Wednesday, December 26, 2007

206...

Alhamdulillah… spt yg dirancang, 21 Disember, hari Jumaat lepas, saya sekeluarga selamat berpindah ke rumah baru.

Dalam sibuk2 berkemas, membeli lagi brg2 keperluan yg tak cukup2… saya dan husband buat lagi kerja gila. Pada mulanya, kami nak membeli cermin utk bilik mandi. Tapi kedai cermin tu tak bukak lagi… dan di sebelah kedai tu, ada Naza Showroom. Dan spt biasa, saya dgn husband saje masuk utk menjenguk kereta2 yg ada. Sorento, Citra, Sutera dan saya terpandang Bestari 206. Kami pun tanya salesman tu, boleh test drive tak? Dan salesman cina tu pun terus ambil kunci Bestari 206 dan nak serahkan kpd suami. Tapi suami saya dah duduk pun dgn selambanya di kerusi belakang bersama anak saya. Salesman tu pun dlm keterpaksaan, hulur kunci kpd saya. Dan dia pun nak mengajar saya la kononnya, signal sebelah kiri… camana nak adjust seat dan sebagainya. Saya senyum aje. One little fact that he doesn’t know… we are actually, two oldies fascinated by these French technologies for ages!

Selesai pusing sana sini, lenjan kereta tu, kemudian husband pulak take over… akhirnya kami balik ke showroom tu setelah hampir setengah jam. Dan salesman tu pun mula bercerita ttg latest promotion Bestari 206. Goodness… saya dan husband terus terdiam. It is a good buy… with a lot of discounts and low interest rate, we can own the car with only RM188 as initial payment! Saya dan husband dah bertukar pandangan… biar betul! Mmg kami sedang mencari kereta lain… tapi setakat ni, tak de kereta yg betul2 captured us. Maka keimanan, keinginan dan prinsip kami utk membeli kereta baru masih boleh bertahan. Kereta yg kitorg betul2 suka, dgn kelajuan yg menggugat jiwa… semuanya mahal gila! So, we know that we still have a long way to go before buying all those cars. Husband saya gilakan highly performance cars (klau boleh dia nak 2 doors car tapi saya tak setuju! Dah cukup-cukuplah pakai kereta 2 pintu!) Manakala saya gilakan 4 wheel drive (dan husband tak setuju, dia kata 4 wheel drive, tak suitable utk saya!) Husband selalu kata “I’ll get you one small, safe and reliable car.” Dan saya selalu jawab “I don’t like to drive small cars! Those cars are not safe and reliable enough for me!” Perbalahan pendapat ini selalunya tak mencapai sebarang rumusan. Lagipun, mmg belum ada kereta yg memenuhi citarasa kami. Tapi Bestari 206 ni, membuatkan keimanan dan prinsip kami tergugat habis!

Beria-ia salesman tu meyakinkan kami… dan kami betul2 terasa yakin. Tapi kami cepat tersedar dan berpijak di bumi nyata. Tujuan kami ke situ nak beli cermin bilik mandi… bukan beli Bestari! Haha.

P/S: Frankly speaking… we are still attracted by the offers and the car’s performance. And till now, we are still discussing the possibilities of buying it!

7 comments:

eses6456 said...

hezzy, bak kata pepatah tidak ada gunung yg terlalu tinggi dan tidak ada sungai yang terlalu dlm sekiranya ada kemahuan...so, go for it girl!...the rest leave it to mastercard!

Hezzy Azra said...

eses6456- the rest leave it to mastercard? haha... mcm dlm iklan jer! tapi klau tak de 'kad tuan'... camana pulak lepas tu?

but the offer and the car is so tempting, the feeling is priceless! i hardly resist...

jogi said...

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... sesuai tak ayat ni?

Ok apa, kalau beli kereta ni... rasanya tak ada org yg xnak ngaku kawan... ;)

diamond baby said...

hezi,
as a banker, my advise is forget abt the master card but look at your financial means first. the car will always be there so no rush. its not as if raya is around the corner and u want to show off a brand new car bila balik kampung. sleep on it for couple of weeks then kalau tak boleh tidur malam, mandi tak basah, makan tak kenyang, monthly nak bayarpun cukup and you realllly need the car, then u go for it! coz remember, banyak nak pakai duit lagi bila pindah rumah!

but babe, as your friend, tunggu apa lagi..booking seh! :D

Hezzy Azra said...

jogi - beli mmg ok... tapi lepas tu 9 thn terikat dgn finance... part tu yg tak brp ok!

db - now i'm more confuse. to take ur advice as a friend or a banker? hehe...
it's not abt showing off during hari raya or wat so ever... but we do need another car somehow.cuma selama ni, tak de kereta yg menarik perhatian. tapi klau nak beli bestari 206 ni mmg kena rush. naza is in the midst of clearing the stock coz by next year the new peugeout 207 will be out...

content said...

Wow, sounds like a very nice car. Maybe i should check it out at the nearest Naza showroom, pronto! :)

Hezzy Azra said...

content - yes you should and better be hurry... while the promotion and the stocks last!

Antologi Cinta Dia 2 - Marry Ku Ril?

Memandangkan dah lama tak blogging, maka lama jugaklah tak share ttg buku sendiri. So skrg ni barulah terhegeh-hegeh nak promote buku saya...