Thursday, July 12, 2012

Sakit tangan...


Lama tak update blog... dan ini salah satu sebabnya...;)

Sekali tgk tgn saya ni, ada mcm rupa tgn boxer pulak kan? Hahaha. Tu yg ada org ingat, saya mengamuk hentak meja la... saya bertumbuk la... saya jadi buruh kasar la...atau jadi mangsa dera... muahaha ;)

Mmg pergelangan tgn kanan saya agak sakit bbrp bulan kebelakangan ni. Nak twist atau angkat benda yg berat skit... akan terasa ketidakselesaannya. Tapi sbb saya ni jenis yg...'selagi boleh tahan sakit... I'm okey...' so saya cuba meningkatkan daya ketahanan diri. Belum masanya utk berjumpa doktor lagi.

But then, last Friday... rasa makin tak selesa bila driving dan menaip di laptop. Lepas tu,  dear hubby sebut pulak pasal **Carpal Tunnel Syndrome. Hah... panik sekejap.... terus pergi klinik...:P





**Carpal tunnel syndrome is pressure on the median nerve -- the nerve in the wrist that supplies feeling and movement to parts of the hand. It can lead to numbness, tingling, weakness, or muscle damage in the hand and fingers.

Causes, incidence, and risk factors

The median nerve provides feeling and movement to the "thumb side" of the hand (the palm, thumb, index finger, middle finger, and thumb side of the ring finger).
The area in your wrist where the nerve enters the hand is called the carpal tunnel. This tunnel is normally narrow, so any swelling can pinch the nerve and cause pain, numbness, tingling or weakness. This is called carpal tunnel syndrome.
Carpal tunnel syndrome is common in people who perform repetitive motions of the hand and wrist. Typing on a computer keyboard is probably the most common cause of carpal tunnel. Other causes include:
  • Sewing
  • Driving
  • Assembly line work
  • Painting
  • Writing
  • Use of tools (especially hand tools or tools that vibrate)
  • Sports such as racquetball or handball
  • Playing some musical instruments
The condition occurs most often in people 30 to 60 years old, and is more common in women than men.

Symptoms

  • Numbness or tingling in the thumb and next two or three fingers of one or both hands
  • Numbness or tingling of the palm of the hand
  • Pain extending to the elbow
  • Pain in wrist or hand in one or both hands
  • Problems with fine finger movements (coordination) in one or both hands
  • Wasting away of the muscle under the thumb (in advanced or long-term cases)
  • Weak grip or difficulty carrying bags (a common complaint)
  • Weakness in one or both hands

Penyebabnya mmg ada... typing on keyboard and also driving.
Symptoms pun ada... pain in wrist or hand in one or both hands.

Tapi setelah berjumpa doktor... Alhamdulillah, bukan Carpal Tunnel Syndrome. It was just a sprain. Mungkin kedudukan tgn saya tidak selaras atau betul bila saya menaip di keyboard. Atau mungkin juga sbb cara saya pegang stereng kereta yg tidak betul (bawak keta kdg2 mcm racer kan...muhahaa)

Untuk sehari dua, saya terpaksa sapu muscle relaxant cream dan bandage tangan saya ni.

Atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan, maka dgn itu, proses penulisan manuskrip kelima tergendala sebentar... (excuses...excuses... and excuses...:P)

4 comments:

ismi nurash said...

semoga cepat sembuh kak hezzy :)

Athirah said...

syafakillah kak hezzy :)
cepat sembuh cepat sembuh
cepat sembuh.he he.

Hezzy Azra... said...

Ismi & Athirah, terima kasih,terima kasih...dah okey sikit. Boleh sambung menaip...:-)

Hezzy Azra... said...
This comment has been removed by the author.

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...