer. Tapi begini la rupa Audi A1 tu (gambar yg saya cilok dari TopSpeed) Cantik dan seksi kan, A1 ni?? Nak beli?? Oh... tidak termampu lagi...:( Yg saya mampu adalah menambah koleksi gambar Audi dalam blog saya ni... uhuk!

Saturday, March 12, 2011

Michael Buble Live In Malaysia






Ok... I'm all set for a concert tomorrow night!! ;)Harap2 concert ni menghiburkan sesuai dengan harganya yg TIDAK MURAH!! Seriously, we've never spent this MUCH for a concert...tapi sebab nak sgt tengok dan dengar Michael Buble perform live...and dear hubby is his big fan... ok la, tutup sebelah mata dgn harga tiketnya dan layannnn jer laa!!

Thursday, March 10, 2011

2 days in Singapore...

Percutian hujung minggu saya dan rakan2 novelis (Aleya Aneesa, Bikash Nur Idris, Dhiya Zafira, Eka Fahara, Norzailina Nordin dan Shanika Latisha) ke Singapore. First time husband beri keizinan utk saya bercuti dgn kawan-kawan. First time saya bercuti dengan kawan2 yang sama aliran. First time saya angkut AHA berjalan jauh tanpa husband sebagai peneman. And the outcome... it was great!

Nak tulis panjang2, saya takde idea dan tak cukup masa... so kita layan gambar je la ye..;)
















Apa2 pun, memang enjoy trip weekend getaway kami nih. Walaupun senarai agenda yg asal telah berubah gara2 kami tidak cukup masa (dan tidak cukup fit pun ye jugak... hehe) but we still had fun! Sempat jugak la menjengah ke Malay Heritage Centre dan Arab Street, menjelajah Sentosa Island dan menonton persembahan Song of the Sea, membeli belah serba sikit di Mustafa Centre dan Orchard Road... kira ok la tu. Tak lah lari jauh dari perancangan awal. ;)

Thursday, March 03, 2011

Takziah dan tahniah

Tengah hari smlm, saya dikejutkan dengan panggilan telefon dari kawan yg mengatakan guru kami masa darjah 5 iaitu Puan Fatimah Mastan telah kembali ke Rahmatullah. Salam takziah saya ucapkan kpd keluarga allahyarhamah yang berada di Penang sekarang ini.


Arwah merupakan guru kelas saya ketika berada di darjah 5 Mawar CBN 2. Arwah memang garang sampaikan saya cukup takut kalau buat salah di dalam kelas lebih-lebih lagi waktu subjek Matematik dan Spelling. Suara lantangnya saja dah cukup menggerunkan kami semua terutama saya yang merupakan murid baru di CBN2 masa tu. Murid2 lain mungkin dah tahu dia macam mana tapi saya terasa begitu asing dengan senario tersebut. Saya pernah ditegur di dalam kelas dengan kata-kata "Speak in English when you talk to me and your friends!" Saya terkedu... alamak... saya tak begitu fasih berbahasa Inggeris... camana nak cakap English dengan dia dan kawan2???!!


Tapi bila fikirkan semula, kerana teguran itulah, saya cuba membiasakan diri bercakap bhs Inggeris. Bukan nak mengagungkan bhs asing tersebut tetapi ada ketikanya kita memang perlu berbahasa Inggeris untuk beberapa urusan. We have to admit that. Sesiapa yg pernah ada pengalaman bersekolah di Convent, tentu tahu macam mana persekitaran dan keadaannya, kan? Maka dgn itu, saya yang dulunya malu dan tak reti nak cakap... kini dah mampu bertutur dalam bahasa tersebut (walaupun tidak sefasih dan selancar mana) gara-gara teguran dia. Terima kasih untuk arwah di atas jasa, tunjuk ajar dan teguran dia telah menjadikan saya... I am what I am now!


Sepanjang mengenali arwah, dia sebenarnya seorang yang penyayang dan kelakar if u know her personally. Bila saya bukan lagi murid kelas dia... kami boleh bergurau macam anak dan emak bila berjumpa. Dia cukup mesra dan suka mengusik pelajar2nya. Apa yg paling saya ingat, bila jumpa saya, arwah akan memanggil saya 'budak kecik'... sebab katanya saya tak besar-besar sejak dulu!! ;)) Dia juga suka berborak... macam2 cerita yang selalu dikongsi dengan kami. Dan kerana sifat caring dan loving dia tu lah, ada rakan saya yang begitu baik dengan arwah sampai boleh dikatakan sebagai anak angkat kepada arwah dan keluarganya. Bila kawan saya ni call beritahu dlm tangisan yg arwah dah takde tengah hari smlm... saya faham kesedihan itu. Sedangkan saya bekas pelajar pun berasa sedih, inikan pulak kawan saya yg biasa tidur baring kat rumah arwah.


Salam takziah sekali lagi saya ucapkan kpd keluarga arwah. Al Fatihah untuk Puan Fatimah Mastan, semoga rohnya dicucuri rahmat olehNYA.


Gambar terakhir yg sempat dirakamkan bersama Arwah (yg bertudung merah) semasa Majlis Reunion CBN 2 di Flamingo Hotel tahun 2005 (kalau tak silap saya)





Ni cerita lain pulak. Pada hari Sabtu lepas bertempat di MPH Subang Parade, rakan novelis saya Lynn Dayana telah mengadakan majlis 'Temu Mesra Penulis' anjuran Alaf21. Terlambat sikit nak posting cerita ni sbb sejak beberapa hari lalu, saya kurang sihat (mental dan fizikal) tapi bukan sakit mental, ok? :)




Ni gambar sekitar majlis tersebut yg turut dihadiri rakan2 penulis spt Aleya Aneesa, Ayu Emelda, Dhiya Zafira, Laila Kamilia, Meen Zulaikha dan Shanika Latisha. Tahniah pada Lynn dengan Juara Carta Cinta (JCC) dan terima kasih krn sudi menyelitkan 'Kenangan Terindah' di dalamnya.




Page 139

“Hai, dik…” Mesra Maya menegur.

“Hai kak. Saya nak novel ni.” Gadis yang bertocang dua itu menghulurkan novel terbaru karya Hezzy Azra.

“Dah baca Kenangan Terindah?” Maya bertanya.

“Dah. Best. Jatuh cinta dengan heronya. Tu yang nak beli novel yang kali ni.” Lincah saja anak gadis itu menjawab sambil menghulurkan wang mahu membayar.

“Sampai jatuh cinta!” Maya memasukkan novel itu ke dalam beg plastic dan menghulurkan wang baki. Dia juga memberikan senyuman yang manis.

 
Copyright (c) 2010 when Hezzy Azra writes.... Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes And Web Hosting Reviews.